Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vilém teče v Plzni

Hospody, hospody a restaurace ...


verze pro tisk

Vilém teče v Plzni

Vilém teče v Plzni [p1076]

Že Vilém peče housky, všichni víme z písničky Nadi Urbánkové. Že se stejnojmenné pivo vaří v Jincích víme také. Ale, že je toto pivo na čepu v Plzni, možná nevíte. Restauraci U Viléma naleznete na adrese Jetelová 2 již od 29. března letošního roku. Já se tam dostal až začátkem června. Osvěžovna patří přímo pod jinecký pivovar a provozuje ji zřejmě syn majitele pivovaru. Na čepu je jen Vilém, žádná přítoč nějakého obludného giganta se nekoná...

Tam vzadu vidím neobvyklé logo
Tam vzadu vidím neobvyklé logo

Logo spatříte již na Slovanské třídě, což je ulice, kde jezdí tramvaj č. 1, tedy přímý spoj z Hlavního nádraží ČD (zastávka Liliová). Sraz zde máme v úterý po patnácté hodině. Podnik je prakticky prázdný. Sedáme do nekuřácké části, která se nachází vlevo, vpravo jsou kuřáci a uprostřed výčep, za ním z jedné strany kuchyně a z druhé toalety. Posedět se dá i venku, kde ruch ulice kryje flóra.

Restauraci byste neměli přehlédnout
Restauraci byste neměli přehlédnout

Dříve zde byla provozovna Bella Italia, což na exterieru i interieru zanechalo nesmazatelné stopy. Možná by bylo dobré pokusit se o nějakou vlastní výzdobu, alespoň nově vymalovat a interiér směrovat do trošičku pivního stylu. Přece jen Itálie ve mne pivo opravdu neevokuje. Světoví znalci mohou samozřejmě namítnout, jaké že dobré pivo se v Itálii dnes vaří, nicméně mladý ital nevysedává po hospodách, protože v zimě nepracuje a v létě tančí :)

Račte vstoupit
Račte vstoupit

Ale pojďme k tomu, kvůlivá do hospod vlastně chodíme. Dáváme jen světlé pivo, na polotmavé nemá dnes nikdo náladu. Ostatním chutná, já bych měl trochu výhrady, ale ty budou způsobeny asi tím, že se piva dnes ještě mnoho nevytočilo, protože zlatavý mok získává postupně tu správnou jiskru a pije se více než dobře. A teď ani nevím, zda Vilém je jedenáctka nebo dvanáctka, nezeptal jsem se a v nápojovém lístku je uvedeno strohé "světlý ležák". Ale ono to je v podstatě jedno, hlavně když chutná.

Nápojový lístek
Nápojový lístek

Jak vidíte na předchozí fotce, pivo zde koupíte za 27,- Kč, což je na Plzeň docela příjemná cena. O to více překvapí cena PET lahve, která je navýšena o plných 13 Kč. Nevím, kde jinečtí nakupují PET lahve a etikety, ale mne to vychází na cca 8 Kč. Pokud jsou Jince 11 km od Prahy a i 50 km od Prahy, pak opravdu nechápu ty zoufalce, co jezdí tu padesátikilometrovou štreku :)

Vilém v Plzni
Vilém v Plzni

U Viléma to ale není jen o pivu. U Viléma je restaurace, kde funguje teplá kuchyně. Do 14 hodin hotovky, od 14 minutky. My ale dnes máme chuť jen na něco k pivu. K dispozici jsou utopenci a nakládaný hermelín. Vítězí bezmasá pochoutka (i když věřím, že v buřtech toho masa také moc nenajdete, snad by zde bylo dobré napsat upozornění "může obsahovat kousky masa" - to jsem si rýpnul obecně do uzenin, třeba ty zdejší utopenci jsou poctivější), která je naprosto luxusní. Opravdu uleželý sýr, kde vedle v oleji plave jen cibulka a česnek. Těsto sýru je trošku do červena, snad po paprice, která mu však nevnucuje svoji chuť. Tak dobrého hermoše jsem už dlouho neměl...

Průhled na výčep
Průhled na výčep

Celkově tedy spokojenost. Rád se sem zase někdy podívám a doufám, že si i místní najdou cestu na netradiční pivo. Časem se restaurace trochu zaplnila, ale ten klasický hospodský hukot zde opravdu nebyl. Nevím jak večer, my jsme odcházeli před osmnáctou hodinou na vlak. Zakoupit sud piva s sebou prý není problém, takže to vypadá, že okoštujeme Viléma i ve Vrčeni v množství větším než malém :)



[Richard Chodora] [Zobrazeno 9813x] [9. červen 2013]
[Restaurace] [comments: 6] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

:(

úterý, 18. březen 2014
09:21

Je to škoda ,byl sem tam dvakrát a pivo i personál v pohodě, navíc celkem blízko na vlakový nádraží...


napsal(a): :( [Odpovědět]

Chody

úterý, 18. únor 2014
15:14

Chody

Dnes navštíveno. Na čepu vynikající 12, dále 13 světlý rauch a 15 v cenách (27 - 32 - 33).


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
11:53


posted by: Inzerce

máslo

úterý, 2. červenec 2013
23:40

Tak pivo je stále za 27,-. Je stále fajn, ať již světlé nebo polotmavé. Jídlo také bylo chválené (za mě bez hodnocení, v hospodě nejím). Italské malůvky, nápisy a obrazy i tlustí trpaslíci italských kuchtíků jsou zde bohužel stále. Pokud si chcete odpustit debaty o útratě, už předem deklarujte, že chcete svůj soukromý účet, takhle samozřejmost zde samozřejmostí bohužel není. To byla nepříjemná kaňka, dalším mínusem je zřejmě nefungující klimatizace/větrák na pánském WC, cigareta je tam cítit dlouho poté, co tam zdroj není. Doufám ve "vyčištění" a úpravu interiéru a exteriéru, aby to korespondovalo s ideou podniku, tohle prostě italská taverna není a nebude (a ani nechce být). Stačí popelnice a kýbl bílé barvy a štětka. Předem děkuji, někdy zase zajdu, třeba budu příjemně překvapený.


napsal(a): máslo (MRytir(a)seznam.cz) [Odpovědět]

KAB

pondělí, 24. červen 2013
21:21

Hezké, vyrazil jsem. Jen doplním, že je to 12ka s obsahem alkoholu 5.9%. Takže pět kousků a začnou pozvolna brnět nohy :)


napsal(a): KAB (ramesseii(a)seznam.cz) [Odpovědět]

mavast

pondělí, 17. březen 2014
22:08

to KAB: Navštíveno dne 13.3.2014 a právě hospodu zavírali,protože končí takže jsme ani neochutnali.


napsal(a): mavast (mavast(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Chody

úterý, 18. březen 2014
07:21

Chody

to mavast: Dle návštěvnosti ještě vydrželi dost dlouho :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI