Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dvě medaile pro piva Lobkowicz z letošního Pivexu

Co se píše o pivovarech a pivu


Dvě medaile pro piva Lobkowicz z letošního Pivexu

[úterý, 25. únor 2014]

Prémiová piva Lobkowicz zabodovala v letošních degustačních soutěžích PIVEX 2014. Odborná porota soutěže ZLATÝ POHÁR PIVEX – PIVO 2014 udělila bronzové ocenění pivu Lobkowicz Premium Nealko v kategorii nealkoholických piv. Ve zcela nové soutěži ZLATÝ SOUDEK PIVEX 2014 pak byl jako 3. nejlepší sudové pivo v kategorii světlých ležáků oceněn Lobkowicz Premium.

Úspěch obou prémiových piv Lobkowicz potvrzuje jejich stabilní vysokou kvalitu a jedinečnou chuť. „PIVEX je pivovarskými odborníky dlouhodobě uznáván jako jedno z nejprestižnějších a nejvýznamnějších degustačních soutěží u nás. Ocenění proto beru jako velký úspěch a uznání poctivé práce všech, kteří se na výrobě ležáku Lobkowicz Premium i jeho nealkoholické varianty podílejí,“ uvedl Michal Voldřich, sládek protivínského pivovaru, kde se piva Lobkowicz vaří.

Výsledky 22. ročníku degustační soutěže ZLATÝ POHÁR PIVEX – PIVO 2014 a 1. ročníku klání ZLATÝ SOUDEK PIVEX 2014 byly oficiálně vyhlášeny včera večer v rámci 22. Galavečera pivovarníků a sladovníků – Brno 2014. Přihlášeno bylo celkem 78 značek piv z 28 pivovarů z České republiky. Odborným garantem obou degustačních soutěží je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze (VÚPS) pod konzultačním dohledem Ing. Antonína Kratochvíleho. Soutěže se konaly pod záštitou Ministerstva zemědělství ČR, Asociace krajů České republiky, Jihomoravského kraje a statutárního města Brna.

Ve dvoukolové soutěži ZLATÝ POHÁR PIVEX – PIVO 2014 byla piva z průmyslových pivovarů hodnocena v šesti kategoriích – světlé výčepní pivo, světlé ležáky, nealkoholická piva, tmavá piva, nízkoalkoholická míchaná piva a nealkoholická míchaná piva. Tyto základní kategorie doplnily ještě dvě speciální kategorie v sekci minipivovarů, které soutěžily jednokolově.

Odborná porota se při hodnocení jednotlivých vzorků zaměřila na kritéria jako chuť, plnost, vůně, říz a hořkost, případně také další vlastnosti, které lze smyslově vnímat. To jsou atributy, které při pití piva hodnotí také běžní spotřebitelé. Anonymní hodnocení prováděli odborní degustátoři ze soutěžících pivovarů, dále z VÚPS a dalších odborných institucí. Degustátoři hodnotili především chuť piva, jeho plnost, vůni, říz, hořkost i další eventuální chuťové vlastnosti či jiné příznaky (např. v barevnosti, jasnosti apod.). V obou kolech soutěže byly u všech vzorků piv prováděny také laboratorní rozbory a senzorická hodnocení VÚPS Praha.

Vůbec poprvé se letos v Brně konala jednokolová degustační soutěž ZLATÝ SOUDEK PIVEX 2014. Piva byla hodnocena ve dvou kategoriích – světlé výčepní pivo a světlé ležáky. Pro každý přihlášený vzorek bylo pro čepování zajištěno jednotné a samostatné výčepní zařízení i potřebné množství odborných výčepních, kteří pivo čepovali anonymně. Samotné hodnocení odbornými degustátory probíhalo taktéž anonymně, a to systémem obdobným jako v hlavní soutěži ZLATÝ POHÁR PIVEX – PIVO 2014.

V České republice je takováto soutěžní odborná hodnotící degustace sudového piva unikátní.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI