Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Osmé slunce

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Osmé slunce

Osmé slunce

Osmého ročníku festivalu minipivovarů Slunce ve skle jsem se zúčastnil pasivně, tedy jako návštěvník nikoli jako čepující (jako loni ). Chtěl jsem se dostavit co nejdříve, abych byl ušetřen tlačenicím mezi pivochtivými. Člověk míní a Bůh mění. Dorážím na černickou náves mezi 14 a 15 hodinou odpolední a všechny prostory jsou už slušně zaplněny. Hned na úvod potkávám Janu, která mi sděluje prozatimní dojmy - zejména, že pivo z Opavy není vůbec dobré a zatím jako jediné putovalo do kanálu. Další prý nedobré je z nějakého létajícího pivovaru z Brna - taková stejně nemám v plánu ochutnávat.

Situace na pivovarském dvoře
Situace na pivovarském dvoře

Množství návštěvníků nedovoluje moc fotit, naštěstí Jana tu byla dřív a nafotila nějaké snímky ještě před návalem, jemuž podobné můžeme dnes a denně vidět v různých formách zpravodajství. Tady šlo ovšem o setkání pohodových lidí podobného zaměření různých národností. Pivní akce jsou vůbec typem kulturního vyžití, kde jsem za celý svůj pivařský život prakticky nezaznamenal žádný případ násilí. Doufejme, že tomu tak bude i do budoucna.

O nedostačujícím prostoru pro takovou akci toho bylo řečeno dost. Otázkou zůstává, jak tuto situaci řešit. Omezení počtu pivovarů by asi nemělo na zvyšující se návštěvnost vliv a přesunutím akce na jiné místo ztratí festival dost ze svého genius loci. Opravdu nezáviděníhodná otázka.

Pivaři všech zemí vítejte
Pivaři všech zemí vítejte

Ale dost bylo úvah. Pojďme na pivo. Bylo z čeho vybírat. Já jsem se zaměřil na pro mne nové a nebo jinak nedostupné kousky. Favoritem byl světlý ležák, což někdy dost skřípalo, protože některé, i mnou vyhlídnuté pivovary, jej prostě buď nevaří, nebo ho dnes s sebou nevzaly. Opět mi tak unikl např. potštejnský Clock.

Ležák byl letos prostě v menšině. Různá jiná zejména svrchně kvašená piva za dominance ejlů letos převálcovala ten náš klasický spodně kvašený ležáček. Trochu to navozuje paralelu s děním v Evropě :(

Naraženo
Naraženo

Ochutnal jsem 10 vzorků: Chrudoš z pražského Libockého pivovaru ; kraslický Krušnohor 12°; Jozef II 10° od holíčského Wywaru ; frýdlantský Albrecht 12°; Svatováclavský ležák 12% od Antoše ze Slaného (vařený ze zeleného (nesušeného) chmele); teplický Monopol 12°; padochovský Antonín 12%; Metternich 12° z Plas ; Baštýř 12° od Velkého Rybníka a nakonec speciálek 13,5% od pražských Tří růží. Vše se bez problémů dalo vypít. Pokud bych měl jmenovat dle mého stupně vítězů, tak by to bez udání pořadí byly Monopol, Albrecht a Antoš. Co nejvíc chutnalo letos Vám?

Stánek teplického monopolu
Stánek teplického monopolu

Co letošnímu ročníku říká Jana: "Ve dvou jsme ochutnali celkem 22 různých piv různé úrovně. Nejhůře (u nás) dopadla piva z Nové sladovny Opava, jak 11° sv. Korbel, tak 12° ale Cheyenne skončila ve výlevce. Vcelku zklamáním byl nový pivovar Krušnohor z Kraslic se svými pivy 12° sv. a 13° pšenice. Jsou však "na scéně" noví, tak se snad zlepší. Rovněž tak se musí polepšit nový létající pivovar Dragonfly z Brna, jehož 15° Light Ray APA bylo dost prázdné pivo s výraznou hořkostí. Ani 12° Metternich, na rozdíl od dobré 10° Vašnosty, z nového pivovaru v Plasích, nás příliš neoslovila."

Musíte se víc snažit...
Musíte se víc snažit...

"Typ Alt napitý nemáme, takže seriózně hodnotit 12° ptm Alt z pivovaru Frýdlant si nedovolím. Připadala nám však nakyslá. Na opačné straně pomyslného žebříčku pak byla 11° letní ejlík z Wywaru, 20° Zikmund od Clocka a piva z pivovaru Monopol z Teplic. Ten taky zaslouženě vyhrál v "lidovém" hlasování se svým 14% Ale." Stříbrný byl medový Pašerák ze Železné Rudy a třetí pak Královna Šumavy 15% z Kvildy. "Zklamáním byla neúčast asi pětiny inzerovaných pivovarů, zejména těch moravských." dodává Jana.

Monopolní zátiší
Monopolní zátiší

Hudební produkce mi na takovéto akci přijde úplně zbytečná, nazvučení je takové, že pomalu neslyšíte vlastního slova. Příjemným zpestřením naopak byla přítomnost jednoho ze symbolů města Plzně - živého velblouda, kterého jste si mohli pohladit, či se s ním vyfotografovat, nebo se na něho prostě jen podívat.

Sluší se ještě doplnit, že hostitelský pivovar Purkmistr uvařil pro tuto událost festivalový pivní speciál 15° IPA, jehož slavnostního naražení se ujal Josef Krýsl.

Letošní maskot
Letošní maskot

Osmý ročník máme všichni za sebou. Ať žije ročník devátý. Jistě se 17.září 2016 do Plzně sjedou jak staří známí, tak i nováčci z minipivovarské branže.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 5782x] [24. září 2015]
[Pivní slavnosti] [comments: 16] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Vláďa

pondělí, 28. září 2015
23:10

Vláďa

Svobi: Dobrý den,

mohu se zeptat jak jste přišel na to, že Blahovar bere ležáky z Vinohradskýho pivovaru? Děkuji

Vladimír Stuchl


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

Svobi

úterý, 29. září 2015
09:09

Vláďa: Dobrý den, nejsem autorem reakce na Hrochův komentář, někdo si jen vypůjčil můj nick. S pozdravem Michal Svoboda


napsal(a): Svobi (svobodam(a)ctk.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
07:45


posted by: Inzerce

Fajtik

čtvrtek, 24. září 2015
17:19

jiri.kana: Pozoruji to u sebe stejně. Po ejlech jsem ráno takovej koženej až jakoby praštěnej něčím tvrdým do hlavy. Osobně to přisuzuji vyšší stupňovitosti ejlů a tím i(většinou) většímu obsahu alkoholu. Párkrát jsem o tomto fenoménu přemýšlel a jiné vysvětlení mě nenapadlo.

Pepa
Po zapnutí pc systém pivního infa vyhodnotil, že jsem uživatel Fajtík.
Hustě nezabezpečenej web.

Jinak k té přelidněnosti bych řešenį měl-zavést povinné kvóty, kolik pivních uprchlíků vpustit na černickou náves. A klidně dát vstup za stovku, když někdo dokáže na celou sobotu uprchnout z domova do Černic, kde utrácí za alkohol, určitě bude mít i tu stovku na vstupenku.
Otázka do pléna
Kolik vstupenenek natisknout, aby se tam člověk cítil jako člověk?


napsal(a): Fajtik (fajtik(a)email.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 24. září 2015
16:41

jiri.kana

Mám trochu strach, abych tu nerozjel nějakou úchylnou nepivní politickou debatu, ale nedá mi to, abych se nezeptal - jak to myslíš s tou evropskou paralelou? Ejly jsou v módě, lidi je chtějí a rádi za ně platí. Kromě toho já osobně považuji ležák za "vyšší disciplínu" než ejly a přiznejme si, že leckteré minipivovary ležákem zrovna neoslňují. Tak je asi lepší, když přivezou ejl. Taky lze s úspěchem doufat, že se tam pod vrstvou chmele leccos schová.

Otázka do pléna na závěr (abych odvedl pozornost od politiky): pokud srovnáte rána po větší konzumaci ejlů s rány po ležákovém mlsání - pozorujete nějaký rozdíl? Nebo je ranní/noční ipohlav jen mým problémem?


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Fajtik

čtvrtek, 24. září 2015
17:01

jiri.kana: Pozoruji to u sebe stejně. Po ejlech jsem ráno takovej koženej až jakoby praštěnej něčím tvrdým do hlavy. Osobně to přisuzuji vyšší stupňovitosti ejlů a tím i(většinou) většímu obsahu alkoholu. Párkrát jsem o tomto fenoménu přemýšlel a jiné vysvětlení mě nenapadlo.


napsal(a): Fajtik (fajtik(a)email.cz) [Odpovědět]

Chody

pátek, 25. září 2015
09:19

Chody

jiri.kana: Je mi trochu smutno, že jak ležáky v našem minipivovarnictví tak evropské státy pomalu ztrácí na svém postavení...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

hroch

pátek, 25. září 2015
10:24

hroch

Chody: Já jsem ze začátku bral ejly jako ozvlášťnění nabídky, a podle síly jsem si myslel, že trochu v hospodě nahradí tvrdý alkohol. Přeci jenom sedět u ležáku a na přípitek se dát silnýho ejla, je trochu na vyšší úrovni než pivo zabít vodkou. Jelikož je jednodušší uvařit i vykvasit ejl, a hlavně je to modní záležitost tak je minipivovary hrnou. Ale horší je, když není na akci pitelný pivo.
Byl jsem po půl roce ve Zlých časech a bylo mě smutno. Před půl rokem zhruba třicet druhů piva na čtyřiceti kohoutech ve třech barech a z toho minimálně půlka ležáky(některé druhy paralelně na více barech). Výběr zajímavý. A minulý týden asi sedmnáct druhů piv, na všech výčepech se téměř opakující a ztoho jen snad tři ležáky a dvě pšenice. Jak tam o jednom i dobrém ejlu řekl pan Hrabina- zbytečné pivo, je dobré, ale takových tady je dvacet druhů, ale celý večer se to pít nedá. Před dvěma lety a i ještě na jaře, jsem si ve Zlejch připadal jak dítě v hračkárně, pil jsem- zajímavý ejl, pro mě neznámý ležák, jiný zajímavý ejl, jiný ležák a tak pořád. Nyní jsem přijel bez potřeby přehořčit si večer a neměl jsem co zajímavýho pít, protože byl na čepu skoro jen ejl.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Svobi

pátek, 25. září 2015
10:50

hroch: Není to problém jen Zlejch časů, ta samá ejlová katastrofa je u Stehlíčka v Tramwaji, v baru Na Palmě, v Kulovym blesku, kde mi paní za barem dokonce řekla, že ležáky tam moc nemaj proto, že to nejsou zajímavý piva. Nebo si vemte takový Blahovar-kdekoli potkám jeho stánek, má tam hlavně ejly. Ležák bere od Vinohradskýho pivovaru, jenomže to je právě takovej ten nešťastnej pivovar, kterej neumí po téměř ročním provozu dobrý ležák uvařit.


napsal(a): Svobi [Odpovědět]

Jana

pátek, 25. září 2015
11:24

Jana

Svobi:
Přesně tak. Asi už přestanu chodit do hospody. :D Normální ležák, natožpak 10° aby člověk lupou pohledal. Buď europiva, nebo ejly a pod.:(


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dan

středa, 30. září 2015
02:37

Dan

Jana: Také mám bohužel stejnou zkušenost s "přeejlováním" v některých, dříve zajímavých hospodách. Ve Zlejch Časech jsme měli letos asi třikrát akci, zhruba deset lidí, pokaždé na prostředním baru a pokaždé to bylo stejné. Za chvíli nebylo co pít, protože v nabídce byly prakticky jen ejly. Nakonec jsme si běhali dolů pro Únětice. V Kulovém blesku je to to samé.
Skoro mám obavy, že český ležák pomalu vymírá. A dobrých desítek je už opravdu málo. U mne vede ta únětická a také Clock z Potštejna. Teď je otázka, jestli se všichni nevrhli na svrchňáky kvůli jednoduššímu vaření a nebo jestli jejich obliba skutečně tak stoupá...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Jana

středa, 30. září 2015
09:14

Jana

Dan:
Přesně tak Zkusil jste někdy hostomickou 10°? To je mňamka! Bohužel, k dostání jen v místě. Jinak si taky dávám Únětice, stabilní výborné pivo.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dan

středa, 30. září 2015
11:01

Dan

Jana: Díky za tip. Hostomická desítka mne zatím míjela, nebo já jí, určitě to brzy napravím


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 30. září 2015
13:48

Roman Holoubek

Dan: Já za sebe, s letošní zkušeností, bych zařadil ke kvalitním českým výčepním pivům vedle Hostomic i Lobeč. A také Hendrycha, Kout, Frýdlant, Únětice.


VlJa

středa, 14. říjen 2015
08:37

VlJa

Zdravím, byli jsme v Hostomicích na pivním vandru a na naší trase Zadní Třebáň - Všeradice - Hostimice, bylo to z Hostomic jednoznačně nejlepší pivko. Ještě k článku, včera jsem se stavěl v Kraslicích a s obavou, viz. Váš článek, jsem si kupoval pivo na doma. Navečer jsem ochutnal ležák a jestli mohu porovnávat s nedávno ochutnanými ležáky z Chlumce a Zbraslavic, tak byl jednoznačně nejlepší ležák kraslický.


napsal(a): VlJa [Odpovědět]

Nomád

neděle, 11. říjen 2015
16:39

Nomád

Roman Holoubek: Letos u mne vede Koutská desítka čepovaná v Pensionu Všeruby. Týden jsme v tamním kraji jezdili na kole, pili jsme Bezděkov, Chudenice ale ta Koutská desítka naprostá bomba. Petr


napsal(a): Nomád [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 24. září 2015
12:00

Jana

Oceněná piva,s výjimkou Monopolu,který byl skvělý,mne nijak neoslovila. Zejména ne ta Královna Šumavy. Ovšem "hlas lidu, hlas boží". Rozhodně lepší byl sortiment piv z Wywaru a i jiných pivovarů. Co s tou přeplněností diváky? Buď posunout začátek na dřívější hodinu, nebo udělat festival dvoudenní. Taky mne nic lepšího nenapadá.Náves nafouknout nejde. Jo, a vembloud byl opravdu sqělý. Jen pro doplnění, to Chody vynechal, do Plzně připutoval i se svým majitelem z rodinné farmy Uhrovic mlýn, která se nachází poblíž hradu Krakovce na Rakovnicku.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI