Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Podzimní Vysočinou za pivem aneb 4R: Rebel a Račín

Pivní cesty


verze pro tisk

Podzimní Vysočinou za pivem aneb 4R: Rebel a Račín

Podzimní Vysočinou za pivem aneb 4R: Rebel a Račín [p217][p1502]

Letošní druhý zájezd KSPS Praha se po jarním Plzeňsku přesunul na Českomoravskou vrchovinu, pro mnohé pivní turisty včetně mě na dosud málo probádané území. Cílem byly pivovary a pivovárky Rebel v Havlíčkově Brodě, Richard v Račíně, Revolta ve Žďáru nad Sázavou a Balónový v Radešíně, tedy "4xR" v názvu. Proti našim předchozím zájezdům jsme vyrazili ve skromnějším počtu, díky čemuž probíhaly exkurze a přesuny mezi pivovary poměrně hladce, pouze na zpáteční cestě nás zaskočila objížďka. Ale popořádku...

Na dvoře havlíčkobrodského pivovaru
Na dvoře havlíčkobrodského pivovaru

První zastávkou je průmyslový pivovar Rebel, kde se nás po nákupu v pivovarské prodejně ujímá průvodkyně Radka Vaňkátová. Je to žena na svém místě, pivovarského řemesla a historie pivovaru znalá, profesionálka, která umí návštěvníky zaujmout. Procházíme sladovnou, od humen po půdy. Právě je nastřeno, pučící zrno typicky okurkově voní, pak po schodech na náduvníky, kolem hvozdů, jež zrovna odpočívají. Sobotní idyla.

Humna sladovny
Humna sladovny

Dále na sudárnu, což je stará varna, pak už typické "kolečko" varna-spilka-sklep. Podobné jako v jiných pivovarech, přesto originální. Na staré varně si kromě plnicí sudové linky můžete prohlédnout pamětní desku, nová varna je vybavena oku nepříliš lahodícím "nádobím", které je v provozu od roku 1994 (var 160 hl). Ze starého vybavení varny stojí za zmínku již nefunkční měděné scezovací korýtko, odhadem 30. léta minulého století.

Nová varna
Nová varna

Spilka je opět stará a nová, část výroby obstarávají klasické otevřené spilečné nádoby, část i CK tanky pro marketová piva. Na spilce najdeme i whirlpool. Ve sklepích ochutnáváme z mazáků tři druhy brodského piva. Nefiltrovaný ležák, výčepní pivo Tudor za studena chmelené a speciál Drsoň, což je ještě mladá čtrnáctka. Všechna piva jsou solidní až vynikající, mně chutnala nejvíc nefiltrovaná dvanáctka. Za exkurzi s ochutnávkou jsme platili 120, důchodci 70 Kč, piva zde okoštovaná podle mého skromného názoru nejlepší z celého výletu.

Ve sklepě
Ve sklepě

Druhým bodem našeho itineráře je račínský minipivovar Richard situovaný v zadní části hotelu Leopold. Spadané tlející listí, rybník a budova hotelu vytvářejí kouzelnou poklidnou atmosféru. Pivovar je v provozu asi dva roky a nás se ujímá sládek Jaroslav Kubíček (cena prohlídky bez ochutnávky 45 Kč). Prostory pivovárku a obzvlášť sklepa jsou stísněné, ale nevadí. Je tu hezky, už se těším až ochutnám zdejšího Richarda - bratříčka žebětínského.

Sládek ve sklepě
Sládek ve sklepě

V hotelové restauraci jsme sami, byť je doba oběda. Místní sem asi moc nechodí nebo snad přijdou večer? Nevím, mé dojmy z piva jsou taky rozpačité, desítka průměrná, dvanáctka bez řízu, mdlá, medové pivo už jsem ani nezkoušel (nemluvě o žebětínské pšenici). Proč mají ve venkovské hospodě, kam mimo sezónu sotva někdo zajde, tak roztříštěnou nabídku? Kolik dní tam pivo stojí v sudu než se vypije?

Račínská varna
Račínská varna

Věřím, že aspoň přes léto je situace příznivější a že si lidé na zdejších pivech pochutnají. Tak ať se daří.

Příště se tedy podíváme do Žďáru nad Sázavou a Radešína...



[Jan Pechánek] [Zobrazeno 5331x] [9. listopad 2016]
[Pivní cesty] [comments: 7] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Sekal

čtvrtek, 28. červen 2018
21:57

Sekal

Byl jsem v Račíně asi před měsícem, koupil jsem jen lahve, ale dalo se to pít. Pravda, žádný zázrak, ale ani propadák. Asi chybí druhý díl, protože by mne zajímal autorův názor na Radešín. Pro mne to nejhorší, co jsem za poslední dobu pil, teda kromě Edenu.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 28.06.2018 ve 22:48:13


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Chody

pátek, 29. červen 2018
07:56

Chody

Sekal: Pokračování s postřehy z Radešína zde...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
12:36


posted by: Inzerce

RefereeCP

sobota, 12. listopad 2016
20:13

Jj pustili nás jak na novou tak i na starou spilku, také nám ukázali naduvniky a prostěvvšeco je v ppivovaru k mani. Dokonce i srotak. U kecalijsme ji.


napsal(a): RefereeCP [Odpovědět]

Dwarf

sobota, 12. listopad 2016
11:00

Dwarf

v Brodě vás pustili na spilku? myslím k otevřeným nádobám...? mě nikdy, že to prý nedělají (naposled jsem tam tedy byl před asi 5 lety)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Kasei

neděle, 13. listopad 2016
12:21

Kasei

Dwarf: Nas tam pustili v prubehu poslednich 4 let asi 2x-3x. Zalezi na pruvodci. Ovsem oficialne se tam nema chodit...


napsal(a): Kasei [Odpovědět]

Dwarf

neděle, 13. listopad 2016
12:54

Dwarf

Kasei: budu to muset asi zkusit neoficiálně :-) všude jsem otevřené spilky viděl, jen ve svém rodném městě ne..


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

pechi

pondělí, 14. listopad 2016
10:30

pechi

Dwarf: jen doufám, že z toho nebude mít paní průvodkyně nějaký prů..r


napsal(a): pechi [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI