Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovarský dvůr Lipan

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Pivovarský dvůr Lipan

Pivovarský dvůr Lipan [p227]

Sobota 2. září byla tím dnem, kdy náš spolek vyrazil na cesty. A není náhodou, že po pivovarech, tentokrát na Táborsku. Plán je za celý den navštívit čtyři pivovárky. Nakonec jsme plán splnili a ještě překročili. Vyrážíme ráno v devět a na každou zastávku máme vyhrazeny dvě hodiny.

Pivovarský dvůr
Pivovarský dvůr

Úderem jedenácté dopolední, kdy právě otvírají, parkujeme v Dražíči před Pivovarským dvorem Lipan. Naposledy jsem tu byl skoro před čtvrtstoletím. Občas byl Lipan na čepuv Budějovicích a Táboře na slavnostech a neměl jsem s ním nikdy problém, spíš naopak. Dnes je na čepu šestero piv. Samozřejmě začínám desítkou, která je spíše sladovější, krásně svěží a výborně pitelná. Lipan 12 je právem vlajkovou lodí pivovaru. Je to hutný hořký ležák, opravdu výborný. Dále je na čepu polotmavá třináctka, kterou ale vynechávám. Tato tři piva jdou do půllitrů rovnou z tanků, ostatní ze sudů.

Lipan, světlý a tmavý ležák
Lipan, světlý a tmavý ležák

Jako třetí vzorek volím pšenici 11, taková jemná standardní pšeničná chuť. Tmavý ležák 12 je velmi dobrý, skoro do stoutu. Posledním čepovaným je APA 11, která je tmavší barvy, ale nekoštoval jsem. APA prý nemá stálou recepturu, pokaždé je trochu jiné sypání, chmelení (dnes Cascade a Citra). Když už jsme u těch chmelů, tak vězte že Lipan 12 je chmelen ŽPČ a Sládkem. Kromě Dražíče můžete Lipana ochutnat na dvou místech v Táboře a v pražském podniku U Posledního Kelta.

Varna
Varna

Dražíč jsme zvolili jako první zastávku také proto, že se tu vaří a je otevřeno už dopoledne. Po dobrém obědě nás pan majitel a sládek v jedné osobě, pan Jan Papula, bere do zákulisí na mini exkurzi. Technologie je z Pacovských strojíren, měděná dvounádobvá varna o objemu 5hl je umístěna v dalším restauračním sále. Otevřenou spilku zde nenajdete, pivo zraje dvoufázově v tancích. Pivo nechávají více prokvasit, vodu nijak neupravujou - podílí se na charakteristice piv a já musím říct, že výborně.

Sklep
Sklep

Povídalo by se ještě dlouho, ale čas kvapí a my musíme zase dál. Do Obory tak přijíždíme trochu se zpožděním...

Další foto z Dražíče 1 2



[Richard Chodora] [Zobrazeno 1193x] [15. září 2023]
[Minipivovary] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dan

neděle, 8. říjen 2023
13:45

Dan

Lipana 12 si dávám občas U posledního Kelta na Zbraslavi a s hodnocením že jde o hutný hořký ležák moc nesouhlasím. Hutný je, ale s tou hořkostí tedy nic moc. Sice se to za poslední cca rok zlepšilo, ale sladovost převládá. Navíc bych řekl, že pivo je málo prokvašené. Jedno občas dám, ale žádná pecka to není. To je lepší popojít o kousek dál na Kynšperského Zajíce, ale to už je jiný příběh...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 22. září 2023
21:08

Dwarf

jen chci podotknout, že Dražíč není na Táborsku, nýbrž v okrese ČB


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI