Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Kdo nepije pivo, není Čech. I tak by bylo možné definovat náš vztah k tomuto nápoji. Zaslouženě jsme na prvním místě ve spotřebě piva na hlavu. A v horkém létě chutná zlatavý nápoj venku u vody či na zahradě ještě víc. Ovšem vychlazený! Možností je hned několik.

Nejjednodušší řešení se nabízí těm, kteří se spokojí s lahvovým pivem. Nabídka různých termoelektrických autochladniček je více než dostatečná. V nejmenším provedení je lze používat i na přepravu léků nebo umístit jako minibar mezi sedadla automobilu. Hmotnost necelé čtyři kilogramy rodinný výlet také nezatíží.

Pro větší akce by samozřejmě nestačila, zvolit lze objem podle potřeby, třeba 26 nebo 35 litrů, účinek chlazení se přitom pohybuje až 20 °C pod okolní teplotu.

Foto

Točené je nejlepší

Milovníkům napěněných sklenic dnes výrobci nabízejí řadu možností, například samochladicí sudy, průtokové chladiče, výčepní minipuby, pivní chladiče s vestavěným vzduchovým kompresorem či efektní dřevěné soudky s pivním chladičem.

Samochladicí sud zvládne vychladit 20 litrů piva na optimální teplotu během 60 minut a udržet ji 12 hodin – pokud tedy vydrží obsah. Používá se zde patentovaná technologie CoolKeg, která vychází ze schopností přírodního kamene zeolit. Ten totiž absorbuje vodu. Stačí odblokovat páčku na víku sudu, ten spojí komory s vodou a drceným kamenem, který začne absorbovat vodní páru a vzniklé teplo odvede ven. Voda uvnitř stěn sudu zmrzne. K napojení žíznivců postačí už jen výčepní sada a ochotné ruce – a také záloha 1500 korun.

Foto

Další možnost představuje průtokový chladič. Vnější obal je z nerezu, teplota piva se nastavuje termostatem v přední části pod pípou. K chladiči je nutné dokoupit narážeč (pozor, musí odpovídat bečce, jejich hrdla nejsou shodná) a přívodní hadice. Tlakování můžete provádět pomocí ruční pumpy či dokoupit láhev s CO2. Ten vám zaručí, že pivo nezvětrá, což by se mohlo stát u ruční pumpy, kdy při dofoukávání přichází dovnitř vzduch.

Kontaktní chladič s akumulačním blokem umožňují pivo vychladit na požadovanou teplotu. Sudy z dubového dřeva navíc stylově vypadají. Za hodinu se vychladí 30 až 40 piv.

Foto

Pro domácí použití se osvědčily i domácí minipuby, do nichž se používají pětilitrové soudky. Lze u nich nastavit tlak, na provoz se používají bombičky na CO2. Příkon je pouze 70 W, k provozu potřebujete napětí 230 V (nebo 12 V v autě).

Výhoda tohoto zařízení či pivních chladičů? Jsou vhodné do přírody, ale neztratí se ani v domácnosti. Záleží samozřejmě na stylu interiéru, i podle něj lze volit typ chlazení.

Zdroj: iDnes.cz


Chystá se opět Miss zlatého moku 2008

[středa, 2. červenec 2008]

Že pivo a krásné dívky patří dohromady a je to snem mnoha mužů se přesvědčují každoročně ve městě chmele a piva v Žatci, kde byl zahájen další ročník jedinečné soutěže Miss zlatého moku ČR 2008 pořádaný pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce. Letos dokonce s mezinárodní účastí Slovenska , Belgie a Slovinska.

Odborná porota vybrala letos z 73 krásek osm finalistek a dvě náhradnice. Na základě odborné degustace piv zúčastněných pivovarů si jejich zástupci vybírali tu ,,svoji,, dívku, která bude soutěžit ve finále. Jako první tak měli možnost vybírat zástupci ústeckého pivovaru Zlatopramen. Z nastoupených finalistek na prknech divadla manažer Zlatopramenu Boris Rajdl bez váhání označil dívku s číslem 4. Marcelu Vovsovou z Mělníka (23 let, studentka). Marcela Vovsová právě ukončila vyšší odbornou školu zdravotní a netajila se tím, že jak ona, tak její přítel Martin i celá jejich rodina mají rádi právě pivo Zlatopramen ! Těší se na prohlídku pivovaru v Ústí, kam ji zástupci pivovaru pozvali na exkurzi, aby se seznámila s provozem. Stejné to bude i u ostatních dívek, které si ,, rozebrali ,, zástupci dalších pivovarů. * VOVSOVÁ MARCELA (23let, Mělník) zastupuje pivovar ZLATOPRAMEN. * VOSTRÁ KAMILA (19 let, Postoloprty) zastupuje pivovar BŘEZŇÁK. * BYLÍKOVÁ IVETA (22 let, Chomutov) zastupuje pivovar LOUNY. * KUBÁČKOVÁ KATEŘINA (22 let,Těrlicko) zastupuje pivovar CHYŠE. * JIRÁSKOVÁ ANITA (20 let, Náchod) zastupuje HOLS a.s. s pivem Buriánova kvasnicová 11. * HOCKOVÁ PETRA (25 let, Ústínad Labem) zastupuje ŽATECKÝ PIVOVAR. * ŠIBRAVOVÁ KATEŘINA (19 let, Poděbrady) zastupuje pivovar KUTNÁ HORA. * HOFMANNOVÁ MARTA (25 let, Žatec) zastupuje Rodinný pivovar BERNARD. K těmto osmi českým finalistkám přibudou v samotné soutěži ještě tři dívky, které nominují pivovary a chmelařské oblasti ze Slovenska , Belgie a Slovinska . ,,V létě bude pro finalistky Miss zlatého moku připraveno překvapení, loni se např. koupaly v pivu v Pivních lázních v Chodovaru. Letos to asi bude koupel a radovánky ve vodním ráji a ve vodě s chmelovým extraktem , možná i koupel v čokoládě, chceme dívky překvapit" - prozradil ředitel soutěže Petr Šimáček. České finalistky, doplněné třemi dívkami ze zahraničí, se budou prezentovat při slavnostním Galavečeru Miss zlatého moku, který bude v Žatci v rámci oslav chmele a piva - 51. Dočesné letos 5. a 6. září. Mezi soutěžními disciplínami nebude chybět ruční česání chmele na čas, správné čepování piva, volná disciplína i promenáda v plavkách. Galavečer Miss zlatého moku ČR se uskuteční v žateckém Městském divadle 5. září 2008 od 19 hodin. Vítězné dívky se představí 6.9. také na hlavním pódiu žatecké Dočesné. Spolupořadateli akce jsou: Město Žatec, Ústecký kraj, Sdružení rodáků a přátel města Žatce, Městské divadlo Žatec, Klub Vlasty Buriana, Svaz pěstitelů chmele ČR, Chmelařský institut Žatec, Český svaz pivovarů a sladoven, zúčastněné pivovary. Realizační agenturou je Gejzír ( www.misszlatehomoku.com )

Zdroj: In report.cz


Čtvrteční večery v červenci a srpnu budou už tradičně patřit oblíbenému prázdninovému festivalu Léto s Prazdrojem. První ze série osmi koncertů na Nádvoří pivovaru Plzeňský Prazdroj se odehraje už tento čtvrtek, další budou následovat vždy po týdnu.

Léto s Prazdrojem patří k tradičním zpestřením plzeňského léta, letos proběhne již šestý ročník, během kterého se představí na nádvoří pivovaru šestnáct kapel. Stejně jako vloni se pohodové letní večery ponesou v duchu různých hudebních stylů. Návštěvníci se mohou těšit nejen na rock, folk a country, ale i na další žánry, jako je latino, reggae, crossover nebo ska.

„Loňský ročník vzbudil opravdu mimořádný ohlas, průměrná návštěvnost se pohybovala bez ohledu na rozmary počasí kolem 1500 diváků na jeden koncert. Rozhodli jsme se proto zachovat koncepci různých hudebních stylů - také letos budou nádvořím pivovaru znít exotické rytmy, klasický rock i folková muzika,“ říká Markéta Formanová – manažerka rozvoje turistického ruchu z Plzeňského Prazdroje.

Léto s Prazdrojem začíná již 3. července a potrvá do 28. srpna. Kapely se představí každý čtvrtek s výjimkou 17. července, kdy se na náměstí Republiky koná Bohemia Jazz Fest Pilsner Urquell. Vstup na všechny akce v rámci Léta s Prazdrojem zůstává i letos zdarma. Koncerty začínají v 19:30 na nádvoří pivovaru Plzeňský Prazdroj. Partnerem festivalu je stejně jako vloni společnost Stock Plzeň, takže návštěvníci budou moci ochutnat některý z nápojů portfolia značek firmy Stock.

Program Léta s Prazdrojem 2008:

- 3. 7. Fast Food Orchestra (ska/reggae)

V3SKA (ska/reggae)

- 10. 7. Fleret + Jarmila Šuláková (folkrock)

Nil (crossover)

- 24. 7. Semtex (countrybeat/folk)

Mandrage (rock)

- 31. 7. Uhlíř Jaroslav (písničkář/hudební skladatel)

Petr Mach (rock)

- 7. 8. Ivan Hlas Trio (classic rock/bluess)

L.S.D. (rock)

- 14. 8. Blue Effect (bigbít)

ILL Fish (crossover)

- 21. 8. Son Caliente (latino-cuba)

Santy y su marabú (latino-cuba)

- 28. 8. Bluesberry (bluessrock)

Na Starý Kolena Band (jižanský rock)

Zdroj: Region Plzeň.cz


Belgický pivovarnický koncern se nevzdává v boji o převzetí svého amerického rivala, pivovaru Anheuser-Busch. Svou původní nabídku 65 dolarů za akcii však zatím nezvýšil. Management Anheuseru transakci, která by akcionářům pivovaru vynesla 46 miliard dolarů, odmítl s tím, že je příliš nízká.

InBev zopakoval, že preferuje přátelský dialog. Upozornil však, že učiní vše proto, aby o nabídce mohli rozhodovat přímo akcionáři společnosti. Belgický pivovar už kvůli tomu dokonce podal žalobu, aby akcionářům Anheuseru bylo umožněno vyměnit celou správní radu firmy. Podle analytiků je to krok k vyhlášení tendru na koupi akcií přímo od akcionářů bez nutnosti dohadovat se s vedením Anheuseru.

Nabídka 65 dolarů za akcii podle vedení Anheuseru, který se značkami Budweiser a Michelob ovládá skoro polovinu amerického trhu s pivem, nereflektuje skutečnou hodnotu společnosti. Návrh také údajně nedoceňuje růstový plán, který má Anheuseru pomoci ušetřit až miliardu dolarů ročně.

Pokud by InBev Anheuser-Busch nakonec získal, vznikl by největší výrobce piva na světě. Odborníci navíc poukazují, že by spojení bylo výhodné pro obě firmy. "Tam, kde je silný Anheuser-Bush, nejsou prakticky pivovary InBevu a opačně," míní ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Anheuser-Busch je největší americký pivovar. V České republice je známý hlavně díky sporům s českobudějovickým Budvarem o značky Budweiser a Bud.

InBev vznikl v roce 2004 spojením belgického pivovaru Interbrew a brazilské nápojové společnosti AmBev. Ve světě ho proslavily hlavně značky Stella Artois, Beck nebo Bass. V Česku vlastní značky Staropramen, Ostravar a Braník. Do loňského roku byl InBev největším pivovarem na světě. O první místo ho připravila skupina SABMiller, vlastník Plzeňského Prazdroje.

Zdroj: ČT24.cz


Pivovarská pouť je nejen kulturní akce, ale také megashow

Kroky tisíců lidí mířily v sobotu 28. června na Podskalí. Důvod? Tradiční Pivovarská pouť.

Pavel (43) z obce jen několik kilometrů od Strakonic je jejím pravidelným účastníkem. „Stačí jen Pavel, i tak mě spousta lidí pozná,“ usmíval se, když jsme ho v sobotu zpovídali.

Má rád pivo. Ne tak, že by jich na posezení „vytáh“ 15 nebo 20. Ale pije ho každý den. „Tak nějak jsem si na něj zvykl a mám doma pořád bedýnku. Vydrží mi tak týden, někdy deset dní,“ pokračoval. Není náhodou, že mezi jeho oblíbené filmy patří Postřižiny. „To je tak krásná oslava piva, až srdíčko zaplesá. A bez opíjení,“ dodal. Pije 10 ze Strakonic, někdy si dá Gambrinus. „Když mám ale chuť, tak jednou za čas koupíme bednu Prazdroje,“ hovořil dál.

Ale zpět k Pivovarské pouti. Pamatuje ji jako Nektar pouť a ještě úplně v počátcích, kdy to byly spíše rybářské závody. „V začátku to byly opravdu pivní slavnosti, teď je to mega show se soutěžemi, hodně kapel, vystoupeními a stánky. Ale chápu, že je to v současné době nutné. Kdo chce, tak si dá jen to pivo, k tomu klobásu a má vystaráno. Nikde courat nemusí,“ myslí si pivař Pavel.

Foto

Ředitel Měšťanského pivovaru Strakonice, a.s., Jaroslav Tůma k tomu říká: „Je to hlavně reklama a určitou část vyplňuje i kulturní stránka celé akce. Ale vždy to je prodělek, protože reklamní podnik takového rozměru nikdy nemůže vydělat,“ vysvětlil Tůma.

Přesné začátky nikdo nepamatuje. „Tak před deseti lety. Nejprve jako dny otevřených dveří, potom rybářské závody a pak jako pouť. Ale hlavně, že se to ujalo,“ vzpomíná bývalý vrchní sládek Jindřich Vondřička.

V sobotu se podle odhadů mohlo na Podskalí vystřídat přes 5000 lidí, kteří vypili přibližně 100 hektolitrů piva.

Video a fotogalerie zde...

Zdroj: Strakonický deník | Autor: Petr Škotko


Pivní tipy na letní dovolenou

[úterý, 1. červenec 2008]

V konzumaci piva se Čechům téměř nikdo nevyrovná. Loňská průměrná roční spotřeba na hlavu činila 158,8 litrů, a to se do statistiky započítává veškerá populace, včetně dětí a mládeže, nebo abstinentů. Drobným kazem na národním pivním rekordu je skutečnost, že 15 až 20 procent z výše uvedené spotřeby u nás zkonzumují cizinci, kteří touží ochutnat pravé české pivo.

Kdybychom chtěli najít příčinu tak vysoké spotřeby piva, nemusíme chodit daleko. Stačí zajít do nejbližší restaurace a podívat se na ceny uvedené v nápojovém lístku. Pivo totiž vychází levněji než nealkoholické nápoje o stejném objemu. To je lákavé zejména pro ty, kteří mají hluboko do kapsy; neberou pak na vědomí fakt, že je konzumace alkoholu poškozuje. K těmto faktorům je třeba připočítat i benevolentní české zákony, jež konzumaci alkoholu mladistvých trestají poměrně mírně, a tolerantní obsluhu, která nalije každému, kdo si o pivo řekne.

Mezi největší pivní výrobce a distributory patří Plzeňský Prazdroj, který s ročním prodejem 10,9 milionů hektolitrů piva ovládá tuzemský trh. Ale největší nemusí být vždy nutně nejlepší. I malé pivovary mohou vařit dobré pivo, které může být pro mnohé dokonce chutnější než piva od velkých pivovarů.

Malé pivovary

V tuzemsku kromě několika velkých pivních skupin působí celá řada malých pivovarů, které se svým ročním výstavem od několika desítek až po 200 tisíc hektolitrů příznivě ovlivňují pivní prostředí u nás. Kromě malých pivovarů v podobě Měšťanského pivovaru v Poličce nebo Pivovaru Černá Hora vaří národní mok i řada menších výrobců, kteří veškerou produkci prodají v pivovarnické hospodě. Mezi ně patří například Pivovar Hukvaldy.

Podle svých zástupců mají malé pivovary svou budoucnost ještě před sebou. Mezi jejich hlavní taháky patří zejména nabídka odlišného piva než těch, která jsou známa z televizních reklam. Rovněž podpora cestovního ruchu v regionech není v pivní turistice zanedbatelná. Dalším kritériem, proč pít pivo z malých pivovarů, je důraz na výběr českých surovin. "Naše pivo není nijak upravováno. Obsahuje veškeré významné prvky, včetně vitamínu B, které jsou ve velkých průmyslových provozech odstraněny filtrací a pasterizací," říká Lubomír Piskoř z Pivovaru Hukvaldy, a dodává: "Pivo má jemný zákal a specifickou chuť."

Rozmístění malých pivovarů na území naší republiky je pro pivního turistu velice výhodné, nacházejí se v každém českém kraji. Výjimkou není ani pivo, které přímo v hostincích vyrábějí jejich nadšení majitelé. Spíše naopak. Kromě zmíněného Pivovaru Hukvaldy se mohou vlastním pivem pochlubit i v Klatovech. V místním pivním studiu Modrý Abbé se vaří černé nefiltrované nealkoholické pivo zvané Pivola. Podobných míst lze v tuzemsku najít desítky.

Muzea, lázně, turistické taháky

Kromě vaření piva nabízejí pivovary i zábavu v podobě muzeí, pivních lázní a jiných taháků, například prohlídek pivovaru. Pravděpodobně nejznámější pivní muzeum se nachází v Plzni. Jeho provozovatelem je Plzeňský Prazdroj a návštěvníci by si rozhodně neměli nechat ujít tamní expozici pivní historie, která je seznámí s historií piva na Plzeňsku.

Pro milovníky piva, ale i pro ty, kteří jej nemusejí, může být zážitkem strávit příjemnou koupel v pivní lázni. Takovou atrakci nabízí pivovar Chodovar v Chodové Plané. Pivní lázeň se skládá většinou z několika částí v podobě koupele, léčivých zábalů, masáží, které nezřídka skončí i ochutnávkou pivní produkce, tzv. „pitnou kúrou“. Mezi návštěvníky jsou žádané i prohlídky pivovarů. Ty nabízí většina tuzemských pivovarů. Návštěvníci mají možnost prohlédnout si celý areál pivovaru a v rychlosti mohou nahlédnout i pod pokličku výrobního postupu některého známého českého piva. Nejedna prohlídka končí pivní ochutnávkou.

Pivní slavnosti jsou dobrou volbou pro všechny, kteří chtějí ochutnat pivo ze vzdálených pivovarů, které se v daném městě netočí. Pro pivovary jsou zase vhodnou příležitostí, jak se představit potenciálním zákazníkům. Mezi hlavní klady pivních slavností patří zejména skutečnost, že se jich neúčastní velké pivovary. Milovníci piva na nich dostávají prostor pro chuťové experimenty v podobě ochutnávek piv ze vzdálených končin republiky.

Zdroj: Měšec.cz | Autor: Josef Janda


Pivovar Holba zvyšuje výrobu piva

[úterý, 1. červenec 2008]

Hanušovický pivovar Holba musel kvůli zvýšené poptávce, která tradičně roste s příchodem léta, posílit výrobu piva. V nepřetržitém provozu nyní pracuje stáčírna sudů a posílená je i varna.

„O jeden den se také prodloužil cyklus vaření, vaří se tedy od neděle až do pátku s kapacitou šesti várek denně. Ve srovnání s obdobím mimo sezónu je to týdně až o 2000 hektolitrů piva více,“ řekla Právu mluvčí pivovaru Hana Matulová.

„Aby byl zajištěn plynulý provoz, najímáme přes léto brigádníky. Pracují především na stáčírně sudů,“ uvedl výkonný ředitel pivovaru Vladimír Zíka. V posledních dnech se podle něj zvýšil odbyt Holby až o třetinu. Pivovar již také letos zaznamenal první rekord. „S prvními vedry v květnu jsme v jednom dni prodali 1263 hektolitrů sudového piva, což je letošní rekord. Letní počasí láká do Jeseníků turisty a poptávka zejména po sudovém pivu roste“ dodal Zíka. Celkový prodej v květnu přesáhl 46 tisíc hektolitrů.

Zdroj: Právo.cz


Velkolepé klášterské pivobraní přílákalo o uplynulém víkendu tisíce lidí do areálu místního pivovaru. A nenudil se tam nikdo!

Pivo teklo proudem a milovníci zlatavého moku si připadali jako v nebi. Řeč je o 15. ročníku tradičního Klášterského pivobraní.

Nedočkaví návštěvníci začali proudit do areálu Pivovaru Klášter už krátce po jeho začátku. Stolky a lavičky na obou nádvořích se pomalu začínaly plnit návštěvníky s kelímky piva v ruce. Někteří si s sebou na pivobraní dokonce přivezli i své vlastní pivní sklenice, aby si chuť piva co nejvíce vychutnali.

Do Kláštera dorazili lidé i z poměrně velké dálky. Kromě lidí Boleslavska se přijeli pobavit také lidé z Mělnicka, Prahy nebo Liberce. Jako už tradičně dorazili do Kláštera i Medvědi z Liberce. Skupina nadšenců a milovníků klášterského piva. „Jezdíme sem už jedenáct let. Poprvé nás sem přijelo asi sedm, ale dnes nás je tady přes dvacet,“ řekl Boleslavskému deníku Jan Bitman. Přehlédnout je nemohl snad nikdo. Tradičně totiž mají všichni na sobě speciální tričko určené jen pro tuto příležitost. „Každý rok si necháváme vyrobit nové s jiným motivem,“ dodal dále Bitman.

Na všechny návštěvníky čekal bohatý program. Nejrůznější kapely všech hudebních žánrů se neustále střídaly na pódiu. Tanečně nadaní návštěvníci pak na ploše pod pódiem předváděli své taneční kreace. Tančili všichni, od těch nejstarších až po nejmladší věkovou kategorii.

Klášterské pivobraní se během dne neslo i v duchu pivních soutěží. A zájemců soutěžit bylo víc než dost! V kategorii mužů se dokonce přihlásilo tolik lidí, že se muselo soutěžit na etapy. Úkol soutěžících byl naprosto jednoduchý. Co nejrychleji dostat do svých útrob tuplák piva! A jak moderátor soutěže několikrát poznamenal, uvnitř těla alespoň na chvíli udržet.

Na všechno bedlivě dohlíželi porotci, kterým neuniklo nic. Vše muselo být podle pravidel. Kdo by chtěl švindlovat, tvrdě by narazil.

Start! Šestice soutěžících se chopila svých tupláků a zlatavý mok začal pomalu mizet ze sklenic. Některým pivo teklo nejen po obličeji, ale i po celém těle. Radost nakonec měl snad každý, kdo do sebe tuplák piva dokázal dostat.

Ženy byly ušetřeny! Soutěžili jen v pití půllitru piva. Ale i to dalo některým pořádně zabrat.

Zdroj: Boleslavský deník.cz | Autor: Tomáš Ježek


V Holbě přivítali 2008 návštěvníka

[pondělí, 30. červen 2008]

V Holbě dnes (13.6.2008) přivítali symbolického 2008-ého návštěvníka. Stal se jím Petr Hejda, který přijel do pivovaru se skupinou cyklistů z Olomoucka, aby se podívali jak se ryzí pivo z hor vaří.

Foto

„ Na kole si většinou dám nealkoholické pivo, tady v Jeseníkách je Holba v každé hospodě, to je příjemný. Místní to tady nazývají krajem ryzího piva z hor,“ s úsměvem říká pan Hejda, který si z pivovaru odnesl glejt zlatého moku Holba a batoh plný piv. Hanušovický pivovar je jeden z posledních, kde mohou návštěvníci navštívit všechny provozy. Jinde v pivovarech je sledují už jen na obrazovce.

„Ročně Holbou provedeme více než 5 tisíc účastníků exkurzí, největší zájem je v létě v době dovolených. Prohlídka, která trvá necelou hodinu, začíná na varně. Ta tradičně sklízí největší obdiv a hned po ní následuje spilka. U nás jsou to otevřené kádě plné piva, kde pivo přirozeně kvasí. Téměř každý si tady vzpomene na známé Postřižiny a koupel sládkové,“ říká Vladimír Zíka, výkonný ředitel pivovaru Holba. Exkurzi uzavírají ležácké sklepy a společné posezení při ochutnávce. Zájem je velký, proto je nutné prohlídku i ochutnávku předem objednat.

Zdroj a foto: Holba.cz


Slavnosti piva 2008 se opět vydařily

[pondělí, 30. červen 2008]

V sobotu 28. června se uskutečnily na třech místech Havlíčkova Brodu Slavnosti piva, jimiž si Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod, a. s. připomněl 174. výročí své existence.

Od poledne mířili zájemci do areálu pivovaru, kde na ně vedle tradiční zabíjačky a piva REBEL čekaly také exkurze.

Scéna v parku Budoucnost byla po celý den v duchu dechové a swingové hudby, Havlíčkovo náměstí hostilo české kapely v čele se Support Lesbiens. Lidé se bavili s pivem REBEL až do pozdních nočních hodin.

Zdroj: HB Rebel.cz


Město chce obnovit výrobu piva

[pondělí, 30. červen 2008]

V Litoměřicích by se opět mělo začít vařit pivo. Město pravděpodobně odkoupí zbývající část někdejšího Měšťanského pivovaru, v němž se přestalo pivo vyrábět před šesti lety. Zastupitelé na svém posledním zasedání schválili záměr pivovar odkoupit.

„Město koupilo bývalou lahvárnu, na jejímž místě se podařilo vybudovat parkoviště, upravit Hvězdárnu a budovu laboratoří a otevřít park. Do budoucna plánujeme udělat kompletní rekonstrukci hradu a celého Tyršova náměstí. Zůstávají nám tam ale výrobní haly pivovaru. Chceme zabránit rozprodeji areálu a vytvořit tam něco smysluplného, případně oslovit investora, který by obnovil v menším rozsahu výrobu piva,“ vysvětlil starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč.

Dodal, že důvodem pro schválení záměru koupě byla i obava, aby ve zbývající části pivovaru nevznikla další tržnice. Jsou podle něj sice možnosti dotačních titulu, ale město počítá spíše se získáním investora pro výrobu, pivní muzeum, pivní lázně a podobně.

„Byl bych samozřejmě jako litoměřický patriot rád, kdyby se výroba piva do města vrátila. To, že se vedení města pro takový krok odhodlalo, je chvályhodné. I když areál pivovaru už není kompletní, říkám: pozdě, ale přece,“ reagoval na zprávu Luboš Sekera.

Zdroj: Litoměřický deník.cz | Autor: Ivo Chrástecký


Pivovar se stal ředitelovou vášní

[pondělí, 30. červen 2008]

Jiří Hušek ředitel Měšťanského pivovaru v Havlíčkově Brodě

Velice strmě vystoupala kariéra mladého ředitele havlíčkobrodského pivovaru. Jiří Hušek na nejvyšší post ve společnosti usedl před pěti lety. Tehdy mu bylo pouhých šestadvacet let.

Přes svůj věk se však podniku, nacházejícího se tehdy ve velmi složité situaci a doslova před uzavřením, chopil s velkým elánem. „První dva roky bylo mojí prací krizové řízení, zaměřené zejména na restrikci nákladů a nastavení systému kvality výroby,“ říká. Záchrana pivovaru se mu povedla na výbornou. Dnes má pivo Rebel z regionálních pivovarů v kraji nejvyšší tržní podíl, je držitelem titulu Pivovar roku 2008 v kategorii do 100 tisíc vyrobených hektolitrů, druhým rokem patří k nejoceňovanějším pivovarům v republice.

Takových výsledků dosáhl podnik možná i proto, že pro jeho ředitele je práce víc než jen zaměstnání. „Pivovar je pro mě vášeň a pracovní nasazení přirozenou součástí toho, co dělám. Snažím se k takovému přístupu strhnout i kolegy a přesvědčit je, že změna za těch posledních pět let představuje něco velkého,“ říká nadšeně absolvent Evropského polytechnického institutu a Vysokého učení technického v Brně.

Zdroj: MF Dnes.cz


Do súťaže o najlepšie pivo na veľtrhu BRAU Beviale 2008 v Norimbergu sa môžu zapojiť aj slovenské pivovary.

Udeľovanie ceny European Beer Star Award za najlepšie pivo sa počas veľtrhu, ktorý sa uskutoční v dňoch 12. až 14. novembra 2008, bude konať už piatykrát. "Cieľom súťaže je ocenenie originálnych, kvalitných pív charakteristickej chuti. Do súťaže sa môžu prihlásiť pivovarníci z celého sveta," informovali počas tlačovej konferencie k veľtrhu jeho organizátori. Pripomenuli tiež slovenským predstaviteľom pivovarov, že prihlásiť sa je možné do 29. augusta. "Tí, ktorí sa prihlásia pred 30. júnom, však dostanú prednostnú zľavu," upozornila vedúca komunikácie Norimberských veľtrhov Petra Trommerová.

V minulom roku bolo do súťaže prihlásených a následne degustovaných 575 pív z 28 krajín sveta. Pivá budú aj v tomto roku degustovať medzinárodní experti. Veľtrh sa venuje nielen nápojom ako konečnému produktu, ale aj možnostiam investovania v oblasti nápojového priemyslu, jednotlivým surovinám, novým technológiám, logistike a tiež marketingu.

Zdroj: Čas.sk


Budějovický Budvar, n.p. zahájil na Slovensku celoplošnou kampaň na prémiový ležák Budweiser Budvar. Kampaň spojuje motivy, na které může být Slovensko právem hrdé, s prémiovým ležákem Budweiser Budvar. Jejím cílem je zvýšit povědomí o značce Budweiser Budvar, posilovat prémiovost a originalitu této značky a tím také podpořit další růst prodejů.

Budějovický Budvar na Slovensku zintenzivňuje svou reklamní činnost po mimořádně úspěšných výsledcích, kterých dosáhl v loňském roce na domácím i slovenském trhu. Prakticky na všech hlavních exportních trzích, tedy i na Slovensku, dosáhl nárůstu exportu. V roce 2007 vyvezl Budějovický Budvar na Slovensko o 11% více piva. Slovenský trh je třetím nejdůležitějším exportním teritoriem Budějovického Budvaru.

„Přípravě kampaně jsme věnovali velkou pozornost. Slováci pivu rozumějí a dokáží ocenit jeho kvalitu. Stejně tak jsou právem hrdí na svou zemi. Proto jsme pro naši kampaň zvolili jasnou a čistou grafiku a také slogany, které s nadsázkou připomínají, že Slováci mají dost věcí, na které mohou být pyšní,“ vysvětluje Veronika Schwarzová, exportní manažerka Budějovického Budvaru pro Slovensko.

Reklamní kampaň je postavena na spojení prémiového ležáku Budweiser Budvar a pro Slovensko typických prvků či dominant. Na vizuálech se tak objevují motivy krásy slovenských žen, Tatry nebo halušky. Cílovou skupinu tvoří muži, kteří vyhledávají kvalitní značkové produkty a dokáží je ocenit.

V kampani jsou využívány výhradně outdoorové nosiče – tzv. City Light Vitríny (CLV) ve městech a nákupních centrech a tzv. backlights (prosvětlené "billboardy" o rozměru 504 x 238 cm). Autorem reklamní kampaně je pražská agentura Kaspen a realizuje ji ve spolupráci se svými partnery na Slovensku.

Zdroj: Moderní obchod


Starosta Náchoda Oldřich Čtvrtečka oznámil, že splnil úkol, který mu v pondělí dali na svém zasedání zastupitelé. Ti totiž protestovali proti prodeji Pivovaru Náchod do rukou Libereckého investiční fondu a žádali, ať starosta sestaví pracovní skupinu, která okolnosti chystaného prodeje osvětlí. Starosta teď oslovil politické strany, ať vyšlou do pracovní skupiny své zástupce. „Buď řeknou ano, jsme pro prodej a není co řešit. A nebo se postaví proti. Pak by ale měli říct, jak chtějí pivovar do budoucna provozovat a jak chtějí zajistit dostatek financí pro jeho další rozvoj. Konkurence na trhu s pivem je totiž velká a pivovar bude potřebovat silného finančního partnera,“ dodal starosta. Pracovní skupina má podle vedení města vzniknout už v pondělí 30. června. Od této chvíle se bude jednat o další budoucnosti pivovaru. Jeho případný prodej, však bude muset ještě nakonec, schválit zastupitelstvo.

Zdroj: Deník.cz


Centrum tradičních řemesel, statek Bernard v Královském Poříčí, láká zítra od 13 hodin až do půlnoci na Pivní slavnosti. Na programu jsou prezentace malých pivovarů Bernard, Sokolovský Permon, Sv. Florián z Lokte, Rakovnický pivovar Bakalář, Železnorudský pivovar a Velichovský Forman a výstava o historii piva. „Pro návštěvníky jsou připravena hudební vystoupení skupin Beat club 68 a Swing party band, dále René Rudolf Pepa, Mažoretky Šabina, Taneční skupina Country baby. Nebude chybět staročeský jarmark, soutež ve válení sudu nebo dokonce ohňová show skupiny Discordia,“ přibližují organizátoři. Navštívit lze tradičně řemeslné dílny, prohlédnout si výstavy hasičských uniforem a hasičské techniky, motorek značky Jawa a ČZ, zemědělské stroje a nářadí, dobovou světnici, starý nábytek, dětské kočárky či výstavu panenek. Kromě posezení v cukrárně se nabízí i nově otevřená restaurace, jejíž kuchyně je zaměřena na české pochoutky.

Zdroj: MF Dnes.cz


Bernard: Každý měsíc rekord!

[čtvrtek, 26. červen 2008]

Letošní měsíční výstavy nepasterizovaného piva Bernard lámou jeden rekord za druhým. Všechny měsíce od ledna do května jsou rekordní a prognóza pro červen to potvrzuje.

V celkovém součtu to znamená, že v prvním pololetí letošního roku přesáhne výstav pivovaru hranici 90 tis. hl. „Zažíváme obrovský zájem o naše pivo, pro srovnání, výstav piva za celý rok 2001 byl 94.780 hl. piva.“ hodnotí dosavadní výsledek spolumajitel pivovaru Ing. Stanislav Bernard a vysvětluje: „Růst za první pololetí letošního roku bude dosahovat 25 procent, to vše při stagnujícím českém trhu. Přitom naše pivo patří do kategorie prémiových, tedy i dražších piv. Stále však více zákazníků je ochotno si za kvalitu připlatit.“

Letošní celkový nárůst za prvních pět měsíců dosáhl 24,32 procent, přičemž lahvové pivo roste o celých 96,5 procent a export o 79,30 procent.

Na prodejním úspěchu lahvového piva se mimo jiné podílí zavedení nové originální lahve, redesign etiket, zavedení nového motivačního obchodního systému a nárůst prodeje nealkoholického piva Bernard s čistou hlavou.

Výstav Bernard Free byl v roce 2006 - 2 tis.hl., v roce 2007 - 9.728 hl. a pro letošní rok je výhled 18 tis.hl., tj. přibližně 9,5 procenta na celkovém výstavu.

Export se v roce 2008 podílí na výstavu 12,1 procenty, důležitý je především vývoz na Slovensko. Další exportními státy jsou Švédsko, Velké Británie, Finsko, Rusko, Dánsko, Ukrajina, Polsko, SRN, Slovinsko, Austrálie, Řecko a USA.

V loňském roce výstav piva Bernard překročil 156 tis. hl., tj. nejvíce v historii a růst dosáhl téměř 13 procent. Obrat byl 280 mil.Kč, tržby za pivo 251 mil.Kč.

Zdroj: PrEkon.cz | Autor: Zdeněk Mikulášek


Humpolecký Rodinný pivovar Bernard, který vaří devět druhů nepasterizovaného piva, zdražil od pondělí část své produkce až o 50 haléřů za půllitr. Řekl to spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard, podle kterého se zvýšení cen zatím netýká sudové desítky a lahvového piva dodávaného do obchodních řetězců. Zdražení Bernard zdůvodnil zejména rostoucími cenami sladovnického ječmene a energií. Podle odborníků v létě zdraží pivo řada tuzemských pivovarů, které do cen budou muset promítnout rostoucí náklady.

"Zdražili jsme sudové pivo s výjimkou desítky, nebyly to ale dramatické částky. Zvýšení se nejvíce pohybovalo kolem 100 korun na hektolitr piva, což odpovídá padesátníku na jedno pivo," uvedl Bernard. Se zdražením sudové desítky humpolecký pivovar podle Bernarda vyčkává na to, až tak učiní velké pivovary. "Sudovou desítku jsme si zatím nedovolili zdražit, protože je to cenově nejcitlivější pivo. Zákazníkům jsme ale řekli, že ji zdražovat budeme, ale až s našimi přímými konkurenty," podotkl.

Pivovar od pondělí zvýšil také cenu lahvového piva určeného pro přímý prodej, naopak lahvové pivo dodávané do obchodních řetězců zatím nezdražil. "To chystáme až na přelom roku. Lahvové pivo pro přímý prodej jsme naopak zdražili více, protože jsme tam měli cenovou rezervu ve srovnání s našimi hlavními konkurenty, mezi které řadíme Plzeňský Prazdroj a Budvar," řekl Bernard.

Rodinný pivovar Bernard v prvním pololetí letošního roku meziročně zvýšil výrobu piva o čtvrtinu a jeho šestiměsíční výstav přesáhne 90.000 hektolitrů pěnivého moku. Loni Bernard uvařil přes 156.000 hektolitrů piva, což je v meziročním porovnání zhruba o 13 procent více. Tržby za pivo oproti roku 2006 stouply skoro o 17 procent na 251 milionů korun.

Zdroj: Finanční noviny.cz


řicet druhů piv z produkce ústecké nápojářské skupiny Drinks Union ochutnali v sobotu návštěvníci již osmého ročníku Pivovarských slavností v ústeckém Letním kině. „Letos se pivo čepovalo z rekordních 67 píp, významnou posilou byla také autocisterna s pivem,“ uvedl manažer komunikace Drinks Union Josef Vejlupek.

Pivovarské slavnosti zahájil dopoledne ministr zemědělství Petr Gandalovič, po něm se na pódiu střídali hudebníci nejrůznějších žánrů. Zahrály jak ústecké kapely, tak například písničkář Martin Rous nebo na závěr programu Michal Hrůza.

Na Pivovarských slavnostech bylo jako vždy z čeho vybírat, milovníci piva tak mohli ochutnat skutečné speciality. Nabízený sortiment se pohyboval od lehkých letních piv přes piva výčepní, pšeničná, tmavá a polotmavá, nefiltrovaná, ležáky až po speciály v čele 21°Březňákem nefiltrovaným. Mezi ležáky a speciály byli na výběr 11°, 12°, 13°, 14°, 16° i 21°, lidé mohli od každé stupňovitosti ochutnat několik značek. „Vzhledem k tomu, že si návštěvníci ve větší míře žádali malá piva, lze usuzovat, že se snažili ochutnat co nejvíce piv z naší produkce,“ doplnil Josef Vejlupek. Nejžádanější byly speciály, některé z nich během večera došly.

Celý den se mohli návštěvníci účastnit také tradičních pivních soutěží, například o největší pivní břich nebo pivního siláka. Do hlavní soutěže o LCD televizor byl zařazen každý, kdo přišel v jakémkoliv oblečení s logem některého z piv společnosti Drinks Union. Televizor nakonec převzal z rukou primátora Jana Kubaty šťastný výherce Zdeněk Křivka z Ústí nad Labem.

Letošní Pivovarské slavnosti navštívilo téměř pět tisíc lidí, kteří společně vypili více než 25 tisíc piv, snědli více než 2 tuny jídla a přes 11 a půl tisíce kusů pečiva.

Zdroj: Tisková zpráva Drinks Union


Informace pro spotřebitele

[čtvrtek, 26. červen 2008]

Společnost Pivovary Staropramen se rozhodla v souladu s čl. 19 nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 preventivně pozastavit prodej piva Sládkův Měšťan v 0,5l lahvích, minimální trvanlivost do 5.10.2008, šarže č. 307 vyrobeného v pivovaru Ostravar, z důvodu podezření na přítomnost látky cizího původu v jedné z lahví, a to do doby potvrzení zdravotní nezávadnosti piva. V současné chvíli vedení společnosti očekává oficiální výsledky laboratorních šetření Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Společnost provedla kontrolu všech výrobních záznamů a analýz oddělení kvality a neshledala žádné odchylky od standardu. Všechny kontrolní mechanismy, které splňují ty nejvyšší mezinárodní požadavky na kvalitu a bezpečnost (HACCP, mezinárodní certifikace podle BRC standardů), byly v době výroby této šarže plně funkční; Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla kontrolu dodržování povinnosti při výrobě potravin a při uvádění potravin na trh a nezjistila žádné závady. Z toho lze usuzovat, že se s největší pravděpodobností jedná o ojedinělý případ. Vedení společnosti přesto přijalo preventivní opatření k lokalizování a pozastavení prodeje celé této šarže v obchodní síti.

Vedení společnosti preventivně vyzývá všechny spotřebitele, kteří produkty z této výrobní šarže vlastní, aby zavolali na tel. č. 251027251, výrobek bude nahrazen. Informaci o číslu šarže naleznete na spodní straně přední etiketě.

Za vzniklé potíže se omlouváme.

Pivovary Staropramen a.s.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


«« « Strana 947 z 1071 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068 1069 1070 1071

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI