Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar na začátku cesty

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Pivovar na začátku cesty

Pivovar na začátku cesty [p1193]

Tak nám otevřeli další minipivovar, kousek od Kocouřího teritoria, v Krásné Lípě. Z toho mám velkou radost, protože kraj na pomezí Lužických hor, Labských pískovců a Českého Švýcarska docela dobře znám a mám to tam rád. Navíc tam bydlí i moji dobří přátelé, takže nastal čas spojit příjemné s příjemným a vydat se prozkoumat krásy přírody s ochutnávkou dobrého piva a posezením s kamarády.

Začnu trochu od lesa. Budova, ve které sídlí nový pivovárek se nachází na náměstí hned pod kostelem. Pamatuji dobu, kdy tam byla stará hospoda, dřevěné trámy tak nasáklé tabákovým dýmem, že by se z třísek dalo pohodlně kouřit. Myslím, že tam čepovali Březňáka, ale to si nejsem jistý.

Pohled od kostela
Pohled od kostela

Jednou jsem tam šel na pivo a byl to pozoruhodný zážitek. Osazenstvo toho místa asi nebylo zvyklé na jiné hosty, protože poté, co jsem vstoupil, hovor zcela ustal a já byl zvědavě pozorován. Pokud to napíšu kulantně, byl jsem jediným zástupcem svého etnika. Jakmile jsem zamířil k pípě, výčepní se shýbl a já nabyl dojmu, že pro jistotu odjistil brokovnici. Po celou dobu, co jsem mlčky pil pivo, panovala zvláštní ostražitá atmosféra. Pivo bylo však dobře ošetřené. Pak byla hospoda uzavřena a asi pět let nebo tak nějak se nic nedělo. Zprávu o chystaném minipivovaru jsem, přiznávám a kaju se, přijal se značnou nedůvěrou, ale mýlil jsem se a jsem za to rád.

Teď je budova nově opravená, má hezkou bílou fasádu, která se k domu hodí, a k ní ladí i černý nápis vyvedený velkými písmeny: KŘINICKÝ PIVOVAR KIRNITZSCH-BRAUHAUS. Ve městě působil kdysi i průmyslový pivovar, který z dobových fotografií stával nad náměstím přibližně v úrovni kostela tam, kde je dnes sídliště. Prý se tam občas někdy objevují propady, protože bývalé pivovarské sklepy byly zasypány jen částečně.

Křinický pivovar
Křinický pivovar

Pivovar vlastní tři společníci, jejichž jména jsem bohužel úspěšně zapomněl, což mi snad odpustí. Pivo dostalo název Falkenštejn, což má souvislost s blízkým skalním hrádkem, ale jestli hrály v pojmenování piva i jiné pohnutky, nevím. Minipivovar je typu restauračního, měděná varna na 500 litrů, kterou dodal pan Krýsl, je v prostoru nepřehlédnutelná, ale zároveň je citlivě umístěná jakoby bokem, aby měli hosté a obsluha dost volného místa.

Otevřené kvasné kádě s plášťovým chlazením, umístěné směrem za varnou, jsou odděleny od okolního prostoru sklem. Spolu s ležáckými tanky a dvěma cylindrokónickými tanky by měly prý pojmout cca 12 hl piva.

Byl jsem tam v pátek 2. srpna, v oficiální den otevření. Podařilo se mi „odchytit“ jednoho z majitelů a mladého sládka, absolventa Podskalské, Martina Melcra (nebo Melzera – nevím, jak se to píše) a oni mi prozradili ještě pár drobností. Slad berou z Kounic, chmel (chmelový extrakt) dávají žatecký červeňák, premiant a harmonii. Dohlížejícím sládkem je Ing. Koza.

Varna a kvasné kádě
Varna a kvasné kádě

Na čepu byla v době mé návštěvy tato piva: 11° světlá, 12° řezaná, 12° polotmavá, 14° tmavá a 11° weizen. Ochutnal jsem nakonec všechny druhy a musím jenom chválit, protože piva byla velmi dobře pitelná – úplně vybízela k dalšímu napití. I nyní, kdy píšu článek, jsem dostal na Falkenštejna slinu, a to je teprve dopoledne. Těžko říct, které bych si vybral, kdybych musel volit, možná snad 12° řezanou, která byla docílena tankovým „řezáním“ světlé 11° a tmavé 14°, nebo výborný svrchně kvašený weizen, do něhož byly přidány byliny a lipový květ k doladění chutě. Anebo přece jen pohodovou světlou 11°?

V pivovárku dostanete i něco k zakousnutí, ale nečekejte nějakou vývařovnu. Můžete si například dát guláš s chlebem, sekanou nebo brambory na loupačku, chleba se sádlem a další jednoduchá chutná jídla, která se hezky doplňují s pivem. Ceny jsou do stovky, takže jak cyklisti, tak pěší se mohou nasytit a zahnat žízeň bez toho, aby se úplně odrovnali (finančně i fyzicky). A propos turisti, pivovárek stojí na strategicky položeném místě – na začátku cesty (nebo možná na jejím konci) do malebného Kyjovského údolí a dál do skalního města.

Pípa s milou obsluhou
Pípa s milou obsluhou

Další věcí, která se mi zdá velice sympatická je to, že v pivovárku pracují i tělesně handicapovaní lidé. Nevím, jestli díky tomu dostává podnik dotace, ale i tak je to pěkné. Paní, která točila pivo a markovala, neměla část ruky, přesto si velice rychle a šikovně poradila a na hosty se usmívala. Milé a obdivuhodné!

Minipivovaru v Krásné Lípě přeji jen to nejlepší, ale stejně si myslím, že to nebude mít jednoduché. Za souseda má varnsdorfského Kocoura, který se už dostal do povědomí místních, ale to si nemyslím, že by byl zásadní problém. Tím bude spíš to, že letní sezóny budou díky turistům určitě dobré, ale zimní měsíce asi tolik ne, i když okolí má co nabídnout i v zimě – například kyjovské ledopády a jeskyni víl.

Falkenštejn
Falkenštejn

Doufám tedy, že krásnolipští jsou náležitě hrdí a podpoří svůj pivovárek. Cena 30 korun je na místní poměry sice vyšší, ale pivo je výborné a pochutnáte si na něm v nekuřáckém prostředí.

P.S. Jako turistu mě potěšilo, že dříve pivní poušť rozkvetla a taky okolí Krásné Lípy je nyní pivně barevnější. V hospůdce U trempa na Nové huti (při hlavní silnici na Svor) se potkáte s dobře ošetřeným Klášterem, na nádraží v Jedlové mají Svijany a na Tolštejnu čepují Kocoura.



[Martin Cabalka] [Zobrazeno 7020x] [12. srpen 2013]
[Minipivovary] [comments: 5] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Radim B.

pátek, 23. srpen 2013
14:45

Extrakt samozřejmě vůbec nepoužíváme, chmel přidáváme ve formě granulátu, v naprosté většině ŽPČ, v kombinaci s některými dalšími druhy, zejména s Harmonií.


napsal(a): Radim B. (radim.burkon(a)krinickypivovar.cz) [Odpovědět]

pan Nohava

úterý, 20. srpen 2013
17:55

pan Nohava

Opravdu chmelový extrakt? Nebo jen granulát?


napsal(a): pan Nohava [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
09:29


posted by: Inzerce

Martin C.

pondělí, 26. srpen 2013
09:56

Martin C.

to pan Nohava: Omlouvám se za chybu, máte pravdu, jedná se o granulát, nikoli extrakt.


napsal(a): Martin C. [Odpovědět]

penetragh

úterý, 13. srpen 2013
07:34

Podle první fotky (na které se s kamarády poznávám) soudím, že jste tam byl i v sobotu 3tího.


napsal(a): penetragh (zumer(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Martin C.

pondělí, 19. srpen 2013
08:59

Martin C.

to penetragh: Přiznávám, jsem vinen v plném rozsahu. :) V sobotu jsem tam zašel ještě nakoupit na cestu. :)


napsal(a): Martin C. [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI