Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V pivovaru Litovel uvařili velikonoční pivo

Co se píše o pivovarech a pivu


V pivovaru Litovel uvařili velikonoční pivo

[úterý, 18. březen 2014]

Pivovar Litovel dále rozšiřuje nabídku sezónních speciálních piv, která v pivovaru vaří při zvláštních příležitostech a v omezeném množství. Součástí letošního kalendáře speciálů je nově Zelený ležák Litovel, nefiltrované pivo, výjimečné nejen svojí zelenou barvou, ale také chutí a celkovou charakteristikou.

Barvu, která připomíná mladé chmelové listy, získává z výluhu známých bylin, běžně rostoucích u nás. „Bylinný extrakt dokáže pivo zabarvit jemným tónem svěží zelené. My do piva nepřidáváme umělá barviva, a proto může po určité době barva piva mírně slábnout, což je přirozená vlastnost,“ říká sládek pivovaru Litovel Petr Kostelecký a zdůrazňuje přírodní složení Zeleného ležáku, který v pivovaru uvařili v historii vůbec poprvé.

Jaké byliny jsou v pivu obsaženy zatím prozradit nechce, protože podle něho právě jejich hledání může být pro konzumenta zážitkem. Zastoupení bylin a jejich poměry ovlivňují nejen barvu, ale současně chuť této pivní velikonoční novinky. Jeho tvrdší a přitom dokonale zaokrouhlená chuť, výraznější tóny hořkosti a bylinné aroma z něho dělají výborný digestiv se schopností podpořit trávení a tedy ideální nápoj třeba k velikonočním masovým jídlům. Příjemná je také vysoká pitelnost, vybízející k dalšímu doušku a tím delšímu posezení. Zelený ležák Litovel je nefiltrované 11° pivo s objemem alkoholu 4,6 procent a s vysokým obsahem pivovarských kvasnic, proto je pro něho typický mírný zákal, díky němuž více vynikne barva piva.

Nové velikonoční pivo testovali litovelští pivovarníci několik měsíců, aby správně vyladili jeho charakteristiku. Jako jedni z mála mohou zkoušet novinky ve vlastním minipivovaru, zřízeném pro tyto účely. U příležitosti Velikonoc uvařili celkem 500 hl a novinka vzbudila u provozovatelů gastro zařízení velký ohlas. Potvrzuje to objem objednávek, které podle vyjádření vedení pivovaru už nyní pokrývají více než polovinu vyrobeného množství. Zelený ležák Litovel se bude čepovat ve více než stovce restaurací na Moravě. K ochutnání novinky bude vybízet také web pivovaru a FB, kde budou mít konzumenti možnost tipovat jednotlivé byliny v pivu obsažené.

V pivovaru Litovel uvařili velikonoční pivo [p274]

Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI