Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Pořadatelé Slavností pivovaru Ostravar v červenci zkompletovali hudební menu, z něhož je jasné, že jubilejní ročník nabídne nejlepší obsazení v celé patnáctiletého historii. Na 3 hudebních scénách tentokrát vystoupí držitelé 5 letošních Andělů i formace evropského formátu jako Dubioza kolektiv a The Fejk.

Ostravští pivovarníci letos přesunuli termín oblíbeného svátku a piva až na 29. srpen. Důvodem přesunu bylo květnové Mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos konalo v Praze i Ostravě, i kompletní modernizace stáčírenských provozů za desítky miliónů korun. Nyní jede ostravský pivovar na plno a organizační tým vedený Janem Voštou intenzivně připravuje jubilejní patnáctý ročník.

V červnu ostravští pivovarníci zkompletovali hudební obsazení. „Hrát se letos bude celkem na třech pódiích,“ přibližuje Jan Vošta. „Na největším, nazvaném Ostravar Stage, budou mít premiéru tři největší hvězdy letošního ročníku, to znamená Aneta Langerová, David Koller a Dubiosa kolektiv.

Aneta Langerová je aktuálně nejlepší českou zpěvačkou. Z letošní soutěže české Akademie populární hudby si za své loňské album Na Radosti odnesla hned čtyři sošky Andělů – za nejlepší zpěvačku, píseň, album i videoklip roku. Hudební kritici říkají, že Aneta dospěla a že její album inspirované folkem má evropské parametry.

Naopak David Koller je hudební stálicí od dob, kdy byl frontmanem rockové kapely Lucie. Na svém kontě má řadu hitů jako Šrouby, Amerika, Černí andělé i muziku ke třem filmům. Od roku 2005 vystupuje David Koller sólově. Loni však udělal výjimku a s dalšími členy původní kapely se vydal na mimořádně povedené turné, na kterém opět ukázal, že je to pan muzikant.

S velkým očekáváním přijede na Slavnosti bosenská Dubioza kolektiv. Kapelu předchází pověst jedné z nejenergičtějších uskupení současné evropské hudební scény. Vedle enormního nasazení skupina poutá pozornost svými provokativními texty, které mají podhoubí v nedávných válečných konfliktech na Balkáně. Neblahá životní zkušenost dává na pódiu Dubioze velkou vnitřní sílu, kterou muzikanti dokáží přenést na publikum. „Právě proto jsme se rozhodli, že Dubioza obstará na Ostravar stage finále letošního ročníku,“ dodává Jan Vošta.

Také finále druhé hudební scény, kterou má dramaturgicky na starost opět Richard Krajčo s kapelou Kryštof, obstará panevropská formace. „Jmenuje se The Fejk a Richard o ní zatím nechce prozradit více. To je prostě typický Richard Krajčo,“ směje se Jan Vošta. Druhá stage na Krajčovo přání dostane také zcela nový kabát a kromě The Fejk na ní vystoupí kapely Dohana, Light and Love, Mirai a Slza.

Třetí hudební scéna bude ve srovnání s prvními dvěma věnována místním kapelám. „Na třetí stage vystoupí muzikanti, se kterými se lidé setkávali v létě v centru, v Porubě, Zábřehu, Výškovicích nebo na Dubině při našem projektu oživování ostravských ulic. Nejlepším kapelám dáme příležitost zahrát si na Slavnostech,“ vysvětluje Jan Vošta.

I přes velmi bohatý hudební program zachovali pořadatelé letos vstupné ve stejné výši jako v loňském roce. „Cena vstupenek zůstává na 350 korunách,“ říká brand manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková, která je společně s Janem Voštou nebo Richardem Krajčem členkou přípravného týmu. „V předprodeji ale lidé mohou ušetřit rovnou stokorunu, neboť na internetu a v ostravských infocentrech lze vstupenky pořídit již za 250 Kč,“ upozorňuje Zuzana Cieciotková.

V ceně vstupného je tradičně ochutnávka pivního speciálu. Jaké pivo na Slavnosti ostravský pivovar uvaří tentokrát, pivovarníci ještě tají. Loni vrchní sládek Roman Richter uvařil pro Slavnosti limitovanou várku speciálu černá Barbora a rok předtím Nefiltr.


V nabídce je to nejlepší ze sportu, práva na veřejné vysílání i balíček na propagaci.

Se startem prestižní anglické Premier League i předkol evropské Champions League zahajuje svou novou nabídku pro provozovatele hospod, barů a restaurací také Staropramen společně s O2 Czech Republic. Začne jim exkluzivně nabízet projekt Sportovní kino s novou programovou nabídkou O2 TV pro restaurace a bary. Ta jako první v ČR přináší kromě nové stanice O2 Sport také práva na veřejné vysílání dalších kanálů. Součástí Sportovního kina bude také možnost zviditelnění podniku v jeho okolí, propagace jednotlivých zápasů i osobní oslovování štamgastů ze sousedství prostřednictvím textových zpráv.

České tradiční hospody se dlouhodobě potýkají s úbytkem hostů. Staropramen pravidelně přichází s nabídkami svým obchodním partnerům, kterými chce pomoci přilákat více návštěvníků do hospod, restaurací a barů, a zvýšit tím také výtoč piva.

Nový projekt „Sportovní kino“ doplní nabídku našich dosavadních aktivit, které obsahují speciální piva, promoce v hospodách, spotřebitelské soutěže či doporučená menu k vybraným pivům. Nyní hospodští, kteří využijí nové nabídky a odeberou naše pivo, získají denně atraktivní a především legální program pro své hosty i se zajímavým marketingovým balíčkem, který v okolí podniku pomůže propagovat jejich restauraci,“ vysvětluje Jan Matějů, ředitel oddělení Commercial Excellence společnosti Pivovary Staropramen a dodává: „Věříme, že Sportovní kino může být dostupné pro všechny provozovatele hospod a restaurací, včetně těch, kteří s námi ještě nespolupracují. I díky malému odběru našich piv dosáhnou na výhodnou nabídku Sportovního kina.

Operátor O2 se spuštěním balíčku O2 TV pro restaurace a bary, který je součástí Sportovního kina, vytváří první legální produkt pro veřejné vysílání televizního obsahu v ČR. Nabídka obsahuje celkem 37 kanálů. Kromě nové stanice O2 Sport umožní vysílat dalších 12 sportovních, 10 tematických (hudební, dětské a společenské) a 14 volně šířených kanálů.

Hlavním tahákem však bude nabídka sportovního kanálu O2 Sport. Jeho start naplánovalo O2 na sobotu 8. srpna. Kromě anglické Premier League odvysílá zároveň největší šlágr z každého kola domácí Synot ligy a 130 zápasů nejprestižnější klubové soutěže světa Champions League. Stanice však necílí jen na fotbalové fanoušky, na své si přijdou i milovníci WRC, basketbalu, volejbalu, tenisu, plavání či bojových sportů jako jsou box, kickbox a MMA.

S naší O2 TV budou mít majitelé podniků po celý týden možnost vysílat atraktivní zápasy. Personál i hosté restaurací si budou moct zvolit ten nejatraktivnější z osmi souběžně hraných zápasů Ligy mistrů, přepínat mezi nimi nebo si zopakovat promeškané góly,“ vyjmenovává výhody digitální televize Jindřich Fremuth, ředitel divize Rezidentních zákazníků ve společnosti O2 Czech Republic.

Balíček O2 TV pro restaurace a bary přináší do českých hospod exkluzivní a legální obsah v podobě 37 televizních kanálů. Ty doplní unikátní funkce, spolehlivé připojení k internetu včetně modemu, set-top boxu a nonstop technické podpory a balíček dalších propagačních nástrojů. Majitelé restaurací navíc získají slevu na vybrané televizory od společnosti Samsung. Hodnota kompletní služby O2 TV pro restaurace a bary je 13.500 Kč.

V případě, že se majitel restaurace nebo baru rozhodne pořídit si Sportovní kino, jehož součástí je i O2 TV, může ho díky nabídce Staropramenu získat za zvýhodněnou cenu. Ta začíná na 4.500 Kč za měsíc, vyšším odběrem piva se pak zákazníci mohou dostat až na 1.000 Kč,“ vysvětluje Jan Matějů.

Společnost O2 má jako jediná v České republice vyřešena a nakoupena práva přenosu sportovního utkání i pro své obchodní zákazníky, kteří nabízí veřejné vysílání svým hostům. Česká republika byla dosud jedna z mála zemí v Evropě, kde podobný produkt chyběl.


Do nárůstu poptávky se promítá teplé počasí a sílící prázdninová turistika. Pivo Holba je symbolem Jeseníků, kam ročně míří stovky turistů. Lákají je krajové speciality a Ryzí pivo z hor. V červnu a červenci odbyt piva Holba dosahoval 40 tisíc hl měsíčně a podobný objem lze očekávat také v srpnu. Od začátku roku Holba prodala 190 tisíc hl piva, z toho více než polovinu v sudech a 50 tisíc hl v lahvích. Meziroční navýšení odbytu lahvového piva o 4 tisíce hl potvrzuje posílení značky v retailu. Nejvyšší odbyt má tradičně Šerák ve všech obalech a variantách - světlé výčepní, polotmavý, speciál 13,51 a kvasničák, který je typickým zahrádkovým pivem. Zájem o Šerák navíc podpořila zážitková turistika „Mazáci Šeráci jedou do pivního ráje“. Do pivovaru Holba v rámci ní zavítalo na 500 příznivců poctivého piva, aby se sami přesvědčili jak a z čeho se tady pivo vaří. Šerák je kromě jedinečné chuti proslulý vysokou pitelností, a proto dokáže plnit hospody. Takové pivo se krásně pije, láká k dalšímu doušku a tím i delšímu posezení.

Oblíbeným letním pitím jsou také oba radlery značky Holba Horské byliny a Holba Brusinka s mátou. Výborně zaženou žízeň a jsou vyhledávanou náhražkou slazených nápojů. Holba Horské byliny se letos stala vítězem Volby spotřebitelů. Léto zvyšuje poptávku také po Holbě v plechovkách. Pivovar do nich stáčí především Holbu Šerák a Holbu Classic a jejich prodeje se pohybují okolo šesti tisíců hl ročně.


Druhá největší událost každoročně pořádaná Pivovarem Ferdinand, druhá zářijová sobota. To jsou tradiční pivovarské slavnosti, které 12. září v Benešově oslaví hudbou i programem pro děti. V pravé poledne budete moci vstoupit do areálu pivovaru, kde pro vás i pro vaše děti bude mimo ochutnávek pivních speciálů připraven doprovodný program.

Kromě samotné exkurze v pivovaru bude moc každý návštěvník v sekci jídla ochutnat i pivní pokrmy připravované přímo z piva Ferdinand. Jako každý rok, tak i letos bude možnost zažít pivní degustaci, kde se můžete dozvědět zajímavosti a vyzkoušet si své znalosti o pivu, pivovaru, pivovarnictví, sladovně a sladovnictví i mnohem více k samotné výrobě piva. Pro děti bude k dispozici tvořivý koutek, během celého odpoledne mohou zažít tanec, divadlo, malování na obličej, ječmenové hrátky, soutěže s pivovarskou tematikou. Pro všechny milovníky dobře vychlazeného piva budou připraveny všechny druhy piv, které do výčepních stánků poputují rovnou ze sklepů pivovaru. Bude tak možné ochutnat i pivo v nefiltrované podobě. Děti se mohou těšit na oblíbenou Ferdinádu, točenou malinovku. Hudební program bude probíhat na dvou scénách, představí se např. Big band Horáček SwingOrchestra, hrající swingovou, filmovou a taneční hudbu, legendární Rotor Poříčí, Český šraml pod taktovkou Jana Slabého, místní kapela Čejka band nebo Štěpán Kojan, frontman kapely KEKS. Celý hudební večer uzavře hodinové vystoupení KISS revival, téměř věrná imitace americké glam rockové kapely, která byla v dubnu 2014 uvedena do Rock And Rollový síně slávy. Kompletní program najdete na stránkách pivovaru www.skutecnepivo.cz.

Vstupné do areálu pivovaru je 100,-Kč (v ceně vstupného jedno pivo zdarma), děti mají vstup volný.


Během posledního roku se produkty Minipivovaru Kolštejn výrazně rozšířily. Doménu ve výrobě kolštejnského pivovárku stále znamenají tradiční české ležáky, zejména 12% světlý ležák Bran. Na výčepu branenské restaurace jsme však v posledních týdnech a měsících mohli ochutnat pšeničnou jedenáctku Weizen, svrchně kvašené výčepní pivo Wiess či od srpna svrchně kvašené polotmavé pivo Bitter známé spíše z anglických pubů. Na Kolštejně ještě nenarazili polotmavý Bitter a už mají připravenou recepturu na 1.000 litrů dalšího sládkova počinu. Bude jím světlé svrchně kvašené 11% pivo se jménem Parus.

Jméno Václava Paruse je neodmyslitelně spojené nejen s kolštejnským okruhem, je to legenda mezi jezdci i úžasná osobnost. Proto jsme oslovili pořadatele závodu s myšlenkou uvaření unikátní várky tohoto piva pro příležitost konání závodů v Branné a užitím jména pana Václava Paruse. Jelikož jsme dostali téměř okamžitou kladnou odpověď, objednali jsme chmel a slad na již vymyšlenou recepturu a počátkem srpna jej sládek uvaří“, vysvětlil Tomáš Drápal, ředitel Relax centra Kolštejn, pod který místní pivovárek patří.

Možná jsme započali novou tradici

Je možné, že na Kolštejně začali s něčím, co se bude při každém dalším ročníku opakovat. Navařit limitovanou edici 1.000 litrů je také pro sládka zajímavá výzva, při které musí zohlednit více faktorů. Pivo nesmí být příliš silné, zároveň však musí být osvěžující a mít říz. Mezi návštěvníky závodů je spousta cizinců, kteří jsou již zvyklí na netradiční pivní styly. Proto sládek minipivovaru Kolštejn pro první limitovanou edici piva Parus zvolil pivní styl APA (American Pale Ale).

Pivo Parus

Pro várku 11% Paruse o objemu 4,7% alkoholu zvolil sládek Slivoň tři druhy amerických chmelů a čtyři druhy sladů. „Na nové chmely se velmi těším. Pro nové pivo jsem zvolil hned tři chmely, a to Cascade, Citra a Simcoe a čtyři druhy českých a německých sladů,“ prozradil sládek Vojtěch Slivoň.

Receptura je již hotová, takže se můžeme těšit na lehčí pivo s výrazným aroma a vyšší hořkostí. Věříme, že si závodníci a návštěvníci závodů 12. – 13. září 2015 na pivu v Branné pochutnají.

www.pivovarkolstejn.cz – info o minipivovaru

www.kolstejnskyokruh.cz - zde najdete i foto ze závodů z předchozích ročníků


Rekordní festival Colours of Ostrava

[úterý, 21. červenec 2015]

Jednou z hvězd letošního festivalu Colours of Ostrava se stal Radegast. V horkém letním počasí teklo pivo proudem. Za 4 dny se vyčepovalo více než 400 tisíc piv, oproti cca 320 tisícům v roce 2014. K rekordní výtoči přispělo kromě počasí dobré rozmístění 90 výčepních míst a hlavně skvělá kvalita dobře vychlazeného a načepovaného piva. O to se postaral především historicky první festivalový sládek Zdeněk Baszczyňski se svým týmem, který provedl během festivalu téměř 150 kontrol všech 90 výčepních míst.

V horkém letním počasí si návštěvníci festivalu Colours of Ostrava nejvíce dopřávali Radegast Originál a večer pak hlavně ležák Radegast Ryze Hořká 12. Celkem návštěvníci vypili více než 400 tis. piv. Velký zájem byl i o cider Kingswood, kterého se na akci vypilo téměř 20 tis litrů.

Letošní Colours jsou pro nás rekordní akcí. Ještě nikdy v historii pivovaru se na jedné akci nevypilo více našeho piva,“ řekl manažer značky Radegast Mirek Peichl a dodal: „Těší mne, že jsme i při tak velkém zájmu dokázali udržet perfektní kvalitu čepovaného piva. Díky za to patří našemu sládkovi Zdeňku Baszczyňskému a jeho týmu a samozřejmě desítkám kolegů, kteří ve stáncích pivo čepovali, starali se o bezchybný chod výčepů a jejich zásobování.

Za dobu konání Colours of Ostrava provedl sládek Zdeněk Baszczyňski se svým týmem téměř 150 kontrol na všech 90 prodejních místech s celkem 240 výčepními kohouty.

Častým cílem návštěvníků byla unikátní moravská hospoda Radegast Pub s letos navýšenou kapacitou na 200 míst. V hospodě umístěné v objektu jedné z bývalých hal Dolní oblasti Vítkovice se mohli návštěvníci ukrýt před přímým sluncem, oddechnout mezi koncerty a nabrat sílu ke sledování dalšího zajímavého programu. Dobře vychlazené hořké pivo Radegast se opět čepovalo do skla a na jídelníčku byly tradiční regionální pokrmy. V Radegast Pubu se také odehrávala Škola čepování piva pro návštěvníky, kterou vedl festivalový sládek Radegastu Zdeněk Baszczyňski a kterou během festivalu absolvovalo 780 návštěvníků.

Veliká spokojenost návštěvníků byla i s hudebním programem na Radegast stage, která byla věnována české hudební scéně. Vystoupily na ní začínající kapely z Radegast Líhně, ale i legendy, jako je Vladimír Mišík.


Minipivovar v Kolštejně se činí

[úterý, 21. červenec 2015]

Na Kolštejně mají rádi historii, kvalitu, nevšednost, ale také řeč symbolů a čísel

Rok 2015 je pro kolštejnský minipivovar zajímavý v mnoha ohledech. Od 1.ledna 2015 vaří pivo sládek Vojtěch Slivoň, domovarník-nadšenec z Ostravy, který za půl roku svého působení v kolštejsnkém pivovaru odvedl spoustu skvělé práce. Svědčí o tom produkce nových spodně i svrchně kvašených piv a speciálů.

Na Kolštejně dokonale spárovali chutě kuchyně s nabídkou domácích piv. Od dubna do prosince tak můžeme ochutnat speciální variace chuťových kombinací specialit šéfkuchaře a sládka. Na jaře se podařilo na Kolštejně rovněž certifikovat originální jesenický zážitek „Kolštejnský pivní znalec“ pod značkou JESENÍKY originální produkt ®.

Počátkem července při příležitosti oslav 690 let založení budovy dnešní restaurace s pivovarem pokřtili autoři Drahomír Polách a Tomáš Drápal publikaci s bohatým obrazovým materiálem s názvem Historie pivovarnictví v Kolštejně – Branné.

Neuběhl ani měsíc a pivovar hlásí další novinku, kterou je svrchně kvašené polotmavé pivo Bitter. Bitter je speciální limitovaná edice o objemu 1000 litrů piva. Jeho jantarová barva, jemné ovocné aroma a vysoká pitelnost jsou vybrané atributy, které ocení každý turista malebné a skvétající obce Branná.

Nový sládek je svou aktivitou vítaným členem našeho týmu", pronesl ředitel Relax centra Kolštejn Tomáš Drápal. „Vojta zcela pochopil mojí představu fungování a prezentaci minipivovaru a celého komplexu. V mnoha ohledech má volnou ruku a přichází s novými nápady a recepturami, které většinou krátce probereme a prozatím jsme měli vždy šťastnou ruku. Jsem rád, že ho u nás máme a těším se na naší další spolupráci,“ dodal Drápal.


A že malíř Josef Mánes byl patronem spolku pražských výtvarníků, včetně těch pivomilných?

Bohatě ilustrovaná kniha Praha u piva etnologa a historika Karla Altmana líčí zábavnou formou historii piva v české metropoli

Vědecký pracovník brněnského Etnologického ústavu AV ČR Karel Altman se zabývá hostinskou tematikou už čtvrtstoletí. Právě tak dlouho pracoval na knize Praha u piva, kterou vydává Vyšehrad.

Pití piva i hostinské podniky v Praze mají bohatou tradici, jejíž počátek sahá až do raného středověku, přitom přemnohou radost přinášejí četným z nás dodnes. Příslovečnou zlatou dobou těchto kulturních fenoménů ale přece jen bylo období od počátku 19. století do meziválečných let. Na stránkách své nové knihy nechává Karel Altman znovu ožít historii dávných pivomilů z řad věrných hostů i pouhých nahodilých návštěvníků, historii zábavnou, ale také patřičně poučnou a snad inspirující. Praha u piva pojednává o Pražanech, kteří měli ve zlaté době štamgastů jedno společné – často a rádi popíjeli pivo všech druhů: světlé i tmavé, výčepní i ležáky a různé speciály. Proto vyhledávali rozmanité hostinské podniky, které měly pivo na čepu, zejména restaurace, hostince, pivnice, ale i prosté hospody a výčepy. Snad každé z těchto zřídel piva bylo magickým místem, zvlášť pro ty, kteří se sem chodili občerstvit, zahnat žízeň, zapít pokrm i povznést ducha.

Kniha líčí historii piva jako nápoje typického pro pražské prostředí, sleduje utváření pivní kultury v české metropoli a hodnotí jeho význam pro rozvoj společenského života ve městě. Největší pozornost je věnována kulturním jevům, které s sebou pití piva odedávna přináší, tedy rozmanitým způsobům čepování i pití, pijáckým rekordům, rozličným excesům i jejich nežádoucím následkům. Zvláštní důraz je kladen na objasnění role, kterou pivo hraje při sbližování a sdružování obyvatel Prahy. Obecnější pojednání jsou průběžně dokládána konkrétními příklady ze života příslušníků širokých vrstev obyvatel české metropole, od aristokracie přes měšťanstvo, střední vrstvy a inteligenci až po dělníky a deklasované živly.

Práce se opírá o studium nejen současné odborné literatury, ale také značného množství pramenů různé provenience, zejména o memoárovou literaturu, rozmanité odborné příručky, průvodce a bedekry, korespondenci významných osobností a dále o tematicky zaměřené stati z dobových novin a časopisů. Bohatě je využíván i stavovský tisk hostinských, restauratérů a jiných krčemných odborníků a další zdroje informací, třeba i pražské písně a kuplety z dávných kabaretů a šantánů.

Karel Altman: Praha u piva

Vydalo nakladatelství Vyšehrad roku 2015

První vydání

Počet stran 240, MOC 398 Kč

www.ivysehrad.cz

Karel Altman (* 1960) je čtenářům znám jako autor prací s hostinskou tematikou, které se věnuje už celé čtvrtstoletí. Tento brněnský rodák knižně debutoval monografií Krčemné Brno, která vyšla na začátku devadesátých let coby sice pozdní, leč asi největší „hřích mládí“ tohoto urbánního etnologa a historika. Autor se v ní představil jako ctitel dějin i každodenního života dávných hostinských zařízení v moravské metropoli.

Pozoruhodnou krčemnou problematikou, jejíž řešení považuje za své životní poslání, se jako vědecký pracovník brněnského pracoviště Etnologického ústavu AV ČR zabývá dodnes. Svědčí o tom řada vědeckých studií, publikovaných v odborných periodikách i sbornících, stejně jako patřičně zaměřené kapitoly v jiných publikacích i samostatné monografie. Jeho nová kniha Praha u piva navazuje na úspěšnou publikaci Zlatá doba štamgastů pražských hospod, analyzující štamgastenství jako kulturní jev, a přináší řadu dalších poznatků o hostinském životě. Svou oblíbenou tematiku autor též přednáší na brněnské univerzitě, v Ústavu evropské etnologie i na půdě jiných bohulibých institucí; v současnosti pravidelně referuje o hospodách mimo jiné na vlnách Českého rozhlasu. Karel Altman je také autorem mnoha řízných aforismů, do nichž ukládá své životní zkušenosti, kterými se ovšem sám zásadně neřídí.

Ukázka z knihy, str. 18

Zvláštní postavení mezi všemi značkami u nás mělo už v 19. století pivo plzeňské, totiž to z Měšťanského pivovaru v západočeské metropoli, které se

v první polovině čtyřicátých let 19. století objevilo na trhu jako zvláštní novinka. Zásluhou plzeňských sládků poznal svět nové světlé pivo, dvanác¬tistupňový ležák, jehož pojmenování Pilsen nebylo pouhou značkou, nýbrž označením zvláštního typu piva.

Plzeňské se prosadilo nejen na domácím trhu, ale záhy proniklo i do jiných zemí, ba i do zámoří, a všude postupně vytlačilo z trhu podobná piva. Jeho cesta

za slávou ovšem vedla přes Prahu jakožto hlavní měs¬to českých zemí, bez kterého se u nás ostatně prosadilo jen máloco skutečně významného. Právě tady se plzeňské přesvědčivě etablovalo u místních znalců, jejichž autorita byla natolik nezpochybnitelná, že kva¬litu piva z Plzně záhy uznali i další ctitelé pěnivého moku a pomohli mu k proslulosti.

O pivu z Měšťanského pivovaru v Plzni, poprvé vyrobeném roku 1842, Pražané zprvu mnoho nevěděli, neboť v Praze nebyla pivnice, v níž by se čepovalo stabilně. Pouze tu a tam si dal některý zvídavý pražský šenkýř od formanů zajíždějících do Plzně a pak dále do Bavor a zase nazpět přivézt nějaké to vědro, aby je vytočil zvláště pozvaným štamgastům „v jednom tempu za večer“. Ale také plzeňští formani jezdili obchodně do Prahy a z nich byl v té době snad nejznámější Martin Salzmann, sám pozdější hostinský a majitel nejproslulejší plzeňské pivnice v samém středu Plzně, nazývané po něm Salzmannova.

Jak praví legenda, právě s tímto plzeňským Salzmannem se někdy

ve čtyřicátých letech 19. století seznámil Jakub Pinkas, jenž vstoupil do dějin krčemné Prahy jako zakladatel legendární plzeňské pivnice existující dodnes. Jakkoliv je Pinkasovo prvenství v čepování plzeňského piva v Praze zpochybňováno, dlouhá desetiletí mu bylo přičítáno. Každopádně však byl jedním z těch úplně prvních pražských ganymédů, kteří na pivo z Měšťan¬ského pivovaru vsadili – a rozhodně neprohloupil. Ačkoli byl Jakub Pinkas původně krejčí, bystře postřehl, že výčepem plzeňského piva v Praze by mohl vydělat hodně peněz. Koupil proto dům na Jungmannově náměstí, těsně sousedící s klášterem františkánů, a po nezbytných, leč nepříliš roz¬sáhlých adaptacích přizpůsobil starou budovu novému účelu – tedy pro hostinec. Zpočátku tu sice nebylo valného přepychu, zato se tu točil řízný, v Praze v té době dosud nedoceněný mok, plzeňské pivo, jež se tak stalo uznávaným měřítkem kvality.

Od poloviny 19. století byly i v hlavním městě českého království kvality piva

z pražských pivovarů stále častěji poměřovány pivem plzeňským, jež se už tehdy začalo šířit po Praze a které do značné míry počalo vytěsňovat výrobky zdejších pivovarů.

Plzeňské pivo se poměrně rychle stalo známkou kvality a mít je na čepu samo o sobě dodávalo každému takto zásobenému podniku na prestiži. Pivo

ze západočeské metropole bylo nadšenými pražskými znalci nazýváno „velemokem plzeňským“.

Mnoho piva bylo do Prahy také přiváženo ze zahraničí, zejména z bavorských pivovarů. Bavorské ležáky si získaly velikou oblibu a silně konkurovaly i plzeňskému pivu. Pro silná piva z Mnichova byly v Praze zřizovány sklady, což nelibě nesli místní, ale také plzeňští pivovarníci.

Konkurence cizích piv obecně nenechávala pražské pivovarníky v klidu, zvláště pak proto, že se do Prahy vozily z venkovských pivovarů celé várky. Tvrdili, že místní piva jsou stejně dobrá jako nejvyhlášenější z dovážených, což ovšem příliš nepomáhalo, a tudíž se už od středověku uchylovali k různým zákazům.


Bohatý program pro děti i dospělé chystá na sobotu 18. července 2015 Kynšperský pivovar. Návštěvníci se mohou těšit na divadelní představení, pestrou muziku, šermířská vystoupení, ohnivou show i netradiční pivní soutěže. To všechno a ještě více slibuje Den otevřených dveří, který v Kynšperském pivovaru vypukne ve 14 hodin a potrvá až do 23 hodin, kdy noční oblohu nad městem ozáří slavnostní ohňostroj.

Úvod letní akce bude patřit dětem. Pro ty je od 14 do 16 hodin připravený veselý kabaret plný popletených pohádek s písničkami známých z filmového plátna. Zábavu si jistě užijí také při sledování hudební pohádky O Volkovi nebo během soutěžního pásma s dětským workshopem. Dále budou moci skotačit v záplavě pěny, kterou pro ně za hezkého počasí nastříkají kynšperští hasiči. „Nudit se rozhodně nebudou ani dospěláci. Odpoledne a večer je čekají pivní soutěže za doprovodu herců v dobových kostýmech a napínavé šermířské souboje,“ přiblížil další část programu ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil. Příležitost bude také k tanci. A to od 16.30 hodin, kdy začne hrát oblíbená chebská kapela Pospolu Band.

Na hudební blok budou od 21.30 hodin navazovat interaktivní výstupy herců Západočeského divadla a skupiny historického a divadelního šermu Rectus. Motivem bude ´příjezd krále´ - tedy co se může, co nesmí, jaké tresty následují, jak se dají zákazy obejít a jaká nervozita panuje, když je očekáván král Jiří z Poděbrad.

Následovat bude ohnivé vystoupení, kdy se divákům předvedou plivači plamenů a bojovníci s loučemi. „V sobotu se celý pivovarský areál otevře lidem. Budeme proto velice rádi, když si rodiny s dětmi udělají čas a vyrazí k nám za zábavou. Věříme, že se jim u nás bude líbit,“ prohlásil Radek Vomočil. Současně uvedl, že na nádvoří bude i několik stánků regionálních prodejců s širokým sortimentem zboží. Nabízet budou svíčky, bižuterii, šátky a dokonce i čokoládové pochoutky vyráběné přímo v Kynšperku nad Ohří.

Vstup na akci je zdarma. Zpoplatněné jsou pouze komentované prohlídky pivovaru, tentokrát i za doprovodu herců.

Letní akci v pivovaru ozvláštní šermířské souboje, ohnivá show a stylové pivní soutěže [p1184]

Bohatý program pro děti i dospělé chystá na sobotu 18. července 2015 Kynšperský pivovar. Návštěvníci se mohou těšit na divadelní představení, pestrou muziku, šermířská vystoupení, ohnivou show i netradiční pivní soutěže. To všechno a ještě více slibuje Den otevřených dveří, který v Kynšperském pivovaru vypukne ve 14 hodin a potrvá až do 23 hodin, kdy noční oblohu nad městem ozáří slavnostní ohňostroj.

Úvod letní akce bude patřit dětem. Pro ty je od 14 do 16 hodin připravený veselý kabaret plný popletených pohádek s písničkami známých z filmového plátna. Zábavu si jistě užijí také při sledování hudební pohádky O Volkovi nebo během soutěžního pásma s dětským workshopem. Dále budou moci skotačit v záplavě pěny, kterou pro ně za hezkého počasí nastříkají kynšperští hasiči. „Nudit se rozhodně nebudou ani dospěláci. Odpoledne a večer je čekají pivní soutěže za doprovodu herců v dobových kostýmech a napínavé šermířské souboje,“ přiblížil další část programu ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil. Příležitost bude také k tanci. A to od 16.30 hodin, kdy začne hrát oblíbená chebská kapela Pospolu Band.

Na hudební blok budou od 21.30 hodin navazovat interaktivní výstupy herců Západočeského divadla a skupiny historického a divadelního šermu Rectus. Motivem bude ´příjezd krále´ - tedy co se může, co nesmí, jaké tresty následují, jak se dají zákazy obejít a jaká nervozita panuje, když je očekáván král Jiří z Poděbrad.

Následovat bude ohnivé vystoupení, kdy se divákům předvedou plivači plamenů a bojovníci s loučemi. „V sobotu se celý pivovarský areál otevře lidem. Budeme proto velice rádi, když si rodiny s dětmi udělají čas a vyrazí k nám za zábavou. Věříme, že se jim u nás bude líbit,“ prohlásil Radek Vomočil. Současně uvedl, že na nádvoří bude i několik stánků regionálních prodejců s širokým sortimentem zboží. Nabízet budou svíčky, bižuterii, šátky a dokonce i čokoládové pochoutky vyráběné přímo v Kynšperku nad Ohří.

Vstup na akci je zdarma. Zpoplatněné jsou pouze komentované prohlídky pivovaru, tentokrát i za doprovodu herců.

Letní akci v pivovaru ozvláštní šermířské souboje, ohnivá show a stylové pivní soutěže [p1184]

Už přibližně za čtrnáct dnů zahájíme první ročník Prvního pivního lahváčového turnaje. Přípravy probíhají podle plánu, pivo budeme točit Svijanské a Kácovské, máme přípravena 4 hrací pole plus jedno dětské. Pozemek, na kterém se bude hrát je posekán a seno z něho usušeno a odvezeno, nanečisto jsme vyzkoušeli bramborové spirály, nyní jsme ve fázi doladění posledních detailů a čekáme až tráva trochu obrazí abychom připravily stánek s občerstvením a pivem, postavily zázemí pro diváky a pro hráče a očekávali snad trochu příznivější počasí, než panuje v těchto velmi horkých dnech.

Když je ošklivo, tvrdíme že není špatné počasí na střelbu, je jen špatně ustrojený střelec, ale to horko nevím jak zpříjemnit, snad jen sprchou, která je také připravena. A bude sloužit nejen pro ty, co tu budou stanovat. Náladu by měla dodat i country kapela, která vystoupí v sobotu večer a hrát v tomto stylu se bude i v pátek večer pro ty, co přijedou pod stan nebo jen tak pod širák.

Zábavu se snažíme vytvořit nejen pro dospělé ale i pro děti.

Všechny srdečně zveme


Novou sládkovou v pivovaru Velké Březno se nedávno stala Jiřina Poláková. I když v jiných pivovarech na těchto pozicích pracují většinou muži, ve Velkém Březně je sládkovou žena v novodobé historii podruhé. Před časem, a velmi úspěšně, ve funkci sládkové pracovala Jana Rostová.

Cesta Jiřiny Polákové na tento post přitom nebyla přímočará. Vystudovala Vysokou školu chemicko-technologickou, obor kvasná chemie a bioinženýrství. Po studiích nastoupila do děčínského pivovaru, který byl těsně před zavřením. Tato práce ji profesně neuspokojovala, proto se rozhodla pracovat mimo obor, a to jako obchodní a farmaceutický zástupce.

Po patnácti letech se jí ovšem po pivovarnictví zastesklo a v pivovaru Velké Březno začala pracovat na pozici technologa. K tomuto pivovaru přitom měla blízko, protože zde získávala podklady pro svou diplomovou práci na téma Trvanlivost piva Zlatopramen.

Dnes Jiřina Poláková pracuje v pivovaru Velké Březno už pět let. Za tuto dobu vystřídala několik pracovních pozic. Jako Specialistka zabezpečování jakosti odpovídala za řízení laboratoře a byla „pravou rukou“ manažera kvality. V červenci 2014 převzala veškeré pravomoci a zodpovědnost za kvalitu. V květnu 2015 ředitel pivovaru Michal Rouč pověřil Jiřinu Polákovou celým řízením kvality a výroby, a stala se tak již druhou sládkovou pivovaru.

Je pro mě velmi důležité, že se můžu spolehnout na tým zkušených lidí, kteří pracují ve výrobě i v laboratoři. Chci jim být nápomocná v tom, aby naše pivo bylo jedno z nejlepších. Těším se na to, až pro naše zákazníky zkusíme připravit i nové speciální druhy piv, protože to nás všechny ve Velkém Březně hodně baví. Doufám, že k tomu budeme mít příležitost a budou našim zákazníkům chutnat,“ přiblížila své plány nová sládková Jiřina Poláková.

Během doby, co Jiřina Poláková pracuje v pivovaru Velké Březno, se jí podařilo výrazně snížit reklamace sudového piva, podílela se na získání mezinárodní certifikace laboratoře pivovaru a certifikace systému ISO a v neposlední řadě se výrazně podílela na Jantarovém speciálu a na novém speciálu Märzen.


Holba jede…

[středa, 8. červenec 2015]

Léto je v plném proudu a šplhající teploty vyzývají k oroseným půllitrům a novým zážitkům. Ty Vám nyní a to doslova čepuje Holba, Ryzí pivo z hor.

Rozjíždí se pětitýdenní tour s názvem “Mazáci Šeráci jedou do pivního ráje” pro všechny milovníky piva bez rozdílu pohlaví i věku. Pokud se chcete sami přesvědčit, jak to chodí v pivním ráji, kde vaří z rozhodnutí degustátorů a pivovarských expertů to nejlepší pivo u nás - Holbě Šerák patří titul Pivo České republiky 2015, připojte se k Mazákům Šerákům. Ti si totiž vybírají a pijí jen to nejlepší. Navíc se o tom chtějí sami přesvědčit a to přímo v pivním ráji.

Jen tady poznáte, jak se vaří kvalita a sami ochutnáte a zhodnotíte pivo, které vzniká z té nejčistší vody z hor, proslulého žateckého chmele a věhlasných moravských ječmenů. Stačí se dostat mezi Mazáky Šeráky, kteří teď pijí a baví se zadarmo. Pokud se vám to podaří, v pivním ráji vám načepují odpoledne plné zábavy, dobrého jídla a samozřejmě prvotřídního pití. Každý účastník navíc získává dárek.

Zní vám to jako ráj?

Tak neváhejte a přihlaste se na www.holbajede.cz. Už nyní tady najdete podrobný program a jízdní řád Holba retro busu Škoda RO z roku 1947, který vás do pivního ráje bezpečně doveze a současně podtrhne atmosféru tradiční poctivé výroby českého piva, kterou Pivovar Holba drží o svého založení po celých 141 let.

Třicet vybraných šťastlivců naloží historický Holba bus na jednom z míst uvedených v jízdním řádu a odveze je přímo do areálu hanušovického pivovaru. Dalších dvacet Mazáků Šeráků, kteří dorazí po vlastní ose, se k nim připojí přímo na místě. Celý program, včetně exkurze do pivovaru, občerstvení a pivního víceboje je bezplatný a počítá s 50 účastníky. Právě nyní je ta správná chvíle stát se Mazákem Šerákem a navštívit pivní ráj.


První červencovou sobotu se v Branné opět konal historický jarmark. Rekordní počet stánků s produkty značky Jeseníky originální produkt ® obklopil malebné náměstíčko v Branné a vytvořil nádhernou kulisu pro připravený program oslav 690. výroční založení dnešního budovy restaurace a minipivovaru Kolštejn.

Hlavním motem celodenního programu bylo téma historie pivovarnictví, které symbolicky vyvrcholilo křtem nové publikace Historie pivovarnictví v Kolštejně – Branné od autora Drahomíra Polácha. Kniha je atraktivní nejen pro milovníky historie Jeseníků a pivovarnictví, ale také pro běžného turistu, který se díky bohatému obrazovému materiálu a textu ze současnosti života Branné dozví, jak Kolštejn vypadal od přelomu 19. a 20. století až po současnost.

Během rozpáleného sobotního odpoledne mohli návštěvníci jarmarku sledovat vystoupení šermířského spolku Pánů z Bludova, irskou hudbu dua Jitky Malczyk a Vojtěcha Jindry z bretaňské kapely Bran, loutkové divadlo a pohádky pro děti spolku Klubíčko, taneční vystoupení Perchty von Bladen, prezentaci dravých ptáků a sov a další zajímavý program pro děti i dospělé.

Díky tematickému programu a účasti dalších regionálních minipivovarů z Loučné nad Desnou a Jeseníku a jejich výtečným pivním mokům se náměstíčko v Branné na chvíli skutečně vrátilo o mnoho set let zpět. Třeba právě takto vypadaly oslavy této nádherné a historií protkané obce před mnoha sty lety.


Pivo Lobkowicz Premium se již potřetí v řadě stalo oficiálním partnerem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Letošní jubilejní 50. ročník přinese řadu novinek. Tou nejdůležitější jsou plánované „pivní festivalové premiéry“, v rámci kterých se představí nová prémiová piva Lobkowicz Premium ALE, Lobkowicz Premium Kvasnicový, Lobkowicz Premium Pšeničný a Lobkowicz Premium Černý. Jednotlivá piva vystupují jako hlavní hrdinové filmů a jejich prezentace je laděna do filmových plakátů v retro stylu.

Nová piva budou moci návštěvníci ochutnat od soboty 4. 7. přímo v hlavním stanu,. „Od tohoto data až do 10. 7. zde bude od 18.00 hod. probíhat jedna z našich festivalových pivních premiér spolu s degustací a školou čepování piva,“ říká Michal Šneberger, obchodní ředitel skupiny Pivovary Lobkowicz a dodává: „Na první den festivalu jsme připravili skutečnou oslavu plnou dárků, v rámci které naše hostesky rozdají hostům festivalu na 1 000 vychlazených plechovek piva Lobkowicz Premium Ležák.“ Tento dárek je určen všem, kteří budou mít první festivalový den oficiální festivalový doplněk ve formě motýlků či namalovaných rudých rtů.

Hlavní stan, kde se odehrávají veškeré aktivity kolem piva Lobkowicz, se již tradičně nachází přímo před hotelem Thermal. Stan otevírá dopoledne v 9.00 hod. a uzavírá krátce nad ránem v 5.00 hod. „Pro milovníky nočního života jsme každou noc navíc od 1.00 hod. do 2.00 hod. připravili tzv. happy hour, kdy mohou v našem hlavním stanu získat 1 + 1 pivo zdarma,“ doplňuje aktivity Michal Šneberger. Před stanem bude k dispozici i fotostěna s plakáty "Festivalových premiér", která bude propojená se soutěží na sociálních sítích.

Každý den mají všichni motorizovaní návštěvníci nebo ti, kteří si zkrátka potřebují udržet jasnou mysl, možnost v rámci programu SEDM STŘÍZLIVÝCH ochutnat naše pivo Lobkowicz Premium Nealkoholický. Ve stanu budou k dispozici i jídla a pochoutky k pivu, mj. domácí pivní 50 cm dlouhá klobása pana Hudery pečená v bylinkovém těstě s domácím zelným salátem.


Pivo Lobkowicz Premium se již potřetí v řadě stalo oficiálním partnerem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Letošní jubilejní 50. ročník přinese řadu novinek. Tou nejdůležitější jsou plánované „pivní festivalové premiéry“, v rámci kterých se představí nová prémiová piva Lobkowicz Premium ALE, Lobkowicz Premium Kvasnicový, Lobkowicz Premium Pšeničný a Lobkowicz Premium Černý. Jednotlivá piva vystupují jako hlavní hrdinové filmů a jejich prezentace je laděna do filmových plakátů v retro stylu.

Nová piva budou moci návštěvníci ochutnat od soboty 4. 7. přímo v hlavním stanu,. „Od tohoto data až do 10. 7. zde bude od 18.00 hod. probíhat jedna z našich festivalových pivních premiér spolu s degustací a školou čepování piva,“ říká Michal Šneberger, obchodní ředitel skupiny Pivovary Lobkowicz a dodává: „Na první den festivalu jsme připravili skutečnou oslavu plnou dárků, v rámci které naše hostesky rozdají hostům festivalu na 1 000 vychlazených plechovek piva Lobkowicz Premium Ležák.“ Tento dárek je určen všem, kteří budou mít první festivalový den oficiální festivalový doplněk ve formě motýlků či namalovaných rudých rtů.

Hlavní stan, kde se odehrávají veškeré aktivity kolem piva Lobkowicz, se již tradičně nachází přímo před hotelem Thermal. Stan otevírá dopoledne v 9.00 hod. a uzavírá krátce nad ránem v 5.00 hod. „Pro milovníky nočního života jsme každou noc navíc od 1.00 hod. do 2.00 hod. připravili tzv. happy hour, kdy mohou v našem hlavním stanu získat 1 + 1 pivo zdarma,“ doplňuje aktivity Michal Šneberger. Před stanem bude k dispozici i fotostěna s plakáty "Festivalových premiér", která bude propojená se soutěží na sociálních sítích.

Každý den mají všichni motorizovaní návštěvníci nebo ti, kteří si zkrátka potřebují udržet jasnou mysl, možnost v rámci programu SEDM STŘÍZLIVÝCH ochutnat naše pivo Lobkowicz Premium Nealkoholický. Ve stanu budou k dispozici i jídla a pochoutky k pivu, mj. domácí pivní 50 cm dlouhá klobása pana Hudery pečená v bylinkovém těstě s domácím zelným salátem.


V sobotu 27. června 2015 na 16. Slavnosti vratislavického piva přišly téměř čtyři tisíce návštěvníků a vypili 16 tisíc piv.

Nejvíce chutnal tradiční Konrad Vratislavický ležák a nejčerstvější novinka – svrchně kvašené pivo Vratislavický Ale. Všechny v pivovaru příjemně překvapil nečekaný zájem o tuto novinku mezi nestandardními pivy. Celkem se vypilo 158 sudů piva - od nealkoholického přes červené a zelené pivo až po řezanou 16°s názvem Svatopavelské.

Na slavnosti zavítal opět Martin Půta, hejtman Libereckého kraje. Spolu se sládkem Petrem Hostašem slavnostně zahájili letošní slavnosti.

Na slavnostech vystoupilo třináct kapel různých žánrů. Největší aplaus měl Vilém Čok a sličné dívky z kapely K2. Příjemný zpestřením bylo vystoupení houslového dua famme2fatale. Závěr patřil skupině Metallica revival z Berouna Také před vedlejší stageí byly po celou dobu davy fanoušků trvdé rockové hudby.

I přes nepříznivou předpověď bylo počasí téměř ideální: pod mrakem a bez vedra. Jen večer se jednou na okamžik rozpršelo. V tu chvíli všichni oceňovali kapacitu pivní haly. Celá akce se obešla bez potyček a zranění.

Pořadatelé již nyní přemýšlí nad tím, co a jak by se dalo ještě vylepšit do příštích ročníků.

16. slavnosti Vratislavického piva byly úspěšné [p191]

Prémiový ležák Lobkowicz čepovaný ze stojatých pivních tanků obložených mědí ve spojení s dokonalou výčepní technologií. To jsou přednosti, které po rozsáhlé rekonstrukci nabízí restaurace a pivnice U Balbínů, která sídlí v Jungmannově ulici č. 22. Hosté si tak mohou poprvé v samotném centru Prahy pochutnat na perfektně ošetřeném tankovém pivu Lobkowicz.

Restaurace, která má v podtitulu svého názvu tři slova – staročeská, pravá a poctivá – je unikátní nejen novou výčepní technologií, novou značkou piva na čepu, ale i provedením svého interiéru v silně recesistickém duchu. Volně navazuje na Stranu mírného pokroku v mezích zákona, kterou v roce 1911 založil český spisovatel Jaroslav Hašek, a jejím nepřímým pokračovatelem je Balbínova poetická strana. Restaurace má oddělené kuřácké a nekuřácké prostory, v létě je možné navštívit i útulnou zahrádku, která je situována ve vnitrobloku a nabízí možnost vychutnat si pivo nebo jídlo v poklidu a být přitom přímo v centru Prahy.

Čepování piva je zde věnována maximální pozornost. „Výčepní má k dispozici zachlazené vany, ve kterých si temperuje pivní půllitry na ideální teplotu 4 - 6 °C. Pivo je tak servírované hostům v perfektní kondici. Všechen personál prošel v uplynulých dnech i náročným školením přímo v pivovaru, kde jsme prezentovali detaily výrobního procesu,“ říká Zdeněk Rais, manažer technického servisu a obchodní sládek pivovaru.

Zajímavostí jsou mědí obložené stojaté tanky na pivo, které mají dvojitý plášť a jsou zachlazované na teplotu 7 °C přímo v interiéru restaurace, takže si je každý návštěvník může prohlédnout na vlastní oči. Čepuje se z nich pivo Lobkowicz Premium Ležák. Jedná se o tradiční české pivo s charakteristickou lahodnou chutí, plností a hořkostí, která tvoří harmonický celek. K jeho výrobě se používají výhradně české suroviny – chmel odrůd Žatecký poloraný červeňák a Premiant, český slad vyrobený výhradně z ječmene odrůdy Bojos a voda z jihočeského hlubinného jezera. To vše za použití vlastního historického kmene kvasnic. Neobsahuje žádné chmelové extrakty či jiné náhražky a jedná se o opravdovou nešizenou dvanáctku vařenou na stupňovitost 12,2 %. Své jméno nese po významném českém šlechtickém rodu.

Díky tomu, že skupina Pivovary Lobkowicz zahrnuje celkem 7 regionálních pivovarů z Čech a Moravy, může nabídnout rozsáhlé portfolio různých druhů piv, které se od sebe liší širokým spektrem chutí. V současnosti skupina nabízí na 70 značek piva. Kromě tradičního piva jako je světlý ležák či výčepní pivo, nabízí i širokou škálu pivních specialit - od polotmavých piv a piv s vyšším obsahem alkoholu, až k tmavým ležákům a nealkoholickým pivům. V posledních letech sortiment obohatila i svrchně kvašená piva jako pšeničné ležáky, či piva anglosaského stylu ALE či IPA.


Na letošní rok připadá významné čtyřicáté výročí, kdy skupina Queen poprvé zahrála tóny nejznámější písně hudební historie “Bohemian Rhapsody”. Při této příležitosti společnost Interpivo Czech s. r. o. pro společnost R’n’R Brew zahájila v České republice společně s Pivovarem Protivín (součást skupiny Pivovary Lobkowicz, a.s.) výrobu ležáku Queen.

Třetí, v Británii nejprodávanější singl všech dob, nemohl být oslaven lepším způsobem, než tradičním českým ležákem - nejoblíbenějším pivem skupiny Queen.

Při vzpomínce na jejich koncerty si každý vybaví Freddieho Mercuryho, který měl vždy na klavíru položenou sklenici svého oblíbeného piva.

V únoru tohoto roku měla skupina koncert v Praze, kde měli možnost ochutnat jeden z nejlepších českých ležáků na trhu, český Bohemian Pilsner, který se nyní vyrábí pod jménem Queen Bohemian Rhapsody.

Etiketa byla vytvořena z původního symbolu kapely, který navrhl ještě jako mladý Freddie Mercury v době studií na Ealing Art College v Londýně.

Ležák Queen v sobě spojuje všechny jedinečné aspekty ryze českého piva, které se snoubí s nespoutanou energií skupiny Queen. Je vyroben tradiční metodou, ze tří základních pivovarských surovin: křišťálově čisté vody z jihočeského hlubinného jezera, kvalitního ječného sladu a vynikajícího žateckého chmele. Pivo bude k dispozici v lahvích o objemu 0,33 l, s obsahem alkoholu 4,7 %.

Michal Voldřich, Sládek roku 2014 a tvůrce nového piva Queen Bohemian Rhapsody, poznamenal: „Když jsem byl malý, skupina Queen byla moje oblíbená kapela a jsem moc rád, že mám příležitost vyrobit pivo právě pro ně. Je to fantastické. Rád bych se s nimi setkal!

Výjimečný produkt pro výjimečné chvíle!

Jediné, co je třeba udělat, je naplnit sklenice ležákem Queen, naladit se na magické tóny Bohemian Rhapsody a užít si kouzlo večera na počest kultovní britské skupiny!

Queen, Bohemian Rhapsody oslaví 40. výročí českým pivem [p223]

Hasili žízeň v pivovaru

[úterý, 23. červen 2015]

Do Holby se dnes sjeli hasiči z regionu. Naštěstí nešlo o požár, ale zásah daleko příjemnější. Hasiči navštívili pivovar, aby se podívali do výroby a stejně tak je lákal přípitek Šerákem, který degustátoři nedávno vyhlásili Pivem roku 2015 i jeho ochutnávka s odborníky. Rozšířili tak počet návštěvníků, který letos zatím dosáhl na tři tisíce a to je zatím v posledních letech nejvíce.

Počet těch, kteří chtějí poznat tradiční výrobu piva roste.. Přijíždějí k nám z celé republiky, aby ochutnali Jeseníky a jejich Ryzí pivo z hor. Stále více lidí se zajímá o složení piva a jak mohou použité suroviny ovlivnit jeho vlastnosti. Ptají se nejen způsob výroby, ale také na přínos piva pro naše zdraví. Každopádně se u nás dovědí spoustu zajímavostí, které většinou jejich vztah k pivu dále prohloubí“ říká zkušený pivovarník i degustátor a ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka. Hasiče zaujala nejen samotná výroba, ale také vybavení provozů a pozornosti nemohlo ujít ani protipožární zabezpečení. Jako unikátní hodnotili hloubkové vrty přímo v areálu, ze kterých pivovar čerpá vlastní vodu pro výrobu piva. V Holbě si současně mohli prověřit svoji zdatnost, když přebírali obrovský 20 kg koš, plný půllitrů s Holbou Šerák a do připravených půllitrů si ho zkusili i sami načepovat.

Holba je jedním z pivovarů, kde můžete navštívit jednotlivé provozy a poznat tak skutečnou výrobu. Na varně vám mistr do malého žejdlíku natočí sladinu, vychutnáte si atmosféru ležáckého sklepa, kde jakoby se zastavil čas nebo vám učaruje přesná práce laborantek při manipulaci s pivovarskými kvasinkami, jejich uchovávání a také množení, které je základem pro správný průběh kvašení mladiny v kvasných kádích ve spilce. Recepturu vám tady sice neprozradí, ale zato je možné absolvovat odbornou degustaci a při ní se dovědět, jak dobré pivo poznat.

Zájem podívat se do pivovaru roste především v létě, kdy sem zavítá až 100 návštěvníků denně. Lákadlem není jen samotný pivovar, ale také jeho muzeum a posezení ve stylové Pivovarské restauraci u fortelně načepované Holby. V pivovaru mohou hosté dokonce i přespat v moderních apartmá s výhledem na areál a pivovarské rybníky.

Exkurze trvá necelou hodinu. Začíná se venkovní prohlídkou a poté, za dodržení přísných hygienických opatření, následuje návštěva varny, spilky, ležáckého sklepa i stáčírny. Většina návštěvníků si nenechá ujít oblíbenou degustaci, která nabízí možnost ochutnat všechny druhy Ryzího piva z hor a dovědět se více o klasické výrobě piva podle starých receptur. Na exkurzi je zapotřebí objednat se předem, telefonicky nebo písemně prostřednictvím www. holba.cz


«« « Strana 5 z 41 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI