Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Slavnosti pivovaru Ferdinand 2010

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Slavnosti pivovaru Ferdinand 2010

Slavnosti pivovaru Ferdinand 2010 [p248]

Celé PI mě zná spíše jako občasného diskutéra, tak jsem si řekl, že nastal čas, aby mě poznalo také jako autora článků. :) Takže, co asi myslíte, že by poučeného konzumenta, za jejž se považuji, donutilo nedostavit se na takovou monstrózní akci jako je Slunce ve skle ? Po odhadu, kolik bych asi tak dokázal zlanařit dobrovolníků z řad kolegů a přátel, jsem dospěl ke zjištění, že bych jel asi tak sám nebo ve dvou. Poté však, co jsem zjistil z novinek zde na PI, že se konají slavnosti u Ferdy v Benešově, volba byla jasná! Ferda se u mě v poslední době dostal s přehledem mezi první místa v konzumaci piva. Tak jsem si řekl, že bych ho také mohl odměnit nějakým tím článkem. :)

Vítejte u Ferdy
Vítejte u Ferdy

Dohodnuto, pár pivních válečníků jsem sehnal, a tak s kamarádem v 9:16 v sobotu 18. Září 2010 nastupujeme na pražském hlavním nádraží do rychlíku směr České Budějovice. Ačkoliv obecně jsou dráhy často kritizovány, my dnes dorážíme ve zdraví a po ¾ hodině cesty jsme na čas v Benešově.

Přivítání
Přivítání

Díky skvělé poloze pivovaru jsme na místě během deseti minut. Jaké je však naše zklamání, když zjišťujeme, že je vstup až od jedenácté hodiny. :( Dospíváme tak k názoru, že nejlepší bude, když si jako správní pivní veteráni, zakoupíme lahváče dvanáctky v místní prodejně a počkáme venku na lavičce na vstupní čas slavností.

Naše dočasné útočiště
Naše dočasné útočiště

Zatímco sedíme a vychutnáváme si dvanáctku skutečného piva (chutná nám), sledujeme, že zde každou chvilku zastavují řidiči či chodci a kupují pár Ferdinandů, což nás hřeje u srdce. Po chvíli dopíjíme a už čekáme u brány. Jsme první dva platící zákazníci (vstupné 50 Kč), takže místo konání slavností je ještě zcela liduprázdné, což je vidět na prvních fotkách.

Pivovarský dvůr
Pivovarský dvůr

Při průzkumu pivovarského terénu rychle objevujeme výčep s kvasnicovou desítkou (za příjemných 15 Kč) a hned si neseme každý jednu ke stolu. Musím Benešovské upřímně pochválit, protože na desítce jsem si už dlouho tak nepochutnal. Asi v půlce piva doráží další dva kusy posil, dávají první pivo a my stíháme ještě druhé před úderem dvanácté, kdy má před sladovnou začít první prohlídka pivovaru.

Lahodná kvasnicová 10
Lahodná kvasnicová 10

Původně jsem si myslel, že zprávu z vnitřních prostorů Ferdy přinesu jako první já, ale nakonec jsem zjistil, že Malakin to již popsal velmi detailně ve svém článku z minulého roku, takže na většinu technologických detailů se mrkněte tam. Jen přidám pár fotek z jiných úhlů a nejnovější postřehy.

Mimochodem, ačkoliv je Malakin na PI taková kontroverzní osoba (jeho procentuální zastoupení vylitých piv by opravdu ukazovalo fakt otřesný stav pohostinství a pivovarnictví), jsem za něj rád, protože píše, píše hodně a informační přínos na PI má poměrně značný. Ale to bych už zabíhal k filosofování a od toho tu nejsme; takže již se ocitáme na humnech, krásně provoněných právě připravovaným sladem.

Humna
Humna

Dozvídáme se, že roční produkce sladu je kolem 2000 tun a to, že klasický humnový slad nakupuje známá německá sladovna, protože sama jej již nevyrábí. Detailně o tom psal již Malakin, já hlavně zmíním novinku, že zde už udělali i pár várek pšeničného sladu, a že se z něj údajně vaří dokonce i černohorský Velen. Vzhledem k tomu, že v Benešově mají moc velkou varnu, se vlastní pšeničné pivo bohužel neplánuje. Při konzervativním přístupu našich konzumentů by se to asi nevypilo. :(

Vzdáleně to sice připomíná nenáviděné CéKáčko, ale je to jen náduvník na namáčení sladu :)
Vzdáleně to sice připomíná nenáviděné CéKáčko, ale je to jen náduvník na namáčení sladu :)

To by bylo vše ze sladovny a přes dvůr se přesouváme na varnu. Ta benešovská je čtyřnádobová a už slouží nějaký ten rok. Přesně od roku 1932 (snad si to pamatuji dobře) a má kapacitu 270 hl.

Budova varny s charakteristickými komínky
Budova varny s charakteristickými komínky
Na varně
Na varně

Následuje vyčerpávající výklad na varně, kde ale vždycky postřehnu jen základní význam všech nádob, ještě si tak vzpomenu, že várka tu trvá cca 12 hodin, chmelí se pouze granulovaným chmelem a dávka je asi kolem 150 g/hl. Poté se naše skupina opět přesouvá, a jak je vám asi jasné, protože v Benešově vaří klasicky, na spilku.

Po otevření charakteristických tlustých dveří je již cítit klasická vůně, která vždy tak pěkně vyplňuje prostory spilky. Nejdříve míjíme menší nerezové nádoby na kvasnice, které jsou zatím stále z pivovaru Starobrno , ale Holanďanům se to údajně moc nelíbí, takže pravděpodobně brzy bude třeba brát kvasnice odjinud.

Na spilce
Na spilce

Na spilce nás opět čeká vyčerpávající výklad, porovnání klasických ležáckých tanků a CK tankům. Dozvídáme se, že oboje má nějaké ty výhody a nevýhody, ale pro mě je nejdůležitější chuť, a ta je podle mě u klasiky opravdu lepší… Osobně znám z českých CK tanků jen pár dobrých piv (Ježek, Budvar, občas Plzeň ). Z klasiky mi chutná skoro vše, i když musím uznat, že občas může dojít k výkyvu kvality, ale stejně si dám raději devět luxusních piv a jedno nic moc, než deset stále stejně (pod)průměrných nic neříkajících tekutin.

Na spilce je hezky, ale zima, takže krátké ohřátí na chodbě, a mizíme opět do zimy, do sklepa. Zde se dozvídáme, že v současnosti jsou využívána pouze tři z devíti oddělení. Ale co se dá dělat. Kapacita je něco přes 200 000 hl, ale v současnosti se vaří bohužel jen kolem 30 000 hl.

Ve sklepě - tanky 190 hl
Ve sklepě - tanky 190 hl

Koukám, jak pěkně probublává plyn z tanků ven, a říkám si: „Jen škoda, že nebyla i ochutnávka piva ve sklepě.“ Tam bývá pivo přeci jen nejlepší. Koukal jsem s pokušením na degustační kohoutek, ale holt jsem musel odolat.

Po pár dalších minutách se přesouváme na sudovací linku, kterou vidím tenhle rok poprvé. V Nymburce ani ve Vyškově, kde jsem letos již byl, nás tam nevzali.

V této části pivovaru prohlídka končí. Trvala něco málo přes hodinu, takže odcházím spokojený. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavých informací a je škoda, že někteří lidé se jdou na slavnosti pouze opít. Jelikož z každého pivovárku kouká duše a na výrobu svého oblíbeného moku by se měl každý podívat...

Zde je stále vidět řemeslo a ukáže se, jak kdo dělá svojí práci - od sládka až po lahvárnu, od uvaření várky po vydrhnutí tanků. Říkám si, že v malých pivovarech musí být tento tým sehraný, aby se dílo povedlo. V „chemičkách“ už jim totiž na člověku tolik nezáleží.

To by bylo vše k prohlídce a my se vracíme na nádvoří, kde již značně stouplo množství návštěvníků, včetně dalších dvou známých tváří, takže včetně mě je nás tu nakonec celkem šest a pokračujeme v konzumaci vynikajícího Ferdy. :)

Dávám kvasnicovou dvanáctku, která je o něco málo hutnější než desítka, ale přesto se poté vracím k desítce, protože ta se prostě nádherně pije. Co se slavností týče, tak s hudbou jsem spokojen, protože nebyla příliš hlasitá, takže ji ani moc nevnímám, kvůli hudbě na pivní slavnosti skutečně nejezdím. Toalety byly kapacitně dostatečně dimenzovány, nikdo nemusel odbíhat někam do křoví, jak bývá zvykem na mnoha jiných slavnostech. K dispozici byla také tekoucí voda, takže umýt si ruce a sklo nebyl problém.

Poměrně, na pivních slavnostech nezvyklou věcí, byla přítomnost stánku se značně pálivými omáčkami, takže jsme si potrápili chuťové buňky ochutnávkou a museli je řádně chladit.

Skuteční bratři :)
Skuteční bratři :)

V degustaci pokračujeme do osmé hodiny večerní a poté, již lehce znaveni, míříme na zpáteční vlak. Mojí celodenní jedničkou byla kvasnicová desítka, kterých jsem dal šest.

A co říci závěrem? Jsem rád, že stále žije kvalitní pivo. A Ferda v poslední době opravdu ukazuje, že umí. Je sice asi zbytečné se o tom zmiňovat na tomhle serveru, ale musím říct, že každý, kdo žije ve městě, kde mají svůj vlastní pivovárek, by si ho měl sakra vážit, protože dneska už snad všechny malé průmyslové pivovary vaří kvalitní pivko a rozhodně se vyplatí je podporovat. Přece nechcete všichni pít ty sifony! I když každodenní pohled na hospody s patoky mě přesvědčuje o opaku. :(

Držím palce Benešovským, a ať se Ferdovi daří, protože si to rozhodně zaslouží. Jen nevím, zda se konečně dostanu příští rok na SVS, Benešov mám totiž blíž a hlavně se mi tam tenhle rok velmi líbilo...

Tak a teď mě roztrhejte v diskusi, ať vím, jestli mám psát dál nebo být zase jen pouhým diskutérem :)



[Trhac] [Zobrazeno 9897x] [26. září 2010]
[Pivní slavnosti] [comments: 11] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

PetrV

pátek, 8. říjen 2010
19:44

PetrV

Nevíte jaká je možnost nákupu nefiltrovaného (nebo snad opravdu kvasnicového??) piva v sudech v pivovaru? Mám asi 30km daleko chatu, tak by se občas hodilo sjet pro soudek. Samozřejmě, lepší bude kontaktovat pivovar...ale kdyby tu náhodou už někdo měl zkušenost.


napsal(a): PetrV [Odpovědět]

pechi

úterý, 28. září 2010
11:54

pechi

Zdravím, to jsme byli ve stejné skupince při prohlídce. Chystal jsem se napsat taky něco, ale je toho tolik... Snad napíšu něco o nedělní Zoigl akci v Mitterteichu. U Ferdy se mi líbilo, organizátory dobře zvládnutá akce. Coby řidič jsem "sušil hubu" a pil malinovou Ferdinádu (vcelku dobrá), ale doma okoštoval kvasničáky dvanáctku a patnáctku, výborná piva.
Jen mě mrzí, že jsem včas nevěděl o akci v Popovicích (otevřené historické sklepy) ve stejný den, jel jsem kolem, tak jsem promarnil tuhle šanci.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 28.09.2010 ve 11:57:02


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
15:01


posted by: Inzerce

Jirka

pondělí, 27. září 2010
14:17

Musím se přidat k velice pozitivnímu hodnocení celých slavností a poděkovat tomuto pivovaru za tu chutnou dobrotu, kterou nám Benešovákum nabízí... Doufám, že sen o hospůdce u pivovaru se naplní a hospůdka se vyplní, a nebudou se tak už prodávat v benešovských hospůdkách vody z okapu :-))


napsal(a): Jirka [Odpovědět]

emu

neděle, 26. září 2010
22:58

emu

článek super... ale ten výstav ferdy je hrozná slabota, pouhých 30 000 na tak velký pivovar. v Praze je hrozně málo vidět, i když je to vlastně geograficky nejbližší malý pivovar.
a přidávám se k ocenění desítky - bohužel je jen málo malých pivovarů, které mají desítku na vysoké úrovni. benešovská k nim patří, i když na heroldovu nemá :)


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Malakin

neděle, 26. září 2010
21:48

Malakin

Myslím si, že je dobře, že se našel někdo, kdo odolal monstróznosti SVS a vyrazil namísto toho raději do Benešova, byť možná tak nějak z nouze. Kdybych nebyl tou dobou služebně v zahraničí, vyrazil bych určitě taky, páč Ferda je mým oblíbeným pivkem, zejména v posledních třech letech, kdy už to není o Bílkově mrtvém (výrazně prokvašovaném) pivu, ale o Lebedově pivu živém, navíc chmeleném bez užití extraktů.

Co se desítky týče, tak za tu nutno Ferdu skutečně chválit, neboť dobrou desítku už u nás umí vskutku málokdo. Kvasnicovou jsem ji sice dlouho neměl, ale filtrovanou nedávno v Heřmaničkách, v tamní přednádražní hospůdce U Orfa, a moc mi tehdy chutnala. Kdo tedy budete mít cestu na Vítka do Prčic a v Heřmaničkách budete přestupovat z vlaku do autobusu, nezapomeňte se tam stavit. Dle mého názoru to stojí za to.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 26.09.2010 ve 22:04:58


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

jana

pondělí, 27. září 2010
08:58

Jana

to Malakin:
...Kdo tedy budete mít cestu na Vítka do Prčic a v Heřmaničkách budete přestupovat z vlaku do autobusu, nezapomeňte se tam stavit.

Od Vítka jsem jela na kole a přestupovala na vlak. :-)) Ale mohu potvrdit výše uvedenou skutečnost.


napsal(a): jana [Odpovědět]

Jirka Bejček Stehlíček

neděle, 26. září 2010
15:27

Trhači v poho :-) !
Článek je dobrej a piš dál ! Taky mne mrzelo, že se SVS a Dny Ferdinanda kryly. Letos jsme byli jako ALIANCE P.I.V. do pivovaru koncem července pozváni a musím jen potvrdit Tvoje postřehy ze sqělé prohlídky a opravdu zajímavého výkladu, který se zaujetím pro věc lišil od podobných jiných !
Líbil se nám i přístup vedení pivovaru a takové to zdravě-rozumné nadšení, které z jejich slov čišelo. Měli jsme z nich ze všech velmi dobrý pocit. To, že držíme Ferdinandovi palce je vidět i z toho, že jako historicky první Alianční akcí, kterou jsme v našich již šesti !!! hospodách v září rozjeli, je, že jejich 15° d´Este je celý měsíc na pípách našich výčepů :-) !!!
JBS.


napsal(a): Jirka Bejček Stehlíček (prvnipivnitramway(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Trhac

neděle, 26. září 2010
16:18

Trhac

to Jirka Bejček Stehlíček: Dokonce o celé alianci P.I.V. měli Benešovští článek ve Ferdinandovo (vy)hláškách:-) Taky Ferdovi držím palce a snad se zase na něj dostanu i do aliančních výčepů:-)


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

Rosťa

neděle, 26. září 2010
14:49

Rosťa

trhat Trhace v diskuzi? Nejsem blazen. Krom toho Trhac a Ferda - ty pisou! A to jsi se mnou jeste nebyl Na Pyselce! Nashledanou!


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Trhac

neděle, 26. září 2010
16:19

Trhac

to Rosťa: Tak dík Rosťo :) Mimochodem, nedávno už jsem si v nejmenované Nuselské myslel, že s tebou pokecám, žel byl to tvůj klon, skoro k nerozeznání od originálu :D


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

Rosťa

neděle, 26. září 2010
16:31

Rosťa

to Trhac: Proto si lide mysli, ze moc piju. Ve skutecnosti ale neustale potkavaji nacelnika Hrabose!


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI