Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Krotitelka divočáků

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Krotitelka divočáků

Krotitelka divočáků [p2699]

Ne, nečekejte tady příběh o novodobém Bivojovi, vlastně Bivojce, neb jak již vidno z názvu, jedná se o ženu. Paní Jitka Ilčíková, nekrotí kance divoké, ale "divoká stvoření" - Wild Creatures. A to už drtivá většina našich čtenářů ví, o čem je řeč. O spontánně kvašených pivech.

Coolship a paní Jitka
Coolship a paní Jitka

Jen letmo zabrousím do historie pivovaru. První pokusy s lambiky začala paní Jitka uskutečňovat v pivovaru svého manžela, Mamutovi, v roce 2011. A první piva se dostala na veřejnost v roce 2016. I když převážná produkce jde na export (až více než 85%), i u nás zájem předčil očekávání, prostory se vbrzku ukázaly jako nedostatečné.

Lahve
Lahve

V roce 2019 jsem Ilčíkovi navštívila ještě v Mikulově, teď, po několika letech hledání a asi dvouletém zprovozňování se na seznamu pivovarů objevil zbrusu nový pivovar, resp. jeho nová lokalita - Dolní Dunajovice, v bývalém areálu JZD, na kraji obce, v Mlýnské ulici. A tam tentokrát směřovaly moje kroky.

Pivovar zvenku
Pivovar zvenku

Nesměřovaly zrovna přímou cestou, najít Mlýnskou, která podle místních obyvatel ani neexistuje, nebylo jednoduché. Ale nakonec jsme se s paní Jitkou sešly a já mohla shlédnout její nové království. Království divočiny. Tu divočinu tady však nespatříte, je pěkně zkrocena v 153 dřevěných dubových sudech po 225 litrech, kde leží po různou dobu.

Sudy
Sudy

Pojďme ale na začátek procesu. Po uvaření se horká mladina rozlije na zákvasnou káď (štoky, coolship), kde se nechá do dalšího dne zchladit a v průběhu zchlazování se naočkuje volně žijící mikroflórou, které zde říkají "Divoká stvoření"- Wild Creatures. Jelikož pivovar leží uprostřed vinohradů, mají zdejší piva ve srovnání s belgickým lambikem výraznější vinný charakter. Výsledný produkt se pak ihned přečerpá do sudů.

KEGy
KEGy

Lambiky se vaří od podzimu do jara, v té době je taky v okolí ta správná mikroflora. Spontánně kvašená piva leží v sudech cca 2 roky. Řada Wild Ale pak vzniká přidáním kvasnic z lambiků, rozkváší se tedy kvasinkama ze sudů. V sudech leží 6-9 měsíců. Výsledná chuť piva se vytváří blendováním různých sudů, takže každý sud je v podstatě jiný. Jejich kontrola je prý dost náročná záležitost.

Varna
Varna

Jako v každém pivovaru najdeme i zde varnu, je dvounádobová o objemu cca 300 litrů, již zmíněné štoky (coolship) i tanky 8x 800 litrů. Ty však neslouží k ležení piva, ale mezioperacím, např. skladování ovoce, přípravu piva před blendováním či láhvováním.

Tanky
Tanky

Pivovar má stálý sortiment svých piv se zavedenými recepturami. Příprava nového prý vyžaduje dlouhou dobu experimentování než je produkt vyladěn. Zdejší piva se plní do sudů a skleněných láhví o objemu 0,7 l. Zakoupit je můžete v Mikulově v pivovaru Mamut, v prodejně Mlsné myši, dále pak v pivotékách různých měst.

Basy
Basy

Oficielní otevření pivovaru se uskutečnilo 7. května, na Wild Day, kde byla návštěvníkům nejen otevřena vrata pivovaru, ale i předvedeny ukázky blendování. Akce se zúčastnilo několik stovek lidí, nejen z blízkého okolí.

Summer Ribes
Summer Ribes

O tom všem si povídám s paní Jitkou, ale taky třeba o tom, že piva Wild Creatures zaujímají čelní místa v soutěžích nejen českých, ale i mezinárodních. A já přitom popíjím skvělý Summer Ribes 2020 (s černým a červeným rybízem, stařené v dubovém sudu). A doma mne čeká ještě geuze Meditation.

Jitko, díky.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 864x] [31. květen 2022]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI