Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní Pelhřimov a Haškova Lipnice

Pivní cesty


verze pro tisk

Pivní Pelhřimov a Haškova Lipnice

Pivní Pelhřimov a Haškova Lipnice [p1673]

Když jsem plánoval tuto dovolenou, nečekal jsem nějaké speciální pivní zážitky. Vždyť jen na poukazu k pobytu v Haškově Lipnici, respektive v Lipnici nad Sázavou, kde Jaroslav Hašek na sklonku svého života žil a napsal převážnou část svého nejslavnějšího díla Osudy dobrého vojáka Švejka, kde 3. ledna 1923 zemřel a kde je také pochován, bylo uvedeno, že součástí pobytu je jednou welcome drink Haškův ležák pro oba. Minipivovar zde žádný, jen v Humpolci Bernard.

Bernard
Bernard

Ale pěkně popořádku. Vyrážíme s přáteli ve středu ráno a na jejich popud stavíme cestou v Pelhřimově. Je naplánovaná prohlídka města a zejména pak místního Muzea rekordů a kuriozit. Přicházíme na náměstí a před místním Infocentrem přemýšlíme, kam zajít na oběd. Říkám kamarádovi, škoda, že zde nemá pivovar Poutník nějakou svou pivovarskou restauraci, tam by se nám určitě nejen dobře jedlo, ale i pilo. On na to. „Poutník, to skvělé pivo, kterého máme pravidelně malý soudek na Silvestra je odtud?“ Přitakávám. Nicméně se rozhlížíme dál. Měl by tu někde být přeci minipivovar.

Poutník
Poutník

V tu chvíli kamarád zapíná telefon a říká, že má pro mě překvapení. Stáhl si prý jakousi aplikaci o pivovarech. Vůbec jsem netušil, že něco takového existuje. Asi to bude tím, že tyto věci jdou tak trochu mimo mě. Dávám si za úkol o této aplikaci zjistit více podrobností. Ale to až za dlouhých zimních večerů. Zadává místo Pelhřimov a už to tam vyjíždí. Pivovar Poutník a Pivovar a restaurace na Čtyrce . Kde to tak může být? Na displeji je uvedena adresa Masarykovo náměstí 4. Koukáme a zmíněnou adresu máme po své levici. Až když přijdeme před samotný vchod, vidíme malý poutač.

Poutač na Čtyrku
Poutač na Čtyrku

Myslím, že takový podnik, by si zasloužil větší reklamu a označení. Vcházíme dovnitř, usedáme a objednáváme jídlo i pití. Naše ženy nealko a my s kamarádem každý po jednom vzorku místní produkce. Víc nemůžeme, budeme po prohlídce města a muzea opět řídit. Já dávám desítku, kamarád dvanáctku. Samozřejmě ze studijních důvodů ochutnáme navzájem. Desítka nese název „Pelhřimovská desítka“, dvanáctka pak „Svatojakubský ležák“. Na čepu je ještě Novorychnovská jedenáctka. Desítka není špatná, ale nevýrazné chutě. Zato dvanáctka byla skvělá a dokázal bych si představit, že u ní strávím celý večer. K jídlu jsme měli „Pelhřimovský řízek“, což byl vlastně náš řízek „Ondráš“. Odcházíme najedeni a spokojeni.

Svatojakubský ležák
Svatojakubský ležák

Po prohlídce města a muzea pokračujeme do Lipnice nad Sázavou. Zde se ubytováváme v Penzionu a hostinci U České koruny, který provozují potomci slavného spisovatele - vnuk Richard a pravnuk Martin Hašek s rodinou. Vítá nás stylová restaurace s kachlovými kamny, pianem, řadou rekvizit z doby působení Jaroslava Haška a letní terasa s posezením. K jídlu nabízí tradiční českou kuchyni. S napětím čekáme na večer, až ochutnáme v poukazu zmiňovaný Haškův ležák. Protože naše ženy pivo nepijí, těšíme se s kamarádem na dvojitou porci. Před večeří vyrážíme na procházku. Jdeme k památníku Jaroslava Haška a ke zřícenině Bílá věž. Odtud je nádherný výhled na místní monumentální hrad.

Po památkách
Po památkách

Nastal čas večeře, tudíž hurá na penzion. K pití objednáváme onen Haškův ležák. Na dotaz, co to je vlastně za pivo, se nám dostává kvalifikované odpovědi. „Haškův Lipnický speciál je kvasnicové, nepasterované a nefiltrované pivo, které je vařeno ve spolupráci p. Haška s p. Bernardem v jeho pivovaru dle tradičního postupu vaření bývalého pivovaru na Lipnici.

Ochutnáváme a musím říci, že je výborné. O volbě piva je tedy na oba večery rozhodnuto. Po večeři nastává další dilema. Protože dáváme našeho malého synka brzy spát, nemůžeme moc vysedávat v restauraci. Večer tak plánujeme posezení na pokoji. Jak to ale budeme provádět s pivem? Zdolávat pro každý půllitr dvě patra? Krajní varianta. Natočit do PET lahve? Dilema nám rozřešuje paní provozní. Slyšela nás a nabízí zajímavou variantu. „Natočím vám pivo do džbánku (4 piva) a půjčím dva bucláčky. Až to vypijete, můžete přijít pro další, prázdné pak ráno vrátit“. Krásná to varianta, člověk při ní zavzpomíná na dětská léta, kdy jsme chodili s bráchou tátovi a dědovi pro pivo do džbánu.

Večerní siesta
Večerní siesta

Ač jsem nečekal z pivního pohledu nějaké extra zážitky, musím konstatovat, že tomu tak nebylo. Haškův ležák byl skvělý a jako bonus výletu návštěva, pro mě nového, minipivovaru v Pelhřimově. Co víc si přát?

Samozřejmě výlet nebyl jen ohledně turistiky pivní, zejména šlo strávení krásných chvíl s rodinou a přáteli. To se povedlo a nápomocno bylo i nádherné slunné podzimní počasí. Závěrem ještě doplním, jaké turistické cíle lze v okolí Lipnice navštívit. Věřte, že za návštěvu stojí úžasný místní státní hrad s krásným výhledem na celé okolí, pak návštěva nedaleké zříceniny hradu Orlík s krásným výhledem na Humpolec.

Reliéfy
Reliéfy

Nezapomeňte na procházku z lipnického náměstí k zatopeným lomům se skalními reliéfy od Radomíra Dvořáka – Ústa pravdy, Bretschnederovo ucho, Zlaté oči a Hlava XXII. Na této trase se lze na hranici městečka občerstvit výborným pivem pivovaru Bernard, např. IPA či dvanáctka.



[Luboš Svoboda] [Zobrazeno 4194x] [2. listopad 2017]
[Pivní cesty] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dwarf

pátek, 3. listopad 2017
22:29

Dwarf

pokud pomineme fakt, že Haškův ležák je "jen obyčejný" Bernard, potvrzuju, že je na Lipnici krásně :-) a dělaj tam výborná kolena


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI