Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Od Čápa k domovu

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Od Čápa k domovu

Od Čápa k domovu [p1629][p1106][p1754]

Středa, kritický den? Vyrážíme do Polska, kde po zdolání fronty vodopádu Kamieńczyka dáme jedno zasloužené Tyskie za padesát. Dá se to vypít, ale... Po návratu do Čech voláme horkou linku do Příchovic, zda už není Světoběžník. A dozvídáme se, že ano. Kde povečeříme je tedy jasné. Zjišťujeme, že tady výborně vaří a jaké je místní pivo?

Areál U Čápa
Areál U Čápa

Na čepu je Světoběžník JC - Cimrmanův 12% světlý ležák (36 Kč). Celý areál je věnovaný tomuto fenoménu českého národa. Dle popisu jde o "pivo zlatavé barvy a plné chuti, uvařeno ze čtyř druhů sladu, má výraznou, ale příjemnou chmelovou hořkost, nezaměnitelnou vůni a hustou bílou pěnu". Bohužel dnes to asi nebude to pravé ořechové. Dle mého skrovného názoru nebylo pivo ještě řádně uleženo. Tomu napovídá to, že pivo je k dispozici jen několik dní v týdnu.

Světoběžník
Světoběžník

Zkoušíme ho ještě další den. A není to lepší. Vedle u stolu potkávám ruského kamaráda Andreje Gorbunova, který má víceméně stejný názor. Je fakt, že sem na pivo asi štamgasti moc nechodí, jde spíše o turistickou destinaci, kam se nemusíte vracet. Je ale škoda k dobrému jídlu pít pivo v né té nejlepší kvalitě. Kazit si dobré jméno. Asi je zde problém s kapacitou pivovaru, ale opravdu by s tím chtělo něco udělat.

V Příchovicích
V Příchovicích

V pátek projíždíme Vrchlabím, míjíme Krkonošského medvěda, kde už jsme byli. Dále jedeme okolo pivovaru Hendrych, kde se také cestou zpět stavíme a ochutnáváme sestavu piv H v třetinkách. Začínám pěkně odspodu H8 (27 Kč). Bohužel pivo vyloženě smrdí, v chuti není špatné, ale čichový vjem je opravdu odpuzující :( Světlá H11 (30 Kč) a polotmavá H13 (35 Kč) jsou dobré, ale na zadek si z nich nesednu. Končím dvoudeckou nějaké IPA (30 Kč).

Hendrych
Hendrych

Je pěkné počasí, venku pár cyklistů, uvnitř jen my. Obsluha dosahuje nejlepších výsledků zřejmě při plném lokálu. Naprázdno jim to moc nešlo :(


Další fotky pivovaru Hendrych Vrchlabí naleznete zde...


Sobota je dnem návratu domů. Zastavujeme se v pivovaru Kytín , který vaří od začátku letošního roku. Přijíždíme sem ve 14 hodin za krásného slunečného počasí a pivovar je doslova obležen jak cyklisty, tak automobily, vždyť Kytín se jmenuje jeden ze sjezdů z dálnice na Příbram.

Pivovar Kytín
Pivovar Kytín

Ochutnáváme nefiltrovaná Kytínská piva - světlou desítku, polotmavou jedenáctku a opět světlou dvanáctku. Světlá piva výborná, polotmavé mi moc nesedlo, mělo dle mého gusta moc výraznou chuť po tmavém sladu. Tmavou dvanáctku raději proto už nedávám. Pivovárek je to sympatický, vždy je krásné popíjet a vidět vařit pivo v prostorách původního pivovaru.

Desítka
Desítka

Celou anabázi zakončujeme v Podlesí, kde jak pivu tak jídlu nelze nic moc co vytknout. Dávám Brdonoše a Podleský ležák. Jako hosta tu mají tmavou čtrnáctku z Hostomic, kterou jsem při loňské návštěvě vynechal. Je tedy příležitost ji ochutnat dnes. A je to velmi povedené tmavé pivo, kde nevyčnívá ona "tmavá" chuť. Krásná to tečka našeho putování.


Rekapitulace 1 2 3



[Richard Chodora] [Zobrazeno 3425x] [11. srpen 2017]
[Minipivovary] [comments: 7] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jana

pátek, 11. srpen 2017
13:55

Jana

Dovoluji si Tě upozornit, že Kytín je novostavba. Ale moc pěkně a doslova s láskou zbudovaná.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 11. srpen 2017
15:11

jiri.kana

Jana:Jo, taky jsem se nechal nachytat. Dokonce jsem byl dost dezorientován, když se mi nepodařilo budovu najít při pohledu z ulice na online mapách :-)


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
00:06


posted by: Inzerce

Rash

sobota, 12. srpen 2017
16:37

Rash

Jana: Já bych teda tu novostavbu označil za kašírovanou splácaninu bez jakéhokoliv respektu ke stavebnímu dědictví, ale proti gustu... :-? :)


napsal(a): Rash [Odpovědět]

Sekal

neděle, 13. srpen 2017
10:21

Sekal

Rash: Mně se ta "hlavní" budova líbí. Je to zajímavá citace historizujících stylů. Pak k tomu připlácli něco mezi motorestem a penzionem, to se moc nepovedlo, ale dominance hlavní budovy způsobuje, že to vlastně ani nevnímám. Respektem ke stavebnímu dědictví rozhodně netrpěli velcí architekti jako třeba Utzon nebo to pako, co připláclo novorenesančí klóbrc na chrám sv.Víta.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Dan

úterý, 15. srpen 2017
15:28

Dan

Jana: Mně se taky pivovar Kytín líbí. Exteriér i interiéry. A je přeci jasné, že nešlo o to vytvořit "starou, původní" architekturu. To by ani nemělo smysl. Dříve si byly pivovary podobné hlavně pro to, že uvnitř byly technicky víceméně stejné. Studené / teplé hospodářství, vše pod sebou od štoků v nejvyšším patře po ležácké sklepy a lednice v nejnižším. Z toho vycházela tehdejší architektura. Teď je to jen napodobenina, aby se tu člověk cítil příjemně. O pivovar až tak nejde, ten se tam krčí v rohu a je celý z nerezu. Myslím, že je to lepší, než kdyby tam vyfikli "krematorium" jako v Letech, s restaurací jak v socialistické zotavovně ROH.
Mně se ta iluze pivaru v Kytíně líbí a sedí se tam hezky. Toť můj názor, který nikomu nevnucuji.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Chody

úterý, 15. srpen 2017
20:41

Chody

Jana: Tak to se jim povedlo :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Rash

úterý, 15. srpen 2017
11:53

Rash

Sekal: Právě, citovat na začátku 21. století historizující slohy mi přijde trochu chucpe (navíc způsobem, který vůbec nerespektuje poměrně přísnou stavební rytmiku pivovarů a sladoven průmyslového období a jen jí eklekticky bez ladu a skladu vykrádá). PS: přísně vzato, ta helmice na sv. Vítu je barokní a nahradila v 2. polovině 18. století starší (a autentickou) renesanční helmici. (a omlouvám se Chodymu, že mu tu plevelím pivní web povídačkami o architektuře :D )


napsal(a): Rash [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI