Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Další, v pořadí 21. Pilsner Urquell Original Restaurant byl slavnostně otevřen v pražských Stodůlkách, v moderním administrativním a rezidenčním centru City West. Bokovka, jak se restaurace nazývá, vnáší do výlučně moderní architektury prvky a atmosféru klasické české pivní kultury.

City West, administrativní centrum Západního města s bezprostředně navazujícím rezidenčním komplexem Britská čtvrť, získalo v nové restauraci jedinečné prostory pro setkávání lidí. Restaurace, ač obklopena moderní architekturou, se hrdě hlásí svojí celkovou atmosférou a výzdobou, která ilustruje bohatou historii české pivní kultury, k tradici českých hospod. Zdánlivý rozpor mezi moderní architekturou a dobovým interiérem posiluje význam a originalitu tohoto místa v Západním městě.

Koncept PUOR se opírá o sílu značky Pilsner Urquell a o kvalitu tohoto piva,“ vysvětluje Jiří Kaleta, jeden z majitelů Bokovky, své rozhodnutí využít koncept Plzeňského Prazdroje a dodává: „Restaurace či dobrá hospoda představuje normální život, je součástí jeho společenské stránky. Proto je samozřejmé, že i moderní administrativní a rezidenční centra potřebují tradiční restauraci. Samozřejmě s odpovídající kvalitou služeb a prostředí.

Kapacita vnitřních prostor restaurace činí 250 míst, venkovní zahrádka nabízí 90 míst. Otevřeno je denně od 8.00, kdy můžete začít den pořádnou snídaní. Na čepu je samozřejmě plzeňský ležák Pilsner Urquell čepovaný z pivních tanků, a nechybí ani nealkoholické pivo Birell.

Neobvyklým prvkem, se kterým se v Bokovce na rozdíl od mnoha jiných restaurací setkáte, je otevřený výhled do kuchyně. Host tak může pozorovat pracovní ruch a zručnost kuchařů při přípravě pokrmů.

Nová restaurace konceptu Pilsner Urquell Original Restaurant se otvírá v roce, kdy Plzeňský Prazdroj slaví 170 let od uvaření první várky piva Pilsner Urquell. Jako symbolické připomenutí historie vaření piva v Plzni a dovozu tohoto jedinečného ležáku do Prahy předal starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka majitelům Bokovky „pro štěstí“ původní koňskou podkovu pivovarských koní, kteří nejen dopravovali pivo po Plzni, ale vozili jej i do Prahy.

Pilsner Urquell Original Restaurant je koncept Plzeňského Prazdroje a představuje plzeňský ležák v prostředí, které odpovídá české pivní kultuře. Dominantním jednotícím prvkem je typický výčep s měděným krytem (replikou víka pivovarské varné pánve) přímo naproti vchodu. Dřevěný stylový nábytek, kazetové obložení stěn, interiérové doplňky a originální výčepní stojany vytvářejí pro hosty příjemné prostředí. Výzdoba interiéru je tvořena dobovými artefakty a kopiemi historických originálů. Nechybí obrazy, dobové fotografie, certifikáty, reklamní cedule, dobové reálie a artefakty, které podtrhují bohatou tradici vaření piva v Čechách a proslulost značky Pilsner Urquell.

Tisková zpráva


Generální ředitel společnosti Volvo Truck Czech s.r.o. Robert Grozdanovski předal na nádvoří Plzeňského Prazdroje první tři nákladní vozidla z nově pořízené flotily 35 automobilů typu Volvo FLH 18. Oproti dosud používaným vozidlům mají vyšší tonáž a větší ložnou plochu, splňují emisní normu EURO 5 a zároveň mají nižší spotřebu vzhledem k převezenému objemu nákladu. Ročně tak Plzeňský Prazdroj ušetří desítky tisíc najetých kilometrů.

Foto

Koncem května Plzeňský Prazdroj rozšíří vozový park své tzv. sekundární distribuce* o 35 nových nákladních automobilů Volvo FLH 18 s nápojovou nástavbou. Tato vozidla bude Prazdroj využívat v celé republice, každému distribučnímu centru přidělí jeden až čtyři vozidla.

Volva FLH 18 mají vyšší tonáž a větší ložnou plochu než vozidla dosud používaná v Prazdroji, proto se zefektivní rozvoz zejména mimo aglomerace. Nové vozy splňují emisní normu EURO 5 a zároveň umožňují přepravit větší objem nákladu za nižší spotřebu pohonných hmot. Nový model aut také vyniká nízkými provozními náklady, které jsou garantovány servisní smlouvou „Gold kontrakt“ a systémem Dynafleet pro optimalizaci spotřeby,“ říká Robert Grozdanovski, generální ředitel společnosti Volvo Truck Czech s.r.o.

Na plachtách nových vozů budou převážně motivy značky Pilsner Urquell, nově ale budou v některých regionech republiky jezdit tato auta i s brandingem Velkopopovického Kozla, řada moravských distribučních center použije motivy značky Radegast.

Provozem nových nákladních vozidel dosáhneme mimo jiné také snížení zatížení životního prostředí. Díky nakládce až 18ti palet snížíme počet jízd, což bude znamenat úsporu paliva a také nižší zatížení životního prostředí. Vedle úspor vody a energie jde o další součást naší strategie trvale udržitelného rozvoje,“ říká Drahomíra Mandíková, ředitelka oddělení firemních vztahů a komunikace v Plzeňském Prazdroji.

Řešení od společnosti Volvo Trucks zvítězilo ve výběrovém řízení, jehož kritéria zahrnovala technické parametry vozidla, nejvýhodnější komplexní řešení a také ekologické aspekty provozu vozidel.

*koncový rozvoz piva z distribučních center k jednotlivým zákazníkům a odběratelům

Tisková zpráva


Gambrinus opět rozšířil skvělou pověst českého pivovarnictví a piv. Výrazně totiž zabodoval v mezinárodní pivní soutěži Australian International Beer Awards, jejíž výsledky byly vyhlášeny v Melbourne. V kategorii piv plzeňského typu získal stříbrnou medaili Gambrinus Premium, bronzové vyznamenání si odnesl Gambrinus Excelent. Prestižní soutěže se letos zúčastnilo rekordních 258 pivovarů ze 41 zemí. Ve všech kategoriích o úspěchy bojovalo celkem 1 344 druhů piv.

Mám obrovskou radost z toho, že piva Gambrinus uspěla ve velké konkurenci piv z celého světa a byla hodnocena mezi nejlepšími. Tím se potvrzuje, že naše pivo a české pivovarnictví vůbec má ve světě stále skvělý zvuk a těší se uznání i popularitě,“ říká Jan Hlaváček, který pochází z rodiny sládků, která pivo Gambrinus vaří již bezmála osmdesát let. „I v současnosti sklízíme úspěchy především díky maximální péči o pivo, nejkvalitnějším českým surovinám a zachování tradiční receptury a varních postupů, zkrátka všech hlavních aspektů, jež stojí za úspěchem piva Gambrinus již mnoho let,“ dodává Jan Hlaváček. Díky tomu je Gambrinus též nositelem chráněného zeměpisného označení České pivo.

Australian International Beer Awards, která byla založena v roce 1993, se každoročně těší většímu zájmu. Jedná se o třetí největší profesionální pivní soutěž na světě. Ocenění se udělují pouze pivům, která splňují kombinaci náročných parametrů kvality – zejména vyváženou chuť, aroma a celkový vzhled. Ve spolupráci s University of Ballart ji pořádá Královská zemědělská společnost se sídlem ve Victorii. Letošní ročník obsahoval 24 kategorií.

Více informací o produktech Gambrinus naleznete na www.gambrinus.cz

Tisková zpráva


Pilsner Urquell se jako tradiční partner stane součástí i letošního ročníku Prague Food Festivalu. V Královské zahradě Pražského hradu se ve dnech 25. až 27. května 2012 prémiový ležák propojí s nejrozmanitějšími specialitami zahraniční kuchyně. K párování piv z portfolia Plzeňského Prazdroje s českou kuchyní promluví ve svém programu plzeňský sládek Václav Berka. Prezentace prémiového ležáku a výuky čepování se ujme zkušený Pilsner Urquell Master Bartender Lukáš Svoboda.

Foto

Prémiový ležák Pilsner Urquell přirozeně a dlouhodobě podporuje kvalitní gastronomii, kterou bez diskuze reprezentuje právě Prague Food Festival. „Pivo Pilsner Urquell podporuje partnery a projekty, které se snaží pozvednout české gastronomické prostředí. Proto jsme už několik let partnerem nejprestižnější kulinářské akce v ČR,“ říká Jan Šolta, manažer značky Pilsner Urquell.

Z portfolia piv Plzeňského Prazdroje mohou návštěvníci festivalu kromě prémiového ležáku Pilsner Urquell degustovat i některé novinky. Kromě nového piva Fénix se svěžím aroma pšeničného sladu, pomerančové kůry a špetkou koriandru se objeví na festivalu již známé a oblíbené pivo Master ve všech jeho variantách. Starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka jednotlivá piva doprovodí odborným komentářem a doporučí k nim vybrané pokrmy navržené předními českými šéfkuchaři.

Samostatné pozornosti se prémiovému ležáku Pilsner Urquell dostane během soutěže v programu Pilsner Urquell Master Bartender. Zájemci z řad laické veřejnosti se ujmou pípy a pod dohledem světového mistra v čepování Lukáše Svobody mohou zažít pocit dokonale načepované „plzně“. Ti nejzručnější si kromě užitečných rad a informací z historie i výroby piva Pilsner Urquell odnesou titul Výčepní učeň Pilsner Urquell PFF 2012.

Mnozí návštěvníci na Prague Food Festivalu dostanou možnost postavit se za výčep poprvé. „Nejdřív nechám načepovat zájemce jejich první půllitr zcela po svém. Jsou spokojeni do té doby, než zkusí načepovat další pivo podle správných zásad čepování. Teprve pak vidí ten rozdíl – v pěně, v chuti. Těší mě jejich upřímný údiv a nadšení, že odteď budou dohlížet na péči o pivo i ve své oblíbené hospodě. To je přesně moment, kdy má moje škola čepování opravdový smysl,“ sděluje své zkušenosti Master Bartender Lukáš Svoboda.

Tisková zpráva


6. ročník cyklistického závodu Litovelským Pomoravím přináší sportovní zážitek všem cyklistům a současně upozorňuje na nebezpečí konzumace alkoholu při jízdě na kole.

Letos je nově její součástí Pumptrack, modulární cyklo dráha pro výuku jízdy v terénu, kterou povede světový šampion v biketrialu Josef Dressler.

Cyklisté se mohou vydat na 2 trasy podle náročnosti v délce 18 a 30 kilometrů. Ta kratší je nenáročnou příjemnou projížďkou a je určena pro všechny, kteří rádi šlápnou do pedálů s heslem akce „Kdo nesleze, ten vyhraje“. Startuje se 26.5. ve 14 hodin od pivovaru Litovel, kde od 12 hodin proběhne prezentace. Připraven je také zábavný program s hudbou a posezením u nealko piva Litovel Free. Účastníky čeká řada zábavných úkolů přímo na trase, ale i pivní nealko doping a cyklo výzvy pro ty, kteří už mají hodně našlapáno.

Pro všechny zájemce jsou připraveny čipy na měření osobního času a vítězové se mohou těšit na hodnotné ceny. Startovné je zdarma a všichni startující dostanou dárek.

Tisková zpráva


Přes 65 pivních speciálů z produkce malých českých pivovarů a minipivovarů budou moci ochutnat návštěvníci 1. ročníku Žižkovského pivobraní. Na festivalu zlatavého moku, který pořádá městská část Praha 3, se tak budou mimo jiné prezentovat pivní značky jako Plzeňský pašák, Podskalská koza nebo Slepý krtek, ale také další speciály z malých českých pivovarů s ročním výstavem do 200 tisíc, respektive 20 tisíc hektolitrů, jenž Pražané a zahraniční návštěvníci nemají běžně možnost potkat a ochutnat. Akce proběhne v pátek 8. června a sobotu 9. června v oblíbeném parku Parukářka na Žižkově, neděle je pak vyhrazena sběratelskému Pivnímu blešímu trhu na farmářském tržišti na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Právě zaměření na malé pivovary a minipivovary, které jsou především restauračními pivovary, dává žižkovskému festivalu zlatavého moku výjimečnou pozici mezi dalšími pivními oslavami.

V roce 1989 byl jediným českým minipivovarem pivovar U Fleků, letos jejich počet dosáhl 130 a zdá se, že není konečný. Odhadujeme, že během příštích dvou let dosáhne čísla 200 až 250. Příčin jejich nárůstu může být více, ale za hlavních lze pokládat fádní chuť českého ležáku z velkých průmyslových pivovarů a zájem zákazníků o pestřejší nabídku adekvátní tomu, co již ochutnali v cizině,“ tvrdí prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Tomu bude přizpůsobena i organizace festivalu, která by měla mít spíše kultivovaný degustační charakter namísto kulis obřího beerfestu se stohy umělohmotných kelímků a pijáky soutěžícími ve spotřebě laciného piva.

Snažíme se organizací Žižkovského pivobraní spíše navázat na myšlenku farmářských trhů, chceme dát prostor malým českým producentům a přilákat spíše návštěvníky, kteří chtějí degustovat jejich produkty, než pijáky zaměřené na spotřebu. Organizace i program je proto připraven tak, aby přilákal i rodiny s dětmi,“ uvedl zástupce starosty Pavel Sladkovský. Žižkovské pivobraní tak v mnoha ohledech bude připomínat spíše vinařské degustační akce, než obligátní pivní slavnosti. Pivo se zde bude čepovat výhradně do speciálních festivalových třetinkových sklenic, které si návštěvník pořídí, pro umělohmotnou kelímkovou kulturu bude platit na Parukářce pro tuto akci zákaz.

Pro děti a abstinující budou připraveny české limonády ze sortimentu malých producentů. Vše doplní nabídka pochoutek pivní gastronomie. Právě na rodiny s dětmi bude pamatovat i program festivalu – vedle tří moderních dětských hřišť a nejdelší skluzavky v Praze, kterou je park vybaven, bude pro nejmenší připraven speciální program s dětským divadlem a výtvarnými dílnami. „Tatínkové se mohou oddávat degustacím piva a poslechu rockové hudby, maminky mohou trávit čas s dětmi na dětském hřišti. Tím není řečeno, že si úlohy nemohou vyměnit. K zajímavému pokoukání bude také přítomnost několika autoveteránů, stejně jako hasičské auto s hasiči,“ dodal hlavní organizátor Jiří Sedláček z občanského sdružení Archetyp.

Prezentace minipivovarů a malých pivovarů

V České republice se každoročně koná množství přehlídek, festivalů, slavností a soutěží všeho druhu, které prezentují tradiční a bohatou českou produkci piva. Pivní fandové o nich vědí a také je hojně navštěvují. Podobnou příležitost s výjimkou akcí pořádaných továrními pivovary, zatím Pražané neměli. Žižkovské pivobraní je akcí, která by ráda představila Pražanům současnou produkci minipivovarů a malých českých pivovarů, které t.č. v České republice prožívají období rozkvětu.

V případě minipivovarů se jedná v převážné většině o pivovary restaurační. Jejich počet již dosáhl 130 a zdá se, že není konečný. Již si založily i vlastní Českomoravský svaz minipivovarů a také mají svého prezidenta. Jím je vyhlášený pivovarský odborník Ing. Jan Šuráň, který odhaduje, že během příštích dvou let dosáhne počet minipivovarů v ČR čísla 200 – 250. Je třeba připomenout, že v roce 1989 byl jejich jediným zástupcem pivovar U Fleků. Příčin jejich nárůstu může být více, ale za jednu z hlavních lze pokládat fádní chuť českého ležáku z velkých průmyslových pivovarů a zájem zákazníků o pestřejší nabídku adekvátní tomu, co již ochutnali v cizině.

Odlišné pojetí prezentace piv – program pro celou rodinu

Žižkovské pivobraní nechce být zaměřeno jenom na prostou konzumaci piva, ale chce se výrazně odlišit od jiných podobných akcí. Kultura pití piva, jídlo a zábava pro celou rodinu jsou klíčovými výrazy Žižkovského pivobraní. Návštěvník bude svědkem spíše intelektuálně zaměřeného pivního (degustačního) festivalu, než festivalů, na které byl až dosud možná zvyklý, nebo takový očekával. Nejde o to se jenom opít, ale dostat do piva jako tradičního a prastarého nápoje vyšší kulturu konzumace.

Termín a čas konání

8. a 9. června 2012 Park Parukářka (Vrch svatého Kříže) Praha 3

10. června – Pivní bleší trh – náměstí Jiřího z Poděbrad, Praha 3 (Jiřák)

Místo konání

Park Parukářka, resp. „Vrch svatého Kříže“ je zeleným srdcem Žižkova. Každoročně se zde koná řada festivalů a větších akcí. Je zde dostatečný prostor pro pohyb návštěvníků i pro stavbu velkokapacitních stanů pro konzumaci piva a doprovodné gastronomie.

Vystavovatelé a sortiment

Budou představeny malé české pivovary a minipivovary s ročním výstavem do 200.000 respektive 20.000 hektolitrů z České republiky se sortimentem v kategoriích:

a) výčepní, ležáky, speciální, portery, speciální se sníženým obsahem alkoholu, se sníženým obsahem cukru, pšeničná, kvasnicová, nealkoholická, bylinná, lehká netradiční

b) vlastní limonády nebo minerálky

c) pivní suvenýry a prospekty (pivní tácky, etikety, speciální sklenice apod.)

Přihlášené pivovary

K datu 7. 5. 2012 jsou přihlášeny tyto pivovary:

*Rodinný minipivovar Pacov, *Minipivovar U Stočesů Rokycany, *Novoměstský pivovar s.r.o., *Jihlavský radniční pivovar, *Slepý krtek Ujkovice, *Klášterní pivovar Strahov, *Pivovar Chotěboř s.r.o., *Pivovárek s.r.o. – Plzeňský pašák, *Pivovarský dvůr Chýně, *Pivovar Herold Březnice a.s., *Pivovar Taschenberg, *Pivovar Dalešice, *Klášterní pivovar Želiv, *Bohemia Regent a.s., *Tradiční pivovar v Rakovníku a.s., *Pivovarský dvůr Zvíkov s.r.o., *Pivovar Ferdinand a.s., *První soukromý pivovar společenský s.r.o., *Pivovar Černá Hora, *Pivovar Klášter, *Pivovar Jihlava, *Pivovar Protivín, *Pivovar Rychtář, *Pivovar Uherský Brod, *Pivovar Vysoký Chlumec, *Pivovar Liberec Vratislavice – Konrád, *Pivovar Nymburk s.r.o.. Pivo bude k dispozici také ve stánku Střední průmyslové školy potravinářských technologií Praha a ve stánku Sdružení přátel piva.

Katalog

bude ojedinělou informační pomůckou prezentující nejen zúčastněné pivovary, ale také jejich sortiment. Dále pak přítomnou gastronomii, kulturní program a doprovodné programy pivní zábavy a vzdělanosti.

Průvodce návštěvníka pivního festivalu

Uvařit dobré pivo vyžaduje mnoho umu a znalostí. Od pěstitelů chmele a sladovnického ječmene, přes sladovníky, sládky a všechny pracovníky v pivovaru. Přistupujte proto k pivu s úctou, vychutnejte si každý doušek dobře uvařeného, ošetřeného a načepovaného piva. Na pivním festivalu určitě nestihnete ochutnat vše, udělejte si proto nějaký plán, co zajímavého chcete poznat. Začínejte od piv slabších a postupně přejděte k silnějším a speciálním pivům. Je vhodné pít nejenom pivo, pokud se občas napijete obyčejné vody usnadní to vašemu organismu odbourávat alkohol a osvěžíte své chuťové buňky. Nezapomínejte na jídlo, to Vám také pomůže být delší dobu v dobré kondici. Pláštěnku nebo deštník v batůžku na zádech oceníte, pokud začne pršet a vy vybaveni můžete na pivním festivalu v klidu zůstat. Pamatujte, že konzumace alkoholu Vám může způsobit potíže, chování člověka pod vlivem alkoholu může být nebezpečné nejen jemu samotnému, ale i okolí. Proto pijte s rozumem a znejte svoji míru. Mějte plán, jak se dostat bezpečně domů.

Hlasování o nejoblíbenější pivo

V tomto případě nepůjde o odborné hodnocení vystavených piv nebo sortimentu jednotlivých pivovarů. Aplikaci degustátorských kriterií při hodnocení, pořadatelé nepožadují, ani nechtějí použít. Při hodnocení, půjde spíše o fandění jednotlivým pivovarům nebo jejich produkci. Každý návštěvník bude mít k dispozici tři kupony, které přidělí dle vlastního uvážení třem pivovarům. Součet přidělených kuponů stanoví každý den pořadí popularity, oblíbenosti či podpory tří pivovarů zúčastněnou veřejností.

Doprovodná gastronomie

Kvalitní a čerstvé pochutiny k pivu od českých farmářů, především sýry (včetně pivních), nakládané delikatesy, kvalitní uzeniny, čerstvé grilované ryby, domácí hamburgery, hovězí steaky v biokvalitě z plemen Angus, Davelské párečky, vepřová žebra na zázvoru a černém pivu, přírodní karbanátek s pivní omáčkou a další dobroty vhodné k pivu.

Vstupné

Každý návštěvník, pokud chce degustovat (pít pivo), si může zakoupit výroční DEGUSTAČNÍ SET, který se sestává z třetinové sklenice s uchem, katalogem s tužkou a pivním (festivalovým) táckem anebo si může zakoupit „pouze“ pivní sklenici.

Program pro dospělé

Během celého festivalu bude zajištěn kulturní program především živých hudebních vystoupení, jako např. Hudba Praha, Vltava nebo Blue Effect. Program rockové hudby bude přerušován v pravidelných dvouhodinových intervalech vzdělávacími lekcemi či zábavnými soutěžemi. Členové Sdružení přátel piva budou na mikrofon vysvětlovat přítomným posluchačům zásady čepování a degustace piva, rozdíly v druzích piva, značení piva stupni, atd., První pivní extraliga povede zase zábavou sekci.

Program pro děti

Kromě využití všech atrakcí blízkého dětského hřiště bude na připraveném dětském jevišti probíhat moderovaný program pro malé diváky. Pro malé fanoušky aut bude k dispozici také výstavka několika skutečných auto – veteránů.

Soutěže

"Co chceme? Povznést kulturu pití piva a zbořit zažité, nepravdivé mýty o pivu. Naučit nejširší veřejnost poznávat kvalitní pivo a vážit si dobrého piva bez ohledu na to, zda je z restauračního minipivovaru nebo z velkého pivovaru", říká František Trantina z První pivní extraligy.

Zajímavosti

- PET lahve – v samostatném stánku si lze zakoupit speciální PET lahve s ouškem na uzávěru a pivo si odnést domů

- Pivní ročenka – je čerstvě vydanou publikací, která bude v prodeji a která kromě mnoho pivních zajímavostí také představuje některé ze zúčastněných pivovarů

- třetí den – neděle 10. 6. 2012 bude vyhrazen sběratelům pivních suvenýrů, tentokrát na náměstí Jiřího z Poděbrad v prostoru Farmářského tržiště (naproti škole). Předpokládá se obsazení 22 stánků.

Líheň sládků

Asi málokdo tuší, že v Praze v jedné škole existují hned dva funkční minipivovary. Tou školou je Střední průmyslová škola potravinářských technologií v Podskalské ulici v Praze 2, která je jedinou střední školou toho druhu v ČR. Škola se bude prezentovat nejen vlastním stánkem, ale také degustací zde studenty vyrobeného piva. Pivo značky „Podskalská koza“ je normálně neprodejné. Studenti školy po celou dobu konání Žižkovského pivobraní budou na ploše vykonávat poradenskou činnost. Jejich pedagogové, pak zájemcům o studium budou ve stánku zprostředkovávat potřebné studijní informace.

V oboru Technologie potravin se jedná o výuku čtyř specializací:

- Technologie piva, vína, lihovin a nealkoholických nápojů (nosný obor), - Zpracování mouky, technologie pekařských a cukrářských výrobků

- Zpracování tuků, výroba kosmetiky a drogistického zboží, - Technologie zpracování masa a masných výrobků, Studium, které je zakončeno maturitní zkouškou je čtyřleté a k hlavním předmětům patří:

- Technologie výroby sladu a piva, - Analytická chemie, - Mikrobiologie, - Strojnictví

Nosný předmět Technologie výroby sladu a piva se studuje ve čtvrtém ročníku 4 hodiny týdně. Školu v Podskalské absolvovala většina sládků pracujících dnes v minipivovarech.

Dopravní dostupnost MHD - Parukářka

METRO „A“: Flora, odsud 350 m pěšky nebo 1 stanice tramvají

TRAM: č. 5, 9, 26 do stanice Olšanské náměstí

BUS: č. 175 do stanice Olšanské náměstí

Dopravní dostupnost MHD – náměstí Jiřího z Poděbrad

METRO „A“: Jiřího z Poděbrad

TRAM: č. 11, do stanice Jiřího z Poděbrad

Tisková zpráva


Staropramen získal tři ocenění v prestižní soutěži Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka 2012. V kategorii piv zvítězil Staropramen Nefiltrovaný. Další dvě ocenění si odnáší Staropramen Cool Lemon, jenž obdržel cenu poroty a navíc toto pivo s citrónovou příchutí zabodovalo i v hodnocení uživatelů mediálního partnera soutěže – portálu Aukro.cz, kteří nízkoalkoholický Cool Lemon označili za nejoblíbenější novinku.

Vítězství na této prestižní soutěži je pro Staropramen důkazem, že spotřebitelé oceňují novinky na českém pivním trhu, které se dokážou trefit do jejich chutí. Staropramenu se to v roce 2011 povedlo hned dvakrát. Nejprve v květnu, kdy spotřebitelům nabídl Staropramen Cool Lemon, čímž otevřel zcela nový segment osvěžujících piv s ovocnou příchutí a nízkým obsahem alkoholu. Od července nabídl Staropramen Nefiltrovaný, určený pro tradičnější pivaře, kteří ocení unikátní ležák připravený dle speciální receptury s přidáním pšeničného sladu.

Získaných ocenění si velmi vážíme. Zvláště to pak platí pro ta, která jsou přímo od našich spotřebitelů. Pevně věříme, že je potěšíme i dalšími novinkami, které připravujeme,“ říká mluvčí pivovaru Staropramen Pavel Barvík.

Právě spotřebitelé byli totiž ti, kteří o vítězství Staropramenu Nefiltrovaného v kategorii piv rozhodli. O přihlášených produktech hlasovalo na 4 000 respondentů širokého průzkumu, jenž bral v potaz například věk, pohlaví region a velikost místa bydliště. Výrobky jsou poté oceněny na základě skóre tvořeného dojmem z výrobku (obal, značka a očekávání od produktu) a úmyslem jeho opětovného zakoupení.

Vítězný Staropramen Nefiltrovaný je unikátní ležák, který připravoval tým vrchního sládka pivovaru Zdeňka Luxe tak, aby jeho konzumentům poskytl i ve všedních dnech nevšední chuťový zážitek. Nefiltrovaný má typický zákal a velmi osobitou neuhlazenou chuť, podpořenou příjemnou chlebovinkou díky podílu pšeničného sladu. Harmonii vůně i chuti podpořili smíchovští pivovarníci velmi malým množstvím koriandru. Staropramen Nefiltrovaný si získal své místo jak na stolech domácností, tak v hospodách a restauracích.

Jak odborné porotě, tak i uživatelům portálu Aukro, který se stal mediálním partnerem soutěže, zachutnala další loňská novinka – Staropramen Cool Lemon. Toto nízkoalkoholické pivo s příchutí citronu po uvedení do obchodní sítě i do hospod a restaurací změnilo český pivní trh. Na úspěch Staropramenu Cool Lemonu nyní navazuje i další novinka - Staropramenu Cool Grep.

Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka 2012

Jedná se o marketingový program, který již 12. rokem monitoruje, oceňuje a podporuje nové a inovativní výrobky nebo výrobkové řady uvedené na český rychloobrátkový trh během předchozího roku a půl. Oceněné produkty jsou vyhlášeny na základě průzkumu v ČR provedeného na reprezentativním vzorku 4 000 respondentů. Ocenění probíhá na slavnostní závěrečné ceremonii konané v Praze v květnu. Více na www.volba-spotrebitelu.cz.

Tisková zpráva


Pivovar Ostravar, nejdéle fungující pivovar v Moravskoslezském kraji, se letos připravuje na svou již stopatnáctou letní sezónu. „V rámci přípravy investujeme do obnovy zařízení přes 50 miliónů korun,“ říká vrchní sládek pivovaru Ostravar Richard Kornas. „To je nejvíce peněz za posledních 15 let.

Na začátku nového tisíciletí nastoupil pivovar Ostravar program dlouhodobého rozvoje a zlepšování výroby. Do této chvíle stál tento program ostravský pivovar skoro čtvrt miliardy korun.

Program dlouhodobého rozvoje a zlepšování výroby spočívá v tom, že každý rok především během zimních měsíců využívá Ostravar toto období s přirozeně nižší poptávkou po pivu k obnově a modernizaci výrobních zařízení. Loni takto Ostravar zmodernizoval spilku, předloni zase uvedl do provozu novou velkokapacitní myčku lahví.

Naše největší investice letos směřují do finálních technologií zpracování piva,“ říká vrchní sládek pivovaru Ostravar Richard Kornas. „Kromě těchto investic máme v plánu vybavit novými přístroji naši laboratoř, která nám pomáhá střežit kvalitu našich piv. Za důležité považujeme také investice do ekologie provozu a bezpečnosti práce.

Největší a momentálně probíhající investicí v ostravském pivovaru je vybudování nového přetlačného sklepa. „Přetlačné tanky slouží k uchování už filtrovaného piva. To znamená, že se jedná o pivo připravené rovnou ke stáčení,“ vysvětluje vrchní sládek.

Ostravar v dubnu a květnu instaluje a zprovozní 8 nových nerezových tanků v hodnotě téměř 20 miliónů korun. „Nové tanky mají větší kapacitu než 26 starých. Dokážeme v nich uskladnit celkem 7 tisíc hektolitrů piva připraveného rovnou ke stáčení,“ prozrazuje Richard Kornas.

Ostravar si od nových tanků slibuje jednodušší manipulaci a sanitaci zařízení. „Nové tanky však mají také pozitivní vliv na ekologii - přinesou úspory ve spotřebě vody i eletřiny,“ upozorňuje Kornas.

Již dnes přitom patří výroba piva v Ostravaru k nejefektivnějším vůbec. Například v případě nakládání s vodou patří Ostravar ke světové špičce. Na jeden litr piva spotřebují ostravští pivovarníci pouhé 3,5 litry vody.

TOP 5 investic pivovaru Ostravar v letech 2008 až 2012:

2012: výstavba nových přetlačných tanků

2011: rekonstrukce spilky

2010: nová CIP (mycí stanice) pro varnu,

2009: nová myčka vratných lahví Delta 28

2008: rekonstrukce chlazení

Tisková zpráva


V bednárně pivovaru Plzeňského Prazdroje dnes proběhl ceremoniál přijetí dvou zaučených tovaryšů mezi mistry bednáře. Po přijímacím rituálu byl novinářům představen tzv. jubilejní 170litrový sud, jeden z těch, které se stanou součástí oslav 170. výročí zrodu společnosti Plzeňský Prazdroj a ležáku Pilsner Urquell.

Foto

Po třech letech učednické práce ve starobylém řemesle konečně vstoupili Ladislav Brůha a Karel Hofman do cechu bednářského. Součástí přijímací zkoušky byla závěrečná práce na 38hektolitrovém ležáckém sudu – tzv. bednění dna. Následoval tradiční bednářský pohlavek dle starého zvyku a poté představení výroby prvního z deseti 170litrových sudů, které bednářská parta zhotovuje pro letošní oslavy 170. výročí společnosti Plzeňský Prazdroj a piva Pilsner Urquell.

Plzeňský Prazdroj je jedním z posledních míst v Evropě, kde se zachovává řemeslná zručnost pivovarských bednářů. Bednáři stavějí a opravují sudy náročnými klasickými postupy, které si předávají z generace na generaci. Pro zachování řemesla je proto důležitá výchova dalších nástupců mistrů pivovarských bednářů. V Pivovarském muzeu ve Veleslavínově ulici v Plzni je do konce května otevřena velmi zajímavá výstava „Starobylé řemeslo bednářské“. Její návštěvu doporučuji všem, kteří mají zájem se dozvědět zajímavosti o tomto dnes již skutečně velmi vzácném řemesle,“ vysvětluje Jindřiška Eliášková, manažerka cestovního ruchu a historického dědictví společnosti Plzeňský Prazdroj.

Foto

Prazdroj doslova hýčká bednářský um nejen z úcty k tradici, ale i z praktických důvodů. Pivo zrající postaru v dubových sudech pivovarských sklepů slouží k trvalému porovnávání s pivem vyráběným s pomocí moderních technologických zařízení.

Počátky bednářského řemesla se datují od 8. století a ve středověku bývalo tzv. čestným zaměstnáním. Nemohl jej vykonávat syn metaře, kata či hlídače dřeva aj. I dnes si tato profese klade poměrně vysoké nároky. Plzeňský Prazdroj, jehož původní bednárna vznikla hned při založení pivovaru v roce 1842, vyhledává adepty bednářského řemesla mezi zkušenými truhláři. Dnes Pracuje v Pivovaru 7 bednářů.

Foto

Práce se dřevem, zvláště pak na dubových ležáckých sudech a kvasných kádích, je krásným tradičním řemeslem a určitě mě těší dnešní pasování na bednáře. Od starších kolegů je ale v této těžké poctivé práci stále co se učit,“ svěřil se jeden z nových bednářských mistrů Ladislav Brůha. „Oba, já i Láďa, jsme vyučení truhláři, práce se dřevem nám učarovala už dávno, ale bednařina, zvláště ta pivovarská, je vzácné a starobylé řemeslo. Proto jsme se pro něj rozhodli. A že je s ním spojena i spousta dřiny – no, je to opravdu chlapská práce“, dodává s úsměvem Karel Hofman.

Samotné dřevo, z kterého se sudy a kádě vyrábějí, podléhá přísnému výběru. Na výrobu pivních sudů se používá výhradně dubové dřevo, přičemž porážené duby musí mít v průměru více než 70 cm a do výšky 10 m nesmí růst větve. Duby se těží v místech, kde je tvrdší podloží a stromy rostou pomalu. Minimální přírůstek, tedy letokruhy blízko sebe, je důležitá vlastnost dřeva, aby sud neprotékal. Nejvhodnější doba těžby je v zimě: ve fázi vegetačního klidu neobsahují stromy tolik mízy. Než se dřevo použije na výrobu sudů, musí schnout přirozenou cestou v tzv. štosech minimálně 6 let.

Tisková zpráva


V pivovarském muzeum si mohou nyní návštěvníci prohlédnout dočasnou expozici etiket a starých lahví, do kterých se Holba stáčela v době založení pivovaru. Do konce května tady bude k vidění například první etiketa, která zdobila lahev s Holbou Šerák i další etikety, více než 40 let staré. Mezi lahvemi jsou i kousky z doby založení pivovaru až po ty současné.

Foto

Výstava etiket a lahví je součástí stále muzejní expozice, která přibližuje atmosféru pivovarnického řemesla a mapuje vývoj pivovarnictví na Hanušovicku. Najdete tady nejen nástroje a zařízení, které se kdysi při výrobě piva používaly, ale také historická výčepní zařízení, připomínající atmosféru dřívějších hospod. A nechybí ani právovárečné listy na pergamenu nebo listy tovaryšské. Kromě vlastní výroby piva Vás expozice seznámí se surovinami, pro vznik zlatého moku nezbytnými, a připomene i jejich složitou dopravu v době koňských povozů. Zajímavým "oživením" jsou voskové figuríny sládka i štamgasta v životní velikosti.

Tisková zpráva


Z plnící linky pivovaru Zubr sjíždějí první sudy, naplněné ochuceným pivem. Jde o absolutní novinku v sortimentu značky, charakteristickou nízkým obsahem alkoholu 2 procenta a především exotickou chutí YUZU&Limety. Vybrali si ji sami konzumenti při testování a dolaďování charakteru ochuceného Zubra.

Nechtěli jsme jít cestou pivní limonády a dlouho jsme hledali příchuť, která by podtrhla vlastní chuť piva a to se povedlo,“ komentuje vývoj produktu Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr. Yuzu je japonský citrusový plod s mimořádně osvěžující chutí a lahodným aroma. Jeho konzumace přináší delikátní chuťový zážitek, ideálně harmonující s tělem piva. Díky zvýšenému podílu ovocných složek přináší Zubr YUZU&Limeta osvěžení v každém doušku.

Jde o pivní nápoj s lákavou osvěžující chutí, ideální pro letní pití. Jeho další výhodou je nízký obsah alkoholu a přirozené nasycení oxidem uhličitým,“ říká Petr Hermély z marketingu pivovaru Zubr. Technologie výroby této novinky se zásadně neliší od klasicky vyráběného piva, do kterého se po ukončení zrání přidává ovocná složka. Načepované pivo chrání bílá hustá pěna v kontrastu se zlatou opaleskující barvou. Orientaci v nabídce usnadní i jeho výrazná etiketa s grafikou exotického ovoce.

Zubr YUZU&Limeta bude konzumentům k dispozici ve všech typech balení – sudech, skleněných NRW lahvích, PET lahvích s objemem 1,5 l a plechovkách.

Zubr jako první dává pivu příchuť exotiky. Dosud byl totiž s pivem spojován nejčastěji citron, pomeranč nebo různé druhy tuzemského ovoce. Yuzu je malý citrusový plod, u nás takřka neznámý, který roste na plantážích především v Japonsku a je využívaný v potravinářském průmyslu na celém světě. V rámci projektu „Léto s chutí Yuzu“ připravuje Zubr sérii ochutnávek nového produktu nejen v místech prodeje, ale také na koupalištích , festivalech a výletních místech.

Tisková zpráva


Pivofest 2012 bude ve znamení idolů. Na Krakonošově náměstí v Trutnově zazní v sobotu 9. června písně Václava Neckáře, Dalibora Jandy a Tomáše Kluse. Pípy roztočí řada pivovarů.

Letošní Pivofest bude pánskou jízdou. Tradiční trutnovské pivní slavnosti opouštějí staré řády a pravidla, podle kterých se o hlavní hvězdu každoročně hlasovalo a do poslední chvíle byla úzkostlivě tajena, a headlinery odkryjí už nyní. Heslem devátého ročníku budiž: Žádné tajnosti. V sobotu 9. června se na Krakonošově náměstí sejdou lamači dívčích srdcí od let šedesátých až po současnost – Václav Neckář, Dalibor Janda a Tomáš Klus.

Václav Neckář byl ikonou šedesátých a sedmdesátých let a loni zaznamenal nevídaný comeback s písní Půlnoční. Dalibor Janda zářil se svým nezaměnitelným chraplákem hlavně v osmdesátých letech. Tomáš Klus je idolem současnosti a jeho roztomile nesmělý kukuč, chytré texty a neohrané melodie podlamují kolena slečnám i dámám pokročilejšího věku.

Kromě nabitého hudebního programu čeká návštěvníky taky několik pivovarů. Pravidelnými účastníky jsou například domácí Krakonoš, Svijany, Bernard, Rohozec nebo náchodský Primátor, který představí svou novinku v podobě grepového piva. Znovu přijede loňský nováček Tambor ze Dvora Králové nad Labem a premiéru bude na Pivofestu v Trutnově mít Pivovar Černá Hora.

Tisková zpráva


Trend svěžích ovocných nápojů vstupuje i do segmentu nealkoholických piv. V průběhu května a června uvede značka Birell do vybraných řetězců a restaurací letní novinku Birell Limetka & Malina se svěží ovocnou chutí. Birell Limetka & Malina je určen všem, kteří vyznávají osvěžující nápoje a zdravý životní styl. Právě ovocnou příchuť podle průzkumu společnosti TNS Aisa oceňuje u nápojů tohoto typu nejvíce respondentů.

Foto

Svěží ovocné chutě jsou tím, co si spotřebitelé žádají. Nealkoholické pivo v této podobě by si přála téměř jedna třetina respondentů březnového průzkumu agentury TNS Aisa. Naopak na českém pivním trhu doposud méně obvyklé chutě, jako kořeněné, bylinkové, sladké či dokonce slané, zatím spotřebitele příliš nelákají. Značka Birell vychází vstříc požadavkům trhu a představuje Birell s limetkovou a malinovou příchutí. Novinka nabízí spotřebitelům kromě ovocné chuti i další důležité atributy, které jsou při výběru nealkoholického piva podstatné. Za nejdůležitější vlastnosti považují respondenti skutečnost, že se jedná o přírodní nápoj (15 %), že neobsahuje chemické konzervanty (11 %) a barviva (8 %). Nutriční hodnoty sleduje 7 % respondentů průzkumu.

Náš nový Birell s příchutí limetek a malin se vyrábí přidáním přírodních ovocných šťáv do hotového Birellu Světlého. Nápoj si tak uchovává všechny přednosti nejoblíbenějšího českého nealkoholického piva a navíc nabízí novou osvěžující příchuť ovoce. Jsem přesvědčena, že si Birell získá touto novinkou řadu nových příznivců,“ uvedla Martina Kuncová, brand manažerka značky Birell.

Birell Limetka & Malina, který je určen především pro zahnání žízně na cestách, po sportu nebo během pracovních schůzek, je na trh uváděn v 0,5l plechovce.

Birell Limetka a Malina neobsahuje žádné chemické konzervanty a barviva a jeho kalorická hodnota činí pouhých 30 kalorií na 100 ml, což je podstatně méně než u sycených limonád .

Doporučená cena v maloobchodě je 19,90 Kč

Birell Limetka & Malina bude v průběhu května a června postupně distribuován do prodejen Žabka, Tesco Express, vybraných prodejen Billa, čerpacích stanic a restaurací.

O průzkumu: průzkum byl realizovaný agenturou TNS Aisa. Online dotazování probíhalo v měsíci březnu na vzorku 580 pivních fanoušků. Průzkumu se zúčastnilo 70 % mužů a 30 % žen ve věku 18–65 let.

Tisková zpráva


Česká společnost Pivovary Lobkowicz v těchto dnech uvádí na trh novinku nazvanou REFRESH [čti refreš]. Jedná se o pivo smíchané půl napůl s limonádou, které připravili v Pivovaru Černá Hora na Blanensku. A to hned ve dvou příchutích.

Pivovary Lobkowicz tak reagují na vysokou poptávku po ovocných pivech s nízkým obsahem alkoholu, tzv. radlerech. „Míchané nápoje REFRESH obsahují jen 2,2 % alkoholu, takže výborně osvěží obzvláště v horkých letních dnech. Zároveň si ale uchovávají jemnou pivní hořkost,“ uvedl Vlastimil Zedek, sládek černohorského pivovaru.

Spotřebitelé mohou ochutnat REFRESH ve dvou ovocných variantách – brusinka s grepem a limetka s pomerančem. Ta první spojuje příchuť grapefruitu a příjemně kyselé brusinky, v té druhé se snoubí osvěžující chuť limetky a šťavnatého pomeranče. Při jejich výrobě nejsou použita umělá barviva.

Anglický výraz REFRESH v češtině znamená osvěžit, občerstvit, vzpružit, což se pro nízkoalkoholické osvěžující ovocné pivo perfektně hodí,“ uvedl Libor Navrátil, marketingový ředitel skupiny. Nápoj je určen zejména pro ženy a mladé lidi, kteří se pivu doposud vyhýbali zejména pro jeho hořkost.

REFRESH se vyrábí z černohorského ležáku, ke kterému je v poměru 1:1 přimíchána ovocná limonáda. Díky tomu, že pivovar v Černé Hoře v zimě rozšířil výrobu o zařízení na míchání sirupů, vyrábí se limonády určené pro míchaný nápoj přímo v pivovaru.

Pivovary Lobkowicz nabízejí míchaný nápoj REFRESH ve skleněných lahvích o objemu 0,33 l a v sudech o objemu 20 l. Prodejní cena v restauracích se předpokládá kolem 25 Kč za půllitr.

Tisková zpráva

Ochutnejte REFRESH,  pivo smíchané půl napůl s limonádou [p261]

Tradiční pochod Pivovarská čtvrtka letos slaví 15. výročí od organizace prvního ročníku. Pořadatelem je pivovar Holba, který každoročně zve na start stovky milovníků turistiky, krásné přírody a ryzího piva z hor. Pivovarská čtvrtka se stala největší akcí svého druhu v regionu, na kterou se sjíždějí turisté z celé republiky, aby se vydali po vyznačených trasách napříč Jeseníků a současně zavítali do hanušovického pivovaru.

Loni pochod absolvovalo více než 2700 lidí a velký zájem očekává organizátor i letos. Podobných aktivit totiž ubývá, protože většina pořádaných akcí se dnes orientuje hlavně na zábavu. Pivovarskou čtvrtku vítají nejen turisté a příznivci ryzího piva z hor, ale všichni, kdo rádi vyrazí do přírody. Letos Holba ve spolupráci se značkaři z Klubu českých turistů připravila celkem 7 tras různé náročnosti. Nejkratší túra je dlouhá 10 km a je to v podstatě příjemná vycházka, naopak nejdelší jsou 2 trasy v délce 21 a 22 km. Ta nejnáročnější vede kolem pramene Tiché Orlice přes Jeřáb a nabízí jedinečné výhledy do okolí. Zvedá se totiž do výšky přes 1000 m a vrchol Jeřábu protíná hranice krajů Olomouckého a Pardubického. Velmi oblíbené jsou trasy kolem Zámečku a zříceniny Nového hradu, které navíc zpestřuje program, zaměřený na jedinečnost těchto míst, opředených pověstmi i záhadami.

Akce má své webové stránky www.pivovarskactvrtka.cz, kde je možné se zaregistrovat, ale i napsat zážitky z minulých ročníků. Najdete tady přehledný popis tras letošního ročníku, mapy, startovací místa a program. Loni se on line registrovalo celkem 800 účastníků a to pomohlo k rychlejšímu odbavení přímo na startovních místech. „Letos je to už více než 700 a přitom do akce zbývají ještě necelé tři týdny. To ukazuje na velký zájem,“ říká Lenka Krellerová z marketingu pivovaru Holba a dodává:

Proto posílíme hlídky nejen na startu, ale také odbavení v cíli na nádvoří pivovaru, aby vše proběhlo hladce a téměř bez čekání.

Pochod startuje mezi 8 a 10 hodinou ze 3 míst – Šumperka, Králíků a Hanušovic.

Dospělí zaplatí 50 Kč, děti 30 Kč a senioři od 70 let mají start zdarma. Každý startující získává mapu trasy, poukázku na občerstvení a kupon do tomboly. V cíli pak všichni obdrží diplom a odznak pochodu. Vhod určitě přijde čerstvě načepovaná Holba, možnost občerstvení i příjemné posezení s hudbou u pivovarských rybníků. Pro zájemce jsou navíc připraveny prohlídky pivovaru s odborným výkladem a navštívit mohou i expozice nového Pivovarského muzea.

Startovací místa

Šumperk – SOU, ul. Generála Krátkého (u Kauflandu)

Králíky - náměstí

Hanušovice - Pivovar Holba

Trasy

1) Králíky – Hanušovice 22 km

Nejnáročnější, vede přes pramen Tiché Orlice a Jeřáb, kde je při jasném počasí nádherný výhled do okolí. Vrchol Jeřáb se zvedá do výšky téměř 1003 metrů a jeho vrchol protíná hranice krajů Olomouckého a Pardubického. Trasa vede přes klášter Hedeč v Králíkách dále Horní Orlice – pramen Tiché Orlice – Jeřáb – Svatá Trojice – Severomoravská chata – Počátky – Vršava – Pivovar Holba.

2) Králíky - Hanušovice 20 km - Trasa vede přes klášter Hedeč v Králíkách dále Horní Orlice – Svatá Trojice – Severomoravská chata – Počátky – Vršava – Pivovar Holba.

3) Šumperk - Hanušovice 18 km – Trasa s překvapením na zřícenině Nový Hrad (pověst o bílé paní). Trasa vede ze Šumperka od středního odborného učiliště – Nové Domky – rozcestník Pod Lomem – rozcestník Nad Lomem – Nad Skálami – Osikov – Pod Smrkem – Lužná – Nový Hrad – Pivovar Holba

4) Hanušovice - Hanušovice 10 km – Trasa s překvapením na zřícenině Nový Hrad. Trasa vede z Pivovaru Holba přímo k Novému Hradu a zpět do pivovaru.

5) Hanušovice - Hanušovice 12 km - Trasa s překvapením na „Zámečku“. Trasa vede z pivovaru k rozcestníku Pod Vršavou a dále na Zámeček a z tama zpět do pivovaru.

6) Hanušovice - Hanušovice 16 km - Trasa s překvapením na zřícenině Nový Hrad. Trasa vede z pivovaru do Hynčic dále Kopřivná – Pod Smrkem – Lužná – Nový Hrad – pivovar Holba

7) Hanušovice - Hanušovice 21 km – Trasa s překvapením na zřícenině Nový Hrad. Trasa vede z pivovaru do Hynčic na Potůčník – Křížový vrch – Lužná – Nový Hrad – pivovar Holba

Tisková zpráva


Rok od uvedení Cool Lemonu na trh spouští Staropramen novou kampaň

V pondělí 7. května se v televizi poprvé objeví nový reklamní spot na letošní přírůstek do portfolia Staropramenu – osvěžující pivo s ovocnou příchutí a nízkým obsahem alkoholu Staropramen Cool Grep. Kampaň „Zažeň žízeň Grepem“ navazuje na loni velmi úspěšnou produktovou kampaň na tehdejší novinku na trhu - Staropramen Cool Lemon. Hasiče žízně v ní letos doplní šamani s hláškou „Cool it“.

Když loni v polovině května na trh vstupoval Cool Lemon, kategorie těchto piv u nás v podstatě neexistovala. Ve Staropramenu vsadili na potenciál tohoto segmentu a zacílili své aktivity na netypické konzumenty piva - mladé dospělé spotřebitele a ženy. A odvaha se vyplatila. Již po prvních měsících se prodeje začaly pohybovat v řádu miliónů půllitrů Cool Lemonu měsíčně a tento trend trvá dodnes.

Za úspěšnými prodeji Cool Lemonu byla kromě vydařené receptury také dlouhodobá systematická kampaň zahrnující cílenou on-line komunikaci, PR aktivity, ATL kampaň, ochutnávkovou roadshow, promo na letních akcích i v obou prodejních kanálech retail i gastro,“ vzpomíná na loňskou 360-stupňovou kampaň Eva Zlámalová, manažerka značky Staropramen.

Na loni fungující koncept letos Staropramen Cool Lemon a Cool Grep v komunikaci navážou. „Opět se budeme soustředit na komunikaci produktových benefitů pro vybrané příležitosti konzumace. To znamená osvěžení a menší obsah alkoholu. Více než loni jsme však kladli důraz na odlehčenou a zábavnou atmosféru, která je pro příležitosti, kdy se tato piva pijí, typická. S novým konceptem šamanů zahánějících žízeň Cool Grepem se cílová skupina spotřebitelů bude setkávat až do konce léta,“ říká k právě startující kampani a marketingové podpoře Eva Zlámalová. „A s našimi šamany bude zábava,“ dodává s úsměvem.

Televizní kampaň začne půlminutovým spotem. Kreativa kampaně je dílem agentury Young&Rubicam. Spot vznikl stejně jako loni v produkci společnosti Dawson s režisérem Janem Zajíčkem. Média naplánovala a nakoupila agentura Universal McCann.

V této fázi televizní spoty doplní kampaň na Facebooku. „Jsme nyní teprve na začátku kampaně, která se bude s blížícím se létem postupně stupňovat. Spotřebitelé se mají určitě na co těšit,“ avizuje Zlámalová a dodává, že bližší informace k dalším fázím marketingové podpory zveřejní z konkurenčních důvodů až v době jejich zahájení.

Staropramen Cool Lemon a Cool Grep rozšiřují pivní kategorii a měly by být všude tam, kde lidé hledají osvěžení. Uhasí žízeň na plážích, budou zpestřením na letních party, obohatit můžou také grilování či osvěží jen tak v parném odpoledni ve stínu slunečníku. Večer bude možno se jimi osvěžit v barech, hospodách či restauracích. Prodávají se jak v segmentu retail, tak v segmentu gastro.

Tisková zpráva


Je tomu právě 30 let, co spatřil světlo světa litovelský Moravan. Cestu k zákazníkům si razil pozvolna, ale zato vytrvale. V prvním roce 1982 se ho vystavilo 4.793 hl a o rok později to bylo už více než 11. 000 hl. Dnes se tento vyzrálý „třicátník“ a mezi Moraváky nejoblíbenější pivo zaslouženě těší přízni konzumentů a ročně se ho vypije celých 65 tisíc hl.

Celková produkce Moravanu dosáhla 1 mil. 200 tisíc hl a to je množství, které by naplnilo 45 olympijských plaveckých bazénů.

Letos v květnu se Moravan poprvé objeví na trhu také v 1,5 litrových PET lahvích ergonomického tvaru, umožňujících opakované uzavření. Jde o praktický obal, určený všem jeho příznivcům, který se dobře prodává hlavně v létě. Konzumentům je Litovel Moravan k dispozici dále v sudech, klasických skleněných lahvích a plechovkách.

U zrodu Moravana stál bývalý sládek a nynější předseda představenstva pivovaru Litovel Miroslav Koutek, který je autorem receptury a dodnes si dobře pamatuje, jak jedenáctka vznikala. „V rámci zpestření tehdy poměrně chudého pivního trhu jsme měli za úkol vytvořit nové pivo. Mělo být silnější než běžná desítka, která se tehdy pila nejvíce, a obsah alkoholu měl být nižší než u ležáku. Zvolili jsem zlatou střední cestu a uvařili hned 2 várky, to bylo 400 hl světlé jedenáctky. Bedlivě jsme sledovali každou fázi výroby a pravidelně jsme ji degustovali přímo z ležáckého tanku. Pivo bylo moc dobré a s přibývajícími dny zrání se krásně chuťově „zakulacovalo“. Po třicetipěti dnech jsme kvasničák zfiltrovali, stočili a Moravan byl na světě,“ vzpomíná Miroslav Koutek.

Litovel Moravan je charakteristický hustou bílou pěnou, sytou zlatou barvou a dokonale vyváženou plnou chutí, typickou pro pivo vyráběné klasickou technologií. Vždy se vyznačoval lahodnou vyšší hořkostí, která dotvářela jedinečný charakter tohoto piva dříve i nyní. Má vysokou pitelnost, a taky proto se dobře prodává nejen v lahvích, ale také jako sudové láká štamgasty k příjemnému posezení u čerstvě načepovaného půllitru. Nejen pivní znalci oceňují výborný říz, které pivo získává kvašením na otevřené spilce i pozvolným dokvášením v ležáckých tancích. Jde o přirozené nasycení piva oxidem uhličitým, takže ho není třeba dále dosycovat.

A co se změnilo? Především obaly, etikety a taky cena. Moravan se stáčel do tehdy celostátně používaných sjednocených lahví typu EURO a do sudů. Lahve byly označeny etiketou i přesto, že etiketu tehdy měly jen ležáky, černá a speciální piva. Neexistovala krčková ani zadní etiketa jako dnes. Na etiketě byla uvedena i cena, protože byla stejná ve všech obchodech. Moravan stál 2,30 Kč (dnes je to kolem 11 Kč), zatímco běžná desítka 1,70 Kč a dvanáctka 2,80 Kč. Stupňovitost se vyznačovala na korunkovém uzávěru. Trvanlivost piva byla stanovena dle ČSN od 7 do 10 dnů a datum výroby se označoval na okraji etikety zářezem do příslušného očíslovaného políčka dne a měsíce.

Tisková zpráva

Litovel Moravan slaví třicet let a na trh přichází v novém obalu [p274]

Samson University BeerPong

[pátek, 4. květen 2012]

„Rození zemědělci“ vyhráli první beerpongovou tour v Česku

Pivo Samson na půl roku zdarma, to je první cena pro vítěze jarního finále „Samson University BeerPong Challenge“. Dvoučlenný ryze mužský tým s názvem „Rození zemědělci“, který tak trochu naznačuje, jakou vysokou školu tihle dva borci studují, ustál všechny záludnosti 16členného finále a v pražském Klubu 10 se zapsal do historie českého BeerPongu.

Spojení piva a zábavy funguje mezi mladými léta letoucí. A teď mají stolní fotbálky, šipky a kulečník v Česku nového konkurenta. BeerPong, jediný sport, při kterém nemáte žízeň.

Studenti měli při deseti zastávkách Samson University BeerPong Challenge přece jen pár výhod. U házení jim asistovaly krásné Samson Girls, vše bylo pod dohledem rozhodčího a moderátora v jedné osobě a ti nejlepší z každého kola automaticky postupovali do velkého jarního finále.

To hostil Klub 10 na Strahově, místo BeerPongu zaslíbené. A když deset výherců z předešlých kol doplnilo šest divokých karet, šlo se na to. Atmosféra byla strhující. Například tým z jihu Čech si do Prahy přivezl hodně hlasité fandy. Nakonec ale ani to nestačilo.

Historicky prvním vítězem celé Samson University BeerPong Challenge se totiž stali „Rození zemědělci“ z pražské Zemědělské fakulty. A budou se mít skvěle. Pivovar Samson jim ze svého portfolia věnoval pivo na půl roku zdarma. Druhý tým Freeride si odnesl dárkovou kazetu pivovaru Samson a třetí Topenáři zvedli nad hlavu karton piv.

Jarní túra byla takovým nultým ročníkem a na podzim chystáme BeerPong rozjet ve velkém. Potvrdilo se nám totiž, že je to zábava spojená s pivem, která lidi baví,“ říká obchodní ředitel Samsonu David Posekaný.

Informace, fotky a videa najdete už teď na zcela nových webových stránkách www.samsonbeerpong.cz nebo na http://www.facebook.com/samsonbeerpong, kde už se začíná formovat armáda fanoušků.

Věděli jste, že BeerPong se na amerických univerzitách objevil už v 70. letech?

Pravidla BeerPongu:

Základem je dlouhý stůl a dva dvoučlenné týmy. Jde o to trefit pingpongovým míčkem kelímky soupeře s pivem sestavené do tvaru trojúhelníku. Trefíte se a soupeř pije. Vyhrává ten, kdo vystřílí všechny soupeřovy kelímky.

Tisková zpráva

Samson University BeerPong [p226]

Představujeme novou značku CROSS MIX

[čtvrtek, 3. květen 2012]

Vyškovský pivovar představil k prvnímu výročí převzetí výroby společností CZECH BEVERAGE INDUSTRY COMPANY, a.s. novou vlastní značku – CROSS MIX.

Velké oblibě nejen mezi mladými a ženami se těší v posledním období nápoje vytvořené smícháním piva a limonády, v zemi původu známými pod názvem Radler.

Pro nadcházející období připravila naše společnost rovnou dva druhy těchto nápojů. Základem je pivo, které je ve správném poměru smícháno s limonádou. Běžně a nejčastěji jde o světlé pivo s citrónovou limonádou.

V našem pivovaru jsme představili pod názvem BEERMIX CITRON s kapkou maliny osvěžující nápoj, kde základem je světlé výčepní pivo a limonáda s příchutí citrónu, jejíž chuť je ozvláštněna dotekem malinové chuti. S obsahem alkoholu 2,2 % obj. jde o standardní, ale chuťově výjimečný, nápoj svého druhu.

Pro ty, kteří vyžadují osvěžující pití bez alkoholu, jsme připravili BEERMIX FREE DARK s kapkou višně. Jde o směs nealkoholického piva s limonádou kolového typu s přídavkem višňové chuti. Obsah alkoholu je nižší, než je tomu u nealkoholických piv a to 0,2 % obj., což je v České republice doposud málo obvyklé.

Křest nové značky a jejího loga se uskutečnil před více jak šestisty přítomných dne 27. 4. 2012 v areálu pivovaru Vyškov. První velmi pozitivní ohlasy na harmonickou chuť obou nápojů máme již od účastníků křtu. Kmotrem nové značky CROSS je v regionu populární kapela DARK GAMBALLE.

Oba nápoje CROSS MIX jsou v prodeji již od 1. 5. 2012. Dodáváme jak ve vratných lahvích, tak i v KEG sudech.

CROSS MIX – osvěžení a lehkost

Tisková zpráva

Představujeme novou značku CROSS MIX [p262]

Plzeňský Prazdroj na oslavu 170. výročí svého zrodu připravil speciální program prohlídek pivovaru. Během nich se budou moci návštěvníci od dubna do listopadu vydat za historií Pilsner Urquell nebo projet pivovarem na formanském povoze. Oslavy kulatého výročí zahájilo slavnostní odhalení „orloje“, který byl umístěn na průčelí historické budovy vedle Jubilejní brány pivovaru a odpočítává čas zbývající k výročí uvaření první várky piva Pilsner Urquell. Oslavy vyvrcholí 5. října na Náměstí republiky v Plzni.

Foto

Náš pivovar má za sebou 170 let bohaté a zajímavé historie, kterou chceme návštěvníkům zprostředkovat během nových speciálních prohlídek nazvaných Za historií Pilsner Urquell a Pivovarem na formanském voze. Věříme, že obě tematické prohlídky návštěvníky zaujmou, protože na ně čeká řada informací a perliček z historie pivovaru i vaření plzeňského piva, které jsme zatím při klasické prohlídce pivovaru neprezentovali“ komentuje Tomáš Raboch z Návštěvnického centra Plzeňského Prazdroje.

Za historií Pilsner Urquell

Průvodní role netradiční prohlídky se zhostí v dobovém kostýmu reálná historická postava Václav Mirwald, plzeňský měšťan a jeden ze zakladatelů pivovaru, případně jeho choť Barbora. Představí návštěvníkům, jak pivovar vypadal při svém založení i jak se vařilo a vaří pivo Pilsner Urquell. Kromě zajímavých informací o samotném pivu a plzeňském pivovaru účastníci prohlídky získají jedinečnou příležitost na vlastní kůži zažít drobné detaily ze života pivovarských zaměstnanců z 19. století, a dospělí navíc ochutnají přímo v historických sklepích ležák Pilsner Urquell, vyráběný tradiční metodou kvašení a zrání v dubových kádích a ležáckých sudech.

Foto

Prohlídky pro individuální návštěvníky se konají každý víkend od 21. dubna do konce listopadu. Aktuální časy prohlídek jsou uvedeny na internetových stránkách www.prazdrojvisit.cz. Skupiny minimálně o deseti osobách si v těchto měsících mohou objednat prohlídku kdykoliv během otevírací doby. Prohlídka zahrnuje úvod do historie v návštěvnickém centru, návštěvu stáčírny, panoramatické kino a unikátní expozici surovin, historickou varnu ze 30. let minulého století restaurovanou do původního stavu i současnou varnu Pilsner Urquell, síň slávy s cennými předměty spojenými se založením pivovaru a dobou jeho slavného rozmachu a na závěr původní pivovarské sklepy s kvasnými káděmi a dubovými ležáckými sudy plnými plzeňského piva. Vstupné zůstává stejné jako při klasické prohlídce pivovaru: 120 Kč dospělý, 80 Kč zlevněné vstupné pro děti od 6 let, studenty a seniory starší 70 let.

Pivovarem na formanském povoze

Z pravého formanského povozu se návštěvníkům pivovaru nabízí netradiční pohled na nejrůznější zákoutí pivovaru. Z nové perspektivy, kterou běžný turista nezná, mohou poznat historické industriální dědictví obou pivovarů Prazdroj i Gambrinus, např. starou elektrocentrálu, říční vodárnu, vodárenskou věž, ale také fungující provozy jako sladovnu nebo varnu.

Spřežení pivovarských koní, pod vedením kočí Jany Míčové, představuje opravdový unikát plzeňského pivovaru. Osmileté chladnokrevné kobyly nejenže zajišťují při speciálních příležitostech rozvoz sudového piva do hospod a restaurací v Plzni, a patří tak neodmyslitelně k místnímu koloritu, ale účastní se i soutěží pro tažné koně, kde vynikají v disciplíně zvané formanská jízda.

Trasa této prohlídky vede z nádvoří pivovaru ke staré vodárně, bednárně přes historickou elektrárnu kolem vodárenské věže, jedné z dominant pivovaru, stojící na bývalém plzeňském popravčím vrchu. Dále směřuje ke stáčírně a staré sladovně. Po zastávce v pivovaru Gambrinus odveze formanský povoz návštěvníky k historické varně Pilsner Urquell. Odtud se, již pěšky, vydají prozkoumat varny Pilsner Urquell, síň slávy a prohlídku zakončí stylově v historických ležáckých sklepích ochutnávkou nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell, které je zletilým návštěvníkům čepované přímo z dubového ležáckého sudu.

Cesta na pivovarském formanském voze se uskuteční 5. května a dále každou první sobotu v měsíci až do listopadu. Aktuální časy prohlídek jsou uvedeny na internetových stránkách www.prazdrojvisit.cz. Vstupné je 150 Kč pro dospělého a 100 Kč zlevněné vstupné seniory starší 70 let. Možnost rezervace na telefonním čísle: 377 628 888.

Tisková zpráva


«« « Strana 37 z 41 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI