Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Návrat do minulosti? Už jen díky retro názvu, jinak ne!

Mezi významné hráče na českém trhu s nealkoholickými pivy právě vstupuje, lépe řečeno se vrací skutečná legenda. PITO! Bez nadsázky ho lze označit za „praotce“ všech našich nealkoholických piv. Teprve od něj se ostatní odrážejí a k němu se stále vztahují.

Po měsících usilovného vývoje, analýz a testování vybrousili v Samsonu skutečný nealkoholický diamant. Do vývoje nového PITA výrazně promluvily speciální technologie a společně s upravenou recepturou a nejkvalitnějšími surovinami spatřilo světlo světa nealkoholické pivo, které dosahuje plné chmelové chuti a optimální říz. „Nejvýznamnější změnou je to, že se nám povedlo odstranit mladinovou chuť, která bývá v nealkoholických pivech díky řízenému kvašení přítomna,“ říká obchodní ředitel Samsonu David Posekaný.

Nové PITO také už nevypadá jako návštěvník ze 70. let. Prodává se v nových zelených třetinkách a půllitrových lahvích, které jsou vyzdobené padnoucí etiketou. A protože jde slavná značka s dobou, k dostání je už i v plechu. „Navíc momentálně pracujeme na ochucené variantě, tuhle novinku chystáme už na léto,“ dodává David Posekaný.

Kompletním redesignem si prošla internetová prezentace celého pivovaru Samson a před zveřejněním jsou nové webové stránky www.pito.cz, které svým fanouškům vždy připraví plno aktualit, receptů, soutěží a zábavy, to vše se vztahem k tomuto legendárnímu nápoji.

PITO sice bylo skoro před 35 lety primárně stvořeno pro motoristy, ale doba pokročila a dnes už ho díky jeho chuti mohou pít všichni, kteří vyznávají aktivní způsob života s čistou hlavou a současně si chtějí dopřát chuť pravého osvěžujícího piva“ říká David Posekaný.

V České republice bylo PITO poprvé uvařeno v polovině 70. let v Jihočeských pivovarech n.p. v Pivovaru Samson technologií přerušeného kvašení, která je nejblíže výrobě klasického piva. PITO je nejstarším a nejznámějším nealkoholickým pivem v České republice - značka, která dala jméno celé kategorii nealko piv v České republice.

Věděli jste?

- že Pito tvoří voda z 274 m hluboké artézské studny?

- že PITO je složeninou slov pivo - auto?

- že PITO obsahuje jen 0,5% alkoholu?

- že PITO se v Česku začalo pít už v polovině 70. let?

Tisková zpráva


Reprezentanti Jiří Štajner, Milan Petržela, David Limberský, Theodor Gebre Selassie a David Lafata vařili v Plzni pivo Gambrinus Originál 10° pro fanoušky reprezentace. Pod dohledem obchodního sládka Gambrinusu Vojtěcha Homolky a za asistence pětice příznivců českého národního týmu založili várku piva, která bude hotová před začátkem evropského šampionátu.

Foto

Čeští fotbaloví reprezentanti a fanoušci se ve varně Gambrinusu zodpovědně chopili své role. „Nyní budeme dávkovat žatecký chmel, který dá našemu pivu správnou hořkost,“ řídil sládek Homolka desetičlenný tým a působil tak trochu jak kapitán fotbalové jedenáctky, který diriguje své spoluhráče. „Teď je potřeba zkontrolovat mladinu, která prošla dvojím rmutováním,“ pokračoval a poučil přítomné, jaké by měla mít správné vlastnosti, například barvu a vůni. „Svoje typické vlastnosti získá naše pivo v několikatýdenním procesu kvašení a ležení, které probíhá v oddělených nádobách, jak je typické pro české pivo plzeňského typu. Posledním tradičním krokem na varně je zvonění na zvonec, které signalizuje odeslání várky na kvašení,“ okomentoval sládek poslední pracovní úkon fotbalistů a fanoušků.

Foto

Byla to zajímavá zkušenost. Snad jsme díky dohledu zkušeného sládka nic nezkazili a fanoušci budou při sledování našich zápasů pít dobrý Gambáč, na který jsou zvyklí.“ vtipkoval Milan Petržela. „Snad budou zapíjet hodně našich gólů a vítězství. Čím více budou mít důvodů k přípitku po závěrečném hvizdu, tím lépe,“ doplnil ho David Lafata, který má v tomto ročníku Gambrinus ligy obdivuhodnou střeleckou bilanci.

Foto

Gambrinus, který dnes reprezentanti s fanoušky založili, bude hotový právě před mistrovstvím Evropy. Připravujeme pro něj speciální edici plechovek a během šampionátu se bude tato várka čepovat v našich hospodách,“ řekl sládek Homolka a dodal: „Jednáme také o možnosti čepovat naše pivo v jedné z pivnic přímo ve Wroclavi, kde bude hrát česká reprezentace zápasy základní skupiny. Věřím, že to dobře dopadne a naši fanoušci v Polsku budou mít kde slavit vítězství našeho týmu.

Tisková zpráva


Řada zásadních novinek čeká od 28. dubna návštěvníky pivovaru Radegast. Významnou inovací za 1,5 mil. Kč prošla před začátkem turistické sezony exkurzní trasa pivovarem. Návštěvníci se například mohou těšit na velkoplošné obrazovky, zbrusu nové informační panely či místnost ve tvaru sudu, ze které lze nově nahlédnout do ležáckého sklepa. Na prodloužený víkend od 28. 4. do 1. 5. navíc pivovar připravil slevu 50 % na vstupném.

Před rokem a půl otevřeli v Nošovicích nové Návštěvnické centrum. Nyní prošla významnou inovací také trasa pivovarem. Důvody vysvětluje manažer pivovaru Ivo Kaňák: „Naším cílem je stále zlepšovat informační hodnotu a zážitek z návštěvy pivovaru. K tomu má přispět také zlepšování komfortu pro návštěvníky. Doufáme, že novinky povedou opět k růstu počtu návštěvníků. Již překonání hranice 13 tisíc lidí v roce 2011 je důkazem, že jdeme správnou cestou.

Foto

Nová exkurzní trasa vede návštěvníky přes nejdůležitější místa v pivovaru a znovu umožní sledovat nošovické sládky z bezprostřední blízkosti. Nově turisté nahlédnou i do ležáckého sklepa, což dříve nebylo možné. A to z místnosti připomínající velký sud, ve kterém nechybí poutavá expozice o vývoji ležáckých sklepů a bednářském umění.

V průběhu trasy vznikly nové informační panely představující jednotlivé části výroby piva i pivovarnictví jako oboru. V místech, kam z bezpečnostních důvodů nelze vstoupit, byly nainstalovány velkoplošné obrazovky, na nichž návštěvníci uvidí záběry z provozů. To se týká například sladovny, kde přibylo i názorné schéma výroby sladu. Podobné schéma je nově také v lahvovně, odkud se k výtahu do degustační síně nad pivovarem lidé projdou po novém chodníku.

První návštěvníci si novou trasu užijí v sobotu 28. 4., kdy také začíná speciální akce pro prodloužený víkend do 1. 5. Zájemci se v tyto dny dostanou do pivovaru za mimořádnou cenu 40 Kč. V den státního svátku navíc mohou na vlastní oči spatřit umění mistrů bednářů.

Trasa pivovaru Radegast je otevřena každý den, doporučena je rezervace prohlídky předem. V Návštěvnickém centru mají lidé možnost také zakoupit veškerý sortiment piva Radegast a vybrat si ze široké nabídky předmětů z kolekce Radegast. Prohlídku lze kombinovat s řadou doprovodných programů a zážitkových balíčků. Veškeré informace jsou k nalezení na www.radegast.cz.

Foto

I díky investicím do Návštěvnického centra a trasy je od tohoto roku pivovar Radegast součástí projektu Industriální atraktivity v Moravskoslezském kraji, který má Moravskoslezský kraj prezentovat především jako oblast plnou atraktivních technických památek a přilákat návštěvníky z celé České republiky. Věříme proto, že v letošním roce projde branami našeho pivovaru ještě více lidí než v tom minulém,“ uzavírá Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegast.

Tisková zpráva


25. dubna 1872 byl položen základní kámen současného pivovaru ZUBR. K jeho slavnostnímu vysvěcení došlo za necelý rok 13. března 1873 a hned druhý den uvařil svoji první várku piva. V prvním roce provozu pivovar vystavil 6935 hl piva a od té doby až dodnes necelých 31 milionů hektolitrů piva. Jde o množství, které by naplnilo 6,15 miliard půllitrů, tedy po půllitru pro téměř pro každého občana na celém světě.

V červnu 1873 byl pivovar jako firma zanesen do obchodního rejstříku pod názvem První moravský pivovar akciový se sladovnou v Přerově.

1. května 1899 firma zaregistrovala svoji ochrannou značku – přerovský městský znak – hlavu zubra, erb pánů z Pernštejna mezi dvěma věžemi. Hlavu zubra má pivovar ve svém znaku dodnes.

Původní varna pivovaru pojala 68 hektolitrů na jednu várku, ve spilce se zpočátku nacházelo 38 kádí, každá po 36 hektolitrech a tři oddělení sklepů nabízela kapacitu celkem 4 750 hektolitrů piva, zatímco dnes je to až desetinásobek.

Výrobní kapacita pivovaru byla projektována na 20 tisíc hektolitrů piva ročně. Práci v pivovaru původně zastávalo jen osmnáct dělníků, ale o dva roky později byl jejich počet již dvojnásobný.

Tradiční výroba

Od roku 1872 se v přerovském pivovaru vaří pivo klasickým dvourmutových způsobem podle starých receptur. Na přísné dodržování tradičních postupů výroby dohlíží sládek s týmem odborníků, kteří bedlivě sledují jednotlivé fáze výroby piva od výběru a přípravy surovin až po dozrávání piva v ležáckých sklepích. Suroviny jsou především domácí produkce, to platí o chmelu i sladu z celosvětově vyhlášených hanáckých ječmenů. V Zubru si velmi dobře uvědomují, jak důležitá je neměnná kvalita a trvale vyrovnaná chuť piva. Proto tady veškeré suroviny pečlivě vybírají a předem testují. Zubr má dokonce svoji produkci pivovarských kvasnic, které pocházejí z vlastního kvasničného kmene, speciálně určeného pro spodní kvašení piva. Díky surovinám prvotřídní kvality, tradiční receptuře a klasickým postupům výroby získává Zubr svoji plnou, dokonale vyváženou chuť a osobitou charakteristiku, která mu přináší přízeň konzumentů i nejvyšší hodnocení odborníků v degustačních soutěžích.

Staletá tradice

Vaření piva má v Přerově staletou tradici, která provází také samotný vznik pivovaru Zubr.

Tradice vaření piva v Přerově se datuje do roku 1256, kdy král Přemysl Otakar II. udělil Přerovu ještě jako trhové vsi městská privilegia včetně práva vařit pivo. Rozkvět tohoto řemesla pak přineslo zejména období renesance, konkrétně rok 1475, kdy se město dostalo do rukou Viléma z Pernštejna, představitele jednoho z nejvýznamnějších moravských rodů. Bylo to v časech, kdy šlechta ve vlastní režii začínala na svých panstvích s podnikáním a kdy se v hojné míře zakládaly rybníky, cihelny, vinopalny, ovčíny a kromě dalších podniků samozřejmě i pivovary. Svého podnikatelského ducha přenesl Viléma z Pernštejna ze svých panství i do Přerova. Nový pán města nejenže začal podporovat zdejší řemeslníky tím, že udělil městu řadu hospodářských výsad a privilegií, ale kolem roku 1480 založil pod horním náměstím v místech dnešního domu č. 27, tzv. Na Marku, panský pivovar, který fungoval až do vzniku Akciového pivovaru, který předznamenal jeho konec. Mimo pivovar se pivo s právem jeho šenku i nadále vařilo v domech přerovských měšťanů, kterým k této činnosti náleželo staré privilegium. Těmto domům, kterých před třicetiletou válkou stávalo v Přerově asi 64, se říkalo právovárečné. Piva se v právovárečných domech Přerova vařila a čepovala podle dohodnutého pořadí, dům po domu, aby se spravedlivě všichni vystřídali. Cenu piva pak stejně jako cenu sladů určovali zástupci města jmenovaní jeho radními.

Tisková zpráva


Čtrnáctistupňový speciál Zubr MAXXIM je dárkem všem příznivcům dobrého piva u příležitosti 140 let přerovského pivovaru. Konzumenty neohromí třeba zvláštní barevností, čím ale vyniká, je jeho síla chuti. Je plná, pěkně zaokrouhlená s vyšší a přitom lahodnou hořkostí.

Zubr MAXXIM je totiž skutečný originál, který ctí tradiční výrobu piva i starou recepturu. Díky tomu bylo možné dokonale vyladit nejen jeho chuť, ale celkovou charakteristiku tak, aby se odlišil od běžných piv a tak podpořil svoji výjimečnost.

Kromě originální chuti Zubr MAXXIM vyniká typickým aroma, sytou zlatou barvou a hustou pěnou. Příjemný dojem po napití ovlivňuje výborný říz, jako výsledek dlouhé doby zrání celých 90 dní. Zubr MAXXIM je oslavou 140 let pivovaru, během nichž se podle dostupných zdrojů uvařilo téměř 31 milionů hl piva a to je množství, které by zaplnilo 6,15 miliard půllitrů, tedy po půllitru pro téměř každého občana na světě.

Zubr MAXXIM poteče z restauračních píp už od zítřka. Je vítaným zpestřením nabídky a to potvrzuje i zájem trhu. Do prodeje už dáváme posledních 200 hl Maxxima v sudech,“ spokojeně vyjadřuje Petr Hermély, manažer marketingu. Speciál Zubr MAXXIM se vyrábí v limitovaném množství 1000 hl, proto se restauracím vyplatí zásobit se včas. Je k dispozici v lahvích v balení multipack po 8 kusech a v sudech jako filtrovaný i nefiltrovaný kvasničák. V nabídce bude pouze do vyprodání zásob především na Olomoucku, Zlínsku a Přerovsku. Se sériovou výrobou tohoto originálního speciálu zatím v Zubru nepočítají, záměrem je naopak zachovat jeho exkluzivitu a nabízet ho pouze příležitostně.

Tisková zpráva


Pivovar Holba ukončil hlavní etapu rekonstrukce ležáckých sklepů a už letos v létě využije jejich plnou kapacitu 20 tisíc hl. 40 milionová investice přinese výrazné zvýšení kapacity ležáckého sklepa a další zlepšení podmínek pro dlouhé dozrávání piva.

Nyní máme plnou kapacitu sklepa, což nám umožní plynule vykrývat letní odbyt,“ říká Vladimír Zíka, výkonný ředitel pivovaru a potvrzuje připravenost pivovaru na sezónu. Stáčírny sudů běží od tohoto týdne v plném provozu na 3 směny, stejně jako varna, kde navíc dochází k prodloužení cyklu. Od dubna nastoupilo do pivovaru 10 brigádníků, především do obslužných provozů stáčírny a expedice. Pivovar očekává nárůst poptávky už od května, jak velký bude, z velké míry ovlivní počasí. „V létě očekáváme až stoprocentní nárůsty prodeje, které jsme připraveni plynule vykrýt. Nejde jen o zajištění odbytu ale o kompletní servis, poskytnutý zákazníkovi,“ kometuje Vladimír Zíka.

V Holbě stále drží klasickou výrobu piva, která staví na tradiční metodě pomalého zrání, takže ležák ve sklepích dozrává až 2 měsíce. Proto je zapotřebí vytvořit zásoby v dostatečném předstihu.

Nové ležácké sklepy

Ležácké sklepy jsou v Hobě rozděleny do 5 oddělení, z toho jedno je přetlačné s 6 novými přetlačnými tanky. Nové jsou i ležácké tanky ve většině oddělení. Jsou vyrobeny z nerezové potravinářské oceli, aby vytvořily ideální prostředí pro zrání piva. Jejich výhodou je také automatická sanitace, která zajišťuje sterilní prostředí.

Rekonstrukce ležáckých tanků představovala celkovou výměnu zařízení i stavební úpravy. Kromě ležáckých tanků došlo k výměně hradících armatur, důležitých pro přesnou regulaci tlaku vznikajícího oxidu uhličitého, který ovlivňuje říz i pěnivost piva. V prostorách sklepa je nutné celoročně udržet stálou teplotu do 3°C a to vyžaduje spolehlivý a současně výkonný chladící systém. To bylo důvodem, aby původní žebrovice nahradily chladící registry. „Pozvolné dozrávání je nejdelším procesem při výrobě piva a významně ovlivňuje jeho chuťové vlastnosti. V případě, že při něm dojde k teplotním výkyvům, promítnou se do nežádoucích příchutí nebo vůní piva,“ vysvětluje Vladimír Zíka.

Kromě udržení stálé teploty je pro kvalitu piva nezbytná dokonalá čistota všech technologických zařízení včetně rozvodů, proto ty původní skleněné nahradily nerezové, umožňující důkladnou sanitaci.

Tisková zpráva


Prémiový ležák Pilsner Urquell, zakladatel celosvětové kategorie piv typu „pils“, oslaví letos v říjnu úctyhodné 170. jubileum. Oslavy symbolicky zahájí již 19. dubna 2012 unikátní visuté hodiny, jejichž mechanismus se spustí přesně 170 dní před samotným datem, kdy byla v roce 1842 uvařena první várka proslulého plzeňského ležáku. Oslavy výročí zrodu ležáku Pilsner Urquell a založení společnosti Plzeňský Prazdroj pak vyvrcholí 5. října v Plzni.

Naše 170. narozeniny chceme oslavit důstojně, způsobem odpovídajícím úspěšné historii i současnosti piva Pilsner Urquell. Plzeňský ležák je chloubou nejen Plzeňanů, ale patří bezesporu k národním pokladům. Je fenoménem, který šíří slávu českého piva ve více než 50 zemích světa. Proto si podle nás zaslouží dar, který bude toto výročí připomínat dalším generacím milovníků plzeňského piva. Rozhodli jsme se proto nechat zhotovit tento ,pivní orloj‘,“ uvedl manažer značky Pilsner Urquell Jan Šolta. Podle jeho slov Pilsner Urquell chystá pro oslavy výročí plzeňského ležáku ještě několik překvapení, ve kterých visuté hodiny a významné historické milníky budou hrát důležitou roli.

Foto

Design prazdrojského „orloje“ koresponduje se symbolem plzeňského pivovaru – historickou bránou, která byla postavena v roce 1892, tedy k 50. výročí. A právě proto byly visuté hodiny umístěny v její blízkosti. Vzhled orloje si kromě využití zmíněných architektonických prvků pohrává především s jemnými detaily, které umocňují propojení s pivovarem a pivem Pilsner Urquell. Hlavním materiálem se proto stala měď, z níž jsou také vyrobeny varní nádoby, a zelené pivní lahve Pilsner Urquell, z nichž byly vytvořeny dekorativní desky orloje.

Unikátnost hodin spočívá i v kombinaci údajů, které poskytují. Kromě aktuálního času, který poběží na klasickém ciferníku, bude první displej hodin postupně odpočítávat 170 dní symbolizujících celou 170letou historii piva Pilsner Urquell. Na druhém displeji se pak bude postupně připisovat počet piv vypitých od zrodu plzeňského ležáku v roce 1842. Plzeňský „orloj“ své slavnostní spuštění doprovodí ve 14 hodin zvonkohrou části symfonické básně Vltava od Bedřicha Smetany. Zvonkohra pak bude znít každý den v 16 hodin jako symbol k dovaření první várky až do 5. října 2012.

Lidé v Plzeňském Prazdroji hluboce ctí originalitu a historii piva Pilsner Urquell, proto i hodiny vyrobené u příležitosti výročí jeho vzniku jsou výsledkem tradičního řemeslného umu několika výjimečných osobností. Podílel se na nich především mistr hodinářského řemesla Martin Brož, jeden z mála specialistů na věžní hodiny u nás. Kovářskou a pasířskou část díla zastal zkušený mistr kovář Robert Kabeš, který se díky svým zkušenostem s výrobou vitráží zhostil i skleněných dekorativních desek.

Celý projekt s mnoha speciálními zásahy zastřešila designérská firma Creative Services. „Jsem rád, že jsem se mohl podílet na celém procesu od designérského návrhu ve skicáku přes dílčí řemeslné počiny po samotnou instalaci. Byla to výzva a zároveň nedocenitelná zkušenost pracovat s těmi nejlepšími profesionály pro světovou značku,“ uvedl Jan Prokop, jeden ze zakladatelů společnosti Creative Services.

Tisková zpráva


Pivovar proto dodatečně uvařil 200.000 půllitrů výročního speciálu.

Pivovar Ostravar slaví se svým výročním narozeninovým pivem Ostravar STO15° velký úspěch. Mimořádný zájem o extra silné pivo projevují hospodští nejen v domácím regionu pivovaru na severní Moravě, ale také ve zbytku republiky. Ostravar dokonce musel limitovanou edici výročního piva rozšířit. Kdyby to neudělal, zmizel by Ostravar STO15° z trhu dříve, než ostravský pivovar původně avizoval.

Výroční speciál Ostravar STO15° uvařil ostravský pivovar při příležitosti svých stopatnáctých narozenin letos na začátku roku v limitované edici 3 tisíc hektolitrů. Nové pivo je uvařeno podle originální receptury a při jeho přípravě použil Ostravar specifické suroviny i postupy. Výsledkem je silné polotmavé pivo s vyšší plností a výrazným chmelovým aroma.

Z nejnovějších prodejních statistik vyplývá, že během jednoho měsíce prodal Ostravar polovinu z předpokládané limitované edice tří tisíc hektolitrů. Většina výročního piva Ostravar STO15° se v březnu prodala v ostravském regionu.

V dubnu však jde výroční speciál na odbyt ještě rychleji. Ostravar totiž stopatnáctku dodává do stovek gastronomických zařízeních po celé zemi. „Vzhledem k vyjímečnosti piva a pochvalným reakcím našich spotřebitelů i zákazníků jsme se dohodli s vedením firmy, že Ostravar STO15° zařadíme do celorepublikové nabídky,“ popisuje důvody netradičního kroku vrchní sládek Richard Kornas. A objednávky na nové pivo se do Ostravy jen hrnou.

Z důvodu zvýšeného zájmu o stopatnáctku jsme tak museli limitovanou edici výročního piva rozšířit o dalších 200.000 půllitrů,“ říká Kornas. „Kdybychom to neudělali, stopatnáctka by z trhu zmizela dříve, než jsme avizovali. A to jsme nechtěli dopustit.

Nově zařadily Ostravar STO15° do své nabídky třeba hospody a restaurace v Praze, Pardubicích nebo Olomouci. „Jen v Praze si dnes můžete dát Ostravat STO15° v šedesáti hospodách,“ upřesňuje manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková. Podle Cieciotkové během března vzrostl ostravskému pivovaru počet hospod, kam musí Ostravar zavážet své pivo, o jednu třetinu.

Spotřebitelé na novém pivu oceňují především jeho výjimečnou chuť. I když je pivo velmi silné, výborně chutná, krásně voní a je vyváženě hořké,“ vyjmenovává závěrem důvody velké obliby nového piva manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková

Tisková zpráva


Členem vedení společnosti Plzeňský Prazdroj, a.s. se stal Andrew Bailey (43), který byl jmenován místopředsedou představenstva a ředitelem oddělení financí a informačních služeb.

Celý článek naleznete zde...


Novou vizuální identitu představila 1. dubna společnost HEINEKEN Česká republika, do které patří pivovary Starobrno, Krušovice a Velké Březno. Vně společnosti se změna markantně odrazila například na podobě nových webových stránek www.heinekenceskarepublika.cz, které prošly komplexní úpravou a přizpůsobily se aktuálním požadavkům dnešní doby. Firma dále používá nové logo.

Logo

Změny designu současně zaznamenaly i interní časopis HEINEKENU s názvem Pěna dní, vydávaný třikrát ročně, a intranet HeiPORT. Pro styk s klienty HEINEKEN používá nové hlavičkové papíry, vizitky, elektronické podpisy atd.

Změna vizuální identity si vyžádala několikaměsíční přípravy. Nahradila předchozí vizuální identitu „Horizon“, globálně používanou deset let. Ta zdůrazňovala individualitu každé dceřiné společnosti a její přínos pro HEINEKEN. „Naše společnost se v současnosti podstatně liší od stavu před deseti lety. Dnes jsme větší a globálnější. Naše nové pracovní postupy, vášeň pro inovace a síla významného portfolia globálních i lokálních značek ve společnosti HEINEKEN jsou jako celek podstatně silnější, než by byly jednotlivé části. Nová vizuální identita odráží bohatou minulost, reflektuje současnost a dívá se do budoucnosti společnosti HEINEKEN,“ přibližuje změnu vizuální identity manažer Corporate Relations Jiří Hauptmann. Dalším důvodem změny podle něj jsou jasné rozlišení značky piva Heineken a společnosti HEINEKEN jako takové. „Nová identita reprezentuje svěží styl a hodnoty značky. Její nedílnou součástí je i hvězda HEINEKEN,“ dodává Jiří Hauptmann.

Novou vizuální identitu zavádějí dceřiné společnosti HEINEKEN ve všech zemích světa.

Tisková zpráva


Plzeňský Prazdroj inovuje a představuje výčepní Gambrinus s plnější chutí a názvem Gambrinus Originál 10°. Zároveň uvádí na trh dva nové nízkoalkoholické míchané nápoje z piva, Gambrinus řízný citron a Gambrinus limetka a bezinka. Ty jsou určeny lidem, kteří hledají to nejlepší osvěžení. Značka tím reaguje na rostoucí poptávku českých spotřebitelů po různorodosti a měnící se preference českých pivařů.

Chuťové preference českých spotřebitelů se mění. Na změny reaguje také Gambrinus, pivo, které je již řadu let hlavním nositelem typického chuťového charakteru českého piva. „Český pivní trh je mnohem dynamičtější než kdykoli v minulosti. Spotřebitelé očekávají inovace a rozmanitou nabídku. Gambrinus oslovuje miliony lidí a pečlivě naslouchá jejich přáním. Proto představujeme Gambrinus Originál 10° s plnější chutí a nízkoalkoholické míchané nápoje, které příjemně sladí chuť výčepního Gambrinusu a přírodní ovocné šťávy,“ říká Doug Brodman, generální ředitel společnosti Plzeňský Prazdroj.

Gambrinus Originál 10° s plnější chutí

Gambrinus Originál 10° plně zachová oblíbený charakter plzeňského piva a nabízí ještě plnější chuť. „Vnímáme, že současní pivaři preferují plnější chuť piva. Proto jsme se rozhodli zvýšit plnost chuti jejich oblíbeného výčepního Gambrinusu vyšším dávkováním sladu a chmele,“ říká Adriana Jahňáková, marketingová manažerka Plzeňského Prazdroje, a dodává: „Jméno Originál 10° ukazuje, že se jedná o pivo plzeňského původu vařené dle původních varních postupů a z vysoce kvalitních českých surovin, jako tomu bylo u Gambrinusu Světlého.

Foto

Právě značka Gambrinus je dlouhá léta hlavním nositelem tradičního chuťového charakteru českého piva a dodnes je standardem pro výrobu jiných českých piv. „Gambrinus je pivo, které zvítězilo v myslích a srdcích českých spotřebitelů díky vysoké kvalitě a dodržování originálních varních postupů. Na jejich zachovávání dohlíží více než 140 let generace plzeňských sládků, ke kterým se moje rodina také hrdě hlásí,“ zdůrazňuje Jan Hlaváček, který pochází z páté pivovarské generace. Rodina Hlaváčků vaří pivo Gambrinus již více než 80 let. Jeho otec i děd měli pro historii Gambrinusu zásadní význam.

Gambrinus Originál 10° bude od května k dispozici čepovaný v restauracích a hospodách. Zároveň bude k dostání ve všech oblíbených baleních včetně půllitrové vratné lahve, PET lahve a plechovky v prodejnách po celé České republice.

Příjemná osvěžující chuť piva a přírodní ovocné šťávy

Gambrinus navíc rozšiřuje portfolio. „Stále více lidí chce zkoušet novinky a rozmanité chutě. Proto jsme se rozhodli představit míchané nápoje z piva a oslovit všechny spotřebitele, kteří hledají především příjemné osvěžení,“ říká Adriana Jahňáková.

Foto

Foto

Od začátku dubna jsou v obchodech k dostání Gambrinus řízný citron a Gambrinus limetka a bezinka. Jedná se o míchané nápoje z piva s nižším obsahem alkoholu. Vyrábí se smícháním výčepního Gambrinusu s přírodní ovocnou šťávou. „Spotřebitelé si z celé řady různých příchutí zvolili limetkovou s přídavkem bezinky. Bezinka je mezi Čechy velmi populární a spotřebitelům přinese typicky české osvěžení. Citron je chuťovou klasikou, kterou lidé oceňují proto, že je nejvíce osvěžující. I zde jsme ale chtěli nabídnout něco navíc, proto jsme zvolili řízný citron,“ vysvětluje výběr Adriana Jahňáková.

Oba míchané nápoje z piva jsou již nyní dostupné v půllitrových plechovkách v obchodech po celé České republice. Od května je doplní půllitrové vratné lahve, které budou určeny především pro bary, restaurace a hospody.

Tisková zpráva


Pivovar Černá Hora na Blanensku zvyšuje výrobní kapacitu a za tímto účelem právě probíhá rozšíření spilky. Od včerejška se zde instaluje celkem 10 kvasných kádí o celkovém objemu 2.300 hl, čím dojde ke zvýšení kapacity pivovaru o 20 %. Celková výše investice činí téměř 20 mil. Kč.

Rozšíření oddělení spilky nám umožní navýšit výrobní kapacitu pivovaru. Zejména v letních měsících je totiž poptávka po našem pivu natolik vysoká, že ji téměř nejsme schopni uspokojit. Investujeme do tradiční technologie otevřených spilek, jak se na české pivo sluší a patří. Nechceme vyrábět žádná europiva, těch jsou lidé přepití a odklánějí se od nich,“ uvedl Vlastimil Zedek, který na výrobu v piva v Černé Hoře již 16 let dohlíží.

Každá z kvasných kádí o délce zhruba 3 m váží kolem 1,5 t. K jejich instalaci do pivovaru byl zapotřebí jeřáb, který je vyzvedl a skrze střechu spustil do budovy.

Pivovar Černá Hora vyrábí 15 druhů různých piv, což je nejvíce v celé republice.

Fotografie ve formátu .pdf naleznete zde...

Tisková zpráva


Akvizice jedničky na trhu pivovarů přináší ohromné růstové příležitosti na atraktivních trzích

StarBev doplňuje silné portfolio značek, rozšiřuje působnost a přináší růstovou platformu

Od transakce, která zvyšuje hodnotu, se očekává nárůst výnosů v prvním celém roce

Molson Coors Brewing Company (NYSE: TAP; TSX) dnes oznámila, že uzavřela konečnou smlouvu se StarBev L.P., vlastněné fondy ("CVC Funds") pod vedením CVC Capital Partners Limited ("CVC") a managementem StarBev o koupi StarBev za 2,65 miliardy EUR (3,54 miliardy USD). StarBev se sídlem v nizozemském Amsterodamu a v Praze v České republice, provozuje ve střední a východní Evropě (CEE) devět pivovarů a v roce 2011 dosáhla tržeb téměř 0,7 miliardy EUR (1,0 miliardy USD) a zisk před odečtením úroků, daní, odpisů a amortizace (EBITDA) činil 241 miliónů EUR (322 miliónů USD). Kupní cena představuje přibližně jedenáctinásobek EBITDA.

"Akvizice StarBev dokonale zapadá do strategie Molson Coors rozšiřovat naše portfolio prémiových značek a naši působnost na rostoucí trhy po celém světě," řekl Peter Swinburn, prezident a CEO Molson Coors. "Pivní trh střední a východní Evropy je atraktivní, vykazuje silné historické trendy a růstový potenciál, protože se celý region vrací k růstovým číslům, která byla vykazována v období před zahájením krize.

"StarBev, jednička na trhu v oblasti CEE, poskytne Molson Coors skvělou platformu pro růst a vynikající základ, ze kterého budeme moci rozšiřovat naše klíčové značky, jako například Carling do střední a východní Evropy. Staropramen, mezinárodní vlajková značka StarBev, rovněž rozšíří naše portfolio na některých současných a budoucích trzích."

Společnost StarBev, která zaměstnává přibližně 4100 zaměstnanců, provozuje své výrobní závody v České republice, v Srbsku, Chorvatsku, Rumunsku, Bulharsku, Maďarsku, Černé Hoře a své výrobky prodává také v Bosně a Hercegovině a na Slovensku. Výstav společnosti StarBev činí 13,3 miliónů hektolitrů ročně a na každém z trhů, kde působí, patří mezi tři největší. Portfolio značek Starbev zahrnuje více než 20 značek, včetně lokálních piv jako Borsodi, Kamenitza, Bergenbier, Ozusko, Jelen a Niksicko, a na základě licence distribuuje například značky Stella Artois, Beck's, Hoegaarden, Lowenbrau a Leffe.

Po akvizici společnost Molson Coors očekává, že z růstových a nově se tvořících trhů bude plynout podstatně vyšší část celkových příjmů společnosti. U trhů zemí střední a východní Evropy se očekává, že budou těžit z dlouhodobého pozitivního vývoje spotřeby na hlavu.

Peter Swinburn pokračuje: "Realizace cílených akvizic, které rozšiřují naši globální přítomnost a zvyšují hodnotu pro akcionáře, je klíčovým pilířem naší růstové strategie. Naším závazkem je být disciplinovaným kupcem. Věříme, že tato akvizice, která je po finanční stránce působivá a splňuje veškeré naše požadavky na návratnost kapitálu, odpovídá právě těmto cílům."

Molson Coors očekává, že transakce začne přinášet své ovoce během prvního celého roku a že do roku 2015 získá provozními synergiemi přibližně 50 miliónů dolarů před zdaněním, především díky efektivitě výroby, nákupu, systémů a souvisejících oblastí.

Peter Swinburn uzavírá: "StarBev je silnou pivovarnickou skupinou se skvělými značkami a talentovanými lidmi a managementem, kteří budou moci těžit ze skutečnosti, že jsou členy globální a vedoucí pivovarnické společnosti, jež může nabídnout svým provozům další inovace a marketingové zkušenosti. Naše plány na rozšíření této společnosti a jejích značek jsou velice vzrušující. Provozy StarBev na nás ohromně zapůsobily a těšíme se na spolupráci s týmem StarBev při kapitalizaci skvělých příležitostí na jejích trzích."

Alain Beyens, CEO StarBev uvedl: "Jsme potěšeni, že se stáváme součástí jedné z největších světových pivovarnických značek. Spolupráce s CVC byla na vynikající úrovni, protože se nám v posledních několika letech podařilo podnik rozvíjet a zajišťovat jeho růst. Podpora ze strany CVC umožnila StarBev stát se předním inovátorem značek světové třídy. Jsem přesvědčen, že Molson Coors povýší StarBev na vyšší úroveň rozvoje a růstu."

Transakce musí být nejdříve schválena některými evropskými orgány pro regulaci hospodářské soutěže a očekává se, že bude dokončena ve druhém čtvrtletí 2012. Po dokončení transakce bude StarBev působit v rámci Molson Coors jako samostatná obchodní jednotka a i nadále bude sídlit v České republice.

Molson Coors již disponuje finančními prostředky, které použije na uzavření celé transakce. Při současných směnných kurzech se očekává, že trvalé financování bude tvořeno 3,0 miliardami USD v hotovosti a dluhu, a dalšími 500 milióny EUR (667 milióny USD) v převoditelném dluhu poskytnutém prodávajícímu, jenž mu umožní zapojit se do budoucího nárůstu. Molson Coors očekává, že si po uzavření této transakce zachová svoje investiční ratingy.

Za hlavního finančního poradce si Molson Coors zvolila Morgan Stanley & Co. LLC. Barclays Capital a Deutsche Bank Securities spolupracovaly jako spolupracující finanční poradci. Morgan Stanley Senior Funding, Inc. a Deutsche Bank Securities zajišťují pro realizaci celé transakce dluhové financování. Právním poradcem Molson Coors je společnost Kirkland & Ellis LLP.

Informace o webovém vysílání

Molson Coors uskuteční konferenční hovor s finančními analytiky a investory dne 3. dubna 2012 v 8:30 hodin letního času východního pásu USA za účelem diskuse o schválené transakci. Společnost zorganizuje živé internetové vysílání z konferenčního hovoru, které bude k dispozici na www.molsoncoors.com. Prezentace bude zveřejněna na webových stránkách přibližně 15 minut před zahájením konferenčního hovoru/webového vysílání. Záznam webového vysílání a konferenčního hovoru bude k dispozici na webových stránkách www.molsoncoors.com až do 11:59 hod. letního času východního pásu USA 3. dubna 2013.

O společnosti Molson Coors Brewing Company

Molson Coors Brewing Company je jednou z největších pivovarnických společností na světě. Mezi provozní segmenty společnosti patří Kanada, USA, Velká Británie a Molson Coors International (MCI). Společnost disponuje širokým portfoliem vlastních a partnerských značek, včetně Coors Light, Molson Canadian a Carling. Společnost Molson je zapsána na 2011 Dow Jones Sustainability Index (DJSI), nejuznávanějším globálním měřítku udržitelnosti globálních společností. DJSI hodnotí, jakým způsobem společnosti spravují rizika a využívají příležitostí napříč celou řadou hospodářských, ekologických a sociálních rozměrů. Další informace o Molson Coors Brewing Company naleznete na webových stránkách společnosti www.molsoncoors.com.

Výhledová prohlášení

Tato tisková zpráva obsahuje odhady nebo předpoklady, které jsou předmětem "výhledových prohlášení" ve smyslu federálního zákona USA o cenných papírech. Výhledová prohlášení, která nejsou obecně svou povahou historická, běžně označují výrazy "věříme", "očekáváme", "uvažujeme", "předpokládáme", "plánujeme" a "budeme" a podobné. Třebaže společnost věří, že předpoklady, na jejichž základech byla tato výhledová prohlášení učiněna, jsou přiměřené, nelze poskytnout jakoukoliv záruku, že se tyto předpoklady ukáží být správnými. Důležité faktory, které by mohly způsobit závažnou odlišnost aktuálních výsledků od historických očekávání Společnosti a jenž představují předpoklady a očekávání, jsou uvedeny v podání společnosti učiněného Komisi pro burzu a cenné papíry ("SEC"). Mezi tyto faktory zejména patří naše schopnost úspěšně integrovat StarBev, zajistit setrvání klíčových zaměstnanců a dosáhnout plánovaných nákladových synergií; naše schopnost získat potřebná schválení ze strany regulačních orgánů pro danou akvizici; náklady důchodového plánu; dostupnost nebo navýšení nákladů na obalové materiály; naše schopnost zachovat smlouvy s výrobci/distributory; dopad konkurenčních cen a tlak konkurenčních výrobků; naše schopnost realizovat naše strategické iniciativy, včetně realizace a dosažení úspor nákladů; změny v právních a regulačních požadavcích, včetně nařízení i distribučních systémech; zvýšení nákladů na zboží využívané v podniku; naše schopnost uchovávat image značky, renomé a kvalitu výrobku; naše schopnost udržovat dobré pracovní vztahy; změny v systému dodavatelského řetězce; vznik dalších poplatků; vliv klimatických změn a dostupnost a kvalita vody; schopnost MillerCoors integrovat provozy a technologie; ztráta úplné kontroly nad provozy MillerCoors; schopnost MillerCoors udržovat dobré vztahy s distributory; a další rizika uvedená v našem podání předloženému SEC, včetně naší Výroční zprávy na formuláři 10-K pro rok končící 31. prosincem 2011, která jsou dostupná od SEC. Veškerá výhledová prohlášení obsažená v této tiskové zprávě jsou výslovně podmíněna výše uvedenými varovnými prohlášeními a odkazem na výchozí předpoklady. Nelze se nepřiměřeně spoléhat na výhledová prohlášení, která reflektují stav platný ke dni jejich vydání. Nepřijímáme žádný závazek výhledová prohlášení aktualizovat, ať již následkem výskytu nových informací, budoucích událostí či čehokoliv jiného.

Tisková zpráva


Již 7. ročník pochodu Krajinou barona Ringhoffera se letos koná 28. dubna. Výlet skýtá možnost poznat krásy Velkopopovicka, prohlédnout si pivovar, pochutnat si na místním pivu - Velkopopovickém Kozlu a zúčastnit se křtu kůzlátek, potomků místního maskota.

Celý článek naleznete zde...

Tisková zpráva


Soutěž Prazdroj talentů umožňuje novým talentům vystoupit na vyhlášeném hudebním festivalu Pilsner Fest po boku profesionálů. Letos dostanou příležitost méně známí umělci nejen v kategorii „hudební skupina“, ale nově také v kategorii „taneční skupina“ a „volná performance“.

Celý článek naleznete zde...

Tisková zpráva


Náš spolek si klade za cíl vyhledat a následně zhodnotit v předem daných kritériích a kategoriích taková zařízení, ve kterých je jedním z primárních úkolů točení piva (ano, většina lidí je nazývá hospody). Nehodnotíme však pouze pivo a jeho senzorické vlastnosti. Zajímá nás celkový koncept restauračního zařízení, také kuchyně, zázemí, toalety, pestrost nabídky, ceny a v neposlední řadě i personál. Nezalekneme se ***** hvězdičkového hotelu, hrdě nakráčíme i do výčepu IV. cenové kategorie. Podmíra, podprůměrnost, podvrh a podlost jsou našimi nepřáteli, proto jsme se zhostili úkolu je vyhledat a zničit! Nebo na ně alespoň upozorňovat a podpořit místa, kde se jim můžete vyhnout.

V sobotu 28. dubna zavítají Pivní fenomény do Žatce. Toto město, si každý spojuje s pivem a chmelem a my navíc ještě se základní vojenskou službou. Jakožto rodiště našeho generálního ředitele se stává téměř kultovním místem!

Nelekneme se ani kultury, proto navštívíme: Chrám chmele, Chmelový maják, Chmelové bludiště. A budeme zde hodnotit tyto podniky a zařízení:

U medvěda, Oblouková 222, Žatec

Chrám piva, náměstí Prokopa Velkého 1951, Žatec

Na Mládí, Studentská 2998, Žatec

Ostrov, Svatováclavská 1040, Žatec

U Hříbku, Volyňských Čechů 836, Žatec

Tulipán, Bratří Čapků 2778, Žatec

U Slunce, Masarykova 335, Žatec

Krčma U dvou psů, Dukelská 2022, Žatec

Volyňačka, Pod Střelnicí 582, Žatec

Systém našeho hodnocení je jednoduchý a byl velmi citlivě nastaven. V jednoduchosti je totiž jak známo síla. Celý již výše zmíněný koncept vychází prakticky ze dvou hlavních kategorií PIVO a HOSPODA. Další podkategorie jsou například u Piva chuť, cena a pitelnost nebo v případě kategorie Hospoda nabídka a personál.

Každý z členů si objednává jedno pivo, je-li na čepu více druhů piv doplňuje ho dle možností (vlastních i nabídky :-) malým pivem jiného druhu, kvůli objektivnosti.

Kontakt a info na: http://www.pivnifenomeny.cz/

Tisková zpráva


Novinku pro letošní sezonu připravil Pivovar Nymburk. Poprvé ve více než stopatnáctileté historii vaření piva v Nymburku přichystal postřižinský pivovar pivo nealkoholické, které se jmenuje příznačně Střízlík.

Nealkoholické pivo Střízlík je určeno jak pro tuzemský, tak i zahraniční trh a mělo by uspokojit poptávku především řidičů a sportovců. Již v minulém roce pivovar uvařil několik zkušebních várek, které při degustacích dopadly nad očekávání dobře. Pivovar vaří 6 druhů světlých piv, 2 piva tmavá a dále piva speciální, právě nealkoholické v jeho nabídce chybělo a byl o ně zájem.

O název tohoto piva vyhlásil nymburský pivovar poprvé soutěž. Jméno Střízlík navrhla paní Radka Pilná z Libice nad Cidlinou a vyhrála 30litrový soudek Francinova ležáku. Střízlík je v prodeji od poloviny dubna. Například v pivovarské prodejně za 6 Kč.

Pivovar Nymburk exportuje Postřižinské pivo do více než 10 zemí. V loňském roce začal dodávat do Číny a na Slovensko. Největší dodávky jsou do Ruska, Německa, Dánska, Francie, Švédska, Maďarska, Polska, Itálie a Finska.

Tisková zpráva

Střízlík z nymburského pivovaru jde do světa [p246]

Připijte si na Zelený čtvrtek pivem Zelený Krasličák a po zbytek Velikonoc dvoubarevným Velikonočním Krasličákem. Nebo si v pohodlí domova otevřete speciální velikonoční kolekci piv 7 chutí 7 speciálů. Všechny tyto produkty v těchto dnech uvádí na trh pivovarnická skupina Pivovary Lobkowicz.

Sládek pivo vaří, ale hospodský ho dělá. V případě Velikonočního Krasličáku platí toto známé rčení dvojnásob. Po loňském velkém úspěchu jej opět připravili sládci pivovaru v Jihlavě, ale je to právě mistr výčepní, kdo ze zeleného a červeného piva bude čepovat dvoubarevný zeleno-červený speciál. „K dosažení dvoubarevného efektu je nezbytné dodržovat několik zásad, zejména řádné vychlazení obou piv a pozvolné čepování vrchního červeného piva z malé výšky a slabým proudem,“ uvedl Jaromír Kalina, sládek Pivovaru Jihlava.

Zelený Krasličák je 14% zelené speciální pivo, které vyniká výraznou plností, podpořenou mírně nasládlou chutí a zakončenou jemnou hořkostí. Letos jej budou hospodští čepovat také samostatně. Červený Krasličák je 10% středně prokvašené světlé výčepní pivo, s výraznou hořkostí a chmelovou vůní.

Zelený i zeleno-červený Velikonoční Krasličák bude od 5. dubna 2012 čepovat přibližně tisícovka hospod po celé republice, což je dvakrát více než loni. Zapojí se mimo jiné všechny hospody čepující pivní speciality v rámci programu Cesta pivních znalců, jejichž seznam je uveden na webu.

Velikonoční pivo ke svátečnímu stolu

Spotřebitele jistě potěší také velikonoční edice lahvových piv 7 chutí 7 speciálů, která obsahuje sedm zajímavých piv z různých pivovarů Čech a Moravy: Comenius (Pivovar Uherský Brod), Démon (Pivovar Vysoký Chlumec), Telčský Zachariáš, Jihlavský Grand (oba Pivovar Jihlava), Protivínský Granát, Prácheňská Perla (oba Pivovar Protivín) a Granát (Pivovar Černá Hora).

Comenius je silné pivo s výraznou hořkostí a plností s nádechem medu a karamelu. Jedná se o nepasterizované 14% světlé speciální pivo s obsahem alkoholu 6,0 % obj.

Démon byl připraven podle starých klášterních receptur mnichovské oblasti a navazuje tak na tradici sahající až do roku 1420. Je charakteristický bohatým a vyváženým profilem chutí. Má příjemnou sladovou vůni a mírně nasládlou medovou chuť s jemnou hořkostí. Jedná se o 13% polotmavé speciální pivo s obsahem alkoholu 5,2 % obj.

Telčský Zachariáš se vaří podle původních receptur již zaniklého pivovaru v Telči. Pivo je typické plnou chutí, výraznou hořkostí a medovou barvou. Jedná se o 14% světlé speciální pivo s obsahem alkoholu 6,0 % obj.

Jihlavský Grand se vyznačuje nádhernou barvou červeného zlata, mimořádně vyváženou plností i hořkostí a vysokým obsahem alkoholu. Hodí se pro všechny chvíle, kdy v klidu a pohodě vychutnáte jeho mimořádné vlastnosti. Jihlavský Grand je 18% světlé speciální pivo s obsahem alkoholu 8,0 %.

Název piva Protivínský Granát je odvozen od jeho sytě granátové barvy. Jedná se o jemně hořké pivo s výborným řízem a bohatou pěnou. Spektrum chutí od karamelové přes několik sladových až po výraznou hořkost poskytují bohatý a harmonický profil chutí, které ocení každý gurmán. Protivínský Granát je polotmavý ležák s obsahem alkoholu 4,6 % obj.

Prácheňská Perla je pivo typické jemnou aromatickou hořkostí, bohatou pěnou, zlatavou barvou a silným řízem, které zaručují výjimečný chuťový zážitek. Jedná se o 14% světlé speciální pivo s obsahem alkoholu 6,0 % obj.

Granát z Černé Hory je pivo typické tmavou granátovou až rudohnědou barvou. Použití bavorského, karamelového a barvícího sladu dle prastarých receptur dává tomuto pivu nezaměnitelnou karamelovou chuť a výrazně ovlivňuje charakter hořkosti. Vyniká hlavně vysokou plností, vyšší sladkostí, dobrou pěnivostí a řízem. Granát je tmavý ležák s obsahem alkoholu 4,5 % obj.

Tisková zpráva


Pivovar Holba na Velikonoce nabídne nejen velikonoční speciál Holba Šerák, ale i speciální výstavu. Stálou expozici pivovarského muzea tentokrát rozšíří výstava kraslic i dalších symbolů Velikonoc. Návštěvníky seznámí s celou řadou velikonočních zvyků, od původně pohanské pomlázky až po velikonoční oslavy křesťanů.

Výstavu zahájí v sobotu 31.3. ukázka ručního zdobení kraslic. Od 10 do 15 hodin ho předvede hanušovická rodačka Zlata Muroňová. Každoročně před Velikonoci nazdobí kolem stovky vajec a zkrášlení jednoho ji zabere zhruba 20 minut, záleží na motivu. Její zručnost i um budou moci návštěvníci obdivovat také ve středu 4.4. od 14 do 18 hodin. Součástí velikonočního týdne se stane také pletení pomlázek. Jak zhotovit tu tradiční z vrbového proutí, budou moci diváci obkoukat od zkušeného pletaře a dokonce si vyzkoušet svoji zručnost. Nebudou chybět ani tradiční velikonoční říkanky, které k pomlázce neodmyslitelně patří. Pletení pomlázek proběhne na aprílovou neděli 1. dubna od 10 do 15 hodin. Důvodem uspořádání výstavy, je dle vyjádření ředitele pivovaru Vladimíra Zíky úcta k tradičním hodnotám: „Již 138 let ctíme tradici českého pivovarnictví a díky tomu si naše pivo získává své příznivce. Tradice vzniká z něčeho dlouhodobě hodnotného a díky tomu je dobré ji udržovat a předávat dalším generacím.

Velikonoční program pivovarského muzea Holba bude k dispozici v informačních centrech v Šumperku, Zábřehu, Jeseníku, Králíkách a Hanušovicích, informovat budou také plakáty v Hanušovicích a okolí. Velikonoční program pořádá v pivovarském muzeu Holba poprvé a všechny srdečně zve k návštěvě.

Tisková zpráva


Speciální velikonoční várka piva Pilsner Urquell, které 20. února požehnal plzeňský biskup František Radkovský, dnes opustila Plzeň a jako velikonoční dar směřuje do Vatikánu. Zásilku 2012 lahví plzeňského ležáku společně se speciálně zhotoveným pivním pohárem tam z rukou českého velvyslance Pavla Vošalíka a senior manažera značky Pilsner Urquell Jana Šolty převezme kardinál Tarcisio Bertone, státní sekretář Svatého stolce.

Foto

Dnes dopoledne plzeňský biskup František Radkovský spolu se starším obchodním sládkem Václavem Berkou slavnostně vypravili z areálu plzeňského pivovaru zásilku požehnaného ležáku Pilsner Urquell. Pivo, které směřuje do Vatikánu, doprovodí společně s certifikátem o jeho původu také originální pivní pohár, který byl vyroben jako velikonoční dar pro papeže Benedikta XVI.

Plzeňský ležák Pilsner Urquell je výjimečným pivem pro nevšední příležitosti, a proto ho dnes také posíláme v požehnané podobě jako dar k velikonočním svátkům do Vatikánu. Plzeňské pivo se už dříve u Svatého stolce nepravidelně objevovalo, my teď chceme vybudovat tradici velikonočního daru požehnaného ležáku z Plzně. Letos navíc věnujeme papeži Benediktu XVI. také originální pivní pohár,“ vysvětlil starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Originální pivní pohár vyrobil designér Lars Kemper ve spolupráci se skláři ze zavedené sklářské společnosti Lasvit z Nového Boru. Výroba pivní sklenice trvala 20 dní a její obsah je 3 dcl. Designér takříkajíc po vzoru samotného ležáku Pilsner Urquell vsadil na spojení dlouholeté tradice s moderně pojatým designem. Pohár je ručně vyfoukaný ze sodnodraselného křišťálu. Aby skláři dosáhli ostrých geometrických linek, které si návrh Larse Kempera žádal, museli celou sklenici, tedy kalich, nožičku i stojánek, kompletně po celém obvodu přebrousit.

Jsem rád, že jsme mohli přispět k tomu, že ležák z našeho města je opět po roce důstojnou součástí oslav velikonočních svátků přímo ve Vatikánu. Doneslo se ke mně mnoho kladných ohlasů na loňský velikonoční dárek z Plzně, proto mne těší, že Plzeňský Prazdroj v této milé tradici pokračuje,“ sdělil plzeňský biskup František Radkovský.

Požehnané plzeňské pivo i s pohárem předá přímo v Apoštolském paláci ve Vatikánu do rukou kardinála Tarcisia Bertoneho, státního sekretáře Svatého stolce, velvyslanec ČR při Svatém stolci JUDr. Pavel Vošalík a senior manažer značky Pilsner Urquell Jan Šolta.

Tisková zpráva


«« « Strana 38 z 41 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI