Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Podzimní Vysočinou za pivem aneb 4R: Revolta a Radešín

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Podzimní Vysočinou za pivem aneb 4R: Revolta a Radešín

Podzimní Vysočinou za pivem aneb 4R: Revolta a Radešín [p1679][p1591]

Minule jsme zavítali do havlíčkobrodského pivovaru Rebel a dále do Račína, kde se vaří bratr žebětínského Richarda...

Rozhodně zajímavou záležitostí je letos zprovozněný pivovar Revolta . Třetí v pořadí dnes navštívených pivovarů je umístěn v centru Žďáru, v nenápadné uličce vedoucí jakýmsi průchodem z náměstí, napravo objekt samotného pivovaru, nalevo dům s kavárnou, cukrárnou a výčepem zdejšího piva, romantické zákoutí. Majitel a sládek v jedné osobě, pan David Dvořák již čeká, aby nás provedl po svém království (zcela zdarma, děkujeme). Pivovárek od Pacovských strojíren ještě voní a září novotou, je to krása.

Exteriér pivovaru Revolta
Exteriér pivovaru Revolta

Naproti v cukrárno kavárno výčepu zkoušíme zdejší pivní nabídku. Volím pšenici, která je trochu nakyslejší a moc mi nejede. Co jsem zjišťoval od ostatních - jedenáctka Revolta prý kyselá, dvanáctka Dacan již staré pivo, APA 8 Evženů údajně hořká voda bez těla. Mladá jedenáctka z tanku podle paní Jany výborná. Zřejmě s tou výtočí to zde také nebude žádná sláva, i přes relativně slušně zaplněný dům jde víc o cukrárnu a kavárnu než o výčep.

Žďárská varna ...
Žďárská varna ...

Panu majiteli však nechybí nadšení a energií přímo srší, doufám tedy, že mouchy brzy vychytá. Dej Bůh štěstí!

... a sklep
... a sklep

Je zajímavé, jak čas někdy dokáže neúprosně ubíhat. Do Radešína přijíždíme již za soumraku, tak honem ještě stihnout skupinové foto. Dnešní Balónový pivovar se, s jistou nadsázkou řečeno, řadí po bok pivovarů, které obnovily vaření v původním pivovarském objektu. Ano i v Radešíně fungoval pivovar, a to až do osmdesátých let 19. století. Snad sklepy nebo jejich část ještě pamatují staré pivovarské časy.

Skupinové foto v Radešíně
Skupinové foto v Radešíně

Také radešínský pivovar zahájil svou novodobou historii letos a také zde dostáváme výklad s prohlídkou zdarma, děkujeme. Věnuje se nám jeden ze dvou zdejších sládků, lépe řečeno obsluhujících automatického provozu, neb ani jeden z této dvojice nemá pivovarské vzdělání. Pivovar má jednu velkou výhodu - vlastní vrt kvalitní vody.

Balónová varna
Balónová varna

Co se týká piva, ochutnal jsem dva druhy, a to dvanáctku Vrtuli v níž chyběl říz a tudíž i chuť na další napití, vyloženě špatnou volbou se ukázala IPA Faster, u které jsem si poznamenal "divná". Naproti tomu kladné ohlasy sklidil Brown Ale a velice slušná jedenáctka Samuel. Prostě jsem sáhnul vedle, což se někdy stane.

Radešínská piva
Radešínská piva

Potěšila mě však dobrá kuchyně a vkusně zrekonstruovaná pivnice, kam ovšem zase zdejší pivař moc nechodí. Přeji pivovaru, aby se to změnilo a místním, aby si ke svému pivu našli cestu.



[Jan Pechánek] [Zobrazeno 4354x] [18. listopad 2016]
[Minipivovary] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

kisutam

sobota, 19. listopad 2016
12:25

kisutam

Byl jsem tam včera,Radešínská piva teda nic moc.Jediné,které trochu vyčnívalo,byla 11 Samuel.


napsal(a): kisutam [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI