Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Začínáme na bierfestu v Harrachově

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Začínáme na bierfestu v Harrachově

Začínáme na bierfestu v Harrachově [p193]

Krkonoše nebo Jizerské hory? Jako základnu jsme letos zvolili městečko na pomezí obého - Vysoké nad Jizerou. A stejně tak jsme navštívili i několik pivovárků na obou stranách pomyslné horské hranice. Shodou okolností se v den našeho příjezdu konaly v nedalekém Harrachově pivní slavnosti a shodou okolností si tam naše omladina vyhlédla jednu kapelu. Takže jsem se obětoval a vyrazili jsme. Cestou do Harrachova začíná krásně a vydatně pršet, chvíli tedy čekáme před bránou pivovaru. Za chvilku se počasí umoudřuje, i sluníčko vysvítá a my můžeme vkročit do areálu sklárny Novosad a syn.

Vítejte v Harrachově
Vítejte v Harrachově

Na nádvoří je pódium, kde se střídají interpreti různých hudebních stylů, hlavní hvězdou je Petra Janů. Jdeme se podívat do sklárny, kde skláři tvoří různé předměty dle návrhů návštěvníků, např. chameleona a samozřejmě různé váhy. Je tu docela horko, takže přijde vhod sklenka Huťské osmičky (0,3l za 15 Kč). Je to výborně pitelné nefiltrované pivo, které místní skláři běžně popíjejí na šichtě u pecí. Čím jiným bych tedy měl začít, že? Jsme ve sklárně, tedy krom plastových kelímků se pivo většinově čepuje do nevratného skla na nožce, které pořídíte za směšných 20 Kč.

Huťská 8 na sklárně
Huťská 8 na sklárně

Postupně ochutnávám ještě tmavou dvanáctku Čerťák a světlého Františka 12% (0,3l za 25 Kč). Obě piva jsou dobrá. Na plakátu byly uvedeny ještě pivovary Konrad a Kocour. Prvně jmenovaného jsem na čepu nikde nenašel (ostatně jsem ho měl včera čepovaný v kvasnicové podobě IQ a byl výborný), stánek s Kocourem ano. Koštuju dvanáctku a je to to nejhorší, co jsem zde dneska ochutnal. Ne že by bylo špatné, ale prostě nemá pitelnost a charakter harrachovských piv :( Také moc na odbyt nejde.

Sklep přes okno
Sklep přes okno

Noc je ještě mladá a mně dnes vyhovuje Huťská osmička. Chtěl bych se stát sklářem v harrachovské sklárně a popíjet huťské celé dny...

Druhý den jsou na pořadu dne Příchovice a areál U Čápa. Když začne pršet, jdeme se schovat do restaurace, kde jsou ale na čepu jen 450 Svijany. Vlastní pivo není, máme si zavolat ve čtvrtek. Četl jsem na místní pivo poměrně dobré recenze, tak bych přeci jen rád ochutnal.

Pohled od Čápa
Pohled od Čápa

Uvidíme tedy v příštích dnech. Ale mezitím navštívíme další pivně zajímavá místa na rozhraní Krkonoš a Jizerských hor.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 3169x] [31. červenec 2017]
[Minipivovary] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dwarf

středa, 9. srpen 2017
19:39

Dwarf

"Chtěl bych se stát sklářem v harrachovské sklárně a popíjet huťské celé dny..." - myslím, že bys to nechtěl, je to dřina, kterou ani pivo nevykoupí ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI