Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

SVS 2011

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

SVS 2011

SVS 2011

Jsou zkratky, jejichž význam je každému znám. Za tři roky konání je, alespoň v naší pivní komunitě, zkratka SVS naprosto jasná. Úspěch tkví v tom, že organizátor nejen že pořádá velmi kvalitní pivovarskou akci, ale také vymyslel originální název, který nelze s ničím jiným zaměnit. Vítejte tedy na již čtvrtém ročníku festivalu minipivovarů, snad největším v naší vlasti, na Slunci ve skle . Nacházíme se právě na černické Selské návsi, kde sídlí pořadatel Pivovarský dvůr Plzeň a domovský pivovar Purkmistr.

Nádvoří pivovaru před zahájením
Nádvoří pivovaru před zahájením

Do oficiálního začátku chybí pár minut a většina lidí od fochu je již připravena a čepuje svá piva různých stylů. Za ty čtyři roky je zde znatelný posun v rozmanitosti pivní nabídky - různými ejly, pšenicemi a příchutěmi se to tady jen hemží. Jakou tedy pro letošek zvolit taktiku? Mám zkoušet stylem každý pes jiná ves? Nebo do toho vnést trošičku řádu? Se zvoleným objemem 0,5l je mi jasné, že nemohu ochutnat moc vzorků. Rozhoduji se proto, že dnes budu pít - chvilka napětí - světlé ležáky... Ideální by pro mne bylo, kdyby se SVS konalo dva dny a já tak mohl zítra koštovat něco úplně jiného.

Prievalský poutač
Prievalský poutač

Na návsi nelze přehlédnout poutač slovenského pivovaru Sandorf . Proč ne? Proč nezačít slovenským pivkem, i když mám trošičku strach, aby to nebyl propadák. Ale opak je pravdou, pivo je velmi dobré a směle se řadí mezi své české kolegy. Druhé na řadě jsou Únětice, ale bohužel jejich dvanáctkové provedení není moc dobré, takové trpké, snad nedozrálé, prostě očekávání není naplněno a je to škoda, protože nový pivovárek v prostorách bývalého pivovaru je snad ten nejlepší koncept, jak pokračovat v pivovarské tradici.

Slánský výčep
Slánský výčep

Dále ochutnávám ležáky těchto pivovarů: Antoš Slaný, Qásek Ostrava, Na Rychtě Ústí nad Labem, U Stočesů Rokycany, Lipan Dražíč, domácí Purkmistr při jídle v restauraci a dvakrát Velkorybnického Hastrmana. Nechtějte po mě jejich hodnocení, určitě by nebylo subjektivně objektivní. Snad jen mohu říci, že nějaké výrazné zklamání se nekonalo a že pivo z Biovaru vypadalo jako karamel se šlehačkou. Nicméně na chuti mu vizáž, která by mohla leckoho odradit, neubrala.

Karamelové?
Karamelové?

Akce je v plném proudu a na nádvoří se nedá skoro hnout. Na návsi ještě nějaké to místo najdete, ale takhle narváno tady asi jindy nemají. Slunce není jen o pivu, ale i o setkání jak s pivovarskými tak s Vámi pivaři, prostě lidmi, kterým pivo chutná a zajímají se o něj. Já jsem mj. potkal a prohodil pár slov s Rosťou, CzechBeerManem, Dwarfem či Janou. Dle trik jsme mohli pozorovat, kde se rojí BeerBorci, kde Přátelé piva. Byli přítomni i zástupci PPE. Prostě SVS se stává národním pivařským svátkem.

Zaplněný pivovarský dvůr
Zaplněný pivovarský dvůr

Já měl poměrně štěstí, že jsem neokusil nějaké výrazně špatné pivo. Převlečeným Mačicům alias Kvildě, stejně tak jako po novu Kvasslavovi z Loučné nad Desnou jsem se vyhnul (i když to bylo letos obojí prý poměrně dobré). Brousil jsem si ale zoubky na královehradeckého Kubíka alias Kohouta a měl štěstí, že přede mnou stál ve frontě Dwarf... Přičichl jsem a věděl, že tohle tedy ne, takhle pivo "nevoní". Já z toho cítil snad "žumpu". Okusil jsem, ale přes tento zápach se pivo nedalo pít (a dobré také nebylo) :(

Expozice vietnamského pivovárku
Expozice vietnamského pivovárku

Ještě jedna zajímavost stojí za zmínku. Přítomnost německých, belgických či skotských piv je v poslední době na různých pivních akcí samozřejmá a nikoho již dneska nepřekvapí. V Plzni se ale prezentoval vietnamský minipivovar Hoavien , který postavila firma pana Krýsla a který vaří pivo dle české receptury. Škoda jen, že z Vietnamu nedorazilo i pivo sudové a že nebylo běžně na čepu. Podařilo se mi ochutnat jen slzu z osminkové skleničky a ač bylo pivo poměrně teplé, docela chutnalo.

Malý český křest vietnamského piva
Malý český křest vietnamského piva

A propos osminková sklenička (minipůllitr) byla jistě zajímavým počinem. Mohli jste takto ochutnat desítky piv. Dle mého názoru však z tak malého množství nemůžete pivo opravdu poznat a vychutnat. Jako sběratelský či zajímavý materiál bych sklínku bral, ale pít z ní nikoliv. Nehledě na to, že způsobovala potíže svým natočením. U nejednoho stánku z ní byli nešťastní...

Už teď se samozřejmě těším na další, již pátý, ročník a pokud mi zdraví dovolí, určitě se opět zúčastním a rád se s Vámi v Černicích setkám a popiju zase nějaké to nové pivečko.

Nashledanou na SVS 2012
Nashledanou na SVS 2012

Na úplný závěr snad jen pár dat, které mi zaslal hlavní organizátor, pan Míč. Letošního ročníku se zúčastnilo 44 pivovarů, černickou náves a Pivovarský dvůr navštívilo přes 10 tisíc lidí, vytočilo se cca 100 hl piva. Mohli jste ochutnat cirka 150 druhů čepovaných piv. Prodalo se na 4 tisíce degustačních skleniček. Příští ročník se bude konat v sobotu 22. září 2012, což bychom měli i přes různé předpovědi konce světa ještě stačit...

A jaká že letos vyhodnotili návštěvníci nejlepší piva (nebo spíš pivovary) festivalu? Já jsem opět našel hlasovací lístek nevyplněn v kapse... 1) Staňkův rukodělný pivovárek Třebonice ; 2) Modrá hvězda Dobřany ; 3) Purkmistr Plzeň -Černice.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 9148x] [20. září 2011]
[Pivní slavnosti] [comments: 23] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

jiri.j

pátek, 23. září 2011
17:02

Pivovar na Kvilně, Pekárna už vaří? nebo to byly ještě piva navařená v Mačicích?


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

Roman Holoubek

pátek, 23. září 2011
17:26

Roman Holoubek

to jiri.j: Byl jsem před měsícem na Kvildě (obou Kvildách) o pivovaru neměli tušení ani místní, ani v TIC, tak nevím.


Adsense

28. březen 2024
16:15


posted by: Inzerce

maxič

pátek, 23. září 2011
19:42

Maxič

to jiri.j:
V Mačicích určitě ne, tam se zase bude vařit až příští rok(syn p.Benady). Odhaduji, že někde v Plzni, ale nevím kde, když budu mít možnost, optám se....


napsal(a): maxič [Odpovědět]

Jana

pátek, 23. září 2011
20:20

Jana

to jiri.j:
Údajně už přímo na Kvildě. Alespoň to tak tvrdil majitel (?) u stánku v Černicích. Prý začali vařit 15.8. Slavnostní otevření mají 1.10.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

jiri.j

neděle, 25. září 2011
08:21

to Jana: Děkuji všem za odpovědi. Nevíte jestli vaří celoročně nebo jen příležitostně? Jaký je současný sortiment piv? Děkuji.


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

Jana

neděle, 25. září 2011
20:01

Jana

to jiri.j:
Podle toho, co uvádějí na prospektu k otevření pivovaru, tak by měli točit "3 domácí druhy piva". (Jinak v portfoliu jsou vedeny 4 druhy-výčepní Osmerák, světlý ležák Lišák, polotmavý speciál 14°Galapetr a tmavý speciál Rankl Sepp 18°.) Určitě budou vařit celoročně, tam se dveře netrhnou snad nikdy. Mimosezóna je tam velice krátká.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

maxič

pondělí, 26. září 2011
12:05

Maxič

to Jana:
Nevím jestli i na Kvildě, ale v Mačicích kromě tohoto mívali i Puškvorcové, Šalvějové(obojí chutnané v Mačicích a výborné) + další si už nepamatuji....


napsal(a): maxič [Odpovědět]

Bakalář

středa, 21. září 2011
12:35

Bakalář

Výborná akce, ale příští rok se tam nehnem, pokud přijede ještě víc lidí. Co takhle akci "přesunout/posunout" někam za město na travnatou plochu?


napsal(a): Bakalář [Odpovědět]

Tomáš GRIMM

středa, 21. září 2011
13:03

to Bakalář:
já bych to nestěhoval, ztratilo by to své vesnické kouzlo :)


napsal(a): Tomáš GRIMM (tomas.grimm(a)post.cz) [Odpovědět]

Energetik

středa, 21. září 2011
13:07

Energetik

to Tomáš GRIMM: Správně, to bych se pak nemohl v papučích odkýblovat přímo na pokoj do hotelu ::lol ::lol ::lol


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Jana

středa, 21. září 2011
16:16

Jana

to Tomáš GRIMM:
A což takhle tu náves trochu přifouknout? :-) S tím místem (a přibývajícím časem) je to tam opravdu nic moc.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Chody

středa, 21. září 2011
18:47

Chody

to Bakalář:
Já bych nepřesouval. Přišli bychom o kvalitní zázemí a kuchyni...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Kejna

středa, 21. září 2011
12:30

Kejna

Taky jsem začal u pivovaru Sandorf a taky jsem byl strašně příjemně překvapen (na rozdíl od jiných premiér jako třeba Koliba .. apod.).
Jinak tím, že ses Chody zaměřil na světlé ležáky jsi přišel o vskutku skvostný zážitek poskytnutý pivovárkem BEER HERE!! já jsem se tedy mohl umlaskat rozkoší.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 21.09.2011 ve 12:49:16


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Henri

středa, 21. září 2011
14:12

Henri

to Kejna: Vzhledem k tomu, že světlých ležáků mohu mít stále všude co hrdlo ráčí, tak se na takovýchto akcích zaměřuji na záležitosti méně dostupné a proto jsem si pochoutku od BEER HERE také vychutnal. Na stejnou úroveň řadím i pivovar Thornbridge ( http://www.thornbridgebrewery.co.uk/ ).
Moc mi chutnal jejich Imperial Russian Stout Saint Petersburg.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Chody

středa, 21. září 2011
18:46

Chody

to Kejna:
Lákavá nabídka, ale na zahraniční pivovárek by u mě v Černicích došlo někdy příští týden...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Allegro.g.

středa, 21. září 2011
10:09

Allegro.g.

Letos jsem byl poprvé. Kubíka jsem také vylil, opravdu podivný zážitek. Co mne ale zarazilo, bylo to, že jsem se nějak nesešel s Hastrmanem, kterého jsem jinak vždy hodnotil na jedničku. Jejich ležák i Vídeňský ležák na mne působily spíš jako burčák, jako by toho moc nenaležely. Podobně i Žamberský Alt na mne působil spíš jako "Jung". Ale jináč moc dobré. Jen jsem si zase nedokázal poručit a zaměřit se na jeden typ piva, takže jsem smíchal skoro všechno. A jako obvykle na podobných akcích mi nejvíc chutnalo hned první pivo:)


napsal(a): Allegro.g. [Odpovědět]

Jana

středa, 21. září 2011
16:22

Jana

to Allegro.g.:
Hastrmana jsem dala na 1. místo, ale fakt je, že jsem pila jen jejich pšenku. A ta nemá chybu.
to Kejna : Sandorf mi také chutnal, na rozdíl od té Koliby.
Ale jinak mohu říci, že špatné pivo jsem tam neměla. I ty opovrhované exMačice (Kvilda) byly docela slušné.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Sekal

úterý, 20. září 2011
23:36

Sekal

Mimochodem, kdo by chtěl ochutnat Sandorf, je ke koupi v Base Campu.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 20. září 2011
21:15

Dwarf

jsem rád, že jsem to byl já, kdo Tě ušetřil hrůzného zážitku s Kubíkem :-) 2 loky a šel do záchodu... naštěstí i letos zůstalo jen u jedné takové zkušenosti... (loni Mačice)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Sekal

úterý, 20. září 2011
23:34

Sekal

to Dwarf: S Kubíkem mám jen dobrou zkušenost, škoda...


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Vláďa

úterý, 20. září 2011
21:04

Vláďa

"Rozhoduji se proto, že dnes budu pít - chvilka napětí - světlé ležáky... "

Zajímavé, ještě než jsem dočetl větu, tak jsem to - i bez chvilky napětí - věděl..
---------------------------------
Zpráva byla upravena 20.09.2011 ve 21:05:25


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

Chody

středa, 21. září 2011
07:16

Chody

to Vláďa:
Ano, to asi většina... Proto ta chvilka napětí :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Roman Holoubek

pátek, 23. září 2011
17:28

Roman Holoubek

to Chody: Jo Chody, už jsi profláklý se svými chutěmi. Ale to je dobře,že už tak trochu všichni tady o svých chutích a zájmech víme. :)



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI