Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Proč právě J. Jakoubek?

Královédvorský pivovar Tambor pokračuje v připomínání významných rodáků Dvora Králové nad Labem. Prvním z nich byl R. A. Dvorský (stejnojmenný světlý ležák 12).

Jaroslav Jakoubek byl nejen Otec šansonu

Bývá označován jako Otec českého šansonu, je autorem mnoha populárních písniček. Stejně jako jiný královédvorský rodák, R. A. Dvorský, byl ale také autorem, na kterého se mělo zapomenout.

Narodil se 30. října 1927 ve Dvoře Králové nad Labem. Po studiu gymnázia a chemické průmyslovky začal pracovat v Tibě. Koncem padesátých let odešel do Prahy, kde se hned zapojil do kulturního života. Ve dne pracoval ve státní projekční kanceláři textilního průmyslu, večer se věnoval kultuře. Díky trochu volnější atmosféře tu začaly vznikat zárodky budoucích legendárních scén. Jaroslav Jakoubek se s Ivanem Vyskočilem podílel na vzniku divadla Na zábradlí, pomáhal při prvních krůčcích poetické kavárny Viola, byl u zrodu divadla Rokoko. V době, kdy se ještě Jiří Suchý neznal s Jiřím Šlitrem, psal pro něj Jakoubek texty. Stal se externím redaktorem Československého rozhlasu a televize. Jeho písničky zpíval Václav Neckář, Eva Pilarová, Pavlína Filipovská, Rudolf Pellar, Ljuba Hermannová a mnoho dalších zpěváků.

Nebýt Jardy, tak o mě vlastně nevíte. S Honzou Schneiderem jezdili do plzeňské Alfy. Tam si mě všimli a tak dlouho o mě vyprávěli Pepíkovi Vobrubovi, až mě pozval na zkušení natáčení s Tanečním orchestrem Českého rozhlasu,“ vzpomíná Václav Neckář. Mezi jeho nejznámější písničky z té doby patří Blues vo blůze (P. Filipovská), Víc nechtěl by snad ani D´Artagnan (W. Matuška a M. Kubišová), Smutný představení (L. Hermanová), Písnička pro Martu (K. Gott), Sněhová vločka (J. Suchý), Plakát (R. Pellar) nebo Táborák pro dva (V. Neckář).

Po roce 1968 se zařadil mezi širokou skupinu umělců, kteří byli donuceni opustit veřejný život. Několik let měl Prahu „zakázanou“. Začal pracovat na různých dělnických pozicích, občas jeho přátelé umožnili uvést písničku nebo melodii v divadle či rozhlase. Jak vzpomínají Královédvoráci, tvořil v té době do šuplíku. Po roce 1989 se mohly opět jeho písničky hrát, on sám se v devadesátých letech vrátil jako externí hudební redaktor do Českého rozhlasu. Příliš si ale nové svobody neužil. Zemřel v Praze 27. července 1993.

Dva roky po jeho smrti vyšlo profilové CD. Vznikl také jeden z jeho nejznámějších hitů, Nějak se vytrácíš má lásko, který nazpíval Petr Janda a skupina Olympic. „Jednou se Jaroslav trochu zlobil na svět a já jsem na pár hodin odešla – a tenkrát napsal šanson Nějak se vytrácíš, má lásko, s věnováním pro mě,“ vzpomíná jeho žena Jiřina Jakoubková. Text písničky je ale mírně upravený. Celkem se Jakoubek podílel na téměř 400 písničkách.

Ve Dvoře Králové nad Labem vyšlo několik vzpomínkových článků ve Vlastivědném čtení, kde na něj mimo jiné vzpomínal spolupracovník z Tiby, pozdější kronikář Pavel Janoušek nebo skladatel a spoluautor velkého hitu o D´Artagnanovi, Jan Schneider. Jaroslava Jakoubka připomíná na domě na Vinohradech, kde žil, pamětní deska.

Ve městě samém žádnou připomínku nemá. Proto se Královédvorský pivovar Tambor rozhodnul se souhlasem manželky Jiřiny Jakoubkové pojmenovat u příležitosti 5 let od znovuobnovení vaření piva ve Dvoře Králové nad Labem nové královédvorské pivo Tambor, polotmavý ležák 11 právě po Jaroslava Jakoubkovi. Toto pivo bude představeno 2. května v areálu pivovaru při oslavě 5. výročí Královédvorského pivovaru Tambor.

Nové Královédvorské pivo Tambor,  polotmavý ležák 11 J. Jakoubek od 2. května 2014 [p539]

Společnost Žatecký pivovar, jehož výstav činil v loňském roce 35 tis. hl a která zaměstnává 50 lidí prodala 51% svého majetkového podílu dánské společnosti Carlsberg. Personální změny v managementu společnosti se neočekávají.

Spojením Žateckého pivovaru se společností Carlsberg se českému výrobci otevírá cesta na veškeré zahraniční trhy, kde Carlsberg působí, což je i jedním ze základních principů uzavřené dohody.

Dalším z hlavních principů dohody je povinnost Žateckého pivovaru pokračovat v tradičním způsobu vaření piva a používání pouze klasických surovin. Carlsberg se zavázal k rekonstrukcím budov pivovaru s cílem zvýšení atraktivity pivovaru a města Žatce pro cestovní ruch.


Top Delikatesa je prestižní ocenění, kterým se nově pyšní chotěbořský světlý ležák Prémium. Tuto značku špičkové kvality Chotěboř získala na základě soutěžního testu hodnotícího nikoliv pouze na základě rozboru parametrů, ale i senzoricky, na základě chuti spotřebitele.

Top Delikatesa se zaměřuje na české i zahraniční produkty, čímž se od konkurenčních soutěží výrazně liší. Vítězové soutěže se každoročně představují na mezinárodním gastronomickém veletrhu Víno & Delikatesy, jehož letošní ročník se koná od 23. do 25. dubna na pražském výstavišti v Holešovicích a je určený pro odborníky z řad gastronomie i pro běžné konzumenty. Pivovar Chotěboř zde letos rozhodně nebude chybět.

Velikonoční stůl ozdobí sváteční karamelový Speciál.

Chotěbořskému světlému ležáku se letos opravdu daří, od začátku letošního roku se prodalo již přes půl miliónu půllitrů, což je oproti loňskému roku nárůst o 15 %. V pivovaru ale nezapomínají ani na milovníky pivních lahůdek. V těchto dnech se na trh dostává velikonoční třináctapůlstupňový Speciál. Jedná se o pivo s přídavkem karamelového sladu, charakteristické jedinečnou chutí, jantarovou barvou a jemnou hustou pěnou s obsahem alkoholu 5,7 % objemu. Ideálně se páruje například s jehněčí pečínkou.


Dvacátý druhý ročník tradiční pivní slavnosti Den Kozla, který se uskuteční v prostorech pivovaru ve Velkých Popovicích v sobotu 14. června od 11 hodin, oslaví 140 let od založení pivovaru. Odměnou návštěvníkům bude pivní specialita – Nefiltrovaný ležák, tradiční české jídlo jako před 140 lety a bohatý doprovodný program. Hlavní hudební hvězdou Dne Kozla bude populární band Divokej Bill. K dobové zábavě přispějí i skupina Patrola Šlapeto s oblíbenými staropražskými šlágry, skupiny Sto zvířat a Děda Mládek Illegal Band. Vstup na akci je zdarma.

V rámci letošních oslav 140 let od založení pivovaru se chystá v průběhu Dne Kozla několik doprovodných aktivit. Více k tomu dodává marketingový manažer značky Velkopopovický Kozel Karel Kraus: „Hlavním tématem letošního Dne Kozla je 140 výročí založení pivovaru. V letošním roce na návštěvníky čekají historické Kozlí noviny, z Benešova a z Prahy se mohou svézt do Stránčic historickým vlakem s parní lokomotivou. Taky jsme se rozhodli pozvat do pivovaru lidi s příjmením Kozel a Kozlová, kteří si s námi připijí pivním speciálem ze 140l sudu. Věřím, že se jich sejde minimálně symbolických 140. Jak se mohou lidé přihlásit, jakou budou mít během oslav úlohu a další podrobnosti brzy zveřejníme na našem webu a Facebooku.

Pro letošní Den Kozla uvaří velkopopovičtí sládci pivní specialitu - Nefiltrovaný ležák. Nefiltrovaný ležák od Kozla se vyznačuje vyšším obsahem pivovarských kvasinek a dalších přírodních látek pocházejících ze sladu a chmele. Oproti filtrovaným pivům jej charakterizuje přirozený zákal a výrazná, plná chuť. Nefiltrovaný ležák bude k dostání exkluzivně na Dni Kozla. K poctivému pivu budou nachystaná typická česká jídla a pochoutky.

Největší hudební lákadlo 22. ročníku Dne Kozla bude kapela Divokej Bill. K dobré náladě jistě přispějí i skupiny Patrola Šlapeto - staropražskými písněmi, Sto zvířat a Děda Mládek Illegal Band.

I letošní oslavy Dne Kozla budou zároveň oslavou poctivého řemesla, a tak budou v průběhu dne probíhat ukázky nejrůznějších řemesel. S historií a současností pivovaru a dovedností popovických sládků se mohou návštěvníci seznámit na prohlídkách, které budou pro zájemce organizovány po celý den.

Den Kozla se koná v areálu pivovaru ve Velkých Popovicích v sobotu 14. června a vstup je zdarma.

Navštivte Den Kozla, odměňte se oroseným Kozlem a pochutnejte si na tradiční české kuchyni!


Významného ocenění od České a moravské pivovarské akademie v podobě Výroční ceny za rok 2013 se dočkal Kynšperský pivovar. Prestižní titul obdržel za nejlépe vybavenou pivovarskou prodejnu, což je pro malý regionální pivovar obrovský úspěch. Pro ředitele Kynšperského pivovaru Radka Vomočila navíc znamená velké povzbuzení do další práce a potvrzení, že se vydali správným směrem.

Jsme rádi, že se nám podařilo v tak silné konkurenci vyniknout. Ačkoli nejsme velký pivovar, tak umíme zaujmout zákazníka a nabídnout mu široký sortiment zboží. A to se zřejmě líbilo i hodnotitelům, že kromě piva jsou u nás k dostání i další regionální výrobky. Máme tu například ručně vyráběný porcelán, pivní kosmetiku, sušené maso, kozí sýry nebo klobásky,“ vyjmenoval Vomočil.

Českou a moravskou pivovarnickou akademii založil měsíčník Pivo, Bier & Ale, aby představil nejvýraznější osobnosti tohoto tradičního českého oboru. Vítězové sedmnácti kategorií Výročních cen ČMPA za rok 2013 obdrželi ocenění během slavnostního večera v Klášterním pivovaru Strahov v Praze. Mezi hlavní skupiny patří nejlepší hostince, restaurace a pivní bary, dále pivotéky, pivovarské prodejny nebo pivovary s hotelem. Z titulu Mistr výčepní, udělovaného v mužské i ženské kategorii, se může radovat Klára Valuchová (Pivovarský klub) a Jiří Bejček Stehlíček (První Pivní Tramway). Cenu za celoživotní přínos pro české pivovarnictví získal Ivan Chramosil.

V minulém roce si časopis Pivo, Bier & Ale všiml i dalších předností Kynšperského pivovaru. „Od redakce jsme dostali ocenění za nejlepší nové spodně kvašené pivo, džbánek roku a nově otevřený pivovar s kapacitou do 10 000 hl,“ připomenul ředitel.

Kynšperský pivovar se pyšní i dalším úspěchem. Od loňského roku může svoji světlou dvanáctku prezentovat jako Regionální potravinu Karlovarského kraje. „Vítězství v této soutěži si velice považujeme, jelikož o udělení značky, která je zároveň známkou kvality, rozhoduje celá řada odborníků. A na nás teď bude, abychom si ji udrželi,“ poznamenal Vomočil.

V hodnocení si vedl dobře také polotmavý ležák, jenž si v kategorii alkoholických a nealkoholických nápojů vysloužil třetí příčku. „V soutěži bychom rádi vynikli i letos. Tentokrát však k pivům přihlásíme i naše ovocné limonády míchané ze sodovky a přírodních sirupů,“ doplnil ředitel s tím, že pivovarnictví a výroba nealkoholických limonád má k sobě historicky velice blízko. „Už dříve se dělávaly takzvané sladové limonády, což byly první výluhy sladu a teplé vody, kterým se zkráceně říká sladinka,“ vysvětlil Vomočil.

Získaná ocenění jsou pro nás povzbuzením  do další práce, říká ředitel pivovaru[p1184]

Areál pivovaru se 7. června již počtrnácté otevře milovníkům dobrého piva a hudby.

14. ročník největšího svátku piva ve městě Slavnosti pivovaru Ostravar se letos uskuteční v sobotu 7. června. Příznivci dobrého piva a hudby mají možnost využít předprodeje, který začíná s dvouměsíčním předstihem, v pondělí 7.dubna. Kdo si chce Slavnosti s jistotou užít, neměl by s nákupem vstupenky v předprodeji váhat. Kapacita areálu bude totiž kvůli komfortu návštěvníků omezena. Zároveň lze v předprodeji ušetřit stokorunu na vstupném. Letos pořadatelé opět lákají na zvučná jména interpretů a kapel: Tomáš Klus, Tata Bojs, Mňága a Žďorp nebo Divokej Bill budou hlavními hvězdami na hlavním pódiu. V ceně vstupného bude již tradičně půllitr čepovaného piva Ostravar pro všechny starší 18 let.

Slavnosti pivovaru Ostravar letos proběhnou v sobotu 7. června od 12.00 hodin. Pořadatelé slibují nabitý program a tři hudební scény.

Letošní ročník Slavností bude mít tradiční formát,“ vysvětluje vrchní sládek ostravského pivovaru Roman Richter. „Sedmého června otevřeme v pravé poledne náš pivovar a na 10 hodin ho proměníme ve festivalový areál plný hudby, zábavy a dobrého piva.“ Celkem se během odpoledne a večera objeví na pódiu více než 10 kapel.

Hlavními taháky v nabitém programu budou tentokrát Tomáš Klus, Divokej Bill, Mňága a Ždorp a premiéru si odbydou Tata Bojs. „O Tata Bojs jsme stáli již v minulých letech,“ říká Jan Vošta z organizačního týmu Slavností. „Ale nikdy jsme nenašli společný termín. Jsem rád, že tentokrát to vyšlo. Tata Bojs jsou v dnes jednou z nejlepších českých kapel současnosti.

O loňský ročník Slavností pivovaru Ostravar byl obrovský zájem a poprvé v historii bylo vyprodáno. „Podobná situace může nastat i letos, proto již dopředu avizujeme, že kapacita areálu bude omezena a doporučujeme všem využít předprodeje, který začíná v pondělí 7.dubna. Včasným nákupem vstupenek si návštěvníci nejen zajistí místo, ale i ušetří“ upozorňuje manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková .Za vstupenku zakoupenou na místě letos návštěvníci zaplatí 350 Kč, v předprodeji až o stokorunu méně. Stejně jako v předešlých letech dostanou dospělí návštěvníci půllitr čepovaného piva Ostravar zdarma. Předprodej přitom bude probíhat paralelně na dvou místech - v ostravských infocentrech a na internetu na portálu www.ticketsforpeople.cz.

Základní informace o akci:

Slavnosti pivovaru Ostravar

Termín: sobota 7.6.2014

Místo: Pivovar Ostravar, Ostrava

Vstup otevřen od 12:00 hod.

Cena zlevněných vstupenek v předprodeji: 250 Kč

Cena vstupenek na místě: 350 Kč

Kapely na hlavním pódiu: Tomáš Klus, Tata Bojs, Mňága a Žďorp, Divokej Bill.


Na český trh míří první osvěžující nealkoholické pivo se zázvorovou příchutí, Birell Zázvor. Navazuje tak na úspěch stávajících dvou ochucených variant Birellu. Zázvoru se připisují různé pozitivní účinky na lidský organismus a i chuť zázvoru je v Česku stále oblíbenější. Nová chuťová varianta Birellu je ochucena zázvorovým extraktem, je bez konzervantů i umělých barviv a má jen 23 kcal/100 ml. Je ideální pro ty, kteří rádi tráví svůj volný čas aktivně.

Zázvor zažívá v Česku velký boom. Lidé mu přišli na chuť a zařazují ho stále častěji do svého jídelníčku i pitného režimu. Proto jsme se rozhodli spojit Birell se zázvorovým extraktem, který neobsahuje žádné konzervanty ani umělá barviva. Věřím, že si tento nápoj najde řadu příznivců mezi lidmi vyznávajícími zdravý životní styl,“ řekl marketingový manažer značky Birell Luděk Baumruk a dodal, že Birell Zázvor je vůbec prvním nealkoholickým pivem na českém trhu se zázvorovou příchutí. Jeho doporučená maloobchodní cena je v půllitrové plechovce 19,90 Kč.

Zázvorová příchuť rozšiřuje nabídku ochucených nealkoholickým piv Birell. První dvě varianty Limetka & Malina a Citrón & Granátové jablko patří mezi nejoblíbenější míchané nápoje z nealkoholických piv na českém trhu.

Birell Zázvor ochutnají jako první účastníci Sportisimo ½Maratonu Praha, kde bude novinka oficiálně představena.


Ve středu 26. 3. proběhlo v První Pivní Tramwayi první kolo 5. ročníku anonymní degustační soutěže První pivní extraligy (PPE), jejímž hlavním cílem je každoročně otestovat podle předem daných, objektivních pravidel, všechny české ležáky, dostupné v běžné obchodní síti.

V rámci prvního základního kola se degustovalo 9 vzorků piv, ze kterých 4 postoupily do dalšího kola.

Postupující: Bakalář Premium, Svijany, Staropramen, Poutník

Vypadávají: Rychtář, Rebel, Březňák, Prazdroj a Hubertus

Soutěž se skládá z pěti základních kol, dvou kol semifinálových a z finále. Ve všech kolech jsou vzorky hodnoceny přísně nezávislým způsobem, piva jsou zakoupena v běžné obchodní síti a testující dopředu neznají jejich identitu. „Hodnocena je vůně, chuť, hořkost, plnost a říz, tedy atributy, které by správný český ležák měl mít,“ uvádí Jan Šuráň vicepresident První pivní extraligy. Ladislav Jakl, president První pivní extraligy dodává: „V naší soutěži sledujeme výhradně senzorické vlastnosti a nezabýváme se předsudky. Byli bychom rádi, kdyby podobně postupoval český pivař. Aby se nebál experimentovat a zkusil ochutnat pivo, aniž by dopředu věděl, jak mu bude chutnat.

Pátý ročník začal vítězstvím rakovnického Bakaláře

V sobotu 22. března probíhal od 9 do 17 hodin osmý ročník degustační soutěže - Jarní cena českých sládků. Nejúspěšnějším pivovarem se stal Podklášterní pivovar URBAN z Třebíče, který získal celkem dvě zlaté a jednu bronzovou medaili.

Pořadatelem soutěže je Českomoravský svaz minipivovarů a co do počtu vzorků (v letošním roce se degustovalo 309 vzorků z 93 pivovarů) se jedná o druhou největší degustační soutěž pivovarů v České republice. Před sedmi lety ale soutěž začínala skromně, za účasti 27 pivovarů a 40 vzorků piva.

Jarní cena českých sládků je určena pro minipivovary, výzkumné a školní pivovary a jejich pivní vzorky jsou řazeny do 12 kategorií (světlé pivo výčepní, český světlý ležák, polotmavý ležák, tmavý ležák, pšeničné pivo, speciální piva světlá, speciální piva tmavá, speciální piva silná, speciální piva polotmavá, piva typu Pale Ale, silná piva typu India Pale Ale a piva typu Stout). Piva hodnotilo více než 50 degustátorů v 7 základních degustačních komisích, z nichž každá měla 7 členů. Dále piva hodnotily speciální finálové komise, které byly složené z odborníků z velkých pivovarů, kteří degustovali 4 finálové nejobsazenější kategorie, a to světlý ležák, polotmavý ležák, polotmavé speciální pivo a India Pale Ale.

Vpředvečer Jarní ceny českých sládků se také konala 6. valná hromada Českomoravského svazu minipivovarů, v jejímž rámci proběhly vzdělávací semináře pro sládky minipivovarů a také se znovu volil prezident svazu, kterým se již podruhé stal Jan Šuráň.

Jarní cena českých sládků je největší a nejprofesionálnější soutěž pouze pro minipivovary, které jsou nejdynamičtější částí pivovarského průmyslu (rostou tempem 20% ročně),“ uvedl prezident Českomoravského svazu minipivovarů, Jan Šuráň z Pivovarského domu Praha.

Výsledky

Světlá výčepní 18 piv

1 Vsacan, Rodinný pivovar Valášek Vsetín

2 Podskalská Koza, SPŠT Podskalská

3 Zámecká desítka, Zámecký pivovar, Moravany

Světlé ležáky 71 piv

1 Valášek, Rodinný pivovar Valášek Vsetín

2 Dobřanská Hvězda, Pivovar Modrá Hvězda, Dobřany

3 Podskalská Koza, SPŠPT Podskalská

Polotmavé ležáky 34 piv

1 Falkenstejn, Křinický pivovar s.r.o., Krásná Lípa

2 Černý Orel, Černý Orel pivovar s.r.o., Kroměříž

3 Novoměstský, Novoměstský pivovar, Praha

Tmavé ležáky 14 piv

1 Vraník, Pivovar Koníček, s.r.o.,Vojkovice

2 Purkmistr, Purkmistr, Plzeň

3 Pikard 11, Pivovar Pikard, Ostrava-Zábřeh

Světlá speciální piva 24 piv

1 Ocelot, Pivovar Hrádek, Slavičín

2 Dalešické Májové, Akciový pivovar Dalešice

3 Mudrlant, Staročeský pivovárek, s.r.o. - Rodinný

pivovar se sladovnou v Dobrušce

Polotmavá speciální piva 26 piv

1 Urban 13, Podklášterní pivovar Urban Třebíč

2 Svatý Norbert 13, Klášterní pivovar Strahov

3 Vimperský Marzen, Vimperk

Tmavá speciální piva 22 piv

1 Svatý Norbert, Klášterní pivovar Strahov

2 Flekovský speciál, U Fleků

3 Brokát Dark Lager Kaltenecker, Rožňava

Silná speciální piva 24 piv

1 Cosa Nostra, Pivovar Falkon a Pivovar Antoš Slaný

2 Dobřanský sv. Vít 23, Pivovar Modrá hvězda, Dobřany

3 Břevnovský Benedict IL 20, Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha, a.s.

Pšeničná piva 20 piv

1 Pšeničné, Jihlavský radniční právovárečný pivovar a.s.

2 Weizen Kocour, Varnsdorf

3 Kaplan 12, Podklášterní pivovar Urban Třebíč

Pale ale 15 piv

1 Cornel Red Ale, Podklášterní pivovar URBAN Třebíč

2 Easy Rider, Pivovar Nomád - Létající pivovar

3 Blondie PA, Prage Laffe, Petrovice

India Pale Ale 32 piv

1 IPA Krkonošský medvěd, Vrchlabí

2 Pegas IPA, Pegas, Brno

3 IPA Atlantis 14 Kaltenecker, Rožňava

Stouty 9 piv

1 Černá vdova Robust, Pivovar Zhůřák, Nepomuk

2 Irish stout 15, Svitavský pivovárek Na kopečku

3 Všerad Irish Stout 13, Mnipivovar Všerad, SOME CZ s.r.o.


Znalý pivař, či pivovarník jistě zaregistroval, že oblíbený měsíčník o pivě Pivo, Bier & Ale od roku 2011 každoročně představuje ty nejvýraznější osobnosti tohoto tradičního českého oboru. A kdo byl vítězem degustace českých prémiových ležáků? Ferdinand d´Este z benešovského Pivovaru Ferdinand.

Česká a moravská pivovarnická akademie, která vznikla z iniciativy pivního měsíčníku Pivo, Bier & Ale, vyhlásila koncem února v Klášterním pivovaru Strahov v Praze ta největší pivovarnická esa roku 2013.

Vítězové Výročních cen ČMPA obdrželi ocenění hned v několika kategoriích. Pivovar Ferdinand si odnesl cenu za degustaci českých prémiových ležáků s pivem Ferdinand d´Este a umístil se na 1. místě v hlavní kategorii o nejlepší pivovar s výstavem od 20 000 do 50 000 hl.

Mezi další hlavní kategorie patří ceny za nejlepší hostince, restaurace a pivní bary, dále pivotéky nebo pivovary s hotelem. Titul Mistr výčepní za rok se uděluje v mužské i ženské kategorii. Pivovary jsou zařazeny do devíti kategorií podle výše jejich výstavu. Cenu za celoživotní přínos pro české pivovarnictví získal Ivan Chramosil.

Partnery Výročních cen se staly společnosti Arix, BySys ČR, Ecolab, Messer, Sahm, Sladovny Soufflet ČR a Selgen.


Pivovar Litovel dále rozšiřuje nabídku sezónních speciálních piv, která v pivovaru vaří při zvláštních příležitostech a v omezeném množství. Součástí letošního kalendáře speciálů je nově Zelený ležák Litovel, nefiltrované pivo, výjimečné nejen svojí zelenou barvou, ale také chutí a celkovou charakteristikou.

Barvu, která připomíná mladé chmelové listy, získává z výluhu známých bylin, běžně rostoucích u nás. „Bylinný extrakt dokáže pivo zabarvit jemným tónem svěží zelené. My do piva nepřidáváme umělá barviva, a proto může po určité době barva piva mírně slábnout, což je přirozená vlastnost,“ říká sládek pivovaru Litovel Petr Kostelecký a zdůrazňuje přírodní složení Zeleného ležáku, který v pivovaru uvařili v historii vůbec poprvé.

Jaké byliny jsou v pivu obsaženy zatím prozradit nechce, protože podle něho právě jejich hledání může být pro konzumenta zážitkem. Zastoupení bylin a jejich poměry ovlivňují nejen barvu, ale současně chuť této pivní velikonoční novinky. Jeho tvrdší a přitom dokonale zaokrouhlená chuť, výraznější tóny hořkosti a bylinné aroma z něho dělají výborný digestiv se schopností podpořit trávení a tedy ideální nápoj třeba k velikonočním masovým jídlům. Příjemná je také vysoká pitelnost, vybízející k dalšímu doušku a tím delšímu posezení. Zelený ležák Litovel je nefiltrované 11° pivo s objemem alkoholu 4,6 procent a s vysokým obsahem pivovarských kvasnic, proto je pro něho typický mírný zákal, díky němuž více vynikne barva piva.

Nové velikonoční pivo testovali litovelští pivovarníci několik měsíců, aby správně vyladili jeho charakteristiku. Jako jedni z mála mohou zkoušet novinky ve vlastním minipivovaru, zřízeném pro tyto účely. U příležitosti Velikonoc uvařili celkem 500 hl a novinka vzbudila u provozovatelů gastro zařízení velký ohlas. Potvrzuje to objem objednávek, které podle vyjádření vedení pivovaru už nyní pokrývají více než polovinu vyrobeného množství. Zelený ležák Litovel se bude čepovat ve více než stovce restaurací na Moravě. K ochutnání novinky bude vybízet také web pivovaru a FB, kde budou mít konzumenti možnost tipovat jednotlivé byliny v pivu obsažené.

V pivovaru Litovel uvařili velikonoční pivo [p274]

Úderem dnešní čtrnácté hodiny skončila na portálu Aukro.cz několikadenní aukce unikátních uměleckých podtácků Pilsner Urquell s motivy zlatých zimních olympijských her. Celkovou vydraženou částku 11 100 korun získá Centrum Paraple, které značka Pilsner Urquell dlouhodobě podporuje.

Dobročinná aukce pro Centrum Paraple probíhala na portálu Aukro.cz od středy 12. března. Dražila se sada unikátních uměleckých podtácků Pilsner Urquell s motivy zimních olympijských her, na nichž čeští sportovci získali zlaté medaile. Aukce, do které se zapojilo 30 dražitelů, vynesla v dramatickém finále 11 100 Kč a tento výtěžek získá Centrum Paraple.

Ráda bych poděkovala všem, díky nimž jsme mohli tuto aukci uspořádat. Není to naše první společná aukce se značkou Pilsner Urquell a my si této spolupráce velmi vážíme. Vítěznému dražiteli gratulujeme a věříme, že ho podtácky potěší stejně, jako on potěšil mnoho našich klientů svým přispěním na dobrou věc. Vzhledem ke sportovnímu tématu aukce využijeme získané finance na sportovní aktivity vozíčkářů v rámci našeho jarního sportovního kurzu,“ uvedla Štěpánka Antošová, ředitelka Centra Paraple.

Design šesti podtácků inspirovala česká vítezství na zimních olympijských hrách. Každý podtácek navrhl designér z konkrétního města, kde naši sportovci olympijské prvenství vybojovali. Sběratelskou hodnotu kolekce umocňuje podpis zlaté medailistky ze Soči a z Vancouveru, rychlobruslařky Martiny Sáblíkové.

Značka Pilsner Urquell podporuje Centrum Paraple dlouhodobě. Před Vánoci přilákala štědré dražitele aukce deseti designových lahví Pilsner Urquell z dílny Larse Kempera. Společná dražba Plzeňského Prazdroje a serveru iDNES vynesla, symbolicky v předvánočním čase, pro Centrum Paraple hezký dárek - 526 069 Kč.


Moderního kulturního sálu se již brzy dočkají lidé v Kynšperku nad Ohří na Sokolovsku. Prostory vhodné pro pořádání společenských akcí a plesů vznikají v areálu Kynšperského pivovaru. Pro město je to dobrá zpráva. V Kynšperku totiž žádný velký kulturní sál není, a tak se organizátoři bálů a větších společenských setkání musejí poohlížet po okolních obcích. To už ale nebude nutné. Nově budované prostory pojmou až 270 hostů.

Kulturní sál pro zhruba 200 lidí zřizujeme v patře nad šenkovnou. K velké společenské místnosti budou patřit ještě dva přilehlé salonky. Ten větší pojme téměř 50 lidí a v tom malém se pohodlně usadí dvacítka hostů,“ upřesnil Radek Vomočil, ředitel Kynšperského pivovaru. „Prostory upravujeme tak, aby se tu mohly konat nejrůznější zábavy, plesy, svatby, večírky i školení. Rádi bychom se stali jakýmsi středobodem kulturního dění ve města a nabídnout návštěvníkům odpovídající komfort,“ vyjádřil svoji představu Vomočil s tím, že nový sál by se veřejnosti mohl otevřít již v červnu.

Je pravdou, že kulturní sál v Kynšperku chybí. Alespoň takový, aby se do něho pohodlně vešlo dvě stě lidí. Takové kapacity u nás nejsou. Když se konají plesy v zimní zahradě městského kina, tak pouze v omezené míře do stovky účastníků. Navíc jsou tyto prostory nevyhovující a v zimě je ani nejsme schopni pořádně vytopit,“ uvedl starosta Kynšperka nad Ohří Tomáš Svoboda. „Vybudování společenského sálu proto jako město vítáme. Také místní spolky a sdružení jistě uvítají, že své plesy budou moci organizovat přímo ve městě. Doposud totiž hledaly vhodné prostory jinde,“ doplnil Svoboda.

Výstavba sálu je pokračováním rekonstrukce nejstarší budovy celého areálu. Už dnes sem lidé mohou přijít posedět do stylové pivovarské restaurace v klenutém prostoru bývalé spilky. Velkou zajímavostí je dochovaná 300 let stará cihlová klenba a ručně tesané žulové sloupy. Součástí šenkovny je i zimní zahrada a venkovní terasa. To ale není všechno. Majitelé pivovaru plánují areál obohatit o dětské hřiště a minizoo. Přistoupit také chtějí v přestavbě původního komplexu na moderní hotel s wellnes a relaxačním centrem. Nejprve však musí dojít ke změně územního plánu.

Kynšperský pivovar je také významným zaměstnavatelem. Dnes v něm pracuje přibližně třicítka lidí. „Až bude rekonstrukce areálu završená, včetně výstavby hotelu, může se celkový stav personálu pohybovat kolem 50 až 60 zaměstnanců,“ odhadl ředitel.


Velikonoční nadílka od Svijan

[úterý, 11. březen 2014]

Pivovar Svijany připravil limitovanou sérii velikonočních multipacků Svijanského Mázu 11%. Edice nabízená ve čtyřech veselých jarních barvách obsahuje 8 piv a v obchodech ji najdete od poloviny března 2014. Doporučená cena je 115 Kč.

Pivovar Svijany patří mezi hrstku pivovarů, které i při rostoucí poptávce a rozšiřující se výrobě tvrdošíjně lpějí na tradičních výrobních postupech. Nejinak vyrobený je i Svijanský Máz 11%, který kvasí v otevřených spilkách a zraje v ležáckých tancích.

Světlý ležák, čtyřikrát chmelený chmelem z vlastních chmelnic ve vyhlášené oblasti Polepských blat, patří dlouhodobě mezi nejprodávanější produkty svijanského pivovaru. Koupit ho můžete v lahvích, plechovkách, pětilitrovém party soudku nebo speciálním patnáctilitrovém sudu určeném pro větší oslavy. Limitovaná edice barevných velikonočních multipacků přichází do obchodů právě v těchto dnech a obsahuje 8 piv za doporučenou cenu 115 Kč.



Ano vážení kamarádi, pivomilci zkrátka všichni! Bude tomu již třináct dlouhých lét, co jsme se s nadšením pustili do obnovy zchátralého černokosteleckého pivováru. Za poslední rok se toho událo opravdu mnoho. Jednak jsme 1.1.2014 oficiálně rozpohybovali náš malý pokusný minipivovar Šnajdr v místech původní spilky a především jsme velmi výrazně přiblížili první várku na velkém historickém pivováru. Jediném v České republice a největším v Evropě na přímý otop s ojedinělými historickými technologiemi jako chladícími štoky či sprchovým aparátem.

Právě v sobotu 15.3.2014 od 13.00 pro Vaše zvědavé kukadla otevřeme brány rekonstruované části pivováru, budeme k dispozici pro Vaše kritické otázky, prvně narazíme tmavou třináctku a světlou čtrnáctku pro Vaše mlsné jazyky a jídelní lístek bude opravdu osobitý ve stylu normalizace. Přijďte pobejt, poklábosit a zabékat. Prohlídky budou zdarma, zavíračka dle vzniklé situace, dobré rozpoložení sebou!

Děkujeme za přízeň, jsme s úctou a pivovarským Dej Bůh štěstí, Milan, Tomáš a všichni naši blízcí…

P.S. Na dotěrnou otázku, kdy už budeme konečně vařit na velký varně neodpovídáme, udělejte si úsudek sami po shlédnutí a jsme na otázku dost alergičtí, tak bacha!

Pozvánka zde...


Mimořádně dobře uspěly na prestižní degustační soutěži ZLATÝ POHÁR PIVEX 2014 pivní značky, které se vyrábějí v pivovarech Starobrno, Krušovice a Velké Březno, patřících do společnosti HEINEKEN. Ceny vítězům se předávaly v pondělí 24. února v Kongresovém centru hotelu Voroněž v Brně a uvedené pivovary získaly celkem pět prvních, dvě druhá místa a dva Certifikáty vyrovnané kvality.

Zlatý pohár Pivex 2014 se letos uskutečnil už po dvaadvacáté. Letošní soutěž přitom byla obohacena o jednu novinku: vedle klasických degustací lahvových piv se dále konal první ročník soutěže Zlatý soudek, kde odborníci posuzovali i piva čepovaná. Celkem se na Pivexu představilo 78 značek z 28 pivovarů v deseti kategoriích pro lahvová i sudová piva.

Soutěž v degustacích lahvových piv:

1. místo: kategorie světlé výčepní pivo - Starobrno Tradiční (sdílené první místo s Holbou Classic)

1. místo: kategorie nealkoholické pivo – Zlatopramen NA

1. místo: kategorie nízkoalkoholické míchané pivo – Zlatopramen Radler Grapefruit (stejné umístění obsadil i na Zlaté pivní pečeti v Táboře)

Certifikát vyrovnané kvality:

Hostan Hradní (vaří se v pivovaru Starobrno)

Starobrno Medium

Soutěž v degustacích sudových piv:

1. místo: kategorie světlý ležák – Starobrno Medium

2. místo: kategorie světlý ležák – Starobrno Drak (v premiéře)

1. místo: světlé výčepní pivo – Krušovice Desítka

2. místo: světlé výčepní pivo – Starobrno Tradiční

Výsledky soutěže komentoval i ředitel a vrchní sládek pivovaru Starobrno, kterému se v soutěži letos dařilo nejlépe. „Ocenění z tak prestižní soutěže, jakou Pivex je, si pochopitelně velmi vážíme. Jsou totiž dokladem toho, že starobrněnská piva vaříme poctivě, kvalitně a s tím správným moravským fortelem. Medium sbírá ceny stabilně, Drak je příjemným překvapením. O to víc se těším, až ho v březnu představíme našim spotřebitelům,“ komentoval úspěch Milan Schramm, který ceny osobně přebíral.

Zlatý pohár Pivex je prestižní degustační soutěž s dlouhou tradicí. Koná se pod záštitou Ministerstva zemědělství ČR, Asociace krajů České republiky, Jihomoravského kraje a statutárního města Brna. Degustace lahvových piv probíhaly ve dvou kolech, v listopadu 2013 a únoru 2014, sudová piva se posuzovala jednokolově. Odbornou garanci hodnocení zajišťuje Výzkumný ústav pivovarnictví a sladovnictví v Praze.


Prémiová piva Lobkowicz zabodovala v letošních degustačních soutěžích PIVEX 2014. Odborná porota soutěže ZLATÝ POHÁR PIVEX – PIVO 2014 udělila bronzové ocenění pivu Lobkowicz Premium Nealko v kategorii nealkoholických piv. Ve zcela nové soutěži ZLATÝ SOUDEK PIVEX 2014 pak byl jako 3. nejlepší sudové pivo v kategorii světlých ležáků oceněn Lobkowicz Premium.

Úspěch obou prémiových piv Lobkowicz potvrzuje jejich stabilní vysokou kvalitu a jedinečnou chuť. „PIVEX je pivovarskými odborníky dlouhodobě uznáván jako jedno z nejprestižnějších a nejvýznamnějších degustačních soutěží u nás. Ocenění proto beru jako velký úspěch a uznání poctivé práce všech, kteří se na výrobě ležáku Lobkowicz Premium i jeho nealkoholické varianty podílejí,“ uvedl Michal Voldřich, sládek protivínského pivovaru, kde se piva Lobkowicz vaří.

Výsledky 22. ročníku degustační soutěže ZLATÝ POHÁR PIVEX – PIVO 2014 a 1. ročníku klání ZLATÝ SOUDEK PIVEX 2014 byly oficiálně vyhlášeny včera večer v rámci 22. Galavečera pivovarníků a sladovníků – Brno 2014. Přihlášeno bylo celkem 78 značek piv z 28 pivovarů z České republiky. Odborným garantem obou degustačních soutěží je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze (VÚPS) pod konzultačním dohledem Ing. Antonína Kratochvíleho. Soutěže se konaly pod záštitou Ministerstva zemědělství ČR, Asociace krajů České republiky, Jihomoravského kraje a statutárního města Brna.

Ve dvoukolové soutěži ZLATÝ POHÁR PIVEX – PIVO 2014 byla piva z průmyslových pivovarů hodnocena v šesti kategoriích – světlé výčepní pivo, světlé ležáky, nealkoholická piva, tmavá piva, nízkoalkoholická míchaná piva a nealkoholická míchaná piva. Tyto základní kategorie doplnily ještě dvě speciální kategorie v sekci minipivovarů, které soutěžily jednokolově.

Odborná porota se při hodnocení jednotlivých vzorků zaměřila na kritéria jako chuť, plnost, vůně, říz a hořkost, případně také další vlastnosti, které lze smyslově vnímat. To jsou atributy, které při pití piva hodnotí také běžní spotřebitelé. Anonymní hodnocení prováděli odborní degustátoři ze soutěžících pivovarů, dále z VÚPS a dalších odborných institucí. Degustátoři hodnotili především chuť piva, jeho plnost, vůni, říz, hořkost i další eventuální chuťové vlastnosti či jiné příznaky (např. v barevnosti, jasnosti apod.). V obou kolech soutěže byly u všech vzorků piv prováděny také laboratorní rozbory a senzorická hodnocení VÚPS Praha.

Vůbec poprvé se letos v Brně konala jednokolová degustační soutěž ZLATÝ SOUDEK PIVEX 2014. Piva byla hodnocena ve dvou kategoriích – světlé výčepní pivo a světlé ležáky. Pro každý přihlášený vzorek bylo pro čepování zajištěno jednotné a samostatné výčepní zařízení i potřebné množství odborných výčepních, kteří pivo čepovali anonymně. Samotné hodnocení odbornými degustátory probíhalo taktéž anonymně, a to systémem obdobným jako v hlavní soutěži ZLATÝ POHÁR PIVEX – PIVO 2014.

V České republice je takováto soutěžní odborná hodnotící degustace sudového piva unikátní.


Dvě z nejvýznamnějších pivovarských soutěží v Česku, tři medailová umístění a certifikát kvality. Takový je výsledek společnosti Pivovary Staropramen na 22. ročníku degustační soutěže Zlatý pohár PIVEX – Pivo 2014 a na 24. reprezentačních slavnostech piva v Táboře. Na obou akcích porotci mezi ty nejlepší zařadili Staropramen Cool Grep a Braník 11. Tedy dva představitele značek, které oceňují i spotřebitelé.

S Braníkem jsme uspěli v kategorii tradičních piv, se Staropramenem Cool Grep pak v kategorii takzvaných beermixů, která se stále dá označovat jako nový segment českého pivního trhu. Tato ocenění, kterých si velmi vážíme, dokazují, že v našem smíchovském pivovaru dokážeme uvařit piva a pivní mixy, která vyhovují a chutnají jak tradičním konzumentům, kteří rádi volí pivní klasiku, tak i mladším generacím, které se nebojí vyzkoušet novinky,“ říká k získaným oceněním Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen.

Staropramen Cool Grep opět uspěl

Značka Staropramen Cool Grep pokračuje ve vítězném tažení z loňského roku. Na letošních reprezentačních slavnostech v Táboře zvítězila v kategorii ochucených piv. V soutěži Zlatý pohár PIVEX získala stříbrnou pozici v kategorii nízkoalkoholických míchaných piv a navázala tak na loňské vítězství „Osvěžující Staropramen Cool Grep se i přes rostoucí konkurenci v tomto segmentu stále pohybuje na předních příčkách jak v soutěžích kvality, tak v pomyslných žebříčcích oblíbenosti mezi spotřebiteli. Daří se mu bezprostředně od jeho uvedení na trh v roce 2012 a nás jeho opakované úspěchy nadmíru těší,“ říká vrchní sládek Zdeněk Lux.

Braník 11: kvalitní reprezentant úspěšné značky

Pivo Braník patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější balené pivo v České republice a tvoří významnou část produkce společnosti Pivovary Staropramen. Nyní kvalitu světlého ležáku Braník 11 ocenili i odborníci, kteří testovaná piva podrobili nejen senzorické (chuťové) zkoušce, ale nechali je projít i laboratorními testy. „Tím je zaručeno maximální prověření testovaných piv, v němž uspějí skutečně jen ti nejlepší,“ dodává Lux. V Táboře Braník 11 vybojoval druhé místo v kategorii světlý ležák, v Brně ve stejné kategorii od organizátorů získal certifikát kvality. Ten se uděluje na základě doporučení odborných garantů značce piva, která zabodovala v obou kolech degustačních soutěží a postoupila do finálové degustace. Takový výsledek dokumentuje vyrovnanost vysoké kvality piva.

Že Braník nechutná jen porotcům soutěží, dokazují i jeho rostoucí prodejní výsledky, které už druhý rok po sobě přesáhly 1 milion hektolitrů. I díky tomu se pivo této značky stalo ještě významnějším hráčem na českém pivním trhu.



«« « Strana 16 z 41 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI