Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo Holba poprvé naplnilo nové ležácké tanky. V pivovaru vrcholí přípravy na letní sezónu.

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo Holba poprvé naplnilo nové ležácké tanky. V pivovaru vrcholí přípravy na letní sezónu.

[pondělí, 23. duben 2012]

Pivovar Holba ukončil hlavní etapu rekonstrukce ležáckých sklepů a už letos v létě využije jejich plnou kapacitu 20 tisíc hl. 40 milionová investice přinese výrazné zvýšení kapacity ležáckého sklepa a další zlepšení podmínek pro dlouhé dozrávání piva.

Nyní máme plnou kapacitu sklepa, což nám umožní plynule vykrývat letní odbyt,“ říká Vladimír Zíka, výkonný ředitel pivovaru a potvrzuje připravenost pivovaru na sezónu. Stáčírny sudů běží od tohoto týdne v plném provozu na 3 směny, stejně jako varna, kde navíc dochází k prodloužení cyklu. Od dubna nastoupilo do pivovaru 10 brigádníků, především do obslužných provozů stáčírny a expedice. Pivovar očekává nárůst poptávky už od května, jak velký bude, z velké míry ovlivní počasí. „V létě očekáváme až stoprocentní nárůsty prodeje, které jsme připraveni plynule vykrýt. Nejde jen o zajištění odbytu ale o kompletní servis, poskytnutý zákazníkovi,“ kometuje Vladimír Zíka.

V Holbě stále drží klasickou výrobu piva, která staví na tradiční metodě pomalého zrání, takže ležák ve sklepích dozrává až 2 měsíce. Proto je zapotřebí vytvořit zásoby v dostatečném předstihu.

Nové ležácké sklepy

Ležácké sklepy jsou v Hobě rozděleny do 5 oddělení, z toho jedno je přetlačné s 6 novými přetlačnými tanky. Nové jsou i ležácké tanky ve většině oddělení. Jsou vyrobeny z nerezové potravinářské oceli, aby vytvořily ideální prostředí pro zrání piva. Jejich výhodou je také automatická sanitace, která zajišťuje sterilní prostředí.

Rekonstrukce ležáckých tanků představovala celkovou výměnu zařízení i stavební úpravy. Kromě ležáckých tanků došlo k výměně hradících armatur, důležitých pro přesnou regulaci tlaku vznikajícího oxidu uhličitého, který ovlivňuje říz i pěnivost piva. V prostorách sklepa je nutné celoročně udržet stálou teplotu do 3°C a to vyžaduje spolehlivý a současně výkonný chladící systém. To bylo důvodem, aby původní žebrovice nahradily chladící registry. „Pozvolné dozrávání je nejdelším procesem při výrobě piva a významně ovlivňuje jeho chuťové vlastnosti. V případě, že při něm dojde k teplotním výkyvům, promítnou se do nežádoucích příchutí nebo vůní piva,“ vysvětluje Vladimír Zíka.

Kromě udržení stálé teploty je pro kvalitu piva nezbytná dokonalá čistota všech technologických zařízení včetně rozvodů, proto ty původní skleněné nahradily nerezové, umožňující důkladnou sanitaci.

Tisková zpráva


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI