Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Z Hrnčířských trhů

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Z Hrnčířských trhů

Z Hrnčířských trhů [p1186][p1189][p1076]

Hrnčířské trhy Beroun. To je akce dosti známá a populární. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se sem bude chtít podívat i moje drahá polovička. No Beroun je i pivně zajímavé místo, takže nic nebrání tomu v sobotu dopoledne vyrazit. V pravé poledne tak parkujeme před pivovárkem Berounský medvěd, kde mám objednány nějaké lahve do prodejny. Cestou do středu dění potkáváme venkovní výčep před nějakou cukrárnou či bufetem s varnsdorfským Kocourem (který je zde asi na čepu stále). Nabízejí jedenáctku za 40, resp. 30 Kč (0,5l a 0,3l). Jistě dobré osvěžení. Ale já zatím odolávám.

Kocour
Kocour

Samotné hrnčířské trhy jsou fajn. Žádní vietnamští prodejci, jen keramika protkaná stánky s občerstvením, z kterého si vybere každý. Na zapití je samozřejmě něco z produkce PPas či Svijan, ale nepřehlédnutelný je stánek místního pivovaru, kde si návštěvníci mohou zakoupit i pivo s sebou v PET. Co už jiného dovézt tatínkovi či dědečkovi jako pozornost než místní pivo, o kterém mnohý z nich jistě nemá ani tušení. Jinak si zde ale víc užijí vinaři, stánků s vínem a burčákem tu najdete víc jak deset. V jednom z nich je pro řidiče k dispozici i přelévaná Vinea.

Tam vzadu se tyčí
Tam vzadu se tyčí

Úplně vzadu za pravým rohem jako skoro poslední stánek na nás čeká milé překvapení. Dál ani krok, Všerada dej si lok, hlásá slogan na zeleném stanu pivovaru Zámeckého dvora Všeradice. Na čepu je, myslím, jedenáctka za 28 Kč. I tady odolávám, ale jen pro to, že se mi v hlavě spřádá plán na zpáteční cestu. Nepojedeme při dálnici jako cestou sem, ale pěkně "zadem" přes tři pivovárky. V Berouně tedy jen naložíme pivo a pozdní oběd si dopřejeme tentokrát až u paní Magdaleny Dobromily ve Všeradově zemi.

Světlý Všerad 11
Světlý Všerad 11

Panuje krásné slunečné počasí - dalo by se říci, že je dost horko a tak k chuti přijde doušek dobrého nefiltrovaného piva. Začínám světlou jedenáctkou, která výborně plní svou roli. Kvůli horku sedáme dovnitř do restaurace, kde je místa habaděj. Podle prostředí bych si tipl, že se jedná o bývalou konírnu. Jako pěst na oko zde působí vestavěný kvádr, kde se skrývá sociální zařízení a hlavně pivovárek. Prosklenou stěnou je vidět varna. Nečekejte nějakou nablyštěnou měď. Ale i nerez v kombinaci se dřevem by možná mohl dominovat prostoru.

Vestavek
Vestavek

Na čepu je ještě polotmavá jedenáctka a vídeňská dvanáctka. Obě to piva dobrá, leč světlý ležák je prostě světlý ležák. Pro mne ideální druh piva. Zdejšímu umu kuchařskému se také nedá nic moc vytknout. I ceny jsem tu čekal vyšší - 26 korun za půllitr výborného piva z minipivovaru je pěkné. Všeradičtí sem klidně mohou chodit běžně na pivo a tak to má být. Né nějaký nóbl podnik pro pražáky. I když na to Zámecký dvůr svou kvalitou jistě má. Co bych ale mohl vytknout jsou sportoviště umístěná uprostřed dvora. Ta se tam opravdu moc nehodí. Spíše bych je umístil někam vedle. Tady by mohl být pěkný velký prostor třeba pro koncerty apod.

Varna za sklem
Varna za sklem

A jedeme dál... Ze Všeradic je to necelých 10 kilometrů do Hostomic, kde po průjezdu náměstím na nás vykoukne zbrusu opravený pivovárek. Volíme posezení v nalévárně, kde je na čepu trio místních piv pod značkou Fabián. Ochutnávám obě světlá piva - desítku a dvanáctku - a obě jsou výborná. Tmavou čtrnáctku vynechávám. V nalévárně jsme sami, ale na zahrádce za pivovarem to jen šumí a paní za výčepem se má co ohánět, aby uspokojila všechny žíznivce.

Vpravo nalévárna
Vpravo nalévárna

Na dveřích nalévárny je sympatický obrázek s přeškrtnutou cigaretou. Útulný prostor o pár stolech, který si na nic nehraje. Je tu přeci jen proto, aby poutník mohl svlažit hrdlo místním pivem. Případně si nechal načepovat do vlastních PET lahví, na které je přizpůsoben vedlejší výčep - co jsem koukal do plastu tečou obě světlá piva. Pro abstinenty je připravena škála ZONek. K zakousnutí pak klasika české studené kuchyně - utopenec, hermelín apod.

Výčep
Výčep

Další příjemné místo pod Brdy. Tady rozhodně nebudete trpět nedostatkem kvalitního piva. Takovou nalévárnu by jistě mohl zřídit každý pivovar, který nemá vlastní hospodu. Je škoda, když putujete kolem pivovaru a nemůžete ochutnat místní pivo přímo u zdroje. To ale není případ tohoto obnoveného pivovaru.

Desítka
Desítka

Ale pojeďme dál, do pivovaru, kde hospodu mají. Jmenuje se Eška a v bývalé stodole se vaří pivo Vilém. Ano jsme v Jincích. Pamatuji se, jak jsem byl v roce 2012 na otvíračce a také vím, že mi jinecké pivo vždy chutnalo i když mezi úplnou špičku se asi počítat nedá. Plzeňská restaurace s Vilémem na čepu se přestěhovala a já v novém prostředí ještě nebyl, tak ochutnám po delší době dnes. Z nabídky dávám nachmelenou jedenáctku a světlou dvanáctku. Obě piva dobře pitelná, ale v dnešní konkurenci o pár bodů horší.

Jedenáctka
Jedenáctka

Co mne trochu mrzí, je vizáž zdejší hospody. Je to tu prakticky stejné jako před léty. Slunečníky, tácky a další výzdoba v barvách Staropramenu. Všechno takové ošuntělé. Ne vyloženě špatné či špinavé, ale zašlé, jako z devadesátých let. Prostě to nejlepší nakonec se dnes nekonalo. Samozřejmě ale když budete mít cestu kolem, zaskočte na pár piv. Do Hostomic a Všeradic je to ještě daleko...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 4164x] [3. říjen 2016]
[Minipivovary] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dan

úterý, 4. říjen 2016
13:22

Dan

V reportáži z Berouna chybí ještě jedno pivo. Ve dvoře jednoho z domů, pod spodní věží směrem k řece, mají při hrnčířských trzích pravidelně piva z pivovaru Bobr Zadní Třebáň, což je další pivovar při cestě tímto směrem.
Co se týká Všeradického piva, tak letos tam byli poprvé. Dříve na tomto místě byl Žamberský kanec, později Jelen. Všerad mile překvapil, ale nás také rozčílil, když nám milá slečna s letákem zvajícím na vaření s paní Magdalénou, podstrčila leták jedné velké politické strany...
Asi nejútulnějším pivovarem v této řadě je pivovar v Hostomicích. Jezdíme tam často a pivo mají skutečně výborné, včetně tmavého. Od 7.10. budou mít na čepu 13° světlou, z čerstvého chmelu. Někomu by mohlo vadit, že se tam nevaří. Ale zastávka při cestě z Brd na nádraží, je to vždy moc příjemná. Za dobrého počasí se navíc mimo nálevny dá sedět ve dvoře, nebo ve stodole.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Pana

středa, 5. říjen 2016
16:55

Dan: Dan: Milý Dane, celý areál patří místnímu starostovi, který je nesmírně zručný....Již u vstupu Tě přivítá cedule, na níž stojí, že jen na tento areál bylo čerpáno 51 milionů Kč dodací (ano, čteš dobře!). Další miliony tento pán čerpal na svoji firmu a svůj pension (v pivovaru je málo lůžek), který stojí nedaleko...to vše jako hlasitý člen ČSSD. Ale kolo se pootočilo a tento pán je hlasitým členem Burešova ANO, za které se cpe (a jistě bude úspěšný) do senátu. Neagituj, když jsi tak významný dojič! Ostatní podnikatelé bez dodatí? Blbci. A bonus - vše, co obec pořádá, tak zaplatí, aby se vždy pořádalo - hádej kde?


napsal(a): Pana [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
07:30


posted by: Inzerce

Dan

středa, 5. říjen 2016
21:57

Dan

Pana: Ve světle těchto informací člověku to pivo trochu zhořkne, respektive ztrpkne, ale sládek za to nemůže, ten odvádí skvělou práci.


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI