Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Tábor 2011

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Tábor 2011

Tábor 2011

Sezona pivovarských slavností začíná až s májem. První kvartál každého roku je tak na pivní slavnosti velmi chudý. Pivní turistiku v nejromantičtější podobě, kdy si turista vezme pouze spacák, čisté trencle a ponožky, nějaké ty peníze a jede, zase znemožňují noční mrazy, brzká tma a v nížinách obvykle nepřívětivo.

Lízníky to však nezaskočí. Jeden z nich má v Táboře rodiče a já nakonec nepotřeboval ani spacák. Fido navzdory slibu že hrozně chrápe nechrápal, alebrž chroptěl jako startující sovětský buldozer a Kulda si mě místy ze spaní pletl s Kačenkou, ale stálo to za to (ty slavnosti!).

Hotel Palcát v zajetí piva
Hotel Palcát v zajetí piva

A tak 3. února před 4 hodinou odpolední stanuli jsme před  Palcátem. Kulda nám rozdal vstupenky, já vyfotil talentovanou harmonikářku (u nohou měla sice PETku s nealkem, ale nedalo moc práce najít, kam si schovávala pivko) a byli jsme letos poprvé ve víru pivních slavností a to je prostě bezva!

Slečno, já to pivo vidím! :)
Slečno, já to pivo vidím! :)

Hned vedle výstavky lahváčů mě zaskočil pohled na beer station. Copak o to, psali, že je v tom Lipan a kelímek jsem nepotřeboval, páč jsem měl svou degustační BONovskou třetinku, co mi před lety dal Roman Holoubek, když v BON u ještě řediteloval (kruci, já ho od té doby neviděl!). Ale opravdu mě nic nelákalo na tom, vhodit do aparátu dvaciáše, vyslechnout si plechové „vaše pivo je připraveno…“ a jít. Na slavnosti přeci jezdíme kvůli lidskému faktoru, ne? Možná to bylo u vstupu vystavené, aby se pivaři starých forem měli možnost připravit na výzvy nové doby… (Nová doba! Přístroj od společnosti Drinks International Worldbeer odmítl obsloužit Čecha! :))

Na milost to vezmu, až to z toho poteče zadarmo… Vezmu si to domů!
Na milost to vezmu, až to z toho poteče zadarmo… Vezmu si to domů!

Postmodernismus se projevil mj. tím, že náš stůl č. 211, jehož židle skvěle posloužily jako stojany pro naše bundy a kdy jsme seděli asi minutu, byl umístěn v prostorách asijské restaurace hotelu Palcát. Zde jsem přemýšlel, zda nepatřičnost pít pivo v takových prostorách je pouhou funkcí zvyku, kterou je nutno zkušeností poslat do věčných lovišť či nikoliv. Ale nepřišel jsem na to.

Přátelé piva…
Přátelé piva…

U stánku Sdružení přátel piva měli i časopis Pivo, Bier & Ale, čímž mě velmi potěšili, protože tomuto časopisu přeji jen to nejlepší. Asi před dvěmi či už třemi(?) lety jsem na výzvu Honzy Kočky napsal článeček pro časopis Pivař. Jenže než jsem ho napsal, časopis Pivař umřel. Nikdy jsem neměl přílišné ambice, doufám. Ale když se P,B&A křtil v Nejmenované hospodě v Nuslích, časopis  se mi tak nějak zalíbil a já zalitoval, že na pivo nejsem odborník. I Max Bahnson se rozplýval, že je to sice dětinská hloupost, ale stejně je krásné tam být. Jenže to jsem nahranej, když o tom pivu nic nevím a jen ho piju. Tak jsem na Maxe koukal a abych mu udělal radost, říkám mu: Hele, Maxi, kamaráde, prosim tě, byl bys tak hodný a podepsal se mi?


Warning: preg_replace(): Unknown modifier '0' in /mnt/data/accounts/c/chodypi/data/www/pivni.info/www/conf/functions_general.php on line 704

A ačkoliv v dobách působení v dělnické profesi u filmu jsem měl mj. tu možnost poobědvat se sirem Anthonym Hopkinsem, popít Šató Dipardijé s Geraldem nebo poplácat po zádech pana Bonda čili Daniela Craiga, popřípadě sledovat naživo jak se ve své kůži cítí John Malkowich a nikdy mě nenapadlo si kohokoliv z nich nechat podepsat, v Nejmenované jsem nelenil a nechal si do prvního čísla prvního ročníku podepsat i mistra Šuráně, pana sládka Zárubu, Pavla Borowiece či Jarina Šnajdra, na což nevěřícně hleděl Hanz a trval na tom, že se mi podepíše pod foto Pivkupectví… Ale já vymyslim nějakej neodbornej pivní formát, kterej mi otisknou, určitě!:-)

Slezsko v Palcátu
Slezsko v Palcátu

Degustaci začínám kvasnicovým světlým Slezanem, který mi chutnal a následně odcházím zkontrolovat jak se projevila změna sládka v Mutějovicích. Dvanáctka byla pro mé pohárky chuťové přímo vzorná a bramborová medaile proto neudivila. Má všeználkova otázka: Tak jak novej sládek? hochy nezaskočila a já si pana sládka a později i pana majitele fotím.

Mutějovický pan sládek a pan majitel
Mutějovický pan sládek a pan majitel

Ale to už byl čas opustit druhé patro a sejít do velkého sálu v přízemí. Tam poprvé vidím stánek Dobrušky! Možná už někde Dobruška byla, ale pro mne je to poprvé a já doufám, že se dítě pana Vedry už nikdy neztratí a ani neuhoří…

Dej Bůh štěstí!
Dej Bůh štěstí!

Stánek Poličky mě přinutí vzpomenout si na Romana. Obsluha mi říká, že tu samozřejmě je, ale na degustacích a ty jsou neveřejné. Ale už je to opravdu dlouho, co jsem Romana viděl a tak zanechávám na účtence lakonický vzkaz: Rosťa, dole u Vítka. A nechávám si do BONovské třetinky načepovat Hradební desítku a to nejen kvůli tomu prvnímu místu :)

Co dát a neopít se?
Co dát a neopít se?

Ve velkém sále probíhá vystoupení opiček či jablíček, přeslechl jsem, zda to bylo The Apples či The Apes. Děvčata však Rock and Roll  opravdu milovala a uměla to dát najevo a navíc zatraceně dobře vypadala. Když to srovnám s následující dechovkou, děvčata předvedla opravdu bezva šou. Jejich vystoupení v Táboře partičky hostů, pivních fandů z Portugalska, původně hodně pohodových, způsobilo určité rozepře. Pánská část portugalských turistů v rozporu s dobrými mravy nedokázala skrýt úžas z českých děvčat, někteří dokonce dlouhé minuty nedokázali zavřít doširoka rozevřená ústa, což u ženské části portugalských turistů vyvolávalo hlasité rozčarování, některé na chvíli dokonce kamsi odešly…

Go, Johnny, Go, Go, Go!!!
Go, Johnny, Go, Go, Go!!!

Portugalští přátelé dobrého piva nakonec malou kulturní vložku rozdýchali, potkávám je posléze zase družně pospolu a bylo vidět, že je české pivo hodně sblížilo. Byli to první turisté, kteří uměli anglicky ještě méně než já, ale stejně jsme si tak nějak rozuměli.

Někteří lízníci a někteří portugalští pivní turisté
Někteří lízníci a někteří portugalští pivní turisté

Ale abych neprobendil Romana, pokud by se stavil, spouštím se do suterénu k Vítkovi z Prčice. Díky tomuto pivovaru již nezní tak hrozně, pokud vás do Prčice někdo pošle. Vítka jsem měl již v nejmenované a ten pán, co se za mne občas úspěšně vydává, by jistě o tom pivu prohlásil své typické: Další zbytečné pivo! viď, bratře? Ale je ošidné jakoukoliv chuť spojit na tvrdo s malým pivovárkem. Každá várka je jiná!

Pěticípý květ vedle pěticípé hvězdy…
Pěticípý květ vedle pěticípé hvězdy…

Vítek, takový jako byl zde v Táboře, některými okomentován jako obyčejný německý pils, je nádherně hořký a moc mi chutná, dávám dohromady 3 třetinky a tato trpělivost se vyplácí! Romane? Ještě je tu totiž možnost, že sem nepřišel kvůli mně, že! Sedá si k nám, ale ostatní lízníci mi Romana v podstatě ani na chvíli nepůjčí, zpovídají jej, Roman musí zapsat něco chytrého do Líznické knihy atd., ale stejně je to příjemné setkání. Tak zase za tři roky! ‚-)

Tu BONovskou třetinku tu máš kvůli mně?
Tu BONovskou třetinku tu máš kvůli mně?

Pro mě je Tábor o lidech a dobrém pivu, které zde piji. Tedy nezjišťuji ani od Romana, jak dopadly degustace. Pravděpodobně tím spáši intelektuální sebevraždu, ale je mi v podstatě jedno, jak to dopadlo. Zmínit se ale jistě sluší, že dle kuloárních zpráv někteří vyhráli co mohli a mají šest či sedm „placek“… Asi se neradi dělí, nebo co… .-)

Kolik máte placek, kluci? Asi byste jí dostali i kdybyste uvařili tmavé s bergamotem :)
Kolik máte placek, kluci? Asi byste jí dostali i kdybyste uvařili tmavé s bergamotem :)

Časem potkávám na balkoně i odpočívajícího Honzu Kočku a říkám si, že sice vypadá hezky být placen za degustování, ale degustovat dny o rána do večera je možné vnímat i jako řeholi a kdoví jak dlouho by mě to bavilo.

Ahoj klucííí!
Ahoj klucííí!

Děkuji vám, lidičky, děkuji ti Tábore, bylo to bezva! Škoda, že tam nešlo pokecat se všemi, ochutnat všechno a tady publikovat všechny foto, ale to už je život. Jako poslední foto tu dám pana Fialu, sice je jeho podoba dobře známa, ale protože ani trochu neskrývá radost ze setkání, bude holt i tady…



[Rosťa Kloubek] [Zobrazeno 8108x] [5. únor 2011]
[Pivní slavnosti] [comments: 23] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Malakin

sobota, 12. únor 2011
06:40

Malakin

to Felčar: Ty výsledky s čísly jsem si tam nafotil, ale jména degustátorů jsem nikde neviděl, proto jsem na to upozorňoval.

K tomu "je opravdu velmi trapné": Tohle samozřejmě nebylo mířeno na degustátory, ale spíš na pana Srba, kterého zřejmě vůbec nezajímá, co si o celé soutěži veřejnost myslí, jinak by s tím určitě něco udělal.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Roman Holoubek

úterý, 8. únor 2011
14:33

Roman Holoubek

Jako obvykle - pěkně napsaný článek, který není přesycen informacemi, ale jen nám nastiňuje atmosféru, tak jak ji Rostík vnímal. Ale že jsme si stačili popovídat :-)

Jinak k soutěži.
Naprostý souhlas s Felčarem, byli jsme tam spolu a potvrzuji. Pan Alois Srb, to dělá vrcholně poctivě. Vysoce objektivně pojatá soutěž.

Pravdu má ale také v jiném článku Chody. Na takovýchto degustacích se nezkoumá pitelnost, nezkoumá se ani, zda prvotní dojem po prvním a druhém loku (víc není možná - viz foto u článku zde: http://www.pivniblog.cz/clanek/4405-Prvni-stripky-z-Tabora/index.htm ) se při dalších locích nezhorší.

Takže zkoumáme a posuzujeme především správnost v dané kategorii, chyby, vady a čistotu. Dál už jde jen o subjektivní pocit, zda onen vzorek více vyhovuje nastaveným parametrům degustátora, či nikoliv. Mám na mysli intenzitu hořkosti, nebo naopak nasládlosti, harmoničnosti, doznění, barvu. V dalších kategoriích pak i posun do kávova, či karamelova, kvasničný nádech, estery u svrchních piv, ...

Co se týče vzorků, ano posílá je tam pivovar, což znamená dvojí. Není zde ovlivnění skladováním v obchodech, ani čistotou trubek u hostinského. A také, že pivovar, má-li možnost, projde u sebe šarže piv, která jsou vyzrálá a vybere to nejlepší. Jinými slovy - stejné podmínky má každý - dát tam to nejlepší.


Adsense

27. červenec 2024
01:50


posted by: Inzerce

Rosťa

středa, 9. únor 2011
13:47

Rosťa

to Roman Holoubek: Uloboval jsem si stolní kalendář Poličského pivovaru - ten pěkný ze starých pohlednic. Žes takovou krásu přede mnou tajil je neodpustitelné. :)

Všichni mají stejné podmínky. Bit je jen spotřebitel... To nejlepší se dává přeci na degustace, ne? :)


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Elf

středa, 9. únor 2011
15:31

Elf

to Roman Holoubek: Podmínky jsou sice rádoby "rovné", ale k čemu je to mě jako spotřebiteli, zvlášť pokud je pravda, že některé větší pivovary vaří speciální várky na degustační soutěže, ale v obchodech a pivnicích je k dostaní jejich regulérní výrobek. Věřím totiž, že i sládkové z velkých pivovarů umějí uvařit dobré pivo, ale díky optimalizaci výroby a snižování nákladů vaří bezpohlavní, fádní, pasterací umrtvéná piva. Ideální by byl přímý nákup pořadateli degustační soutěže v pivovarských prodejnách. I když český člověk by jistě našel způsob jak oj.bat i tento systém.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 9. únor 2011
16:13

Roman Holoubek

to Elf a Rosťa
Nevím jak je to jinde. Já se jen mohu opírat o to co znám.

Vzali jsme vzorky ze 3 tanků, udělali degustaci. Rozdíly byly takřka mizivé a poznal by je jen školený degustátor. Navíc jsme zjistili, že je jedno odkud vzorek dodáme, protože jsme se neshodli. U každého vzorku se našel někdo, kdo by jej preferoval. :-) Jinými slovy, máme tak vyrovnanou kvalitu, že zákazník není bit Rosťo. Otázkou je, co s tímto pivem, které jde od nás udělá obchod a hostinský.


Dydla

neděle, 6. únor 2011
16:00

Tábor byl úžasnej. Moc pěkný článek.


napsal(a): Dydla (dydla(a)post.cz) [Odpovědět]

Děkan

neděle, 6. únor 2011
10:11

Děkan

Pěkný "pocitový" článek. Už jste někdo někde objevil oficiální výsledky?


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

Jaroslav Pěnivý

neděle, 6. únor 2011
16:57

to Děkan: S tím se organizátoři nezatěžujou, je to otřesná akce, předávání cen nedůstojné, degustace zmanipulované, pan Srb se sice snaží, ale nějak mu to přerostlo přes hlavu...


napsal(a): Jaroslav Pěnivý [Odpovědět]

Chody

neděle, 6. únor 2011
16:59

Chody

to Jaroslav Pěnivý:
Já vám nevím, proč tam chodíte, když je to tak otřesné...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Felčar

neděle, 6. únor 2011
22:54

Felčar

to Jaroslav Pěnivý: Třetí, možná dokonce již čtvrtý rok zasedám v degustační komisi. A ať dělám co dělám, tak si nemohu vybavit okamžik, kdy se mě někdo byť jen náznakem snažil zmanipulovat. Za potenciální nešvar lze považovat pouze to, že pokud si degustátor z nějakého pivovaru pozná to svoje pivo, tak ho může hodnotit lépe.
A předávání cen je samozřejmě tak trochu show určená zejména pro běžné návštěvníky slavností.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Malakin

neděle, 6. únor 2011
23:33

Malakin

to Felčar: A nemůže být chyba při sčítání bodů? Nemohl bys čtenářům vysvětlit, jak to vlastně probíhá, kolik lidí (odborníků i laiků) to kontroluje, zda je to za notářského dohledu apod.? A co tu soutěž trochu zprůhlednit, tj. zveřejnit i degustační lístky všech degustátorů včetně jejich jmen (co vím, tak jsou degustátoři označeni jenom čísly, což podle mě nestačí) někde na netu, aby si to každý nespokojenec mohl sám překontrolovat? Ono je opravdu velmi trapné, když opakovaně vyhrávají piva, která jsou v průběhu roku na hranici poživatelnosti...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 06.02.2011 ve 23:35:37


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Mrqič

pondělí, 7. únor 2011
11:43

to Malakin: Ačkoliv sám neznám oficiální výsledky, myslím, že ty můžeš být spokojen. Viz odkaz .http://zpravodajstvi.olomouc.cz/clanky/Pivo-z-Litovle-opet-uspelo-v-Tabore-z-Pivnich-slavnosti-si-veze-dve-stribrne-medaile-15468


napsal(a): Mrqič (info(a)lahudkar.cz) [Odpovědět]

Felčar

pondělí, 7. únor 2011
15:48

Felčar

to Malakin: Celé to probíhá v aule Jihočeské univerzity, která je hned vedle Palcátu. Tam taky uvnitř u vchodu na nástěnce visí vždy finálové výsledky s čísly degustátorů, výsledky předchozích kol a opravných kol jsou vždy k dispozici přímo v aule (jsou to desítky papírů a na nástěnku by se to pochopitelně nevešlo). Pochopitelně nalévání a následné sčítání bodů degustátoři nevidí, ale dozírá na to certifikační organizace Bureau Veritas a Státní zemědělská a potravinářská inspekce. To považuji za více než dostatečnou záruku objektivity. Vždy u jednoho stolu sedí celkem 6 degustátorů (letos se degustovalo až na 4 stolech) a striktně se dbá o to, aby nebyli u jednoho stolu více než jeden degustátor z jednoho pivovaru či jiné organizace. Nosí vždy maximálně 7 vzorků a ty se podle kvality senzorického profilu seřazují sestupně. Jména degustátorů jsou veřejně vyvěšena v aule na stěně i s čísly degustátorů.
Skutečně je vyloučené aby se nějaký degustátor dozvěděl, jaké mu přinesli vzorky, ledaže by to sám poznal dle senzorického profilu konkrétního vzorku.
A ještě něco, že pořád vyhrávají ty samé značky, není až zase tak pravda. Ale často vyhrávají piva s víceméně neutrální (mnohdy nijakou) chutí, protože na těch se (bohužel) shodne nejvíc degustátorů. I já si někdy drbu hlavu, jak že jsem to hlasoval, ale právě v tomhle je anonymita úžasná.
A ještě k vzorkům, ty posílají sami pivovary, takže samozřejmě tam pošlou tu nejlepší várku, co mají zrovna k dipozici. A co se týká výrazu "no je opravdu velmi trapné, když opakovaně vyhrávají piva, která jsou v průběhu roku na hranici poživatelnosti...", opravdu se hodnotí, jak aktuálně vzorek chutná. Opravdu bych degustátory v komisi nepodceňoval takovým hrubým způsobem.


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Henri

pondělí, 7. únor 2011
15:59

Henri

to Felčar: Já nevím, proč se zde stále znovu a dokola přeceňují výsledky jakýchkoliv degustací? Proč se zde pořád rozčilujeme, že něco dopadlo jako dopadlo?
Vždyť přeci musí být každému jasné, že výsledek degustace je závislý na mnoha faktorech (a každý jistě víme na jakých) a změna některých faktorů přinese zpravidla jiný výsledek degustace.
Takže to tak jednou provždy berme a pijme to co chutná každému jednomu z nás a zbytečně se nerozčilujme.
Nebo tu je snad někdo ze čtenářů PI, kdo se řídí při nákupu piva výsledky nějaké degustace a ne vlastní chutí a zkušeností?


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Rosťa

pondělí, 7. únor 2011
16:08

Rosťa

to Felčar: Díky za vyčerpávající info. Chápu dobré úmysly degustací a nepochybuji o jejich nepodjatosti. Smutné ale na tom je právě to, že vzorky posílají samy pivovary. Nepochybuji o tom, že umějí uvařit dobré pivo, když jde o degustace. Nicméně právě proto jsou výsledky degustací pro spotřebitele nerelevantní, protože není zaručeno, že to, co je dodáno na degustaci je také to, co lze koupit v obchodní síti. Spoléhám se proto na svou zkušenost a degustacemi tohoto druhu si "nezacpávám hlavu". Je mi skoro až líto úsilí degustátorů, protože je otázka, jakou mají pro mě jako spotřebitele vypovídající úroveň. Nerad bych se dožil doby, kdy pivovar znající nízkou senzorickou úroveň své průmyslové produkce na degustace pošle jako svůj vzorek účelově získaný jinde... Ale možná jsem toliko stihomamný čili paranoidní :-?


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Felčar

pondělí, 7. únor 2011
22:55

Felčar

to Rosťa: Dovolím si být nezvykle nekonkrétní, ale už jsem slyšel o případech, že velký pivovar poslal takovéto laboratorní pivo na nějakou soutěž.
A teď trochu z jiného soudku; v Táboře v kategorii světlý ležák premium skončil na třetím místě Zlatý bažant. Když jsem si pak prohlížel listinu s finálovým hlasováním, tak jsem ke své nelibosti zjistil, že ho degustátor č. 162 dal na první místo. Myslím, že není tak těžké uhodnout, proč jsem tak roztrpčený. Holt anonymita je nevyzpytatelná...


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

jirin

neděle, 6. únor 2011
19:58

jirin

to Děkan: Ležáky prej vyhrál Starouš. Tož jsem kupil tu jejich 12tku ať to pokoštuju. Nechápu jak se k tomu dopracovali...


napsal(a): jirin [Odpovědět]

Lecba.neklidem

čtvrtek, 10. únor 2011
07:31

to jirin: to asi ne, jen náchodský Primátor potvrdil zlatou z WBA2010 z července v Londýně (nejlepší světový ležák)


napsal(a): Lecba.neklidem (martinkalina(a)seznam.cz) [Odpovědět]

blokpi

středa, 9. únor 2011
12:26

blokpi

to Děkan:
Celkové výsledky naleznete zde...


napsal(a): blokpi [Odpovědět]

Rosťa

středa, 9. únor 2011
13:40

Rosťa

to blokpi: Cením si Zlatý placky pro speciálního Huberta,... když to srovnám s Krakonošem... ::lol Ale kategorie Světlé výčepní a Světlý ležák obsadilo něco, co jsem léta nepil... Kde jsem udělal chybu??? :o


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

BCH

středa, 9. únor 2011
18:34

BCH

to blokpi: Dík za výsledky. Je sice hezké co autor článku vypil a jak mu to chutnalo, ale já jako čtenář uvítám celkové výsledky (ikdyž subjektivní, které nic nezmění na tom, že budu podporovat v konzumaci především regionální pivovary a minipivovary). Ale spíš jde o to , jak uspěl můj komínový pivovar, kterému vždycky držím palce a přeju mu úspěch a nějaké to umístění.


napsal(a): BCH [Odpovědět]

Rosťa

čtvrtek, 10. únor 2011
10:46

Rosťa

to BCH: Jasně že absence některých dat může být problém. Na druhou stranu proč strukturovat článek papouškováním dat z nějaký tabulky, na kterou po její emisi stačí odkázat? A krom toho, BCH, je tu určitě dost prostoru i pro objektivnější autory, co ty na to? :o


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 8. únor 2011
08:58

jiri.kana

to Felčar:Já brněnského bažanta nedávno ochutnával a byl jsem velmi příjemně překvapen.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI