Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Pivovar Litovel zve na Václava

[středa, 18. září 2013]

V pátek 27. září letos poprvé Češi oslaví nový svátek – Den českého piva. Podobně jako mají vinaři své Svatomartinské, budou mít i milovníci piva svůj svátek, v předvečer svatého Václava, patrona českého piva. Cílem je vytvoření nové celonárodní tradice oslavy českého piva a posílit hrdost na tento tradiční nápoj.

Do oslav, které by se měly stát tradicí, se zapojuje také pivovar Litovel. Je doma na Hané a tady zve v předvečer Sv. Václava všechny své příznivce do podniků s Litovlí na čepu. „Připravili jsme ochutnávku svátečního Václava, ležáku, uvařeného speciálně pro tuto příležitost a také malé pivo k hlavnímu jídlu zdarma jako pozornost,“ zve na ochutnávku sládek pivovaru Petr Kostelecký. Sváteční Václav je světlý nefiltrovaný ležák. Stejně jako ostatní piva značky je vařený klasickou výrobní technologií, tentokrát však z několika druhů sladů s přídavkem sladu karamelového a bavorského. Chmelil se natřikrát žateckým poloraným červeňákem a to mu přináší příjemné chmelové aroma v harmonii s plnou chutí tradičně vařeného piva.

I když jde o fakt, vycházející z historie, jen málokdo si zlatý mok s jeho patronem Sv. Václavem spojuje. Den českého piva by měl být příjemnou i zábavnou osvětou, která přiblíží historii i tradici českého pivovarnictví a ukáže na jeho jedinečnost i zajímavé propojení s gastronomií v tom smyslu, že pivo není jen nápojem ke guláši nebo vepřovému se zelím, ale má všechny předpoklady stát se součástí zážitkové gastronomie, stejně jako víno.

Sv. Václava můžete oslavit ve stovce restaurací, kde se Litovel čepuje. Jejich průběžně aktualizovaný seznam bude možné najít na www.litovel.cz.


První český Klobáskofest

[středa, 18. září 2013]

Historicky první český Klobáskofest se uskuteční v areálu velkopopovického pivovaru v sobotu 21. září 2013. Unikátní akci, na které se představí regionální výrobci uzenin a nebude chybět ani degustační soutěž a prohlídka pivovaru s kozlem Oldou, můžete navštívit mezi desátou a sedmnáctou hodinou.

Velkopopovický pivovar pořádá v sobotu 21. září 2013 první český Klobáskofest, kde všichni příchozí mohou celý den ochutnávat nejlepší klobáskové speciality od regionálních uzenářů. Účastníci festivalu si budou moci vyzkoušet až 3 varianty od každého výrobce a následně rozhodnout o té nejlepší. Vítěz, tedy výrobce nejchutnější klobásky, bude vyhlášen na závěr festivalu.

Pro všechny návštěvníky jsou připraveny doprovodné akce v Pivovarském parku před areálem, jako například soutěž ve skládání soudku nebo držení tupláků. Hodnotné ceny z osudí pivovarského soudku jsou nachystány i pro ty, kteří vyrobí maketu vlastní klobásky a pověsí ji na strom Klobáskovník.

Kromě regionálních uzenářů se na Klobáskofestu představí další tradiční řemesla jako sklenář, hrnčíř či košíkář s ukázkou výroby. Každou půl hodinu se konají prohlídky pivovaru, při kterých mohou návštěvníci festivalu nahlédnout pod pokličku velkopopovických sládků. Exkurze do pivovaru poodhaluje výrobní proces v historické i současné varně, zahrnuje zhlédnutí krátkého filmu o pivovaru a také ochutnávku nefiltrovaného piva v ležáckém sklepě. To vše za přítomnosti živého maskota pivovaru – kozla Oldy. V Kozlím obchodě pak lze zakoupit novinky dárkové předměty s pivní tematikou včetně nové textilní kolekce.

Festival obohatí hudební představení učitelů ze ZUŠ Velké Popovice, kteří zahrají na harmoniku a pozoun ve 13 hodin, a po nich až do konce Klobáskofestu převezme mikrofon skupina Neurol Band. Program končí v 17 hodin. Více informací o akci a prohlídkách pivovaru na http://pivovar.kozel.cz/.


Výčepní z restaurací a hospod letos budou už počtvrté soutěžit o titul Hvězda výčepu. Oblíbené klání oproti loňsku doznalo jistých změn v pravidlech a stěhuje se do těch regionů, kde jsou příslušné regionální pivní značky doma. O titul se značkou Krušovice se výčepní ve finále utkají 24. září před obchodním centrem Arkády v Praze-Pankráci. Vůbec poprvé ve své historii se Hvězda výčepu uskuteční za účasti veřejnosti. Soutěž pro své zákazníky pořádá společnost HEINEKEN Česká republika.

Do soutěže se mohly hlásit restaurace, kde čepují piva Krušovice, Starobrno, Hostan a Březňák. V průběhu července a srpna dané provozovny navštívili tajní kontroloři, kteří se na místě přesvědčili, jak dobře zde čepují pivo „na čepici“ a „na hladinku“. V případě, že výčepní uspěli na výbornou, obdrželi pozvánku na finále soutěže Hvězda výčepu 2013.

Jsme rádi, že můžeme podobnou soutěž ukázat i široké veřejnosti. Soutěžící tak budou mít šanci prezentovat nejen sebe, ale i své podniky a zájemci se naopak dozví, jak se pivo správně čepuje i servíruje. Soutěže se v Praze zúčastní na 40 výčepních,“ dodává Silvie Jacquesová, event manažerka společnosti HEINEKEN Česká republika.

Výkony finalistů bude hodnotit odborná porota. Za úkol dostanou nejen načepovat pivo se správnou mírou a výškou pěny do sklenic 0,5l a 0,3l. Dále musí ukázat, že si pivní sklo umí dobře připravit a načepované pivo správně naservírovat. Kromě této praktické části zkoušky budou všichni soutěžící prokazovat teoretické znalosti prostřednictvím vědomostního testu.

Soutěžící, kteří se umístí na prvních třech místech, se mohou těšit na skvělé ceny. Za třetí místo náleží diplom a finanční částka ve výši 5 000 korun pro výherce a dalších 5 000 pro domovskou restauraci, za druhé místo dostane výherce dvojnásobek této sumy. Absolutní vítěz si kromě prestižního titulu a trofeje odnese 30 000 korun a vybavení v hodnotě 20 000 korun pro svoji restauraci. Novinkou letošního ročníku je poukaz na Hvězdnou pivní rentu pro vítěze v podobě 30 piv měsíčně na jeden rok, tedy po celou dobu kralování.

O pohodovu atmosféru celé akce se kromě atraktivního klání postará také zpěvačka Tereza Černochová, která své hity představí hned ve dvou vystoupeních.

Prostřednictvím soutěže Hvězda výčepu, chtějí pivovary koncovým spotřebitelům ukázat, jak dobře se provozovatelé hospod a restaurací o pivo starají a umějí ho čepovat a servírovat. Kromě Prahy (Krušovice), se soutěž dále konala v Ústí nad Labem (pivo Březňák), Brně (Starobrno) a Znojmě (Hostan).


Začátek září je každoročně spjat i s hodnocením českých piv na dvou významných akcích. Jednou je Země živitelka v Českých Budějovicích a druhou Dočesná v Žatci. Na obou výrazně uspělo Postřižinské pivo z nymburského pivovaru.

Země živitelka byla svědkem hned dvou úspěchů Pivovaru Nymburk. V hodnocení pivních speciálů si hned dva odnesly vysoké hodnocení. Postřižinský sváteční 14% speciál byl vyhlášen jako vůbec nejlepší a speciál Bogan získal stříbrnou medaili.

Na tradiční žatecké Dočesné získal nymburský pivovar dvě stříbrná ocenění, a to díky nealkoholickému pivu Střízlík a polotmavému speciálu Něžný Barbar. „Ze všech soutěží, kterých se pivovar letos zúčastnil, jsme si přivezli alespoň jedno ocenění, což nás opravdu těší,“ dodává Pavel Benák, ředitel nymburského pivovaru.

Tyto výsledky se odráží i na prodejním poli. Poslední prázdninový měsíc byl o více jak deset procent vyšší než v roce 2012 a pivovar dosáhl na výstav nad hranici 15 tisíc hektolitrů piva.


Nový pivní speciál Max

[pondělí, 16. září 2013]

Pivovar Ferdinand přichází s hořkou pivní novinkou. Světlá jedenáctka MAX má neulpívající hořkou chuť, jemnost a správný říz díky chmelení odrůdou chmele VITAL. Tento druh chmele z Žatecka byl primárně vypěstován pro farmaceutické účely, ale Ferdinand si s ním pohrál a jako první jej využil pro vaření svého skutečného piva. Pivo pod dohledem vrchního sládka Jaroslava Lebedy a ostatních pivních mistrů zraje pod dohledem 70 dní v humnové sladovně a vyznačuje se vyšší dávkou jednotek hořkosti, než ostatní benešovská piva. Zkuste tedy ochutnat zlatavý mok MAX, a jak říká Ferdinand: „Dej bůh štěstí a na zdraví!“

Max: rodný list


Sobotní tradiční Den otevřených dveří v pivovaru ve Velkém Březně přinesl nejen dobrou náladu, zábavu, výtečné pivo a zážitky téměř 5 000 návštěvníkům, ale také zanechal odkaz budoucím generacím. V areálu pivovaru byl slavnostně zakopán sud s artefakty, který by měl být znovu odhalen až v roce 2 273. Lidé měli také v průběhu programu možnost podepsat petici za přejmenování velkobřezenského nádraží.

Letošní den otevřených dveří byl výjimečný. Pivovar ve Velkém Březně tento rok slaví výročí 260 let a při té příležitosti se sládkové Petr Hauskrecht a Michal Rouč rozhodli v areálu pivovaru zakopat sud s artefakty, které se vztahují k Velkému Březnu a především k našemu oblíbenému pivu. Na obsahu sudu se mohli dokonce podílet sami místní obyvatelé a návštěvníci dne otevřených dveří.

Nechali jsme veřejnost prostřednictvím médií posílat tipy, co by mělo být vloženo do sudu a autorovi nejoriginálnější návrhu již putuje odměna od Březňáka. V sudu je tak zakopán například chmel, slad, ale také fotografie našich sládků nebo schéma výroby piva,“ komentuje zajímavý nápad Zuzana Kosáková, tisková mluvčí společnosti HEINEKEN Česká republika. Přímo v průběhu dne otevřených dveří měli pak ještě návštěvníci možnost napsat osobní vzkazy, které byly rovněž vloženy do sudu. Celkem se sešlo 137 vzkazů a sud pojmul 17 předmětů vztahujících se k výrobě piva a samotnému Velkému Březnu. Do sudu byla vložena také společná fotka všech účastníků Dne otevřených dveří. Zapečetěný byl následně za přítomnosti sládků zakopán na spodním humně ve sladovně pivovaru.

Kromě daleké budoucnosti – sud by měl být vykopán až za dalších 260 let – měli však všichni přítomní také možnost svým podpisem ovlivnit budoucnost mnohem bližší, a to název místního nádraží. Pro přejmenování na Nádraží Victora Cibicha mohli účastníci Dne otevřených dveří hlasovat prostřednictvím přítomné petice. Celkem se podařilo v průběhu akce získat desítky podpisů. Ti, kteří to nestihli nebo by měli zájem přejmenování podpořit, mohou připojit svůj podpis elektronicky na webu .

Den otevřených dveří v pivovaru Velké Březno nezklamal ani po hudební stránce. Vystoupil zde například František Nedvěd nebo Václav Neckář. Bohatý program byl symbolicky ukončen ohňostrojem. Na zodpovědnou konzumaci návštěvníků dohlížel Míra – tvář projektu Pijte s Mírou, v rámci kterého se v areálu nacházely hlídky pohledných hostesek s alkoholtestery a nabízely možnost kontroly zdarma.


Končí sklizeň chmele, kterou tradičně provází také velká pivní degustace - Žatecká dočesná. V rámci ní ohodnotili pivní znalci polotmavou Holbu Šerák jako nejlepší v kategorii polotmavých piv a oblíbený Šerák tak zdobí další zlatá medaile. Holba Šerák je vlajkovou lodí značky a její roční produkce každoročně přesahuje 200 tisíc hl. Již 139 ji v pivovaru vaří klasickým způsobem podle tradičních receptur a to ji přináší jedinečné chuťové vlastnosti i vysokou pitelnost, pro Holbu typickou.

Tradiční Dočesné se Holba zúčastní každoročně. „Žatecký poloraný červeňák stál při zrodu tradice českého piva a pro své typické vlastnosti je až dosud měřítkem kvality pěnivého moku. Po celá léta ho používáme pro výrobu našeho piva, stejně jako slad, vyrobený z ječmenů domácí produkce,“ říká Vladimír Zíka, ředitel pivovaru Holba.

Letos se soutěže zúčastnilo 27 pivovarů se 137 přihlášenými vzorky piv, která hodnotilo 213 degustátorů.


10. Pivovarské slavnosti v pivovaru Holba letos přilákaly více než 8000 lidí, kteří využili možnost podívat se do pivovaru a vychutnat si výborné pivo i skvělou atmosféru. Žízeň byla veliká, jak zpíval Walda Gang a hrdly návštěvníků proteklo na 30 tisíc piv, fortelně načepovaných z desítek výčepních píp. Nepřetržitě živo bylo u výčepů s Holbou Šerák i Kvasničákem a s chutí i nadšením se připíjelo Šerákem polotmavým na jeho páteční vítězství v Žatecké Dočesné. Fajnšmekři si vychutnávali extra silný porter Holba Strong a ti, co mají rádi něco lehčího, naopak sáhli po ochucené Holbě Brusinka s mátou, která má za sebou úspěšnou letní premiéru. Rozsáhlé nádvoří pivovaru, rozdělené do několika programových zón, každému umožnilo najít si to svoje. Pozornost na sebe strhli hoši z Navostro, u nichž více než muziku mnozí řešili, jestli jsou pod kilty skutečně „navostro“. Tradiční Pivovarské slavnosti Holba jsou nejen symbolem dobré zábavy, ale také pomoci slabším a handicapovaným. Část výtěžku ze vstupného pivovar Holba také letos věnuje regionální charitě.


Velkobřezenská piva slavila triumf na prestižní domácí degustační soutěži, která se v uplynulých dnech konala ve Chmelařském institutu s.r.o. v Žatci u příležitosti Žatecké Dočesné. Piva Zlatopramen 11, Březňák tmavý výčepní a Březňák 14% nenašla ve svých kategoriích žádného přemožitele a skončila ve všech třech případech na prvních místech.

Zlatopramen, který zvítězil v kategorii Světlý ležák 11°, je hutnější pivo plné chuti. Má zlatou barvu, bohatou pěnu, jemné chmelové aroma a příjemnou hořkost. Zlatopramen je lídrem mezi jedenáctkami na českém pivním trhu. Vaří se v pivovaru Velké Březno.

Březňák tmavý výčepní, soutěžící v kategorii tmavých výčepních piv, má příjemně lahodnou karamelovou chuť, čistou vůni a typickou tmavou barvu. Sládci ho vaří podle tradiční receptury ze čtyř druhů sladů. Charakter piva příjemně dokresluje použitý chmel.

Třetí oceněné pivo, Březňák 14%, vyhrál v kategorii Speciální pivo světlé. Jde o uleželý speciál s vyšším obsahem alkoholu, který má plnou chuť i hořkost a sytě zlatou barvu. Pro Březňák 14% je to letos už třetí ocenění z degustačních soutěží v řadě: na Zlaté pivní pečeti v Táboře skončil druhý, na pivu České republiky v Českých Budějovicích třetí.

Tradiční Dočesné, která se u příležitosti dokončení sklizně chmele letos konala už po šestapadesáté, se každoročně účastní pivovary z celé České republiky. V degustační soutěži, jejímž odborným garantem je Chmelařský institut, soutěží piva vařená právě ze žateckého chmele. Svým významem soutěž patří mezi pět nejdůležitějších, které se v ČR konají, a její výsledky jsou tudíž mezi pivovarníky velmi ceněné. Letos se degustací zúčastnilo 27 pivovarů, které do 11 kategorií přihlásily celkem 137 vzorků piv. Během dvou dnů je posuzovalo celkem 213 degustujících.


Milovníci chmelového moku a příznivci dobré zábavy se mohou opět těšit na sobotu 14. září do Benešova u Prahy. V areálu pivovaru Ferdinand budou od 12 hodin již po dvaadvacáté probíhat vyhlášené Pivovarské slavnosti. I letos nabídnou všech sedm druhů piv, včetně nefiltrovaného a jednu novinku. Chybět nebude ani bohatý doprovodný program pro dospělé, atrakce pro děti a vystoupení oblíbených českých kapel.

Pivovarské slavnosti v Benešově navštívilo loni cca 2000 lidí, kteří dohromady vypili 5865 piv. Jsem zvědavý, zda se letošním návštěvníkům podaří tento výkon pokořit. I letos na ně čeká nejen všech sedm druhů piv oblíbené značky Ferdinand, ale hlavně náš nový produkt 11% světlý ležák Max“ uvedl sládek pivovaru Jaroslav Lebeda. Připraveny jsou i soutěže a zájemci se mohou zúčastnit prohlídky pivovaru s doprovodným komentářem. Nachystáno bude rovněž tradiční občerstvení a dobré jídlo. Chybět nebudou klobásy, grilované maso, guláš, mlsání pro děti a další oblíbené pochutiny.

V doprovodném programu si podle zástupců pivovaru Ferdinand přijdou na své nejen dospělí, ale i malé děti. Zatímco si dospělí budou vychutnávat pestrou pivní nabídku, pro děti bude připravena i divadelní houbová pohádka a dětský koutek, kde si budou moci vyzkoušet malování na trička a čepičky, budou připraveny i atrakce jako skákací hrad se skluzavkou, zápas sumo a oblíbené malování na obličej. Novinkou bude pro odvážné stavba přepravek do výšky za pomoci horolezeckého lana.

Hudební doprovod bude hned na dvou podiích, kde vystoupí například Krausberry v čele s charismatickým Martinem Krausem, nebo Vlasta Horváth s kapelou, zpěvák, který zvítězil v oblíbené reality show Česko hledá Superstar. Dále vystoupí skupiny Čejka band, United Heads, Bílá nemoc, November 2nd and Steve Walsh, Lahvátor, dechová kapela Týnečanka a zpěvák Štěpán Kojan. Akcí bude provázet moderátorka Country rádia Veronika Čičková. Vstup je pro děti zdarma a pro dospělého 50,-Kč.

Den plný hudby oživí i místní folklórní uskupení Benešováček. Přijeďte do Benešova na pravé pivní slavnosti s celou rodinou!


Od začátku roku do srpna prodal pivovar více než 128 tisíc hl piva a ve srovnání s loňskem se mu tak podařilo navýšit odbyt o více než 3 tisíce hl. Výborně si pivo Litovel vedlo i během letních měsíců. Od května do srpna konzumenti vypili celých 77 710 hl a rozhodli o mimořádně úspěšném létu i navzdory tomu, že bylo poměrně krátké a plné extrémů.

Léto provázely extrémní teploty, ale i deště a povodně. Velká vedra konzumaci piva určitě nepomáhají, ale i přesto se nám podařilo letní prodeje ve srovnání s loňskem navýšit. Díky rostoucím preferencím značky jsme získali nové odběratele v gastro síti a dobře si vedlo také naše pivo v lahvích. Zvýšenou poptávku po pivu Litovel avízuje rovněž odbyt během prvního zářijového týdne. Pokud se výrazně neochladí, bude září prodejně silné“ hodnotí a vyjadřuje očekávání Lumír Hyneček, ředitel pivovaru Litovel.

Úspěšné letní prodeje pozitivně ovlivnily také novinky v sortimentu značky. V květnu se na trhu objevilo ovocné pivo Litovel Red Orange s nízkým obsahem alkoholu a hned za ním další dvě nealkoholická piva Litovel Pomelo Free a Litovel Citron Free. Jejich spotřeba spolu s Escape, který je na trhu už 3 roky, dosáhla téměř 2 tisíc hl. Tradiční jedničkou je Litovel Moravan, vlajková loď značky. I ten má za sebou úspěšné léto v podobě více než 33 tisíc vypitých hektolitrů.Do prodejů se pozitivně promítá také litovelské Maestro, typicky zahrádkové pivo a jediné pivo s lavinovitým efektem u nás.

Klasicky vyráběné pivo Litovel má za sebou 8 úspěšných měsíců a dosažené výsledky připisuje nejen vysoké kvalitě piva a jeho jedinečné chuti, ale také servisu a službám, odrážejících se do spokojenosti zákazníků i konzumentů. Výstav pivovaru Litovel ročně dosahuje 180 000 hl piva. Z toho se většina vypije v České republice a zhruba 15 procent jde na export. Největším zahraničním odběratelem je Německo, dále Slovensko, Polsko a Finsko.


K nejúspěšnějším měsícům patřil červenec a srpen, kdy Holba prodala téměř 80 tisíc hl piva. Letní odbyt od května do srpna dosáhl 147 000 hl a loňský výsledek překročil o celých 2000 hl. Nástup teplého počasí v květnu sice sliboval dlouhé léto, ale opak byl pravdou, a v červnu navíc řadu oblastí postihly povodně. „Zvýšení prodeje nastartoval až červenec, kdy pivovar opouštělo až 2 200 hl piva denně. Navýšení se týkalo všech stupňovitostí i obalů. Výrazně se letos zvýšila poptávka také po Holbě, stáčené do PET lahví,“ říká ředitel pivovaru Holba a hned dodává: „Stále je vnímáme jako doplňkový obal, vhodný na příležitostné pití na letních párty nebo třeba na dovolené“. Dobře si vede také Holba v lahvích, se kterou je možné až do září soutěžit o zahradní bazén či pivo na celý rok zdarma. „Soutěž přináší výhodný nákup s možností získat lákavou výhru, což se pozitivně promítá do prodejů,“ vyjadřuje Vladimír Zíka. Holba v létě rozšířila sortiment značky o ochucené pivo Holba Brusinka s mátou, které nabídla v sudech. Ihned po uvedení na trh se stalo spolu s Holbou Kvasničákem a Šerákem zahrádkovou „jedničkou“. Rostla i konzumace nealkoholické Holby Free, kterého se v létě prodávalo až o třetinu více než loni.

Dalším zpestřením sortimentu značky je extra silný 18 stupňový speciál Holba Strong. Pivovar ho vyrábí v omezeném množství a v restauracích s Holbou na čepu je k dispozici od 1. září. Čepovat se bude také na Pivovarských slavnostech Holba od 6. do 7. září.


Oslavu sklizně chmele jsme tentokrát pojali netradičně a to užitím jen jednoho druhu chmele v novém pivu. A když netradičně, tak rovnou exotickým chmelem přímo z amerických chmelnic.

American Pale Ale (APA) ve verzi Single Hop s chmelem Citra

Variace na jeden z mnoha světových pivních stylů. American Pale Ale (APA) jenž za svůj vznik vděčí americkým sládkům. Američtí sládkové si za vzor vzali anglické pivo ALE a díky užití amerických chmelů a jejich zvýšenému dávkování vznikl tento nový styl.

Verze Single hop se odkazuje na současný módní trend užití jen jedné odrůdy chmele, která svým charakterem zcela ovlivní celkovou vůni a chuť piva. Naše verze APA single hop se tak vyznačuje zejména nádhernou vůní a chutí po tropickém ovoci a citrusech, kterou jí dodává americký chmel Citra, použitý jak na chmelení na varně, tak i za studena (čtvrté chmelení metodou Dry Hopping) v ležáckém tanku.

Jedná se o třináctku o síle 5,5 % obj. alk.

Výsledné pivo je zlaté s výraznou hořkostí po užitém chmelu s příjemným ovocným charakterem. Díky užití netradičního chmele jsou výsledná vůně i chuť nezaměnitelné a exkluzivní.

Složení: pitná voda, ječné slady (český, mnichovský), upravený chmel Citra. Neředěno vodou!

Jedná se opět o jednorázovou jedinečnou várku speciálu pod značkou CROSS THE WORLD

Pokračujeme v nyní již populární a očekávané tradici výroby piv ze světové studnice pivních stylů, kterou jsme zavedli v roce 2011 a v občasných várkách představujeme na české poměry méně obvyklá piva.

Úspěch těchto piv je velký a do podvědomí tak vstupuje vedle tradiční řady Vyškovských piv i značka CROSS, kterou už znáte ve dvou variantách míchaných limonád s pivem s naším originálním názvem CROSS BEER MIX.

Značka CROSS THE WORLD Pod touto značkou se objevují piva, která, tak jak český překlad „křížem světem“ naznačuje, postupně vybíráme z klenotnice piv z celého světa a v občasných várkách nabízíme.

První naražení sudu se uskuteční dne 9. 9. 2013 v pivnici Vyškovského pivovaru.


Již v sobotu 14. září benešovský pivovar Ferdinand otevře své brány a nabídne spoustu dobré zábavy a hlavně proudy dobře vychlazeného piva. V pravé poledne budete moci vstoupit do areálu pivovaru, kde pro vás i pro vaše děti bude připraven celodenní nabitý program. Prostě skutečné pivní radovánky.

Návštěvníci a zejména milovníci piva budou moci v Benešovském areálu pivovaru Ferdinand od 12 – 22:00 ochutnávat pivní speciály, nefiltry a limonády a těšit se můžou i na horkou novinku na trhu. Sládek z pivovaru představí nové pivo 11% MAX, které bude nově doplňovat pivní nabídku Ferdinand. Při slavnostech budou otevřeny i prostory samotného pivovaru, kam můžete vyrazit na prohlídku, na které zjistíte, jak se takové skutečné pivo vlastně vaří. O hlad také nemusíte mít strach, protože na slavnostech najdete od perníku po guláš, co vás napadne.

Celým dnem vás bude provázet Veronika Čičková, oblíbená moderátorka z Country rádia, která kromě uvádění kapel, představí soutěže, pozve vás na divoké rodeo nebo prohlídku bojových jeepů. V rámci regionální spolupráce s lokálními dodavateli pivovar představí i regionální potraviny, které budete moci na místě ochutnat a zakoupit.

Vezměte s sebou i vaše ratolesti, protože nudit se určitě nebudou. Po divadelním představení budou moci na slavnostech skotačit ve skákacím hradu a na skluzavkách, nebo si zahrají kuželky a člověče, nezlob se. Dále jsou připraveny soutěže, pohybové hry, malování i tancování. Vstup je pro děti zdarma a pro dospělého 50,-Kč.

Hudební program bude probíhat na dvou scénách a vystoupí zde třeba Krausberry v čele s charismatickým Martinem Krausem, nebo Vlasta Horváth s kapelou, zpěvák, který zvítězil v oblíbené reality show Česko hledá Superstar. Dále vystoupí skupiny Čejka band, United Heads, Bílá nemoc, November 2nd and Steve Walsh, Lahvátor, dechová kapela Týnečanka a zpěvák Štěpán Kojan. Den plný hudby oživí i místní folklórní uskupení Benešáček.

Přijeďte do Benešova na pravé pivní slavnosti s celou rodinou!


Výroba hlineckého piva Rychtář láme další rekordy. Již v prvním prázdninovém měsíci pivovar dosáhl historicky nejvyššího výstavu sudového piva. Další měsíční rekord překonal v srpnu – výstav sudového piva a celkové množství uvařeného piva.

V minulém měsíci jsme do sudů stočili celkem 8.194 hl piva Rychtář, tedy o 2.088 sudů více než v v dosud rekordním srpnu roku 2000. Zároveň jsme na varně uvařili 10.736 hl piva, což je o více než tisíc hektolitrů více než v srpnu roku 2000. Množství piva uvařené v letošním srpnu je současně druhým absolutně nejvyšším množstvím piva, které jsme kdy během jednoho měsíce uvařili, více jsme navařili pouze v květnu 2011, kdy se jednalo o 11.744 hl,“ sdělil Milan Morávek, sládek pivovaru.

Pivovar Rychtář letos slaví 100 let od svého založení. Při příležitosti tohoto významného výročí rozšířil sortiment o několik nových piv – polotmavý 13% speciál Hlinecké, speciálně chmelené pivo Rychtář Rataj a světlé výčepní pivo Hlinecký Hamr. U příležitosti Dne s Rychtářem pak uvařil ještě jednu novinku, nefiltrované výčepní pivo připravené s použitím žateckého hlávkového chmele a chmele Mandarina. Den s Rychtářem se uskuteční v sobotu 14. září 2013 a kromě všech piv Rychtář se návštěvníci mohou těšit například na kapely No Name, Turbo nebo Buty.


Pivovar Rychtář letos slaví 100 let od svého založení. K této jedinečné příležitosti chystá velkolepou oslavu, během které otevře své brány široké veřejnosti. Den s Rychtářem se uskuteční v sobotu 14. září 2013 a návštěvníky bude čekat špičkový hudební program v čele s kapelami No Name, Buty nebo Turbo a nabídka všech čepovaných piv značky Rychtář včetně letošních novinek. Nahlédnout sládkovi pod pokličku bude možné v rámci exkurzí a připravena bude spousta další zábavy.

Slavnostní program obsadí celý pivovarský areál včetně přilehlého amfiteátru. „Stoleté výročí našeho pivovaru tady oslaví oblíbené kapely No Name, Turbo, Vladimír Mišík, Buty nebo hlinecká legenda Motouz, jež se vrátí na pódium po několikaleté pauze. Na nádvoří pivovaru vystoupí hlinečtí muzikanti – představí se jak poprockové skupiny Saxer či Artur, ale i oblíbené dechovky Hlinečanka a Zavřelovi, kteří speciálně pro Den s Rychtářem složili novou píseň v rytmu polky,“ uvedl sládek pivovaru Milan Morávek.

Zájemci si budou moci prohlédnout výrobní prostory pivovaru a podívat se, jakým způsobem se vaří pivo Rychtář. V rámci exkurzí budou otevřeny také prostory, kam se návštěvníci pivovaru během prohlídek v průběhu roku normálně nedostanou. Součástí bude také promítání nového krátkého filmu o pivovaru.

Během celého odpoledne a večera potečou proudem všechna piva Rychtář. Kromě výčepních piv Rychtář Klasik a Rychtář Standard, ležáku Rychtář Premium, nefiltrovaného Rychtáře Natur a 15% Rychtáře Speciál, které pivovar vaří v průběhu celého roku, budou mít návštěvníci příležitost ochutnat také 13% polotmavý speciál Hlinecké, který pivovar vaří při oslavách pivovaru již tradičně, ale také úplně nová piva Rychtář Rataj a Hlinecký Hamr. Navíc zde bude naražen první sud dalšího zcela nového piva, který tým Milana Morávka připravil ke 100. narozeninám pivovaru.

Pivovar své brány otevře ve 12 hod., oficiální zahájení akce se uskuteční na nádvoří pivovaru ve 13. hod. a bohatý kulturní program je naplánovaný až do 24 hod. Vstupné bude symbolických 20 Kč.

Kromě výčepních míst se všemi pivy značky Rychtář bude v areálu pivovaru i mnoho stánků s občerstvením. Pro návštěvníky bude zdarma k dispozici parkoviště, které bude umístěné hned za hlineckým amfiteátrem a které bude mít svůj vlastní vchod.

Více informací o Dni s Rychtářem a o Pivovaru Rychtář naleznete na www.rychtar.cz


Po velmi úspěšném pátém ročníku, kterého se zúčastnilo cca 44 pivovarů a v nabídce bylo přes 151 druhů točených piv na jednom místě, se můžete těšit na další pokračování setkání minipivovarů. Šestý ročník festivalu se uskuteční v sobotu 21. září 2012 od 13.00 hodin v Pivovarském dvoře v Plzni – Černicích. Bude se jednat o největší akci tohoto charakteru, která je zatím v ČR pořádána a je zařazena jako jedna ze tří oficiálních akcí Svazu minipivovarů Čech a Moravy.

Vzhledem k tomu že o účast na akci je mimořádný budou v letošním roce stánky umístěny v prostorách dvora, na přilehlé Selské návsi a nově v prostorách parkoviště v Pivovarské zahradě. Návštěvníci tak budou moci ochutnat přes sto osmdesát druhů čepovaných piv a v nabídce bude i několik desítek druhů piv lahvových. Od 9 do 11 hod proběhne též v konferenční místnosti burza pivních suvenýrů.

Zúčastněné pivovary nabídnou návštěvníkům i řadu svých propagačních předmětů, tácků, etiket a sklenic. Záměrem akce je seznámit návštěvníky s produkty minipivovarů, které nejsou běžně na trhu k dostání a podat informace o typu vařených piv. Pivaři, kteří mají zájem o nefiltrované, nepasterizované pivo, zde budou moci ochutnat mnoho druhů piv, od výčepních přes ležáky, vícestupňové speciály, ochucená, nakuřovaná, pšeničná a svrchně kvašená piva typu Ale, IPA a Stout. O akci je v posledních letech zájem i v zahraničí, o čemž svědčí návštěvy novinářů a pivních příznivců z Velké Británie a Švédska.

Pozvány budou minipivovary nejen z Plzně a okolí ale i z přilehlých krajů, východních, severních Čech, Moravy, Slovenska. Pro návštěvníky bude jistě zajímavá i účast řady nově vzniklých pivovarů, které se zatím nikde na podobné akci neprezentovaly a pro návštěvníky budou jimi prezentovaná piva novinkou. Oživením bude i možnost ochutnávky piv skotských, holandských, německých a amerických. Možné bude i ochutnat pivo z vietnamského pivovaru Hoavien.

Nenásilnou kulisu akce vytvoří doprovodný hudební program kombinovaný s pivními soutěžemi. V návštěvnické anketě budou moci návštěvníci v závěru vyhodnotit nejlepší čepované pivo. Vstup na akci bude i v tomto roce zdarma. Pro návštěvníky bude v době konání akce posílena linka č. 13 z konečné stanice tramvaje č. 1 z nám. M. Horákové do Černic v době od 12.00-do 20.00 hod.

Přihlášené pivovary

Pivovar Faltus Česká Třebová, Minipivovar a restaurace Stará škola Chudenice, Šumavský pivovar Vimperk, Rodinný pivovar Bravůr Loučná nad Desnou, Pivovar Permon Sokolov, Pivovar Kozlíček Horní Dubenky, Minipivovar U Stočesů Rokycany, Pivovar Beznoska Praha 9 - Prosek, Minipivovar Radnice, Rodinný minipivovar Pacov, Pivovar Karel IV. Karlovy Vary, Pivovar Zhůřák, Zhůř, Staňkův rukodělný pivovárek Třebonice, Zámecký pivovar a restaurace u paní Magdalény Všeradice, Pivovarský dvůr Chýně, Pivovarský dům Ostrava (Qásek), Akciový pivovar Dalešice a.s., Pivovar Herold Březnice, Podklášterní pivovar Urban Třebíč, Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha, Pivo Praha, Pivovar Belveder Železná Ruda, Minipivovar Purkmistr Plzeň, Radniční pivovar Jihlava, Domácí pivovárek Velký rybník, Pekárna a pivovar Kvilda, Pivovar Radouš Šťáhlavy, Mostecký kahan (točí Strakovi), Pivovar Vilém Jince, Pivovar Excelent Rýmařov, Létající pivovar Falkon, Pivovarský dvůr Zvíkov, Pivovar Modrá hvězda Dobřany, U Antéňáka, Minipivovar Žamberk, Richard Brno, Pivovar Kvasar Sentice, Klášterní pivovar Strahov, Zíchovecký pivovar, Pivovar na Rychtě Ústí n. L., Létající pivovar Nomád + Pivní rozmanitost, Malostránský pivovar Velké Meziříčí, Minipivovar U bizona Čižice, Zemský pivovar Praha, Zámecký pivovar Chyše, Minipivovar U tří růží Praha, Zahraniční pivovary a jejich zastoupení, Pivovar Šandorf Prievaly SK, Pivovar Hoavien Vietnam, Schlossbreuerei Au/Hallertau – Kulový blesk, Aldersbacher Brauerei – p. Beneš, Mahr´s Brau, Schenkerla, Browerej de Molen, Brew Dog - Pivkupectví p. Charvát, Pivovar Wolferstetter Vilshofen (v rámci projektu dobavorska.cz) - P. Fiala, Pivovar Veldensteiner - p. Škrášek a Klášterní pivovar Strahov


Jubilení 10. ročník vyhlášených Pivních slavností proběhne v Holbě od 6. do 7. září. Ryzí Pivo z hor letos do Hanušovic přiláká Chinaski, kteří se stanou hlavním tahákem akce spolu s oblíbeným Zdeňkem Izerem, coby moderátorem slavností. Na 10. slavnostech Holba se bude připíjet desítkou různých druhů piv značky, vystoupí na deset kapel a ryzí pivo z hor poteče ze šesti desítek výčepních píp.

Jubilejní ročník si zaslouží jubilejní pivo, kterým je silný porter Holba Strong. Dnes je to právě 85 dní, během kterých dozrává a dokváší v ležáckém sklepě, aby nabral sílu mocné „osmnáctky“. Prvních sto hl stočí pivovarníci do 50 litrových sudů na konci týdne. Už název tohoto speciálu lahodné chuti a vyšší hořkosti dává tušit, že jde o pivo s vysokým obsahem alkoholu. Naopak nejlehčím pivem bude na slavnostech novinka Holba Brusinka a nealkoholické pivo Holba Free. Všichni se mohou těšit na oblíbený Šerák ve všech svých variantách stupňovitostí. Každoročně slavnosti navštíví na 10 tisíc lidí a stejný zájem očekávají pivovarníci i letos. Nejvíce návštěvníků je z Olomouckého kraje, ale přijíždějí i z větší dálky, aby se podívali do pivovaru a připili Ryzím pivem z hor. Pokud jde o konzumaci, nejvíce piva se na slavnostech vypilo před dvěma lety, bylo to rekordních 36 tisíc půllitrů. „O tom, jestli dosavadní rekord letos překonáme, rozhodne žízeň našich fanoušků a taky počasí. Věříme, že se nám to s vaší pomocí podaří, vzkazuje návštěvníkům Vladimír Zíka, ředitel pivovaru Holba.

Kdo navštíví pivovar už v pátek, čeká ho příjemné posezení na nádvoří s programem.

Zájemci se budou moci podívat do výroby v rámci exkurzí, spojených se zajímavým výkladem. Exkurze proběhnou od tří hodin odpoledne až do večera a během této doby pivovarské nádvoří rozezvučí hudba Roberta Křesťana a jeho Druhé trávy, Elišky Ptáčkové nebo kapely Zbořec.

Sobotní slavnosti zahájí naražení soudku, spojené s přípitkem ryzím pivem z hor a otevře tak programové odpoledne, trvající až do nočních hodin. Rozjede to tady Walda gang, v rytmu rege, pak Prince Alfredo a zábavu zvednou i hoši Navostro, jejichž hlavním nástrojem jsou dudy a pod kilty jsou skutečně „naostro“. Program vyvrcholí večerním koncertem oblíbených Chinaski.

Po ukončení akce bude zajištěna mimořádná vlaková doprava ve směrech Šumperk, Jeseník i Zábřeh na Moravě.

Vstupenky na pivovarské slavnosti je možné zakoupit za zvýhodněné ceny ve vzorkové prodejně pivovaru Holba v Hanušovicích, v informačních centrech v Hanušovicích, Šumperku, Králíkách, Zábřehu a Starém Městě nebo přímo na akci.

Páteční vstupenka je za cenu 60 Kč při zakoupení na akci

Jednodenní sobotní vstupenka stojí 100 Kč v předprodeji a 150 Kč při nákupu přímo na akci

Dvoudenní vstupenka stojí v předprodeji 160 Kč

Program akce najdete na www.holba.cz


Pouhé čtyři dny zbývají do startu chotěbořského Freš festu. Multikulturní festival určený celé rodině a všem věkovým kategoriím se uskuteční v areálu parku chotěbořského zámku v sobotu 24. srpna od 14 hodin. Hlavními hvězdami prvního ročníku festivalu budou Hudba Praha, Vltava, Jan Budař, Jaksi Taksi, Švihadlo, Našrot, Jada Band, ale chybět nebudou ani šermíři, soutěže, pohádkový les a divadelní scény pro děti a další atrakce.

Za festivalem stojí Pivovar Chotěboř, jehož piva se budou na místě čepovat, a to včetně nového míchaného nápoje z piva s příchutí limetky Freš. Ten budou moci ochutnat všichni, v rámci festivalu se bude konat i ochutnávka této novinky v sortimentu pivovaru.

Až do loňska pořádal Pivovar Chotěboř pravidelné letní pivovarské slavnosti na chotěbořském náměstí. Všechny čtyři ročníky přitom vyvolaly velký zájem, a proto se vedení pivovaru rozhodlo přesunout akci na větší plochu – nový Freš fest má přitom ambici stát se největší hudebně-zábavnou akcí na Chotěbořsku.

Vstupenky na Freš Fest už jsou v prodeji – před startem festivalu je můžete koupit jen za 99 korun, na místě budou za 150 korun. Děti do 150 centimetrů mají vstup zdarma.

Vstupenky jsou do čtvrtka v předprodeji v chotěbořském infocentru, pivovarské prodejně, dále pak v Havlíčkově Brodu v obchodu Tulipán v Horní ulici, Baru Oko, restauraci Černá Ovce a ve firmě ROSS Holding na Jihlavské ulici.


Holba má za sebou úspěšný červenec, kdy prodeje přesáhly 40 tisíc hl piva. Nárůst o více než 5 procent meziročně se týká piva Holba všech stupňovitostí i obalů. Dobře si vede nejen Holba v sudech, zájmu konzumentů se těší i lahvová Holba, se kterou mohou nyní konzumenti soutěžit o zahradní bazén či pivo na celý rok zdarma. Výhry jsou lákavé a mohou zvednout poptávku po lahvové Holbě až do září, kdy soutěž končí.

Odbyt pozitivně ovlivňuje ideální letní počasí, kdy je na pivo největší chuť. Roste i konzumace nealko piva, kterého teď prodáváme až o třetinu více než loni,“ říká Vladimír Zíka, ředitel pivovaru Holba. Letošní prodeje piva Holba už přesáhly 200 tisíc hl, což je téměř dvě třetiny celkové roční produkce. Nejvíce jde na odbyt vlajková loď značky Holba Šerák. Objemově dosáhla na 140 tisíc a stále si drží svůj růstový potenciál. Výborně si letos vede také Holba Šerák Speciál se symbolickou stupňovitostí 13,51 podle výšky kopce Šerák. Letos slaví 1000 prodaných hl, a to je dokonce o 40 procent více než loni.

Chuťové pohárky konzumentů si dokázala získat i novinka Holba Brusinka, letní ovocné pivo s příchutí brusinky a máty. Naopak letní stálicí je nefiltrovaná Holba Kvasničák, typicky zahrádkové pivo. Obě piva jsou k dispozici pouze v sudech a v restauracích se podávají jako točená.

Zhruba za 14 dní začnou v Holbě stáčet prvních 100 hl extra silného speciálu Holba Strong 18º. Jako sudový bude v prodeji na pivovarských slavnostech od 6. do 7. září a hned poté v restauracích. Na Vánoce se objeví v obchodní síti také v lahvích.


«« « Strana 22 z 41 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI