Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Královédvorský pivovar Tambor opět umožní zájemcům exkurze ve svém provozu. V posledních měsících se tu z provozních důvodů exkurze nekonaly. Ke změně názoru vedla řada žádostí a zájem o možnost, provoz pivovaru si prohlédnout. „Prohlídky za účasti sládka, jsou určeny pro předem přihlášené skupiny od 5 do 15 osob. Součástí prohlídky je také ochutnávka v naší Pivovarské prodejně,“ vysvětlil majitel pivovaru Nasik Kiriakovský. V prodejně je možné si zakoupit lahvové pivo nebo propagační předměty. A samozřejmě si i posedět u našeho čepovaného Tambora.

S tím, jak stále roste počet lidí, pro které není pivo jen nápoj bez tváře, ale zajímají se o to, jak a z čeho vzniká, jsou exkurze zajímavým zážitkem. V případě Královédvorského pivovaru Tambor se jedná o nový moderní provoz, kde se vaří tradiční české pivo. Náš pivovar vám nabídne možnost nahlédnout za pomyslnou oponu úžasného divadla, kterým vaření piva bezesporu je.

Objednat si prohlídku bude možné od pondělí do pátku, v čase od 9 do 17 hodin. V době letních prázdnin připravujeme, po dohodě, rozšíření i o soboty a neděle.

Délka prohlídky je 45 minut. Cena pro jednu dospělou osobu, včetně ochutnávky, bude činit 130 korun, vstupné pro děti do 15let bude 70 korun . Rodinné vstupné pro dva dospělé a dvě děti do 15 let je stanoveno na 330 korun. Cena pro pětičlennou skupinu důchodců je stanovena na 550 korun.

Bližší informace a objednávky můžete zasílat na mail: machek@pivo-tambor.cz, tel 499 621 176.

Královédvorský pivovar Tambor nabízí zájemcům exkurze[p539]

Dobrý den a ahoj všem, kteří máte rádi dobré a kvalitní PIVO!

S výkřikem "VŠE PRO DOBRÉ PIVO" hlásím, že dílo je hotovo a PIVNÍ ROČENKA 2014 je na světě.

Letošní třetí vydání je opožděné, ale doufám, že pozdější vydání jen přispělo ke kvalitě a atraktivnosti obsahu.

Opět máme nové autory. Mimo klasické reportáže z cest a festivalů, mimo představení pivovarů, jsou v této ročence úžasné povídky od několika autorů. Moc jsem se při nich pobavil i poučil. Mimo to, poprvé je zde ucelený výpis všech vzniklých pivovarských punktů v roce 2013, a že jich bylo požehnaně.

Děkuji tímto všem, kteří koupí předešlých ročníků a mnohými inspirativními i pochvalnými maily nás opět posunuli dál. Děkuji i autorům za jejich plodnost a krásné příspěvky. Moc si toho vážíme.

PIVNÍ ROČENKA 2014 je připravena k dodání. Pro individuální odběratele za cenu jednoho až pěti čepovaných piv, tedy za 89 Kč.

Pro velkoodběratele (pivotéky, pivovary, prodejce na akcích i v kamenných obchodech) v ceně ještě lepší.

Více zde: http://vydavatelstvibastan.cz/publikace.asp?id=19

Přeji všem příznivcům dobrého piva zážitek ze čtení o naší společné vášni - o pivu.

S úctou

Ing. Roman Holoubek

Pivní ročenka 2014 je konečně na světě

Královéhradecké pivobraní odstartuje první červnovou sobotu, tj. 7. 6. 2014. Na co se můžete těšit?

Zhruba 50 pivních speciálů a prémiových piv od malých i velkých pivovarů, dostatek stánků s občerstvením pro malé i velké, ukázky řemesel a prodej výrobků. V neposlední řadě i atrakce pro děti i dospělé.

Pro návštěvníky Královéhradeckého pivobraní jsme připravili 2 pódia. Na obou je připraven bohatý hudební program u kterého se rozhodně nebudete nudit.“ Říká programový a technický manažer Jiří Hendrych.

A co patří mezi největší taháky? Kapela Děda Mládek Illegal Band, We on the Moon, Teplá buchta a další.

Kompletní program jsme už zveřejnili na našich webových stránkách i na Facebooku. Ohlasy na pozvané kapely jsou pozitivní a svou účast přislíbili fanoušci jednotlivých interpretů nejen z Královéhradeckého a Pardubického kraje. Máme informace, že přijedou příznivci našeho festivalu i z Prahy a jiných koutů republiky.“ Tak hodnotí zájem prezident Královéhradeckého pivobraní Ing. Vítězslav Janků.

Vše se bude odehrávat v prostoru před koupalištěm Flošna, takže místa pro návštěvníky bude dost a dost.

Pokud nám vyjde počasí, bude možné z areálu odběhnout a osvěžit se právě na koupališti Flošna a poté se opět vrátit do víru zábavy na tomto jedinečném pivním festivalu v Hradci Králové.“ Říká Jan Konvalinka, vedoucí Koupaliště Flošna.

Repertoár kapel, které budou vystupovat na Královéhradeckém pivobraní, je multižánrovým průřezem. Na své si přijdou opravdu všichni návštěvníci. V rozmezí 10.00 až 22.00 h si ani trochu neoddechnete. Vše je potřeba vidět a hlavně slyšet.

Průvodcem celého festivalu je známý moderátor z rádia Evropa 2 Pavel Cejnar. Ten v době „hudebního ticha“ bude sršit vtipem a polechtá bránice všem, kteří budou na doslech.

Další známou osobností, která nás všechny jistě pobaví svým svérázným humorem, je známý bavič Josef Alois Náhlovský. Ten přijede a zahraje se svou kapelou „Kozí bobky“. Josef Alois Náhlovský je i hlasem, který namlouval upoutávku do rádií. Nenechte si tento gejzír zábavy, ochutnávek i občerstvení ujít a přijďte v sobotu 7. června 2014 od 10,00 hodin na Královéhradecké pivobraní.


Jde o největší turistický pochod na Moravě, na který s oblibou vyrážejí turisté a příznivci ryzího piva z hor z celé republiky. Pivovarská čtvrtka letos slaví krásných 17 let, pokud počítáme bez přerušení za sebou jdoucí ročníky. S Holbou ji pojí pevné pouto už z dob dřívějších. Ve skutečnosti je oblíbený pochod daleko starší a vůbec poprvé se šel před více než 40 lety.

Pivovar Holba zve každoročně na start stovky příznivců turistiky a dobrého piva. Letos pochod startuje 24. května mezi 8 a 10 hodinou z pivovarského nádvoří v Hanušovicích, Králíků a Šumperka a vůbec poprvé také z Velkých Losin. Rozšíření startovacích míst proběhlo na základě ankety pivovaru Holba, kde hlasující podpořili nejen další startovací místo, ale také vznik nové trasy z Velkých Losin do Hanušovic. Její délka je 17 km a tak symbolicky připomíná sedmnácté narozeniny pochodu.

Každý účastník si letos může zvolit z celkem osmi tras podle své kondice. Nejkratší je dlouhá 10 km a každoročně ji absolvuje nejvíce lidí, dokonce i maminky s kočárky. Vede krajinou kolem Hanušovic a po celé délce je výborně schůdná. Naopak nejdelší jsou trasy v délce 21 a 22 km. Ta nejnáročnější vede kolem pramene Tiché Orlice přes Jeřáb a nabízí jedinečné výhledy do okolí. Všechny stezky jsou bezpečné a řádně značené. Na tom, aby nikdo nezabloudil se podíleli členové Klubu českých turistů ze Šumperka, se kterými pivovar dlouhodobě spolupracuje. Holba počítá s občerstvovacími stanicemi s nejlepší desítkou u nás Holbou Classic, která by měla přinést osvěžení přímo na trase.

Tradiční Pivovarská čtvrtka umožňuje nejen prověřit si kondici, ale i podívat se do pivovaru a navíc něco vyhrát. Každý startující totiž kromě mapy a občerstvení získává i slosovatelný startovací kupon. Losovat se bude po ukončení pochodu na nádvoří pivovaru, kde se chystá zábavné posezení s hudbou a programem. V pivovaru vás dokonce naučí, jak správně chodit.

Pro příznivce nordic walkingu jsou připravené instruktážní vycházky a turistické hole tady budou také ke koupi.

Pro plynulý start se zaregistrujte už nyní

Loni pochod absolvovalo 2700 lidí a velký zájem očekává pivovar Holba i letos. Právě nyní je správný čas pro registraci, kterou si můžete ušetřit nervozitu při čekání na start. Stačí se zaregistrovat na www.pivovarskactvrtka.cz a na startu Vás už nic nezastaví.

Na stránkách akce najdete vše, co potřebujete vědět tj. popisy tras, mapy, startovací místa a program akce.

Dospělí zaplatí 50 Kč, děti 30 Kč a senioři od 70 let mají start zdarma. Každý startující získává mapu trasy, poukázku na občerstvení a dárek. Pro zájemce jsou připraveny prohlídky pivovaru i pivovarského muzea.


Společnost Pivovary Staropramen ve spolupráci s britskou značkou Carling, která stejně jako Staropramen patří do pivovarnické skupiny Molson Coors Brewing Company, nyní vstupuje do nového a rychle rostoucího segmentu ciderů. Čeští spotřebitelé tak nově ochutnají třešňový Carling Cherry Cider.

Cider je zkvašený jablečný mošt s obsahem alkoholu od 0,2 – 8 %, jehož obliba a s tím spojená spotřeba ve světě v posledních letech masivně narůstá. Cider celosvětově představuje nejrychleji rostoucí kategorii mezi všemi alkoholickými nápoji. Odhaduje se, že celosvětově bude jeho spotřeba do roku 2017 meziročně narůstat o 7 procent. V Evropě by měla mezi lety 2013 až 2017 narůst až o 30 %. Velkou měrou se na tom budou podílet jeho ovocné varianty. A právě tento stylový typ cideru se čtyřmi procenty alkoholu vyrobený z ručně sbíraných jablek a nejzralejších třešní společnost Pivovary Staropramen v nejbližších dnech nabídne i českým konzumentům.

Cider je moderní a stylový nápoj, který je oblíbený u obou pohlaví pro svou vysokou pitelnost a nezaměnitelný chuťový profil. Vsadili jsme na jeho ochucenou variantu, která není v Česku doposud příliš rozšířena a která na plné čáře zvítězila u respondentů během jeho testování,“ říká Petra Chovancová, manažerka inovací společnosti Pivovary Staropramen, podle níž má novinka za cíl oslovit zejména aktivní muže a ženy z větších měst ve věku 18 až 35 let, kteří se rádi baví a traví čas se svými přáteli.

Značka Carling vznikla v roce 1840 a dnes se prodává po celém světě. Ve Velké Británii se jí již 30 let daří obhajovat pozici nejlépe prodávaného ležáku. V loňském roce Carling vstoupil i do segmentu ciderů, který je ve Velké Británii velmi oblíbeným nápojem.Už v roce svého uvedení Carling British Cider uspěl v prestižní soutěži International Brewing Awards v Burton- on- Trent, kde ve své kategorii získal zlatou medaili. Carling Cherry Cider je jeho ochucenou variantou.

Carling Cherry Cider se 4% obsahem alkoholu bude od května nabízen jak točený ve vybraných restauracích, tak v maloobchodní síti, kde bude prodáván v 0,3 l lahvích. Carling Cherry Cider se doporučuje pít na ledu, protože takto nejlépe osvěží a vynikne jeho jedinečná chuť.

Uvedení nápoje Carling Cherry Cider na český trh bude provázet marketingová podpora zahrnující PR aktivity, ATL komunikaci i BTL podporu.

Způsob, jak vzniká Carling Cherry Cider, naleznete zde:

https://www.youtube.com/watch?v=qZhRhIjHfNY&feature=youtu.be


Za 10 let obsloužil Ostravar v ČEZ aréně přibližně 3,5 milionu návštěvníků

Pivovar Ostravar se dohodl se zástupci společnosti VÍTKOVICE ARÉNA na pokračování dosavadní spolupráce. „V partnerství s ČEZ arénou budeme pokračovat také v následujících letech,“ potvrzuje vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter. „Nadcházejícím koncertem Petera Gabriela v největší sportovní hale na Moravě zahájíme již svou druhou dekádu spolupráce.

Ostravská ČEZ aréna s kapacitou 12,5 tisíc míst k sezení je jednou z největších víceúčelových hal v České republice. Byla otevřena v roce 1986 a před Mistrovstvím světa v ledním hokeji v roce 2004 prošla zásadní modernizací.

ČEZ aréna se stala sportovně - kulturním centrem Ostravy i celého Moravskoslezského kraje,“ říká Jan Kostecký, náměstek ředitele pro obchod a marketing ČEZ arény.„Konají se zde významná evropská i světová mistrovství, velké sportovní turnaje i koncerty největších hudebních hvězd,“ pokračuje Kostecký.

Ročně si do ČEZ arény najde cestu přibližně 350 tisíc návštěvníků. Jsme rádi, že jim můžeme nabídnout naše tradiční ostravské pivo. Partnerství s arénou je pro nás důležité, protože se v ní odehrává významná část kulturního a sportovního života regionu, ve kterém jsme doma. I tímto způsobem je rádi podporujeme“ dodává vrchní sládek Richter.

Ostravar v ČEZ aréně čepuje originální světlé výčepní pivo Ostravar Originál. To je k dostání ve všech restauracích i fastfoodech i v přilehlém hotelu Puls. „Naši prioritou je pochopitelně obsloužit návštěvníky ČEZ arény kvalitním pivem načepovaným v co nejkratším čase,“ vysvětluje Roman Richter. „Proto jsme na výčepní místa instalovali moderní rychlovýčepy.

Zručná obsluha dokáže podle vrchního sládka s pomocí rychlovýčepu načepovat půllitr piva za dobu čtyř až pět vteřin. Tím se výrazně zkracuje doba obsluhy, což je důležité zejména ve chvíli, kdy je aréna vyprodaná. A to se stává velmi často.

„Plný dům“ očekává Roman Richter i při nadcházejícím koncertu rockové legendy Petera Gabriela. Spoluzakladatel kapely Genesis vystoupí v ČEZ aréně 13. května.


Pivovar Svijany slaví letos 450. výročí od svého založení a při této příležitosti připravil pro své příznivce narozeninovou oslavu, která proběhne ve čtvrtek 8. května od 10,00 hodin v areálu pivovaru. Pro návštěvníky je připravena ochutnávka výročního prémiového světlého ležáku „450“, zábavný program a exkurze zdarma.

Ve Svijanech se vaří pivo už od roku 1564 a k letošnímu 450. výročí připravil zdejší pivovar prémiový světlý ležák s názvem „450“. K výrobě piva, které voní a chutná po tradičních českých surovinách, se používá výhradně humnový slad a dominantní podíl na jeho chmelení má tradiční Osvaldův klon Žateckého poloraného červeňáku, který je dnes téměř na vymření. „Čtyřistapadesátku zatím čepuje jen několik desítek pivnic v republice, pečlivě si vybíráme, kterým podnikům ji nabídneme. Mnohem důležitější, než masivní distribuce, je pro nás kvalita hospodského a to, zda se o pivo dokáže náležitě postarat a pivaři ho předloží v nejlepším stavu,“ říká Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany.

Novou Čtyřistapadesátku bude možné ochutnat také na narozeninové oslavě Pivovaru Svijany ve čtvrtek 8. května 2014, kde poteče z 50 píp. Pro příznivce dobrého piva je připravena zábava od 10,00 hodin, v rámci dne probíhají až do 16,00 hodin exkurze zdarma, ve 21,00 hodin bude program završen narozeninovým ohňostrojem. Těšit se můžete na ochutnávky regionálních specialit, živou i reprodukovanou hudbu a autogramiády sportovců. Program myslí na celou rodinu, nejmenším nabídne skákací hrad a trampolíny, všem pak soutěže a malování na obličej.

Více informací o oslavě 450. narozenin Pivovaru Svijany naleznete na www.pivovarsvijany.cz, kde si můžete také zarezervovat vybraný termín pro exkurzi zdarma.


Toto oznámení nepředstavuje nabídku ani výzvu ke koupi jakýchkoliv akcií společnosti Pivovary Lobkowicz Group, a.s. (dále jen „Akcie”). Případná veřejná nabídka Akcií bude v České republice provedena až po uveřejnění prospektu podle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, v platném znění. Pokud se veřejná nabídka v České republice uskuteční, bude tento prospekt k dispozici na www.pivovary-lobkowicz-group.com.

Toto oznámení nepředstavuje nabídku ani výzvu ke koupi jakýchkoliv Akcií ve Spojených státech amerických nebo pro, ve prospěch nebo na účet jakékoliv americké osoby (U.S. person) (jak je tento pojem definován v Regulaci S (Regulation S) podle zákona Spojených států amerických o cenných papírech z roku 1933, v platném znění (dále jen „Zákon o cenných papírech“), pokud není registrována podle Zákona o cenných papírech nebo na ni nedopadá výjimka z takové registrace. Akcie nebyly a nebudou registrovány podle Zákona o cenných papírech a nebudou veřejně nabízeny ve Spojených státech amerických. Toto oznámení nepředstavuje nabídku ani výzvu ke koupi jakýchkoliv Akcií v jakékoli jiné jurisdikci, ve které není taková nabídka nebo výzva povolena nebo ve vztahu k jakékoliv osobě, vůči které by taková nabídka nebo výzva byla v rozporu se zákonem. Uživatelé tohoto oznámení se tímto žádají, aby se s těmito omezeními seznámili a dodržovali je.

Pivovary Lobkowicz Group, a.s.:

Oznámení o záměru vstoupit na Burzu cenných papírů Praha

Pivovary Lobkowicz Group, a.s. (dále jen „PLG“ nebo „Skupina“), která patří mezi pět největších českých pivovarnických skupin a výrobců piva (podle celkové produkce) a skládá se ze sedmi regionálních pivovarů nacházejících se na území České republiky, oznamuje svůj záměr provést primární emisi cenných papírů (dále jen „IPO“) a následně požádat o přijetí svých akcií k obchodování na trhu Prime Market Burzy cenných papírů Praha (dále jen „BCPP“). Bude-li IPO realizováno, bude se skládat z veřejné nabídky v České republice a Rakousku a mezinárodní nabídky prostřednictvím soukromého úpisu způsobilým investorům na základě Regulace S (Regulation S) podle zákona Spojených států amerických o cenných papírech z roku 1933, v platném znění. Předpokládá se, že IPO by bylo dokončeno ke konci druhého čtvrtletí roku 2014.

Erste Group Bank AG jedná v rámci nabídky jako Hlavní manažer (Lead Manager) a Jediný umísťovatel (Sole Bookrunner). Česká spořitelna, a.s. působí jako Domácí hlavní manažer pro Českou republiku.

Předtím, než dojde k IPO, musí Česká národní banka (dále jen „ČNB“) schválit prospekt PLG, který musí být následně uveřejněn. Přijetí akcií k obchodování na trhu Prime Market BCPP musí být schváleno BCPP.

Komentář Zdeňka Radila, předsedy představenstva a generálního ředitele společnosti Pivovary Lobkowicz Group, a.s., k oznámení: „Jsme velice rádi, že se nám podařilo vytvořit si silnou pozici na vysoce konkurenčním trhu výrobců piva v České republice. Zamýšlená nabídka našich akcií je dalším významným krokem pro naši Skupinu a dokazuje silný zájem investorů o tradiční české pivovarnické odvětví. IPO nám umožní získat dodatečné zdroje na podporu růstu našeho tržního podílu prostřednictvím akvizic nových restaurací a hospod, nových investic do marketingu a rozvoje exportu.

O Pivovary Lobkowicz Group

PLG je čtvrtou největší českou pivovarnickou skupinou podle lokálních prodejů a pátou podle celkové produkce. Skládá se ze sedmi regionálních pivovarů (Protivín, Uherský Brod, Jihlava, Rychtář, Klášter, Vysoký Chlumec a Černá Hora), které se nacházejí na území Čech a Moravy, a jsou centrálně řízeny. Zahájení jejich činnosti sahá až do středověku a nejstarší pivovar byl založen již v roce 1298. Pivovary Protivín a Vysoký Chlumec byly v minulosti vlastněny nejvýznamnějšími šlechtickými rody v zemi.

Skupina produkuje rozsáhlé portfolio různých druhů piva, které se od sebe liší širokým spektrem chutí. Kromě toho jsou vyráběny i nealkoholické nápoje a stolní vody. Skupina v současnosti nabízí 70 značek piva. Kromě tradičního piva jako je světlý ležák, nabízí Skupina širokou škálu pivních specialit - od polotmavých piv a piv s vyšším obsahem alkoholu, až k tmavým ležákům a nealkoholickým pivům.

Nejvýznamnější obchodní události

• Skupina byla založena v roce 2007 a podle celkové produkce piva patří mezi pět největších výrobců piva v České republice;

• Odhadovaný podíl na trhu v České republice je přibližně 4-5 %. V oblasti gastronomie se podíl na trhu pohybuje okolo 6 %;

• Sedm lokálních, plně zainvestovaných pivovarů, které byly modernizovány co do technologie i kapacity;

• Unikátní portfolio 70 pivních značek;

• Jednoduchá a efektivní organizační struktura; mateřská společnost přímo řídí jednotlivé dceřiné společnosti;

• Vertikální integrace s klíčovým dodavatelem – z 50 % je vlastněna sladovnická společnost Moravamalt;

• V roce 2013 vyrobeno 854 tisíc hl piva a 32 tisíc hl nealkoholických nápojů;

• V roce 2013 dosáhly celkové tržby 1,159 mil. Kč, z čehož 20 % tvořil export.

Obchodní strategie a konkurenční výhody

Obchodní strategie Skupiny je založena na:

• expanzi distribuční sítě prostřednictvím akvizicí nových zákazníků (hospod a restaurací);

• již předjednané akvizici dalšího pivovaru v roce 2014. Bude zvažována a případ od případu posuzována též akvizice dalších pivovarů;

• zacílení na prémiová a speciální piva s vyšší marží. Adaptace na tržní trendy a uvádění nových typů piva a inovativních produktů při zachování úspor z rozsahu;

• využití silného vnímání českého piva v zahraničí a větší zaměření na rozvoj exportu.

Skupina věří, že její konkurenční výhody jsou při srovnání s jinými vůdci trhu tyto:

• PLG představuje unikátní kombinaci producenta velkého rozsahu produktů, který si udržel lokální charakter, a má loajální základnu zákazníků;

• PLG provozuje nedávno modernizovaná výrobní zařízení s nízkými kapitálovými náklady (CAPEX);

• unikátní portfolio značek;

• vysoký podíl speciálních piv v produktovém mixu;

• zkušený top management.


První tři kola, která proběhla v domácím prostředí První pivní tramwaye na Spořilově provázely drobné provozní problémy, které se projevily v počtu hodnocených vzorků v prvním a třetím kole. I tak se některé výsledky, zejména druhého a třetího kola dají označit jako velmi překvapivé:

Kolo 1 – Favorité nezklamali, Plzeň tradičně v poli poražených

Výjimkou z úvodu tohoto již 5. ročníku známé degustační soutěže bylo její 1. kolo, které proběhlo 26. března 2014. V něm bylo nakonec hodnoceno pouze devět z plánovaných 11 vzorků. Zde si, podle očekávání, zajistil postup z prvního místa Bakalář Premium (28 b.), před druhým Rytířem ze Svijan, třetím Staropramenem a čtvrtým Poutníkem z Pelhřimova. Potvrdila se tak tradice, kdy Bakalář pravidelně vyhrává s přehledem svoje kolo v základní části, i tradiční postup Svijan, které zatím vždy postoupily do finále. V poli poražených v tomto kole skončili hlinský Rychtář, havlíčkobrodský Rebel, vyškovský Březňák s minimálními vzájemnými odstupy před osmým Prazdrojem (41 b.) a posledním kácovským Hubertusem (43 b.).

Celkové výsledky 1. kola:

1.Bakalář PremiumPivovar Bakalář, Rakovník28 b.

2.Svijanský RytířPivovar Svijany31 b.

3.Staropramen LežákA Molson Coors Co.32 b.

4.Poutník Světlý ležákPivovar Poutník, Pelhřimov33 b.

5.Rychář PremiumPivovar Hlinsko36 b.

6.-7.Rebel PremiumPivovar Havlíčkův Brod39 b.

6.-7.Vyškovský BřezňákPivovar Vyškov39 b.

8.Pilsner UrquellSAB/Miler41 b.

9.Hubertus PremiumPivovar Kácov43 b.

Kolo 2 – Braník a Gambrinus porazily s přehledem malé pivovary

Druhému kolu se sice vyhnuly organizační potíže a odsoutěžilo v něm všech jedenáct vzorků, avšak jeho výsledky jistě překvapily mnohé znalce. Ukázalo se, že pokud se hodnotí pouze systémem posuzování čistoty provedení jednotlivých atributů, pak mají velké pivovary výhodu před malými. Toto kolo proběhlo 4. dubna 2014 a zvítězil v něm branický ležák před plzeňským Gambrinem a budějovickým Samsonem. Čtveřici postupujících doplnil ležák Premium z Chotěboře. S minimálními odstupy pokračovalo pořadí hanušovickou Holbou, která měla shodný počet bodů se strakonickým Dudákem a pardubickým Pernštejnnm, který obrdžel stejné hodnocení jako strakonický Dudák, náchodským Primátorem a žateckým Exportem. Novopacký Kumburák, který byl se „ziskem“ 45 bodů jasně nejhorším vzorkem a jeho degustace rozhodně porotcům velké potěšení nezpůsobila.

Celkové výsledky 2. kola:

1.Braník LežákA Molson Coors Co.30 b.

2.Gambrinus PremiumSAB/Miler31 b.

3.Samson Světlý ležákPivovar Samson, Č. Budějovice33 b.

4.Chotěboř PremiumPivovar Chotěboř35 b.

5.-6.Holba Světlý ležákPivovar Holba, Hanušovice37 b.

5.-6.Dudák PremiumMěšťanský pivovar Strakonice37 b.

7.-8.Pernštejn Světlý ležákPardubický pivovar38 b.

7.-8.Březňák LežákPivovar Velké Březno, Heineken38 b.

9.Primátor PremiumPivovar Primátor, Náchod39 b.

10.Žatec ExportŽatecký pivovar40 b.

11.KumburákPivovar Nová Paka45 b.

Kolo 3 – Heineken na obou koncích tabulky a tradiční běs z Trutnova

Toto kolo poznamenalo vyřazení vzorku, který jako výčepní desetistupňové pivo nesplňoval pravidla soutěže (i když některým porotcům mimo soutěž Světlý výčepní Pardál chutnal víc než většina vzorků z kategorie Světlý ležák). Degustace proběhla 22. dubna 2014 a v jejím průběhu se prosadil na první místo trojnásobný semifinalista a loňský finalista Starobrno Medium, následovaný Lobkowiczem Premium z Černé Hory, třetím Závišem a v rozpiji vyhodnoceným čtvrtým humpoleckým Bernardem. O nízké úrovni kola svědčí velmi nízké bodové zisky jednotlivých postupujících, které by v jiných kolech stačily tak na šestou až sedmou příčku. Po vyřazení jednoho vzorku se v poli nepostoupivších ocitli Skalák, Černá Hora, vítěz ročníku 2010 Zubr, loňský skokan ročníku Otavský zlatý, Zlatopramen a konečně historicky nejhorší pivo, které Extraliga ochutnává, trutnovský Krakonoš, který „ziskem“ 51 bodů vytvořil jedno nejnižších hodnocení v historii První pivní extraligy.

Celkové výsledky 3. kola:

1.Starobrno MediumHeineken32 b.

2.Lobkowicz PremiumPivovar Černá Hora36 b.

3.Záviš Světlý ležákMěšťanský pivovar v Poličce37 b.

4.Bernard Světlý ležákPivovar Bernard, Humpolec39 b.

5.Skalák PremiumPivovar Rohozec39 b.

6.Černá Hora LežákPivovar Černá Hora40 b.

7.Zubr Světlý ležákPivovar Přerov41 b.

8.Otavský zlatýPivovar Strakonice44 b.

9.ZlatopramenHeineken45 b.

10.Krakonoš Světlý ležákPivovar Krakonoš, Trutnov51 b.

Soutěž se skládá z pěti základních kol, dvou kol semifinálových a z finále. Ve všech kolech jsou vzorky hodnoceny přísně nezávislým způsobem, piva jsou zakoupena v běžné obchodní síti a testující dopředu neznají jejich identitu.

Hodnocena je vůně, chuť, hořkost, plnost a říz, tedy atributy, které by správný český ležák měl mít,“ uvádí Jan Šuráň, vicepresident První pivní extraligy. Ladislav Jakl, president První pivní extraligy dodává: „V naší soutěži sledujeme výhradně senzorické vlastnosti a nezabýváme se předsudky. Byli bychom rádi, kdyby podobně postupoval český pivař. Aby se nebál experimentovat a zkusil ochutnat pivo, aniž by dopředu věděl, jak mu bude chutnat.“.


V evropském měřítku jsou Češi v rozšíření národního nápoje čepovaného z tanků na špici. Zájem o tankové pivo přitom stále roste, takže se zvyšuje i množství restaurací, kde se točí. Příkladem může být nově otevřená restaurace Depo v komplexu hotelu Latrán v Českém Krumlově, která zavedla tankové pivo jako první ve městě. Na čepu mají světlý výčepní 12° ležák Plzeň.

Brzy ráno v prvních dnech měsíce dubna dorazila do Českého Krumlova historicky první dodávka tankového piva z Plzeňského Prazdroje. Pivo na místo dovezla speciální cisterna, a tak bylo nutné na městském úřadě předem vyjednat mimořádné povolení k dopravě. Restaurace Depo se totiž nachází přímo na Latránu, tedy pod zámkem. Architekt Tomáš Novák a designer Jiří Paclík kromě originálního interiéru mysleli i na obyvatele města a zakomponovali do návrhu průchod restaurací, propojující městskou část s nově vybudovaným parkem u severní stěny zámku a říčky Polečnice.

Pod pojmem „tank“ je nejjednodušší si představit nerezovou cisternu o objemu pěti nebo deseti hektolitrů. Tank je umístěn v izolované místnosti, tzv. tankovně, při teplotě 8–10 °C. Tank ve svých útrobách ukrývá speciální jednorázový vzduchotěsný polypropylenový vak. Právě do něj se přímo z pivovarských cisteren stáčí pivo. Do vaší sklenice se dostává pouhým stlačením vaku, takže během své přepravy z pivovaru až na stůl nepřijde do kontaktu se vzduchem nebo jiným plynem. Díky tomu má správný říz a nemělo by být zvětralé ani přesycené. Pivo skladované a podávané uvedeným způsobem může být nepasterizované, a proto má plnější chuť.

Kromě skvělého piva nabízí restaurace tradiční českou kuchyni a pivní dobroty, vznikající pod dohledem šéfkuchaře Jakuba Kulhavého. Neméně zajímavý bude široký výběr pálenek z oblasti Českokrumlovska. Součástí komplexu je letní terasa s dětským hřištěm. Počítá se též s hudební produkcí či venkovním dětským divadlem.


Snídaně za mobil

[středa, 23. duben 2014]

Snídaně za mobil je aktivita pivovaru Holba, která se stala součástí celostátního projektu Asekol. Jde o kolektivní systém zpětného odběru elektro zařízení. Záměrem je další využití fukčních přístrojů nebo jejich ekologická recyklace v případě, že jsou již nepoužitelné.

V Holbě myslí ekologicky a 40 mobilů, které přinesli zaměstnanci do organizované sbírky, je toho důkazem. Za každý přístroj je čekala snídaně, kterou pro své spolupracovníky připravily zaměstnankyně oddělení odbytu. Holba se tak zapojila do další ekologicky přínosné aktivity a i tentokrát se tady podařilo spojit příjemné s užitečným. K významným ekologickým projektům pivovaru dále patří revitalizace pivovarských rybníků, výsadba lesních porostů v rámci vlastní aktivity Holba Jeseníkům nebo dlouhodobá spolupráce s CHKO Jeseníky.


Hned dva nové speciály připravil pro pivní nadšence Kynšperský pivovar. Jelikož se blíží svátky jara, navařil sládek velikonoční jedenáctku se zeleným chmelem, za studena chmelenou a zároveň zázvorovou devatenáctku podle historického receptu, která potěší především milovníky silnějších ležáků. Tyto druhy připravoval pivovar vůbec poprvé a tak byli všichni zvědaví, jak budou piva ve finále chutnat a zdali budou mít dostatečnou plnost. Už při zkušební degustaci bylo ale zřejmé, že se obě várky povedly a velikonoční ležák se zázvorovým pivem tak mohou putovat ke konzumentům.

Zázvorovou devatenáctku připravil sládek podle starého receptu rodiny Haasů z Hasenfeslu, kteří pivovar v Kynšperku vlastnili do roku 1945. „Zázvorové pivo bylo v dřívějších dobách považováno za sváteční. Proto se hodí, že ho budou lidé ochutnávat právě v období Velikonoc,“ pověděl sládek Miroslav Broz. Zároveň zdůraznil, že pivní novinka se od ostatních ležáků z Kynšperka odlišuje svojí výraznou silou. „Vícestupňová piva musí ležet více jak dva měsíce, aby se jejich chuť dostatečně zakulatila. Naše zázvorové pivo zrálo čtyři měsíce a má tedy přibližně sedm procent alkoholu,“ upřesnil sládek.

Kdo by chtěl zázvorový speciál ochutnat, neměl by rozhodně otálet. „Pivo jsme navařili v malé padesátilitrové varně, tudíž ho máme omezené množství. Proto jsme také zvolili luxusnější obal, aby se speciál mohl stát pěkným velikonočním dárkem,“ vysvětlil ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil, proč sváteční pivo nestáčeli do plastových lahví, ale naopak do buclatých dvoulitrových džbánků se stylovým keramickým závěrem.

Pivní fajnšmekry jistě potěší také velikonoční jedenáctka se zeleným chmelem. „Tento speciál jsme navařili v objemu 40 hektolitrů. Ve středu jsme ho začali stáčet do pětilitrových soudků a distribuovat do našich podnikových prodejen. Lidé se tak nemusejí obávat, že by ho před svátky nikde nesehnali,“ ujistil případné zájemce Vomočil.

Kromě soudků a dárkového skla chce pivovar začít využívat i klasické skleněné lahve. Doposud expedoval hlavně ve velkých sudech a litrových petlahvích. „Někteří pivaři stále preferují pivo v klasických půllitrových flaškách. Abychom jim vyšli vstříc, začneme naše piva stáčet také do jednorázového skla,“ prohlásil ředitel.

Novinku přichystal pivovar i pro pivní labužníky. Ve svých prodejnách totiž otevřel pivotéky s rozmanitou nabídkou zahraničních speciálů. „Rádi bychom lidem rozšířili obzory v oblasti výroby piva ve světě. V první fázi jim představíme piva z Anglie, ze Skotska a částečně i produkci německých pivovarů. V případě zájmu bychom mohli uspořádat i nějaké pivní semináře s řízenou ochutnávkou,“ navrhnul ředitel Kynšperského pivovaru.


Milovníci piva si o velikonočních svátcích skutečně užívají. Aby ne, čím dál více pivovarů se snaží na Velikonoce připravit speciály, které mezi konzumenty narůstají na oblibě. Radost svým zákazníkům udělal i nejmenší pivovar v jižních Čechách - Minipivovar Vyšší Brod. Navařil pro ně patnáctistupňový polotmavý speciál Jakub.

Uvařen je z pěti druhů sladu a žateckého chmelu,“ zmínil majitel pivovaru a sládek Jiří Fojtl. Pivo bylo naraženo na Zelený čtvrtek, tedy 17. dubna, a to v pivovarské pivnici Pajzl u Jakuba ve Vyšším Brodě.

Vyšebrodský minipivovar je pivním speciálům nakloněný. Například vloni o Vánocích si lidé mohli pochutnat na Vánočním Jakubovi - světlé 19°. O pivo byl velmi slušný zájem. Běžně pak pivovar vaří 12° světlý ležák (s vyšší hořkostí) a 14° tmavý speciál (s čokoládovým sladem).

Pivovarnictví má ve Vyšším Brodě hluboké kořeny. Nejstarší zmínka o vyšebrodském pivovaru pochází z roku 1380. Tehdy pivo vařili mniši v cisterciáckém klášteře. Jiří Fojtl tak ve svém městě oživil dávnou tradici, když před šesti lety založil založil Minipivovar Vyšší Brod. Co mu tehdy bylo inspirací? Pšeničné pivo z rakouského Aigenu, které poprvné ochutnal v roce 2006. Byl z něj natolik nadšený, že se rozhodl vaření piva věnovat. A to s maximálním zápalem!

Minipivovar Vyšší Brod je skutečně hoden svého názvu - ročně totiž vyrobí maximálně jen 500 hektolitrů piva. Své fanoušky si ale získal po celé republice, a to jak mezi turisty a vodáky, tak i pivními znalci, kteří rádi objevují méně známé značky.



Zelená a červená, typické barvy pro velikonoční svátky, představují symboly bezpečí, naděje, lásky a radosti. Proto se pivovarníci z Jihlavy již popáté v řadě rozhodli speciálně pro Velikonoce uvařit oblíbené zelené a červené pivo Velikonoční Krasličák. Právě v těchto dnech je k dostání ve více než tisíci stech hospodách po celé republice. Ke svátečnímu stolu si mohou lidé navíc v prodejnách zakoupit i velikonoční kolekce 7 pivních specialit.

Ochutnat každé pivo zvlášť, nebo jako dvoubarevný zeleno-červený Velikonoční Krasličák, takovou možnost mají milovníci piva díky Pivovaru Jihlava již pět let. Zelený Krasličák je 14% zelené speciální pivo, které vyniká výraznou plností podpořenou mírně nasládlou chutí a zakončenou jemnou hořkostí. Červený Krasličák je 10% středně prokvašené světlé výčepní pivo s výraznou hořkostí a chmelovou vůní.

Za tajemstvím dvoubarevného efektu stojí především řádné vychlazení obou piv a jejich správné načepování. „Důležité je, aby mistr výčepní věnoval svou pozornost jak správné teplotě, tak i pozvolnému čepování vrchního červeného piva z malé výšky. Pro správné oddělení barev je důležité, aby pivo stékalo slabým proudem,“ popisuje proces správného postupu čepování Jaromír Kalina, sládek pivovaru v Jihlavě a dodává: „Lidem toto pivo zachutnalo, proto každým rokem navyšujeme jeho výrobu. Letos jsme stočili více než čtyři a půl tisíce sudů“.

O oblíbenosti Krasličáku hovoří i nárůst počtu hospod, ve kterých se čepuje. V letošním roce jich je zhruba tisíc sto. Zapojí se mimo jiné i všechny hospody z programu Cesta pivních znalců. Díky webové stránce www.cestapivnichznalcu.cz si všichni zájemci o toto speciální pivo snadno najdou trasu do nejbližšího pohostinství, kde se dá tento velikonoční speciál zakoupit.

Pivní speciality i pro domácí oslavu

S oslavou Velikonoc se pojí i rodinná setkání a veselí u stolu plného jídla a pití, přičemž obvykle v žádné rodině nechybí ani pivo. Jak již bývá zvykem, pivovarnická skupina Pivovary Lobkowicz k této příležitosti nabízí velikonoční kolekce, které představují 7 lahvových piv z různých pivovarů Čech a Moravy: Comenius (Pivovar Uherský Brod), Démon (Pivovar Vysoký Chlumec), Telčský Zachariáš, Jihlavský Grand (oba Pivovar Jihlava), Protivínský Granát, Prácheňská Perla (oba Pivovar Protivín) a Granát (Pivovar Černá Hora).

Comenius je silné pivo s výraznou hořkostí a plností s nádechem medu a karamelu. Jedná se o nepasterizované 14% světlé speciální pivo s obsahem alkoholu 6,0 % obj.

Démon byl připraven podle starých klášterních receptur mnichovské oblasti a navazuje tak na tradici sahající až do roku 1420. Je charakteristický bohatým a vyváženým profilem chutí. Má příjemnou sladovou sladovou vůni a mírně nasládlou medovou chuť s jemnou hořkostí. Jedná se o 13% polotmavé speciální pivo s obsahem alkoholu 5,2 % obj.

Telčský Zachariáš se vaří podle původních receptur již zaniklého pivovaru v Telči. Pivo je typické plnou chutí, výraznou hořkostí a medovou barvou. Jedná se o 14% světlé speciální pivo s obsahem alkoholu 6,0 % obj.

Jihlavský Grand se vyznačuje nádhernou barvou červeného zlata, mimořádně vyváženou plností i hořkostí a vysokým obsahem alkoholu. Hodí se pro všechny chvíle, kdy v klidu a pohodě vychutnáte jeho mimořádné vlastnosti. Jihlavský Grand je 18% světlé speciální pivo s obsahem alkoholu 8,0 % obj.

Granát z Černé Hory je pivo typické tmavou granátovou až rudohnědou barvou. Použití bavorského, karamelového a barvícího sladu dle prastarých receptur dává tomuto pivu nezaměnitelnou karamelovou chuť a výrazně ovlivňuje charakter hořkosti. Vyniká hlavně vysokou plností, vyšší sladkostí, dobrou pěnivostí a řízem. Granát je tmavý ležák s obsahem alkoholu 4,5 % obj.

Název piva Protivínský Granát je odvozen od jeho sytě granátové barvy. Jedná se o jemně hořké pivo s výborným řízem a bohatou pěnou. Spektrum chutí od karamelové přes několik sladových až po výraznou hořkost poskytují bohatý a harmonický profil chutí, které ocení každý gurmán. Protivínský Granát je polotmavý ležák s obsahem alkoholu 4,6 % obj.

Prácheňská Perla je pivo typické jemnou aromatickou hořkostí, bohatou pěnou, zlatavou barvou a silným řízem, které zaručují výjimečný chuťový zážitek. Jedná se o 14% světlé speciální pivo s obsahem alkoholu 6,0 % obj.


Radegast slaví jedinečný úspěch

[úterý, 15. duben 2014]

Olympijské hry mezi pivními soutěžemi. Tak je označována americká pivní cena World Beer Cup, která se uděluje každé dva roky v USA. Kategorii piv plzeňského typu, do které bylo přihlášeno 53 vzorků z celého světa, letos ovládl ležák Radegast Premium. Do Nošovic tak míří cenná zlatá medaile. Soutěž World Beer Cup se letos uskutečnila podesáté. V roce 2004 z ní přivezl Radegast bronz.

Je to obrovský úspěch našeho piva, na který mohou být všichni Moravané hrdi. Radegast odlišuje od ostatních piv už více než 40 let výrazná hořkost. Těší mě, že má jeho chuť své příznivce i za hranicemi Moravy. Zlaté medaile si vážíme, ale nejdůležitějším oceněním je pro nás uznání českých a moravských pivařů,“ řekl manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák.

Zlatou medailí z World Beer Cupu završil Radegast hattrick významných pivních ocenění mezi ležáky. V březnu ohodnotila jeho kvalitu odborná porota stříbrnou medailí na domácím Pivexu a vloni získal „evropskou“ stříbrnou medaili na European Beer Star.


Již čtvrtým rokem spolupracuje HEINEKEN Česká republika a Národní park Šumava na projektu Zeleným pivem za zelenou Šumavu. Legendární třináctistupňové Zelené pivo, které pivovar Starobrno vaří tradičně k příležitosti Velikonoc, se na Zelený čtvrtek vrací na Šumavu, aby zvýšilo povědomost o naléhavé situaci na Šumavě a potřebě obnovy zdejších lesů.

Již v loňském roce se zaměstnanci společnosti HEINEKEN Česká republika vydali do Národního parku Šumava, aby zde sázeli nové stromky. V letošním roce si tento zaměstnanecký výlet zopakují. Akcí chce HEINEKEN přispět k obnově usychajících lesů. Stromy jsou totiž pro oblast důležité svou retenční schopností – zadržují vodu, která nesteče po povrchu, ale tvoří zásoby spodních vod, jež pak napájejí prameny řek. Jeden vzrostlý strom zadrží přibližně 6 hektolitrů vody za rok. Cílem projektu je vysadit takový počet stromů, které zadrží vodu odpovídající vyrobenému množství Zeleného piva v roce 2014. Toho letos brněnští sládci uvařili 4500 hektolitrů, které na Zelený čtvrtek zamíří do dvacítky provozoven v Národním parku Šumava a dále pak do přibližně 4000 restaurací v celé České republice.

Podařilo se nám zastavit kůrovcovou kalamitu, která ovládala šumavské lesy dlouhých sedm let. Nastává doba klidu a doba, kdy se můžeme soustředit na postupné ozeleňování Šumavy. Letos osázíme více než 100 hektarů lesa a místo smrku budeme vysazovat dřeviny, které kalamitám lépe odolávají. Jsou jimi buk, jedle, javor, ale i jeřáb. Vítáme již tradiční spolupráci se společností HEINEKEN, která nám pomáhá na situaci nejen upozorňovat, ale také ji pomáhá aktivně řešit formou pomoci při zalesňování Šumavy," říká Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

"Voda představuje přibližně 95% piva a má vliv na jeho kvalitu i chuť. Hojně se využívá také při výrobních procesech. Ohleduplná práce a ochrana vodních zdrojů je proto pro nás prioritou a jedním z pilířů CSR aktivit. To jsme potvrdili i iniciováním prohlášení Voda 2014+, které společně s námi podepsali přední české společnosti," konstatuje Jiří Hauptmann, ředitel oddělení korporátních vztahů HEINEKEN Česká republika, a.s.

Pivovary HEINEKEN patří ve spotřebě vody mezi nejšetrnější v České republice. Průměrná spotřeba vody na jeden hektolitr vyrobeného piva činila v roce 2013 ve Velkém Březně 4,99 hl, v Krušovicích 3,92 a v Brně jen 3,08 hektolitrů. V tomto pozitivním trendu chtějí pokračovat i do budoucna a spotřebu vody tlačit ještě níž.

Slavným Zeleným pivem se letos bude slavit příchod Velikonoc už podeváté v řadě. Třináctistupňový speciál s neobvyklou barvou před lety vymyslel vrchní sládek pivovaru Starobrno Petr Hauskrecht. Vaří se tradičním způsobem na dva rmuty, za svou sílu pivo vděčí osmidennímu spodnímu kvašení za použití kvasnic z vlastního kmene. Zelené pivo zraje při teplotě 1° Celsia, čímž se chuťově zaokrouhluje a získává svůj typický buket a říz. Nezvyklou barvu tomuto pivnímu speciálu dodává bylinný výluh a likér.


Už je to tady. 7. června 2014 patří nejen pivním nadšencům. První akce festivalové sezóny v Hradci Králové.

Všechny milovníky piva, pivních speciálů a dobré zábavy přivítáme na Královéhradeckém pivobraní už první červnovou sobotu tohoto roku. Na akci pracujeme dlouhodobě a zbývají nám poslední dva měsíce než odstartujeme…“ říká prezident Královéhradeckého pivobraní Ing. Vítězslav Janků.

A na co se můžeme na akci těšit? Především na patnáct pivovarů představující své umění v podobě svých produktů. Čeká nás přes padesát pivních speciálů a to hlavně ze středních a malých průmyslových pivovarů. Netradiční a méně známá piva budou většinou na pultech minipivovarů.

Zástupce malých pivovarů Ing. Vojtěch Hendrych z rodinného pivovaru Hendrych ve Vrchlabí říká: „Rádi bychom hradeckým ukázali, že tradiční piva se dají vařit i jinak, než jsme zvyklí z velkých pivovarů. Když máte k pivu vztah a můžete s ním pracovat v menším množství, přijdete na nové netradiční chutě.

A co by na přehlídce piv v Hradci Králové nemělo chybět? Nejvýznamnější pivovar z Královéhradeckého kraje. Markéta Flousková z marketingového oddělení pivovaru Primátor láká návštěvníky především na nejlepší weizenbier na světě. „Primátor přiveze pro své fanoušky oceněný Primátor weizenbier. Worldbeerawards ocenil v r. 2013 tento pivní speciál z Primátoru Náchod jako nejlepší weizenbier na světě.

Pro hradecké patrioty je připraven již zdomácnělý Votrok. Pivo, které se kdysi vařilo v Hradci Králové se přestěhovalo do Havlíčkova Brodu. Vaří ho tamější pivovar Rebel, ale stále je to pivo Votrok, známé všem pivařům z Hradce Králové.

Záštitu nad Královéhradeckým pivobraním převzal primátor statutárního města Hradce Králové MUDr. Zdeněk Fink a hejtman Královéhradeckého kraje Bc. Lubomír Franc. Patronaci nad tímto svátkem piva převzal známý bavič Josef Alois Náhlovský. Jeho hlas uslyší nadšenci především na vlnách Rádia Černá hora, které upoutávku bude vysílat.

A kde se bude akce konat?

Na tuto otázku odpovídá hlavní organizátor Lukáš Vacek:

Když jsme vybírali prostor pro pivobraní, chtěli jsme využít nově zrekonstruovaných Šimkových sadů v Hradci Králové. Díky dotacím z EU není možné pro kulturní akce areál využívat po dobu 5 let. Pak nás napadla spásná myšlenka – uspořádat festival pro většinu hradečanů dostupnou. Na pivovarské flošně cca 600 m od Velkého náměstí. Na pivo se chodí pěšky, proto jsme volili místo blízko centra. Máme se skutečně na co těšit.

Více o festivalu naleznete na stránkách www.kralovehradeckepivobrani.cz a na facebookových stránkách.


Pivovar Ostravar se v minulých dnech dohodl na úzké spolupráci s 37letých zpěvákem a hercem Richardem Krajčem a jeho kapelou Kryštof. Příznivci ostravského piva se tak mohou například těšit, že Richard Krajčo svými nápady osvěží blížící se Slavností pivovaru Ostravar nebo, že si budou moci vychutnat své oblíbené pivo na některém z Kryštof kempů. Obě strany věří, že budou do budoucna přicházet s dalšími nápady, které obohatí kulturní život regionu.

Na vzájemné spolupráci se obě strany dohodly během úspěšného jarního klubového turné kapely Kryštof, které pivovar Ostravar podpořil. Jeho pivo doprovázelo kapelu po českých a moravských městech.

Během turné jsme zjistili, že máme na spoustu věcí stejný názor,“ vysvětluje manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková. „Nabídli jsme proto Richardovi, zda by se nechtěl podílet na dalším rozvoji naší značky. Richard s naší nabídkou souhlasil, a to je skvělé.

Ze strany Ostravaru to je zajímavá nabídka. Ostravský pivovar je tradičním reprezentantem našeho regionu a já i všichni kluci v kapele jsme se nikdy netajili svým vztahem k Ostravě,“ říká Richard Krajčo. Podle Krajča ho s Ostravarem spojuje, že oba pochází z jednoho kraje a že oba pracují podobným stylem.

Nikdy nejde o to zaplnit éter spoustou skladeb za každou cenu. Musíte lidem nabídnout opravdovou kvalitu. Vždycky totiž poznají , jestli děláte věci poctivě a naplno. V tom si s Ostravarem rozumíme,“ dodává Krajčo.

Roman Richter, vrchní sládek pivovaru Ostravar Richarda Krajča doplňuje: ”Ke kvalitní hudbě výborné pivo určitě patří. A naše pivo Ostravar jím jednoznačně je! Vždyť o jeho kvalitu dbáme už 116 let. Díky použití tradiční technologie výroby jeho chuť dokonale vystihuje charakter tohoto regionu.

Nové partnerství zaznamenají příznivci sympatického zpěváka i ostravského piva poprvé ve druhé polovině dubna, kdy se v regionu objeví velkoplošné plakáty. „Bude na nich napsáno to, co od nás naši fanoušci mohou očekávat,“ říká manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková. „Tedy „Víc dávat než brát“, „Zažít víc než víc“, a podobně.

Další projekt, do které se Krajčo zapojí, budou nadcházející Slavnosti pivovaru Ostravar. Jedná se o tradiční svátek piva a hudby, který se letos uskuteční již počtrnácté.

Richard se stane součástí našeho přípravného týmu, protože je nejen skvělý hudebník, ale i velmi kreativní tvůrce s neotřelými nápady. Toho bychom chtěli na Slavnostech využít a náš tradiční scénář obohatit o nové prvky,“ uvádí Zuzana Cieciotková.

Jednou z věcí, která je na Slavnostech zajímavá, je, že Ostravar vytahuje nahoru mladé talentované kapely. Mohli jste tady vidět Tomáše Kluse dávno před tím, než se stal slavným, Martina Chodúra, Fíhu a další dnes již velmi známé interprety. Na to bych určitě rád navázal a postavil speciální stage pro mladé talentované lidi,“ přemýšlí Richard Krajčo. „Další nápady a novinky musím ještě probrat s lidmi z Ostravaru.

Ostravar zase na oplátku podpoří letní kempy kapely Kryštof. „Bude to takový kousek Ostravy, který si budeme brát v létě po republice s sebou,“ směje se Richard Krajčo. Zástupce pivovaru těší , že jejich značka bude součástí open air festivalu, který je plně v režii přední české kapely, a kterým chce kapela podle svých slov vybočit ze zaběhlého pojetí podobných akcí. Kryštof kempy se odehrají na sedmi místech v Čechách i na Moravě a nabídnou návštěvníkům řadu hudebních i nehudebních zážitků. Více na:www.krystofkemp.cz



«« « Strana 15 z 41 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI