Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

SVS, aneb přírodní HGB

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

SVS, aneb přírodní HGB

SVS, aneb přírodní HGB

Na letošní přehlídku minipivovarů jsem se samozřejmě těšil. Těšil jsem se, jak ochutnám pivka nových pivovárků vzniklých za poslední rok, které se přihlásily k účasti na černických slavnostech. Bohužel situace nastala taková, že nemohu pít alkohol. Slunce ve skle ale není jen o chlastu, je i o atmosféře, o setkání s lidmi od fochu a jinak pivně postiženými. Jak jinak to vydržet bez koštu, než řídit motorové vozidlo. Na poslední chvíli tedy kontaktuji hlavního organizátora celé akce, pana Míče, zda bych se nemohl účastnit alespoň jako "pracující". No problem!

Zahájení akce na spodní scéně
Zahájení akce na spodní scéně

Takže v sobotu ráno nakládám vše potřebné do auta a za svitu sluníčka vyrážíme do Černic. Jsme umístěny do prostoru parkoviště vedle Modré hvězdy z Dobřan, z druhé strany je neobsazený stánek, zřejmě někdo slíbil a nedorazil. A takových bylo víc. Kolem poledního ještě pěkně svítí sluníčko a dá se říci, že je poměrně hic, i když mráčky už se začínají kupit. Mám strach, že sudy budou na slunci (zapomenul jsem nějakou plachtu či ubrus na zakrytí) a pivo tak bude trpět a pěnit. Zanedlouho však začíná poprvé pršet. Návštěvníci se schovávají pod velký stan se sezením a ostatní prostor je prakticky prázdný. Po dobu trvání akce prší ještě několikrát a s přibývajícím časem je vidět, že déšť už tolik nevadí. Někteří tak mají pivo pokřtěné přírodním HáGéBéčkem...

Naše stanoviště
Naše stanoviště

Nemusím zmiňovat, že nabízený sortiment byl bohatý a není v silách smrtelníkově ochutnat vše, i kdyby si nechával čepovat do festivalových skleniček o obsahu 1/8l. Letos, snad i díky počasí se mi čepovalo do těchto pivních štamprlí dobře, pivo teklo tak akorát, nepěnilo. Plno značek a piv bych rád poprvé či znovu ochutnal a snad tady napsal, co bylo vynikající a co naopak stálo za kanál. Tohle hodnocení nechám tentokrát na jiných. Já jen koštnul na špičku jazyka ejl od Clocka, ležáky z Děčína, Dalešic, Pacova a od Hastrmana Retro dvanáctku. U manželky zvítězila jedenáctka od přehrady.

Bizon a Dalešice
Bizon a Dalešice

A jak to vidí paní Jana? Obecně vzato: ležáků bylo zastoupeno podstatně méně než svrchně kvašených piv. Převládaly styly IPA, ALE atd. Sem tam nějaká pšenice. Mým favoritem z ležáků byl (ostatně byl i dosud) Mastník 11° (Krčín). Vynikající byl i Kellerbier z MahrsBräu, který nečepoval tradiční Bavorák, ale Martin z Kulového blesku :-D Ještě nás zaujala Letní IPA od Radouše, Belveder - mnichovský ptm ležák 12°, Hastrmanovo pivo Sedící býk US IPA 17°, slušná byla tmavá pšenice i Amber ALE z Liboce, Třebonický La Fayette saison 13°, Urban Cornel IPA 14°, z Polep Oliver - 12° pšenice a něco (ale už si napamatuju co) od Krýsla z Garage. Nic moc byly Letiny a Padochov. Příšerné pak bylo vietnamské pivo - černé lepidlo, kterého jsem si jenom usrkla a stačilo. Jinak z toho, co jsem (jsme) ochutnali, špatného nebylo nic.

Pražský Bavorák
Pražský Bavorák

Ovšem co zklamalo, byla neúčast mnoha avízovaných pivovarů. Osobně si myslím, že tento ročník byl, co se týče novinek, dosti chudý. Chyběli též Slováci (třeba tradičně zastoupené Prievaly).

Dwarf pak okoštoval a podělil se s námi o své hodnocení: Začínám jako obvykle výrobky pivovarů, s nimiž jsem neměl dosud tu čest… Podotýkám, že se nevyžívám v hledání hřebíčků, citrusů, melounů a jiného koření a ovoce, že poznám estery, diacetyl a další vady v pivu, ale prioritou mého poznání je: chutná vs. nechutná / chci vs. nechci si pivo ještě dát (hned nebo někdy příště)

Nádvoří na začátku akce
Nádvoří na začátku akce

Lyer 12° světlé: dobrý český ležák - bez výhrad; Libocký pivovar Chrudoš 11° světlé: ucházející pivo slabší v těle - bez chuťových vad; Letiny 10° světlé: pivo podivné staré sklepní chuti - buď je tam velké množství nesladovaného obilí nebo se něco nepovedlo technologicky - zklamání / na to, že to byl speciální host, tedy slabota; Clock 11° pšeničné: slušná pšenka , nic špatného, nic uchvacujícího; Antonín 12° světlé: nevím, nevím, opravdu to už není Kácov?? / s odhlédnutím od problému místa vzniku je to dobré pivo, asi jako Kácov ;-); Pod Lípou Sedlák 12° světlé: zklamání, nechutná mi; Hoa Vien 12° světlé: nakyslá těžká chuť, pivo asi utrpělo dlouhou cestou...

Na návsi
Na návsi

Pokračuju pivy, s kterými mám dobrou zkušenost a nebo jsem je dlouho neměl. Sentický Kvasar Rauchbier 12° světlé: ve vůni nic, v chuti velmi decentní rauchová chuť, pivo celkově vyvážené, jak už je v Senticích zvykem; Sentický Kvasar medové 15° světlé: sentická klasika - dobré vyladěné a dlouhými lety prověřené pivo; Kohout (Faltus) 11° pšeničné: pšenka z České Třebové spíš horší - něco mi tam nesedí; Kapitán (Děčín) Admirál 12° světlé: Kapitán si u mě napravuje reputaci - pohodový český ležák; Purkmistr 12° světlé: domácí klasika vhodná na celovečerní posezení; Krahulík 12° světlé: v Zichovci pivo dělat umějí, o tom není pochyb; Svatý Ján Povstalec 13° ale: 1. svrchňák - s pivy z Polep mám jenom dobré až výborné zkušenosti, Povstalec není výjimkou.

Výčepní místa na parkovišti
Výčepní místa na parkovišti

Velkorybnický Hastrman Blond 12° ale: ani u pana Vorla jsem nikdy nenarazil - slušný ejlík; Cornel IPA 14° Třebíč je pro mě jistota výborného piva, jejich IPA je prostě výborná; Zhůřák Amber 14° ale: i Zhůřák proslul vymazlenými ejly a tento mi to potvrzuje; Cornel singl malt 12° ale: návrat ke stánku Třebíče a zkouška mně dosud neznámeho typu ejlu - není co dodat, to by se dalo pít pořád; U Bizona Yerba Mates 12° polotmavé: tohle mi loni přišlo zajímavé a chutná mi to i letos - zajímavý experiment s výborným výsledkem; U Stočesů 12° pšeničné: poslední pivo z posledního fungujícího stánku dopíjím v trolejbuse - víc si nepamatuju...

Pozdější vítěz
Pozdější vítěz

A kdo to letos vyhrál u návštěvníků? 1. místo Pivovar Antoš Slaný – Tlustý netopýr 17%; 2. místo Létající pivovar Falkon – Stalker IPA 16%; 3. místo Podklášterní pivovar Urban – Corner IPA 14%

Klišé říká, že nejen pivem živ je člověk. Pojďme se tedy podívat na možnost jiného občerstvení. Tentokráte jsem nevolil, a ani by to nešlo, jídlo v restauraci, ale využil stánků rozesetých po Černicích... Prvně dávám grilované maso s hořčicí a chlebem a posléze kotlíkovou gulášovku, která je výborná a k pivu se dost pasuje. Kulturní program nehodnotím, na dolní scéně sem tam hrála nějaká rocková kapela a pamatuji se jen, že při té pozdější několikrát vypadl proud.

Za rok to chce jen ošéfovat počasí a můžeme se zase všichni v Černicích sejít a ochutnávat a ochutnávat a ochutnávat...

P.S.: Děkuji za hodnocení Dwarfovi a Janě, té pak i za poskytnutí fotografií



[Richard Chodora] [Zobrazeno 6192x] [24. září 2014]
[Pivní slavnosti] [comments: 8] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

strevlas

pátek, 26. září 2014
22:08

strevlas

Dwarfe, z toho seznamu ochutnaných piv se mi svírají útroby, jen to čtu, jak je dlouhý...


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Dwarf

sobota, 27. září 2014
09:47

Dwarf

strevlas: 21 malých a 1 velké pivo za 12 hodin, to není tak moc, ne? ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
07:20


posted by: Inzerce

strevlas

neděle, 28. září 2014
00:00

strevlas

Dwarf: no, nevim. Asi máš lepší alkoholdehydrogenázu.


napsal(a): strevlas [Odpovědět]

Narmer

středa, 24. září 2014
20:51

Narmer

koukám na názvy piv a vidím, že nebudeme první, kdo bude vařit pivo s názvem Černá svině :-); plánujeme to vařit jako speciálek k letošním vánocům :-)


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

phrabina

čtvrtek, 25. září 2014
15:04

phrabina

Narmer: Černá svině je zde http://www.pivovarkostelec.cz/node/7512


napsal(a): phrabina [Odpovědět]

Narmer

čtvrtek, 25. září 2014
17:37

Narmer

phrabina: děkuju za odkaz; tak holt těch Černých sviní bude chrochtat víc :-)


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

Kejna

středa, 24. září 2014
11:53

Kejna

Vím, že jsem slíbil poslat i svoje postřehy, ale bylo toho moc, nestíhám a omluvou mi budiž, že jsem si to ještě ani na beerborce zapsat nestihl. Nicméně mí soukromí vítězové byli Radouš - Nový ležák pana Ilgnera a Prager Laffe – Blondie Golden Ale Rudy Lacha. Jako jeden z mála jsem měl možnost ochutnat i jarinovu Černou svini verze 2.0, z kteréžto jsem byl nadšen neméně.
Bohužel jsme se nevyhnuli ani zklamáním a to i u jmen, která jsme považovali až za nedotknutelná, každopádně to byl opět úžasný den a těch pár kapek nám vůbec nevadilo. Tak zas za rok.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Chody

středa, 24. září 2014
12:40

Chody

Kejna: Neva, tentokrát jsme byli prostě rychlejší :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI