Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Natáčení začalo ve Vikanticích už minulý týden. Pod vedením známého režiséra Miroslava Krobota vzniká v Jeseníkách film, zasazený do autentického prostředí několika vesnic včetně Hanušovic. Hlavním partnerem filmu je pivovar Holba.

Ve vikantické hospodě k Holbě usednou hlavní protagonisté filmu jako např. Ivan Trojan nebo Jaroslav Plesl. Ryzí pivo z hor jim přinese Tatiana Vilhelmová v hlavní roli hospodské Maruny, která tady žije s matkou a sestrou Jarunou v podání Lenky Krobotové. Pro diváka je zajímavý nejen samotný příběh a jeho věrohodnost, ale stejně tak autentičnost prostředí a lidí, kteří tady žijí. Postavy jsou přímočaré a to, co říkají, také tak myslí. Víc jednají než mluví, fungují se samozřejmostí a lehkostí. Jejich dialogy zní nedramaticky, jakoby se nic nedělo, i když se odehrávají situace, které přejít bez komentáře, se zdá skoro nemožné. Autentické prostředí Jeseníků své obyvatele určuje a platí to i obráceně. Jeseníky jsou obrazem lidí, kteří tady žijí.

Film přináší věcný pohled na realitu života v mnohdy drsném prostředí Jeseníků. Holba je jeho dlouhodobou součástí, proto jsme se rozhodli tento film podpořit,“ říká Vladimír Zíka z pivovaru Holba, který se stal hlavním partnerem filmu. Spojení hanušovického pivovaru s filmem je velmi přirozené a navíc Holba není v této oblasti žádným nováčkem. S jeho podporou vznikl např. film Alois Nebel nebo Sedm dní hříchu.

Ve filmu je možné sledovat malebné přírodní scenérie kraje ryzího piva z hor, kde jeho obyvatelé nechodí na pivo, ale na Holbu.


Až se postaví proti sobě na led, budou z nich nesmiřitelní soupeři. Měsíc před začátkem extraligy ale v pohodě spolupracují. Řeč je o 14 hráčích extraligových týmů, kteří v pivovaru Radegast v Nošovicích zahájili vaření nefiltrovaného piva. To si budou moci vychutnat za více než měsíc všichni účastníci Radegast dne, na který loni do Nošovic dorazilo přes 30 tis. lidí. Na oslavě piva Radegast v sobotu 14. září také oficiálně začne další ročník hokejové extraligy.

Nefiltrované pivo už tradičně patří k Radegast dni. V Nošovicích jej začínají vařit více než měsíc před akcí. Letos měli nošovičtí sládci hned 14 pomocníků. Ti se aktivně, pod odborným dohledem sládka pivovaru Petra Kwaczka, účastnili procedury dávkování chmele, jež je nedílnou součástí vaření piva. Poté se všichni podepsali na varní list, který se ke každé várce piva vystavuje.

Nejblíže to měl kapitán třineckých Ocelářů Radek Bonk. „Že se takhle potkáme v pivovaru u vaření piva, by asi nikoho z nás nenapadlo. Pokud to bude jen trochu možné, přijedu v září jeden nefiltr ochutnat. Je třeba pohlídat nejen začátek vaření, ale i výsledek,“ řekl s úsměvem třinecký Radek Bonk.

Velký prostor dostane v průběhu Radegast dne i hokej, protože Radegast je oficiálním partnerem hokejové extraligy. Právě tady bude oficiálně zahájen 21. ročník hokejové Tipsport extraligy za účasti zástupců všech 14 extraligových klubů.

Abychom fanouškům hokeje a správně hořkého piva zkrátili čekání na začátek extraligy a Radegast den, tak jsme pro ně připravili jedinečnou expozici. Na exkurzní trase nošovickým pivovarem bude do 25. srpna k vidění 120 cm vysoký pohár pro mistra hokejové extraligy spolu s Prezidentským pohárem pro vítěze základní části a pohárem za 2. místo,“ řekl marketingový manažer značky Radegast Karel Kraus.

Nefiltrované pivo se v Nošovicích vaří stejně jako ležák Radegast Premium a projevuje se stejnou výraznou hořkostí a správným řízem. V závěrečné fázi je ovšem vynechána filtrace a pasterace. Příznačná je pro něj vůně pivovarských kvasinek a kvasničný zákal.

Radegast den se uskuteční v Nošovicích v sobotu 14. září. Na 11. ročníku se představí hvězdné moravské kapely. V Nošovicích vystoupí Kryštof, Buty, Ewa Farna, Citron nebo Mňága a Žďorp. Kromě tradičního nefiltrovaného ležáku čeká na návštěvníky Radegast Adrenalin park, hokejová zóna, soutěže o ceny nebo exkurze pivovarem. Vstup je tradičně zdarma.


Hlinecký Pivovar Rychtář v červenci vyrobil nejvíce sudového piva ve své historii. Do sudů stočil celkem 9.751 hl piva Rychtář, čímž o 740 sudů překonal rekord z roku 2010. Ke svému stoletému výročí uvařil také další nové pivo Hlinecký Hamr.

Když se podívám, jak se vyvíjel náš výstav v novodobé historii, měsíčního rekordu jsme dosáhli v červenci roku 2000, kdy jsme stočili 7.150 hl sudového piva. Tento rekord jsme překonali až v červenci 2010, kdy výstav sudového piva činil 9.381 hl. Jako sládek mám samozřejmě radost, že poptávka po pivu Rychtář roste a že se nám letos podařilo překonat i tuto hranici,“ uvedl šéf výroby hlineckého pivovaru.

Pivovar Rychtář letos slaví 100 let od svého založení. Při příležitosti tohoto významného výročí již letos na jaře připravil dvě jednorázové várky piv – polotmavé 13% pivo Hlinecké a speciálně chmelené pivo Rychtář Rataj. Nyní uvádí na trh již třetí letošní novinku – světlé výčepní pivo Hlinecký Hamr. „Stejně jako při výrobě všech našich piv i při vaření Hlineckého Hamra používáme chmel ve své přírodní podobě, tedy v hlávkách. Navíc do něho přidáváme speciální odrůdu chmele Polaris. Výsledkem je pivo, které vás osvěží ledovou hořkostí a plnou sladovou chutí,“ sdělil Morávek. Název pivu propůjčila Hamerská přehrada, ze které pivovar čerpá vodu pro svou výrobu.

Své stoleté výročí bude Pivovar Rychtář slavit v sobotu 14. září 2013 na Den s Rychtářem. Návštěvníci se již nyní mohou těšit například na kapely No Name, Turbo nebo Buty.


První budovy vyškovského pivovaru byly postaveny v roce 1680, letos je tomu právě 333 let. Hlavní pivovarská akce DEN OTEVŘENÝCH VRAT se celá ponese v duchu tohoto výročí.

V době konání pouti na vyškovském náměstí se ve spolupráci s městským kulturním střediskem koná největší svátek Vyškovského piva. 18. 8. 2013 od 9.00h po celý den v neděli proběhne DEN OTEVŘENÝCH VRAT VYŠKOVSKÉHO PIVOVARU.

Budete mít možnost prohlídky zdarma s odborným výkladem po výrobních prostorách pivovaru a dozvíte se, jak složitá je výroba piva a že poctivé klasicky vyráběné pivo, které budete na této akci ochutnávat, bylo uvařeno 2-4 měsíce před akcí. Ano, tak dlouho trvá, než dozraje Vyškovské pivo. Pivo, které není urychlováno, barveno, ředěno, ani jinak šizeno!

V nabídce bude celý aktuální sortiment od nealkopiva po 16,80 Jubiler. Ale i velmi populární beer mixy a limonády naší výroby. Některá z piv budou i v podobě, kterou pravidelně při kontrolách zralosti popíjí sládek – tedy nefiltrované a nepasterované stočené přímo z ležáckého tanku.

A jako již tradičně budete mít možnost zapůjčit si sklenice a nechat si nápoje čepovat do skla, čímž přispějete ke zkulturnění a především k ekologii snížením spotřebovaných plastových kelímků.

Proběhnou i soutěže o ceny, po celý den bude hrát k povídání si s přáteli příjemná muzika a v podvečer vás vyzve k tanci kapela PANORAMA.

Speciálně pro tuto příležitost připravil náš sládek omezené množství piva JUBILANT 13,33o.

Speciální pivo má příjemnou bronzovou barvu a chuť, která je dána skloubením 4 druhů sladů a 2 druhů českých chmelů. Pivo Jubilant nese symbolickou stupňovitost 13,33 o, s obsahem alkoholu 5,5 % obj. Věříme, že bude návštěvníkům chutnat tak, jako nám v pivovaru.

17. 8. 2013 Předpouťová zábava

Stalo se již tradicí, že před populární vyškovskou poutí se koná v pivovaru rocková zábava. Zveme všechny příznivce tvrdé muziky a Vyškovského piva v sobotu 17. 8. 2013 od 18.00 hodin do Vyškovského pivovaru. K dobrému pivku zahrají kapely ONSET, FALL A PREY a NONSENSE. Vstupné lidové, pivko vychlazené, občerstvení zajištěno.

333 let vyškovského pivovaru, nové pivo Jubilant a oslavy výročí[p262]

Tradiční 9. Litovelský Otvírák letos otevře brány pivovaru v sobotu 10. srpna. Jde o vyhlášený pivní festival s návštěvností více než 10 tisíc lidí z různých koutů republiky. I letos je čeká pestrá plejáda hudebních skupin a neopakovatelná atmosféra, prosycená litovelským pivem. Příznivci dobrého piva i hudby se mohou těšit na Kamila Střihavku, Turbo, Katarinu Knechtovou a nebude chybět ani „hanácké bigbít“ v podání skupiny Stracené ráj.

Program na hlavním pódiu odstartuje Free Litovel Bobr Bike, podporovaný nealko pivem Litovel Free. Jde o masový cyklo závod za jízdu na kole bez alkoholu. Na start pozvolně naváže Turbo, Katarína Knechtová a jako hlavní bod večerního programu Kamil Střihavka. Pro ty, kteří chtějí nasávat festivalovou atmosféru už od rána, je připravena přehlídka veteránů a prohlídky pivovaru od 9 hodin. V rámci Litovelského Otvíráku jsou exkurze, vedené pivovarskými odborníky bezplatné a budou trvat až do 17 hodin. Zavedou vás nejen do výroby, ale i historie pivovaru. Speciální expozice s celou řadou starého pivovarnického nářadí ukáže, jakým způsobem tady pivo vznikalo už před 120 lety a předvede mnohdy humorné zajímavosti.

Festival se letos rozroste o mladou Escape scénu nových forem a oblíbeným DJ'S. Na nádvoří návštěvníky pobaví kouzelník Šeklin, zahraje divadlo a proběhne celá řada soutěží o lákavé výhry.

Litovelský Otvírák je oslavou poctivého litovelského piva. Zlatý mok Litovel poteče z celkem 70 šenků a na své si přijdou i ti, kteří si rádi vychutnávají pivní lahůdky, které běžně nejsou k mání. „Pro fajnšmekry jsme uvařili speciály, dostupné pouze na akci. Ochutnají třeba ALE s jeho lahodným aroma po tropických plodech, osvěžující WIT bier, nakuřované pivo nebo veleúspěšného Gustava, který poprvé spatřil světlo světa na jaře loňského roku. Jde o limitovanou sérii polotmavého speciálu,“ říká Petr Kostelecký, sládek pivovaru Litovel. Na letošním Otvíráku si mohou návštěvníci poprvé připíjet také ovocnými pivy. Jedná se o hned tři letní novinky Litovel Red Orange s nízkým obsahem alkoholu a nealkoholická piva Litovel Pomelo Free i tmavý Litovel Citron Free. Celkem se bude čepovat 17 druhů piv, mezi nimi například kvasnicový Moravan, Sváteční Speciál 13º nebo Maestro, jediné pivo s lavinovitým efektem u nás.

Akci ukončí noční ohňostroj a skupina Revival Kabát Morava. Vstup je bezplatný, pivovar zajišťuje také autobusovou dopravu do Litovle z nejbližšího okolí. Jízdné je zpoplatněno, zastávky busů jsou uvedeny na plakátech, letácích k akci nebo na www.litovel.cz.


Chotěbořský Freš fest se blíží

[úterý, 30. červenec 2013]

Za necelý měsíc se v Chotěboři uskuteční festival Freš fest, který navazuje na čtyřletou tradici slavností Pivovaru Chotěboř. Nově se celá akce uskuteční v areálu parku chotěbořského zámku, předchozí čtyři ročníky se konaly na náměstí. Festival určený pro celou rodinu nabídne hudbu i zábavu pro návštěvníky všech věkových kategorií, včetně těch nejmenších. Vše odstartuje 24. srpna ve 14 hodin.

Freš fest bude větší než předchozí pivovarská odpoledne a má ambici stát se největší hudebně-zábavnou akcí na Chotěbořsku. Z kapel se mohou návštěvníci těšit na Hudbu Praha, Švihadlo, Vltavu, Jaksi Taksi, Tibet, ale zahraje a zazpívá třeba i Jan Budař. Vystupovat budou i regionální skupiny Jada Band, Našrot, stejně jako místní amatérské divadelní scény.

Velký prostor budou mít na Freš festu děti, pro které budou připravena divadla, šermířské ležení, projížďka na pivovarském koňském povozu, skákací hrad, pohádkový les, plnění skautských bobříků, aquazorbing, malování na obličej, ukázka hasičské techniky a spousta dalšího.

Vedle toho si mohou návštěvníci festivalu prohlédnout ukázky lidového umění a řemesel, projít si zámecké muzeum a k tomu všemu si dát občerstvení spolu s chotěbořským pivem. Například mohou ochutnat míchaný nápoj z piva a příchutí limetky s názvem Freš, který je jedním z nejnovějších přírůstků v nabídce Pivovaru Chotěboř.

Vstupenky na festival jsou již v předprodeji v chotěbořském infocentru, pivovarské prodejně a také na několika místech Havlíčkově Brodu – obchodu Tulipán v Horní ulici, Baru Oko, restauraci Černá Ovce a ve firmě ROSS Holding na Jihlavské ulici.

V předprodeji zaplatí návštěvníci jen 99 korun, na místě bude vstupné 150 korun. Děti do 150 centimetrů mají vstup zdarma.


Za pouhých 13 dní se bývalé prostory restaurace Kateřina v Chrudimi proměnily ve stylové prostředí pivnice Originál 1869. Stala se již dvanáctou restaurací stejnojmenného restauračního konceptu značky Gambrinus.

Změnu interiéru pivnice předcházela volba hlavní značky piva. O té rozhodli štamgasti. V pivnici bylo na výběr z několika značek od různých pivovarů. Nejvíce byl mezi hosty oblíben ležák Gambrinus, kterého se čepovalo až 80 %. Tato skutečnost vedla majitele k rozhodnutí spojit nový interiér s oblíbenou značkou piva a vsadit na koncept značky Gambrinus, který nese název Originál 1869.

Nové stylové prostředí chrudimské pivnice Originál 1869 ilustruje tradiční výrobu českého piva ze základních pivovarských surovin: českého chmele, ječmene a vody. Interiérové řešení klade důraz na vytvoření tradičního prostředí pivnic s moderními prvky. Základem je masivní dřevěný nábytek, lavice a obložení stěn. Nechybí ani stylizované logo značky Gambrinus na opěradlech židlí či stěnách pivnice.

Bylo mi jasné, že po 6 letech je potřeba obměnit interiér. Udělat něco, co potěší štamgasty a přiláká nové hosty. Když jsem viděl, jakou oblibu má Gambrinus mezi pivy, které jsem čepoval, rozhodl jsem se pro restaurační projekt této značky,“ zdůvodňuje své rozhodnutí Miloš Flégr, provozovatel restaurace.

Hlavním a mezi hosty nejoblíbenějším pivem je zde tankový ležák Gambrinus Premium. Následuje ležák Pilsner Urquell, Gambrinus Originál 10° a Gambrinus Excelent 11°. Milovníci speciálních piv si mohou vychutnat i pšeničný Fénix. Novému konceptu restaurace odpovídá i jídelní a nápojový lístek, který je rozšířený o speciality k pivu. Značné oblibě se mezi hosty těší pečená kolena či žebra. Pro hosty se chystají i pravidelné gastronomické akce, jako jsou zabíjačkové či zvěřinové hody, či tematické akce jednotlivých národních kuchyní.

Dříve jsem pracoval v pivovaru a setkával se při své práci s hostinskými. Vždy mě lákalo postavit se na druhou stranu, za pípu,“ vysvětluje Miloš Flégr své rozhodnutí stát se hostinským a dodává: „Chci získávat hosty kvalitou služeb, jídla, piva a nepodbízet se cenou. Řídím se vlastním úsudkem, přemýšlím nad svým podnikem a pozoruji reakce hostů, konkurenci moc nesleduji.

Pivnice Originál 1869 se 120 místy se nachází ve spodní části restaurace Kateřina. Přiléhá k ní venkovní zahrádka s 50 místy. V horním patře objektu najdete restauraci se 70 místy a nekuřácký salonek se 60 místy, kde se podává i polední menu. Otevřeno je denně.

Pro sledování sportovních pořadů jsou instalovány velkoformátové televizní obrazovky a obří plátno. Nechybí ani kulečníkový stůl. Pivnice pro své hosty pořádá i pivní testy a ochutnávky, sportovní turnaje či taneční zábavy.

Technickou zajímavostí a nástrojem komunikace nejen mezi hosty a obsluhou - ale i hostů mezi sebou - jsou interaktivní stoly, kterým dominují robustní dotykové obrazovky. Jednoduché ovládání dotykem umožňuje hostům listovat v jídelním či nápojovém lístku, číst novinové zprávy nebo hrát předinstalované hry. Systém je připraven k rozšíření o možnosti přímého zadávání objednávek, vzájemné interakce mezi stoly, která probouzí soutěživost, anebo sledování regionálních informací či aktuálních nabídek.

Restaurace zařazené do konceptu restaurací podporujících značku Gambrinus poskytují svým hostům prvotřídní kvalitu piva značky Gambrinus a stylové prostředí, které ilustruje suroviny využívané pro výrobu tradičního českého piva: český chmel, ječmen a voda. Provozovatelé těchto restaurací mohou naopak využít marketingový potenciál nejprodávanější značky českého piva a vsadit na jednotný, atraktivní interiér. Nově nesou jednotné označení Originál 1869, které odkazuje k dlouhé a slavné historii značky Gambrinus.


Top Horeca specialista pro Čechy Pavel Adamec, pro Moravu Aleš Gehringer a obchodní sládek Svatopluk Vrzala se na jaře letošního roku stali prvními českými ambasadory globálního projektu značky Heinekenu s názvem Star Serve.

Školení o správném čepování a servírování této prémiové pivní značky absolvovali přímo v centrále v Amsterdamu. Nyní své zkušenosti zúročují v praxi: během letošního července školili personál několika vybraných provozoven, které svým hostům nabízí pivo Heineken čepované ze sudů. Celkem se do programu zapojí osm podniků v Praze a osm v moravském regionu – Brně, Ostravě, Olomouci a Frýdku - Místku.

Pivo Heineken se čepuje odlišně od tradičního českého ležáku, přičemž na závěr dojde k „seříznutí“ pěny pomocí speciální stěrky, díky čemuž dojde k „zakonzervování“ piva, které tak neztrácí říz a chuť. Postup přípravy, čepování a podávání se dá shrnout do pěti bodů: opláchnout - načepovat - zarovnat - ověřit - servírovat.

Díky školení Star Serve v Amsterdamu umějí naši ambasadoři Heineken nejen nejlépe čepovat, ale současně jako jediní mohou v České republice kvalifikovaně školit personál provozoven. Vše o celém rituálu čepování a kvalitě servisu, ale i historii výroby se v Amsterdamu dozvěděli od nejlepších specialistů v oboru, Francka Everse a Laurense Ravena. Spolu s nimi se školení účastnilo šestnáct kolegů ze zemí celého světa: Malajsie, USA, Portugalska, Španělska, Francie a Maďarska.

Pavel Adamec, Aleš Gehringer a Svatopluk Vrzala své zkušenosti v červenci předali personálu vybraných provozoven v celé České republice. Zda se obsluha těchto konkrétních barů a restaurací naučila Heineken správně čepovat a servírovat hostům (spolu s úsměvem a očním kontaktem), na místě v srpnu při třech návštěvách ověří kontroloři, kteří podle speciálního manuálu celý rituál čepování a servírování piva obodují. S tímto hodnocením budou ambasadoři dále pracovat a barmanské týmy dále motivovat, třeba malými dárky. Úplně nejlepší výčepní tým získá pozvání na mezinárodní finále v čepování Heinekenu, které se na podzim uskuteční v Amsterdamu. Personál dalších kvalitních podniků se může těšit na výlet také do Amsterdamu, kde se vydá po stopách historie pivní značky Heineken. Jednotlivé provozovny mohou dále vyhrát i věcné ceny či finanční hotovost.


Rekordní počet návštěvníků Colours v areálu Dolní oblast Vítkovice a přidruženého Festivalu v ulicích, jehož byl Radegast hlavním partnerem, vypilo během všech festivalových dní více než 240 000 piv. Návštěvníkům nabídnul 15 různých druhů piv, včetně letní novinky Radegast Letní Krýgl, a navýšil počet výčepních míst i stanů.

Skvělý program, nádherné počasí, ale taky široká nabídka piv, vyšší počet výčepních míst a kvalitní servis v oblasti čepování piva jsou důvodem rekordního množství vyčepovaného piva na letošních Colours. Velké oblibě se těšila letní novinka Radegast Letní Krýgl, která na pestrobarevný festival ideálně zapadla,“ řekl marketingový manažer značky Radegast Karel Kraus.

Nejvíce se vyčepovalo piva Radegast Originál - 128 678 půllitrů, následovaly varianty Radegast Premium a sezonní novinka Radegast Letní Krýgl. Pivo čepovalo více než 250 výčepních ze 122 kohoutů, a to nejen ze sudů, ale i ze 4 cisteren a 30 pivních tanků. O bezvadný chod výčepů a dostatek piva se staral tým 20 odborníků pivovaru.

Součástí doprovodného programu festivalu byla také zábavní zóna Radegast Adrenalin Park nebo klidová zóna KLEE-DECK, kde si mohli návštěvníci odpočinout a dovědět se více o odpovědné konzumaci alkoholu.

Radegast se stal po zásluze další velkou hvězdou festivalu. Návštěvníci ocenili hlavně dostatek výčepních míst a pestrou nabídku piv. Velký úspěch měl stylový Radegast Pub i praktická pivní mapa nebo viditelné označení pivní nabídky na stanech,“ řekl mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

Na festivalu vystoupilo 60 zahraničních kapel z 29 zemí a 46 českých kapel. Na Radegast Czech stagi, nad kterou čtyři dny dohlížel bůh Radegast, zahráli například The Plastic People of the Universe, Umakart nebo Květy. Kromě hudby nabídnul festival také divadlo, filmy, diskuse a workshopy.


Už příští týden se na břehu Hlučínského jezera uskuteční devátý ročník hudebního festivalu Štěrkovna Open Music. Poprvé se na něm v roli generálního partnera představí pivovar Ostravar, který tak pokračuje ve strategii podpory akcí v regionu, ze kterého pochází. Ostravar do Hlučína přiveze 5 různých typů piv na čele s letošní novinkou Ostravarem Nefiltr i hit letošních Slavností pivovaru: pivní fotokoutek.

Jsme rádi, že se nám letos podařilo získat tak kvalitního a zkušeného partnera, navíc s tak silným postavením v tomto regionu“ říká zakladatel a duše hudebního festivalu David Moravec. „Ostravar má s hudebními akcemi tohoto typu bohaté zkušenosti, a proto věřím, že se naši návštěvníci mohou těšit na kvalitní pivní servis.

Tento hudební festival podporujeme od roku 2007 a jeho kvalita i počet návštěvníků každoročně roste,” říká manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková. “Festival vyniká pohodovou atmosférou, což podtrhuje i místo konání v blízkosti hlučínské štěrkovnyy. Jsme rádi, že jako místní patrioti můžeme podpořit tuto akci

Podle Cieciotkové Ostravar nabídne Ostravar návštěvníkům hlučínského hudebního festivalu 5 různých typů piv: prémiový ležák, světlé výčepní pivo, nealko, populární cooly a Ostravar Nefiltr. Cena jednoho půllitru bude začínat na velmi příznivých pětadvaceti korunách.

Ze zkušeností z letošních Slavností u nás v pivovaru můžeme očekávat, že největší zájem bude opět o Ostravar Nefiltr. Během pár hodin se ho vypilo 26 tisíc půllitrů,“ říká Zuzana Cieciotková a dodává, že popularita Nefiltru je dána tím, že se svým charakterem vrací ke kořenům. „Nefiltr je totiž velmi blízký pivu, které ochutnává náš sládek Roman Richter každý den ve sklepích našeho pivovaru.

Vzhledem k očekávané návštěvnosti festivalu rozšíří o víkendu Ostravar na Hlučínském jezeře počet výčepních míst. „Do areálu přivezeme navíc 16 píp,“ upřesňuje Martin Bárta, který má za Ostravar pivní servis na festivalu na starosti.

Kromě piva se bude ostravský pivovar starat také o zábavu návštěvníků. „Na Štěrkovnu přivezeme speciální fotokoutek, aby měli lidé hezkou připomínku, že se letos festivalu zúčastnili. Na našich Slavnostech byl o fotokoutek enormní zájem a fotografové se v něm 8 hodin nezastavili,“ říká závěrem manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková.


Obrovský pivní půllitr stojící na okraji Mikulova láká už druhým rokem na jedinečnou gastronomickou i kulturní událost. Již III. ročník neobvyklého festivalu dokazuje, že pivní fajnšmekři se najdou také v srdci jižní Moravy.

Stejně jako loni je tato kovová maketa pivního půllitru umístěna na frekventovaném hlavním tahu ve směru Brno – Vídeň. Že je tento krýgl největší na Moravě, dokazuje skutečnost, že se do jeho útrob vejde přesně 18 857 piv. Na letošním ročníku festivalu se jistě podaří protočit mnohem více piva - stejně jako tomu bylo minulé ročníky, kdy na festival zavítaly tisíce lidí.

Letošní třetí ročník festivalu se uskuteční ve dnech 9. a 10. srpna v amfiteátru města Mikulov. Již tradičně budou moci návštěvníci ochutnat z nabídky více než 70 druhů piv a pivních speciálů, a to jak od velkých známých pivovarů i rodinných minipivovarů. Záštitu nad letošním ročníkem převzalo Ministerstvo zemědělství ČR, hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek, město Mikulov, Český svaz pivovarů a sladoven a Českomoravský svaz minipivovarů.

Fanoušci rockové muziky se mohou těšit na kapely Rybičky 48, Walda Gang, Imodium, houslové duo Femme2Fatale, Mother´s Angels, Lidopop, Brouci a další. Moderátorem sobotního programu bude Ruda z Ostravy, který si pro návštěvníky připravil zajímavé pivní soutěže a pokusí se překonat rekord v pití piva na čas. Ti ještě odvážnější budou mít možnost stát se součástí hair show a soutěžit o nejvyšší pivní číro. Vrcholem sobotního programu bude oblíbená soutěž Miss mokré tričko a nevšední vystoupení tanečnic pole dance ze skupiny Citadela Mefisto Brno.


Už tuto sobotu 27. července proběhne v Jeseníkách unikátní klání svého druhu. Na Dolní Moravě se sjedou svalovci z okolí, aby ukázali, co v nich je. Budou potřebovat koňskou dávku síly, aby ve dvojici vynesli 50 l sud piva až na chatu Slaměnka.

Trasa vede v podstatě po černé sjezdovce a její délka je více než kilometr. Závod odstartuje v 17 hodin od Aprés Ski Hříbek, kde záda startujících zatíží sudy plné ryzího piva z hor. Do cíle je bude pohánět vidina lákavé výhry; nejrychlejší dvojice získá sud piva, tedy 100 půllitrů oblíbené Holby. Druhá v pořadí pak 30 litrový soudek a třetí nejrychlejší si odnesou pivo Holba v plechovkách.

Připravená je celá řada zábavných soutěžních disciplín jako třeba hod pivním sudem do dálky, vzpírání sudů, pivní štafeta nebo turnaj v pivní pongu. A pokud nejste zrovna svalovci, můžete se zapojit třeba do pití piva na čas nebo přijít povzbudit své favority. Večer pak můžete na chatě Slaměnka u piva posedět nebo si zatancovat country s kapelou Countrio.


Pivovar Nymburk v prvním pololetí letošního roku výrazně zvýšil výstav, a to i přes nepřízeň počasí na začátku jara. V porovnání se stejným obdobím v loňském roce je nárůst téměř 13 procentní na 71 tisíc hektolitrů uvařeného piva. Produkce postřižinského piva se zvýšila jak pro domácí trh, tak i pro exportní destinace, nově rozšířené o Ukrajinu a Litvu.

Vyšší prodeje si v pivovaru vyžádaly i pár úprav. „Na varně jsme vyměnili rmutovací káď, opravili střechu na sociální budově a zavádíme měření a regulaci hvozdu sladovny, což umožní snížit náklady na spotřebu energií,“ říká Pavel Benák, ředitel Pivovaru Nymburk. Kvůli kapacitě pivovar musel nakoupit také nové sudy a přepravky.

Největší procentní nárůst prodeje má za první pololetí kvalitní nealkoholické pivo Postřižinský Střízlík, zatímco dle spotřebitelů je nejoblíbenější kouskem Postřižinský Světlý 11% ležák.

Produkci Pivovar Nymburk zvýšil rovnoměrně vždy o čtyři tisíce hektolitrů pro místní trh i pro exportní destinace. Výstav za první polovinu roku 2012 byl 63.000 hektolitrů piva, z toho 59.000 hektolitrů bylo určeno pro českou spotřebu a zbylé 4.000 hektolitrů byly exportovány. Letos v Česku ze 71.000 hektolitrů piva zůstalo 63.000, a 8.000 bylo vyvezeno za hranice.

Vzhledem k přívětivým pololetním výsledkům letos očekáváme i slušné celoroční výsledky,“ hodnotí situaci Pavel Benák. Číslo z celoročního prodeje postřižinského piva 2013 by tedy mělo překonat loňských 138 tisíc hektolitrů.

Pivovar se mimo jiné angažuje i na poli zábavy. Během prvních šesti měsíců roku 2013 proběhly již tři pivovarské akce – v květnu Cyklootvírák a Postřižinský Expres, v červnu Den postřižinského piva. Nově se nymburský pivovar připojil k organizaci benefičního koncertu na podporu obcí zasažených červnovými povodněmi. Akce se bude konat v pivovarské zahradě ve čtvrtek 27. července.

Podrobnější informace o Pivovaru Nymburk naleznete na www.postriziny.cz.

201120122013

Výstav za první pol.65 tis. hl63 tis. hl71 tis. hl

Výstav za celý rok155 tis. hl138 tis. hl


XXI. Nepomucké pivní slavnosti

[středa, 10. červenec 2013]

Již tuto sobotu, 13. července 2013, bude nepomucké náměstí opět patřit tradičním svátkům dobrého piva. Dorazí přes tři desítky pivovarských stánků. Nebude chybět ani bohatá nabídka jídla a pestrý kulturní program. Vstup je již tradičně zdarma.

Již jednadvacátý rok se budou v Nepomuku na jižním Plzeňsku konat pivní slavnosti. Během své historie prošla akce několika etapami, pořádaly ji různé subjekty. Koncept, který již šestým rokem uvádí v život místní sdružení Nepal, chce vytvořit v Nepomuku skutečný pivní veletrh, multižánrový městský hudební festival a zároveň příjemnou příležitost pro sousedská setkání. Akce se proto soustředí především na střední a malé pivovary, které se snaží uchovávat kvality pivovarského řemesla.

Těší nás, že mezi pivovarníky je o naše slavnosti stále větší zájem. Letos by mělo do Nepomuka dorazit více než třicet pivovarských stánků, což vypadá na historický rekord,“ komentuje účast jeden z organizátorů Pavel Kroupa.

Poprvé se tak v západních Čechách představí například Kutílkův minipivovar ze Žlebských Chvalovicíc. Nepomuckou novinkou bude i pivo z Únětic, Slaného, Kynšperku či zbrusu nového minipivovaru v Radnicích. Dorazí opět i sládci ze Šťáhlav, Dobřan či Hastrmana Velký Rybník. Přijedou i zástupci zahraničních pivovarů - bavorského Aldersbacheru či italského Birrificio del Ducato.

Slavnosti nabídnou také pestrý sortiment dobrot ladících nejen k pivu: například vuřty na černém pivu, grilované klobásy, uzené ryby a sýry, zeleninové spirály, balkánské i středověké speciality nebo hamburgery ze šumavského bio hovězího v domácí housce.

Organizátoři myslí i na návštěvníky s dětmi. Na slavnostech budou stánky s domácími cukrovinkami, zmrzlinou i nafukovací hrad.

Je připraven samozřejmě i bohatý a kvalitní hudební program jdoucí napříč styly. „Dopoledne patří dechovce. Nejen staromilce potěší staropražské písničky v podání staropražské kapely Šmrnc, country zahraje oblíbená Šárky Rezková s Paul McCountry Bandem a hity od nesmrtelného Freddieho Mercuryho výtečný Pilsner Queen Tribute Band. Nabídneme i veselé pop-ska v podání pražských DiscoBalls a řádný nářez na konec připraví plzeňští Positive Mind. A na úplný závěr nebude chybět ohňostroj,“ popisuje hudební nabídku další z pořadatelů Stanislav Vaník.

Novinkou a zajímavým zpestřením bude letos módní přehlídka autorské oděvní tvorby z nejrůznějších recyklovaných materiálů v podání místní Heleny Hozmanové a jejích přátel. A samozřejmě nesmí chybět populární anketa o nejlepší pivo slavností.

Slavnosti začnou v jedenáct dopoledne, hudební program poběží od pravého poledne až do půlnoci.

Příjemnou zprávou, která má nepochybně i pozitivní efekt na návštěvnost, je, že vstup na slavnosti, bude, stejně jako v předchozích letech, zcela zdarma.

Výčet zúčastněných pivovarů, kulturní program vč. odkazů na stránky vystupujících umělců a další informace (např. ohlasy na předchozí ročníky) jsou k nalezení na webu: pivo.nepomuk.cz


Do nárůstu poptávky se promítá především doba dovolených, i nadcházející prodloužený víkend. K tomu se přidávají letní teploty a sílící prázdninová turistika. Na zvýšenou poptávku pivovar Holba reaguje posílením distribuce a plynule vykrývá všechny objednávky. „Očekáváme silný víkend, na který se provozovatelé restaurací připravují už teď a chtějí se předzásobit. Vycházíme jim vstříc i v případě, že pivo na provozovně třeba dojde. Pro tyto případy funguje vzorková prodejna v Hanušovicích, kde bude otevřeno i během svátků. V pátek do 15hodin a v sobotu dopoledne,“ říká ředitel pivovaru Vladimír Zíka.

Holba je symbolem Jeseníků, kam ročně míří tisíce turistů. Lákají je krajové speciality a oblíbené pivo z hor. Nejvíce jde na odbyt v sudech. Některé provozovny s venkovním posezením v těchto dnech prodávají až dvojnásobek piva, záleží na jejich umístění i kapacitě. K těm nejoblíbenějším patří výletní restaurace jako je například známá chata Sv. Jiří na Šeráku. Se svojí výškou 1351 m n.m. je nejvýše položeným místem, kde je možné u Holby posedět. „Každý, kdo nás navštíví, chce ochutnat oblíbený Šerák. Po náročném výšlapu vás jedno či dvě piva postaví na nohy a můžete pokračovat dál,“ říká výčepní Jan Král. Nemají tady jen dobré pivo a příjemné posezení, ale jako bonus se nabízí i krásný výhled na panorama Jeseníků.

Typicky zahrádkovým pivem je Holba Kvasničák a letní novinka radler Holba Brusinka s mátou. Nárůstu poptávky se těší také nealkoholická Holba Free. Letos je poprvé k dispozici i v polotmavé variantě, kterou si oblíbily i ženy. Výborně zažene žízeň a je vyhledávanou náhražkou slazených nápojů.


Po sérii ochucených novinek Litovel Red Orange a Litovel Pomelo Free jde již o třetí zajímavé zpestření sortimentu značky. Tentokrát Litovel přichází s tmavým radlerem s citrónovou příchutí Litovel Citron Free. Jedná se o tmavou, nealholickou variantu, zatím jedinou na trhu.

Litovel tentokrát sází na jedinečné spojení tmavého piva a citrusu, které vytváří chuťově lákavý mix, zajímavý svou vyšší a přitom lahodnou hořkostí. Sytou barvu a osobitou, jemně karamelovou chuť nový radler získává z bavorských sladů, do tmavých piv běžně přidávaných. Nealkoholický Litovel Pomelo free je zajímavý také svým složením. Neobsahuje umělá sladidla, barviva ani konzervační látky. „Chuť, která je pro tmavé pivo typická, dokonale ladí s osvěžujícím citronem. Charakteristickým rysem naší novinky, je poměrně vyšší hořkost, která v tomto případě nevadí, spíše naopak. Věříme, že bude stejně dobře chutnat jak mužům, tak i ženám,“ říká ředitel pivovaru Lumír Hyneček.

Nealkoholický tmavý radler Litovel Citron Free je ideálním pitím pro řidiče nebo cyklisty a pro všechny, kteří si alkoholické pivo dát jednoduše nechtějí nebo nemohou. V obchodní síti je k dispozici ve skleněných 0,5 l lahvích. Výhledově pivovar počítá také s plněním do sudů a plechovek.


Plzeňský Prazdroj zahájil provoz nové linky na výrobu inovativních nápojů, které jsou na českém trhu stále oblíbenější – piva smíchaná s ovocnými šťávami, sladové nápoje a pšeničná piva. Investice ve výši 143 milionů korun posílí schopnosti Prazdroje vycházet vstříc měnícím se přáním spotřebitelů.

Základem českého pivního trhu bude i nadále klasický ležák plzeňského typu. Stále populárnější však budou méně tradiční nápoje, jako už jsou dnes naše výrobky Gambrinus Ochucený, sladový nápoj Frisco, nealkoholické pivo Birell smíchané s ovocnými šťávami a pšeničné pivo Fénix. Chceme spotřebitelům nabízet nejen dostatek již představených nápojů v široké škále balení, ale získat i větší prostor pro další varianty a vývoj nových produktů,“ řekl marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje Grant McKenzie.

Provoz linky, do níž Prazdroj investoval 143 mil. Kč výhradně z vlastních zdrojů, dnes slavnostně zahájili marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje Grant McKenzie a primátor města Plzně Mgr. Martin Baxa.

Nová linka v plzeňském pivovaru má roční kapacitu 600 tis. hl a patří k nejmodernějším zařízením tohoto druhu v ČR. Do Plzně se tak mohla soustředit výroba piv Gambrinus a Birell smíchaných s ovocnými šťávami, sladového drinku Frisco a svrchně kvašeného pšeničného piva Fénix, které se nově představilo i v lahvích. Až dosud Prazdroj využíval potřebné technologie pro výrobu těchto nápojů v sesterských pivovarech v jiných zemích.

Pro výrobu na nové lince Prazdroj odebere od českých dodavatelů další množství surovin a materiálu. Přesunem výroby do ČR také Prazdroj sníží zátěž životního prostředí – ročně najedou auta s jeho výrobky po silnicích o 590 tisíc kilometrů méně, čímž se sníží emise CO2 o více než 620 tun.

Fotografie z otevření nové linky naleznete zde .


Nové pivo pro letní sezónu uvádí na trh Radegast. Ve stovkách hospod na Moravě a Slezsku se bude čepovat Radegast Letní Krýgl. Světlé výčepní pivo obohacené o přírodní aroma citrusových plodů si ponechává výraznou hořkost charakteristickou pro pivo Radegast. Tato pivní kategorie je odlišná od míchaných nápojů z piva, tzv. radlerů a není dosud v Česku příliš zastoupená. Výjimečné pivo Radegast Letní Krýgl si budou moci vychutnat i návštěvníci festivalu Colours of Ostrava.

Fanouškům Radegastu přinášíme letní várku piva, které patří do zatím neprobádané oblasti českého pivovarnictví. Tou jsou jemně ochucená světlá výčepní piva. Nové pivo si uchovává svou výraznou hořkost, která je doplněna říznými letními tóny citrusových plodů. Je tedy ideálním letním osvěžením pro pravé chlapy. Rád bych zdůraznil, že nejde o pivní mix - radler, ale zcela odlišný produkt,“ přiblížil novinku od nošovických sládků marketingový manažer značky Radegast Karel Kraus.

Radegast Letní Krýgl je vařen tradičním způsobem ze stejných surovin jako ostatní piva Radegast. V konečné fázi vaření je navíc hořké pivo obohaceno o přírodní aroma citrusových plodů. To je znatelné při napití, které následně střídá příjemná doznívající hořkost. Radegast Letní Krýgl má obsah alkoholu 4 %.

Radegast Letní Krýgl budou během léta čepovat stovky hospod na Moravě a Slezsku. Pivo si vychutnají také návštěvníci festivalu Colours of Ostrava. „Bohatá chuť naší letní novinky ideálně zapadne na festival, který je pestrobarevnou přehlídkou hudby z celého světa,“ dodal Karel Kraus.


Novým partnerem 48. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se po oboustranně vstřícných jednáních stala společnost Pivovary Lobkowicz. Český ležák Lobkowicz Premium se tak stává oficiálním pivem 48. MFF Karlovy Vary.

Jsme rádi, že se společnost Pivovary Lobkowicz stala naším novým partnerem. Prémiový ležák Lobkowicz z jihočeského Protivína reprezentuje tradici vaření poctivého českého piva, předávané po staletí z generace na generaci,“ říká prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška a dodává: „Pro nás jako pořadatele karlovarského festivalu je důležité, aby naši partneři vyznávali podobnou filosofii, jakou uplatňujeme při organizaci festivalu. Tou je vědomí dlouholeté tradice, ale také entuziasmus, osobní zaujetí, profesionalita a snaha o dosažení co nejvyšší kvality. Jsme přesvědčeni, že pivo Lobkowicz Premium právě takový přístup reprezentuje.

Lobkowicz Premium, vítěz prestižní degustační soutěže Zlatý pohár PIVEX – Pivo 2013 v kategorii ležáků, je tradiční české pivo pyšnící se osobitou chutí, kdy plnost a hořkost ladí v harmonickém celku. K jeho výrobě se používají výhradně kvalitní suroviny tuzemského původu – český chmel odrůd Žatecký poloraný červeňák a Premiant, český slad vyrobený pouze z ječmene odrůdy Bojos a voda z jihočeského hlubinného jezera, to vše za použití vlastního historického kmene kvasnic. Neobsahuje žádné chmelové extrakty či jiné náhražky. Jedná se o opravdovou „dvanáctku“ vařenou na stupňovitost 12,2 %. Své jméno nese po významném českém šlechtickém rodu.

Nový partner, nový přístup

Kromě všech oficiálních akcí pořádaných pod hlavičkou 48. MFF Karlovy Vary se Lobkowicz Premium bude čepovat ve stanu na prostranství před hotelem Thermal. Stan o rozměrech 10 x 15 m bude vybaven celkem 12 pípami, ze kterých se vedle dvanáctky Lobkowicz budou čepovat také nealkoholické pivo Lobkowicz, Merlin černý, míchané nápoje na bázi piva Refresh s příchutěmi limetka s pomerančem a brusinka s grepem a malinová limonáda.

Lobkowiczký stan bude mít kapacitu až 70 míst k sezení a návštěvníci festivalu se mohou těšit na celou řadu příjemných změn, se kterými nový pivní partner přichází. „Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech je prestižní záležitost, podle toho se odvíjí naše prezentace,“ uvedl Michal Šneberger, obchodní ředitel Pivovarů Lobkowicz. „Přemýšleli jsme samozřejmě i nad gastronomií, proto součástí našeho stanu bude i velký gril se specialitami. Chceme, aby se návštěvníci cítili maximálně komfortně. Vnitřní prostor stanu bude s obsluhou, klasické pivní sety nahradí nábytek, pivo bude servírováno do skla a jídlo na klasické talíře.

Výdej jídla i piva bude samozřejmě přizpůsoben i k tzv. prodeji „s sebou“. Festivalové fanoušky, kteří si budou chtít zakoupit pivo na později, jistě potěší také prodej ležáku Lobkowicz Premium ve vychlazených plechovkách.

Oproti předchozím letům dojde také k rozšíření otevírací doby pivního stanu. Ten bude letos fungovat od 9 hodin ráno, kdy nabídne také snídaňové menu, až do 5. hodiny ranní.

Zábava a fotosoutěž na Facebooku

Kromě dobrého piva a jídla se návštěvníci stanu Lobkowicz Premium mohou těšit také na foto koutek. Ten bude fungovat od středy 3. července a jeho činnost bude podpořena speciální foto stěnou, u které se návštěvníci budou moci vyfotit jako filmové hvězdy, fotku si ihned vyvolat a také si ji nechat poslat na e-mail.

Pokud budou filmoví nadšenci své fotografie sdílet na Facebooku Lobkowicz Premium, zapojí se tak do letní soutěže o kartony plechovkového piva na léto. Fotky do soutěže bude možné na Facebooku sdílet až do 14. července.


Jako první mezi pivy na českém trhu přichází značka Fénix s lahvemi, které nesou svébytný design od mladých českých designérů. Tři talentovaní nováčci na scéně tak získali příležitost zhmotnit své umění a přivést ho ke stovkám tisíc fanoušků dobrého piva. Designy vznikly v rámci projektu Fénix Ateliér, který vyzval všechny kreativní výtvarníky a spotřebitele, aby se zapojili do soutěže o nejlepší design etikety. Do Ateliéru se přihlásilo více než 400 českých mladých talentů. Z nich pomohla vybrat 12 nejlepších odborná porota pod vedením známého hudebníka a designéra Milana Caise. Celkové vítěze mezi finalisty pak určilo hlasování fanoušků Fénixe na Facebooku. Vítězi se stali Ivan Štindl, Patrik Sobek a Václav Havlíček, kteří získali atraktivní cenu v podobě vlastního uměleckého ateliéru na rok a finanční odměnu 20 000,- korun.

Trojice autorů designu Fénix byla vybrána z 12 finalistů. Ti se zúčastnili workshopu se zástupci značky a hlavně s výtvarníkem a hudebníkem Milanem Caisem, který nad projektem převzal záštitu. „Nejzajímavější byl myslím vývoj od prvního nástřelu jednotlivých designů k finální fázi. Většina z nich prošla zajímavou proměnou. A to, že tvůrci tří vítězných designů získají pronájem ateliéru na jeden rok zdarma, považuju za skvělou a hodně lákavou odměnu. Mít v dobách studií aťas na rok zadara, bych bral všema deseti,“ říká s úsměvem ambassador projektu Milan Cais. A jeho slova potvrzuje i jeden z výherců 21letý Patrik Sobek, kterého výhra v Ateliéru posunula k rozhodnutí přesunout se do Prahy a začít na sobě ještě víc pracovat. „S novými zakázkami, které díky výhře mám, ateliérem a odhodláním, jsem teď na prahu nového světa,“ rekapituluje talentovaný Patrik Sobek, jehož dílo budou reprezentovat statisíce láhví Fénix po celé republice.

Předsedou poroty byl Milan Cais, výtvarník a frontman skupiny Tata Bojs, nechyběli ani zástupci značky Fénix. „Jsme rádi, že samotní představitelé cílové skupiny si navrhli design – vlastně sami pro sebe. I pro nás to byla nová a zajímavá zkušenost. Teď máme skvělý design lahví, díky kterému můžeme zvýšit zájem o pivo Fénix v klubech, barech, kde na designu taky záleží,“ říká marketingový manažer Luděk Baumruk.

Cílem projektu Ateliér bylo získat zajímavé a originální návrhy designu, které budou následně reálně použity na nové láhve piva Fénix. Mottem soutěže bylo „Fénix ti dává prostor“. Úkolem soutěžících nebylo navrhnout klasickou pivní etiketu, ale takzvaný „sleeve“, jímž je potažená celá láhev.


«« « Strana 23 z 41 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI