Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

První Pivoluce

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

První Pivoluce

První Pivoluce

Když jsem se v sobotu 5. října zajel podívat do Spáleného Poříčí na Podbrdskou pivní přehlídku, tak jsem si krom vzorku Šťáhlavického pivovaru přivezl i letáček, který nás zval na Velkou říjnovou Šťáhlavickou Pivoluci, neboli 1. Soutěžní sjezd malých pivovarů, který se má konat v sobotu 9. listopadu od 11 do 21 hodin. Určitě akce, které zaslouží navštívení a prověření.

Skleničky
Skleničky

Je ona sobota, kdy po obědě, ke kterému byla svatomartinská husa, která má samozřejmě plavat, vyrážím do Štáhlavic na první Pivoluci. Přijíždím kolem 16 hodiny. Před místní hospodou, kde se tato akce má konat, stojí několik aut a venku pokuřují dva chlápci. Nic nenasvědčuje tomu, že se tu koná nějaká pivní akce. Vcházím dovnitř a vidím, že jsem zde správně. U vstupu je stolek, kde mladé slečny nabízejí k prodeji degustační skleničku o objemu 0,2l s logem této akce a slosovatelné losy. Sklenička stojí 60,-Kč, los pak za dvacet. Zakupuju skleničku a vyrážím do víru akce.

U vstupu
U vstupu

Ve výčepu, kde se standardně sedí a pijí pivka z místního pivovárku, má svoje zázemí Plzeňský Bandita a pivovar Loužek z Kamenného Újezdu. Samozřejmě se tu točí i místní pivko. Hned vedle je otevřený salonek pro cca 30-40 lidí, celkem plně obsazen. Dávám Loužka a vyrážím dále. V prostorném sále jsou rozmístěné stoly do řad a je zde taky celkem slušně zaplněno. Na podiu hraje nějaká kapela. Bohužel nevím název ani přehled skupin, které tu mají představit. Kvůli nim jsem přeci nepřijel.

Loužek a Bandita
Loužek a Bandita

V přísálí mají své zázemí pivovar Dobřany, Lenoch, Raven a Radouš Šťáhlavy (nebo dnes už spíše z Druztové?). I tady je výčep domácích doplněný o nealka pro řidiče a drobnosti k zakousnutí. Venku bylo možno posedět či postát pod rozlehlou pergolou, která byla vybavena venkovními stojacími plynovými topidly. Při celé délce pergoly je pak postaven stan s pochutinami k pivu. Pochoutky byly ve stylu zabijačky, vepřových hodů. Mohli jste si dopřát například prejt, polévku, tlačenku, nebo třeba jen chleba se sádlem. Ten jsem společně s tlačenkou ochutnal a mohu jen pochválit.

U Lenocha
U Lenocha

Dále zde byly dva velké a vytápěné stany, kde jste mohli v sedě popíjet, jíst a povídat si. Zejména se tu sešli ti, co nechtěli sedět uvnitř, kde by je mohla rušit hudba a venku pod pergolou by jim byla zima. Stany byly celkem plné a není divu, bylo přeci už chladné listopadové počasí, takže teplo přišlo vhod.

Pod pergolou
Pod pergolou

Ceny piv byly většinou 20,-Kč za zmiňovanou dvoudecku. Snad jen v jednom případě jsem zaznamenal cenu 25,-Kč. Už si ale nevybavuji, u kterého stánku to bylo. Postupně jsem ochutnal piva od všech zúčastněných pivovarů a nemohu říci, že by bylo některé špatné. Všechna mně chutnala. Byl jsem tu do 19 hodin a účast byla po celou tu dobu velmi slušná, prostory sálu, přísálí, salonku a stany byli plné pivních revolucionářů, takže si dovolím říci, že první ročník akce se docela povedl. A to nejen návštěvností, ale i zabezpečením, jenž bylo výborné. Myslím, že šťáhlavický sbor dobrovolných hasičů společně s místním pivovarem odvedli pěkný kus práce.

Na sále
Na sále

Na sedmou hodinu večerní mám domluveno, že si mě zde vyzvedne rodina, tudíž je čas dát si poslední pivo, zakoupit něco na večer a vyrazit domů. Poslední dávám 20% od Ravena, kupuju dvě petky od domácího pivovaru, něco málo tlačenky (asi půl kila :)) a vyrážím k domovu.

Domácí
Domácí

Co říci závěrem. Zejména je třeba poděkovat Štáhlavickým, že takovouto akci vymysleli a hlavně zdárně uspořádali. Možná by někdo někde našel nějakou tu mouchu, ale kdo je nechce hledat, ten je nenajde. Já tedy žádnou nenašel, proto se těším na další ročník. Děkuji a těším za rok na 2. Pivoluci naviděnou.

Další fotky z této akce naleznete i na fb stránkách pivovaru.



[Luboš Svoboda] [Zobrazeno 2632x] [18. listopad 2019]
[Pivní slavnosti] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dwarf

pondělí, 18. listopad 2019
17:44

Dwarf

takže jedinou vadou na kráse byla ta rudá vlajka...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Chody

úterý, 19. listopad 2019
07:39

Chody

Dwarf: Když je to Velká říjnová..., tak k tomu rudá vlajka patří :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
09:16


posted by: Inzerce

Dwarf

úterý, 19. listopad 2019
18:34

Dwarf

Chody: myslel jsem včetně toho pitomého názvu...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI