Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Festival v Brně, mladší brácha Hradu

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Festival v Brně, mladší brácha Hradu

Festival v Brně, mladší brácha Hradu

Každý, kdo byl alespoň někdy na Festivalu minipivovarů na Pražském hradě, musí uznat, že ač prostory jsou to reprezentativní, nejsou nafukovací. A zájemců, jak z řad pivovarů, tak i návštěvníků, je daleko více, než Střelecká cesta může pojmout. To bylo hlavním důvodem, proč Českomoravský svaz minipivovarů kývl na nabídku BVV – uspořádat v rámci veletrhu Salima 2016 první ročník Festivalu minipivovarů v Brně, a to ve dnech 17. – 20. února. Navíc na Moravě se podobná akce nikdy nekonala a zároveň to měl být první profesionální pivní festival v České republice, který se koná pod střechou.

Pivní zóna
Pivní zóna

Scénář kopíroval „Hradní“ zvyklosti - v ceně vstupenky je sklenice, seznam pivovarů a situační plánek. Na rozdíl od Hradu však přibylo vyhlášení vítěze degustační soutěže pro nejlepší řemeslné pivovary u nás - Česká a moravská pivní koruna 2016, kterou zorganizoval časopis Pivo, Bier & Ale.

Festivalu jsem se zúčastnila hned první den, ve středu, kdy byla předávána ocenění, ale o tom dále (výsledky najdete zde ). Ráda bych se podělila se svými poznatky, ať už kladnými či zápornými, byť jsem si vědoma toho, že první ročníky (čehokoli) nemají „mouchy“ vychytané.

Posezení
Posezení

Nesporným kladem festivalu byl právě ten výše zmiňovaný prostor – dost místa pro stánky, s možností rozšíření, i pro návštěvníky. Vše navíc v suchu a teple. Ostatně, popíjet v únoru venku by zrovna nebyl ten nejlepší nápad. Bohužel to ale bylo asi jediné plus. Na opačné straně pomyslné stupnice bylo právě to spojení s veletrhem Salima, resp. dvojím vstupným (do areálu veletrhu a do samotné „pivní zóny“), které asi některé potenciální návštěvníky odradilo. Prý se ale pracuje na tom, aby v budoucnu vstup na festival byl oddělen od samotného veletrhu. Domnívám se (a nejen já), že by to věci jen prospělo.

Stánky
Stánky

Co na akci vyloženě „drhlo“, bylo slibované mytí skla. Sudy s vodou byly věčně prázdné, vázlo jejich doplňování a na sklonku dne už vůbec nebylo kde si sklo umýt, pokud člověk nevážil cestu mimo pivní zónu na vzdálené WC. Rovněž tak chyběl katalog pivovarů i čepovaných piv. Dále se domnívám, že u stánků by měl čepovat, nebo alespoň být přítomen, někdo, kdo o pivovaru a točeném pivu může podat zasvěcené informace. Najaté hostesky, byť se sebelíbivější tváří, tohle prostě nezvládly. Jmenovat takto „postižené“ pivovary nebudu, snad se do příště „pochlapí“.

Mytí skla
Mytí skla

Podle postupně získávaných informací mělo být účastno 39 pivovarů, nakonec jich přijelo 35 + létající Nomád. Z původně přihlášených absentovaly: Kvilda, Garáž Ostrava, Děčín a Svitavy, naopak přibyla Lobeč. Počet čepovaných piv jsem nezjišťovala. Jejich kvalita se pohybovala, stejně jako na jiných přehlídkách, od dobře pitelných, většinou známých „tutovek“, až po cosi, co by se ani pivem nazývat nemělo. Je docela s podivem, že zástupci některých pivovarů (bylo jich ale drtivá menšina) snad ani neochutnají, co návštěvníkům nabízejí.

Pivní znalci
Pivní znalci

Celkem jsme ochutnali (ve dvou) 34 vzorků piv, většinu nám známých jsme vynechali. Nejhorším pivem z toho byla 12° Štajgr ze Slezského pivovaru v Havířově, následován 12° světlou z Tišnova (která se prý ovšem v místě ještě nevaří). Na spodních příčkách našeho žebříčku se umístila ještě 11° sv. z pivovaru Osečan (Osek nad Bečvou), 10° sv. z pivovaru Holendr (Valašské Meziříčí), 10° Turista z pivovaru Kozlovice a 11° sv. z pivovaru Zábřeh (Ostrava). Mile překvapil pivovar Mazák se svými pivy, jejichž úroveň se podstatně zvedla oproti létům minulým.

Piva od Mazáka
Piva od Mazáka

Nelze tady jmenovat všechna ochutnaná piva, s jejichž kvalitou jsme byli spokojeni, ostatně jsme to vyjádřili zástupcům pivovarů přímo na stáncích. Z pro mne neznámých a zajímavých piv bych jmenovala alespoň masopustní speciál PH14 CarniVale z pivovaru Hauskrecht, 13° vídeňský speciál z pivovaru Morava (Frýdek-Místek) a 12° sv. ležák čepovaný samospádem ze Slavkovského pivovaru. Domů jsme si přivezli nové pivo z pivovaru Podlesí – Galileo, které ovšem na čepu nebylo, pouze v láhvi. 13° IPA, chmelená chmelem Galena byla vynikající. Velkým překvapením bylo, byť ne přímo na festivalu, ale na jednom ze stánků Salimy, slovenské firmy CoolArt Technology, nabízející „solární pípu “. Touto technologií čepovali 15° IPA Dzivočák z Malacek, výrobek (prý) domovarníka Juro Mládka z Malacek.

Degustační sklo
Degustační sklo

Zlatým hřebem středečního odpoledne byla „korunovace“ nejlepších řemeslných pivovarů. Šéfredaktor PBA pan Pavel Borowiec předal ocenění 33 nejlepším (11 bronzových a stejný počet stříbrných a zlatých Českých a moravských pivních korun 2016), kteří vzešli z degustační soutěže PBA. První předvýběr provedli zástupci majitelů pivnic, pivních barů a pivoték společně s novináři. Z padesáti vybraných pivovarů jich do degustační soutěže přihlásilo svoje vzorky (1-3 ks) čtyřicet, celkem 104 vzorků. Podmínkou bylo, že pivovary vznikly nejpozději v roce 2014, létající nebyly do soutěže zařazeny.

Z předávání cen
Z předávání cen

V degustačních komisích pak zasedli odborníci, novináři a „hospodští“. Hodnotilo se bodově a hlasy odborníků měly dvojnásobnou hodnotu proti zbývajícím komisím. Podrobně se o celé soutěži dočtete právě v PBA.

Festival na Moravě byl bezesporu chvályhodný počin ČMSMP a doufám, že po vychytání oněch „much“ bude důstojným protějškem Hradu. A jak dodal jeden z návštěvníků: „super, že i v únoru se něco děje, navíc nepařilo do návštěvníků slunce.“ Jenom spolu s kolegy sdílíme obavu, že možná dojde k úbytku účasti moravských pivovarů na Hradě.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 6437x] [22. únor 2016]
[Pivní slavnosti] [comments: 14] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Sekal

čtvrtek, 25. únor 2016
23:19

Sekal

Tak ti absentéři by mne snad ani nemrzeli a Lobeč by mne svou přítomností nepotěšila. Překvapuje mne hodnocení Mazáka, kterého piju prakticky od jeho založení pravidelně, s výjimkou jejich stoutu a porteru mi chutnala všechna jejich piva. Ten Hauskrecht mi předloni taky moc chutnal, na to že to dělají v Brně, je to velmi dobré pivo.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

pechi

středa, 24. únor 2016
09:20

pechi

Nedá mi to a taky přispěju svou troškou do mlýna. Jak bylo v článku zmíněno, byla to premiérová akce v Brně a tudíž se nedalo vše vychytat.

Ad sklo a myčky - souhlas, příště by to chtělo zajistit rychlejší doplňování vodou a předem vyzkoušet, jestli se dá festivalové sklo dobře vymývat. V tomto bodě lze do příště vše vyřešit.

Ad pivo - kdo si dobře vybíral, tak musel být nadšen. Nebudu jmenovat konkrétní pivovary, já byl spokojen - ze 17 vzorků byly na vylití 2, vyloženě skvělá piva, co jsem ochutnal by se dala spočítat na prstech jedné ruky, zbytek byla piva aspoň dobře pitelná. Vady jsem hned sdělil obsluze, ovšem narazil jsem na nepochopení. Tady bych doporučil určitou sebereflexi - s vyloženě špatnými vzorky si uříznu pořádnou ostudu, takže příště brát jen pivo dobré. Ale chápu, že někdo je prostě nepoučitelný.

Ad spojení se Salimou - vyloženě nešťastné. Prodírat se davy lidí na wc, to tedy byly opravdu nervy. Ještěže v "pivní" části byla relativně komorní atmosféra a zaplaťpánbu žádná hudba. Většinu hostů, se kterými jsem se dal do řeči, tvořili návštěvníci Salimy, kteří si zakoupili kupón na pět různých piv. Po vypití konstatovali, že je stějně víno lepší...

Závěr: Festiválek má potenciál stát se časem špičkou, ale je otázkou, zda se to povede už příště. Hodně štěstí.


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Adsense

25. duben 2024
05:59


posted by: Inzerce

Dwarf

úterý, 23. únor 2016
17:16

Dwarf

"první profesionální pivní festival v České republice, který se koná pod střechou" - Zlatá pečeť v ČB není profesionální akce? to zkuste někdo říct panu Srbovi, že je naprostý amatér... ::lol // jinak nemám co dodat, "na pivním Hradě" jsem nikdy nebyl...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 23. únor 2016
19:09

jiri.kana

Dwarf:Možná to bylo myšleno jako "čistě pivní", přece jen u táborských slavností je ještě snaha udělat z toho lidovou veselici...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 23. únor 2016
21:09

Dwarf

jiri.kana: vzhledem k Salimě mi to jako "čistě pivní" taky nepřipadá :-) ale rozdíly chápu...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

sasa

úterý, 23. únor 2016
07:05

sasa

Časový prostor 13 - 17 hodin na ochutnávání piv vám při takovém množství pivovarů připadal dostačující? Na Hradě akce tuším trvá 6-8 hodin.


napsal(a): sasa [Odpovědět]

Jana

úterý, 23. únor 2016
08:51

Jana

sasa:
Poslední účastníci odcházeli asi kolem 18,30, tedy v tu středu. Já osobně si myslím, že to byl dostatečný čas, ale můžete mít názor jiný.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Malakin

středa, 24. únor 2016
06:49

Malakin

Jana: Ano, i piva se spoustou vad můžou někomu chutnat, zatímco jiný je hned vylejvá. :-)


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Malakin

úterý, 23. únor 2016
05:33

Malakin

Ještě jsi zapomněla zmínit, že ty ruční myčky, když v nich náhodou byla voda, byly na tento typ podlouhlých sklenic zcela nevhodné. Aby člověk odstranil i pěnu, která na stěnách sklenice držela, musel mýt fakt velmi intenzivně, no a to pak voda stříkala na všechny kolem. :-)

Jinak většinu tebou zmiňovaných propadáků jsem taky zkoušel a taky vylil, z mého pohledu byl ovšem nejhorší Osečan 11, vskutku velkej humáč, naopak nejlepší Chomout 13 tm. Známej vylejval i Harracha 12, Purkmistra 12, Moravu 13 vídeň a Hauskrechta 11 čili doslova festival špatných ležáků. Někde aspoň chybu přiznali, jinde se ale hádali s tím, že jsou jejich piva v pořádku. Tišnovské pivo je zatím z Padochova, klasický Antonín 12, žel podobná tragédie hodna výlevky.

A co se spojení se Salimou týče, tak v tom na rozdíl od tebe vidím velkou přidanou hodnotu, která právě na Hradě chybí a kvůli níž jsem do Brna nakonec jel. Chodit na festival jen kvůli chlastu, navíc nekvalitnímu, to fakt ne.

Tak za dva roky zase na Salimě. Snad se do té doby někteří sládkové naučí odvádět kvalitnější práci.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 23.02.2016 ve 05:42:05


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Jana

úterý, 23. únor 2016
08:57

Jana

Malakin:
S těma myčkama máš pravdu, ale to už jsou podružnosti. A co se týče piv, každý má chutě jiné. Nám oběma osobně Hauskrecht 11° i 13° vídeň z Moravy chutnala.
ad Salima - asi jak komu to vyhovuje.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

víťa

úterý, 23. únor 2016
16:15

Malakin: Pivovar Padochov někde něco vaří? Neviděl jsem jedinou fotku ani nečetl nic o jejich pivu. Díky za info. Zdá se mi, že pro pivovar, který nevaří, vaří pivovar, který taky nevaří...


napsal(a): víťa [Odpovědět]

Kari

úterý, 23. únor 2016
18:01

napsal(a): Kari [Odpovědět]

Víťa

úterý, 23. únor 2016
18:28

Kari: Děkuji, na jejich webu jsem nic nenašel....


napsal(a): Víťa [Odpovědět]

VLÁĎA.

úterý, 23. únor 2016
01:59

Pivní znalci ! A jak jim to sluší !


napsal(a): VLÁĎA. [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI