Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Mikulově nejsou jen m/Mamuti

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

V Mikulově nejsou jen m/Mamuti

V Mikulově nejsou jen m/Mamuti [p972]

Ty s malým em najdete už ovšem jen v muzeích, s velkým písmenem pak na čepu v hospůdkách nejen v Mikulově. V Mikulově ovšem, byť typicky vinařské oblasti, co se piva týče, najdete i pivní unikát - jediný pivovar v ČR s nabídkou spontánně kvašených piv - Wild Creatures. Oba pivovary, resp. piva výše uvedených značek, jsou pod jednou střechou a v péči rodiny Ilčíků. Pan Libor, vystudovaný potravinářský technolog a původně vinař, jehož koníčkem ovšem bylo domovarnictví, obhospodařuje Mamuta, jeho žena, paní Jitka, původní profesí finanční analytička u nadnárodní společnosti, krotí ty "divočáky".

Manželé Ilčíkovi
Manželé Ilčíkovi

Začínali v roce 2011 v pronajatých prostorách, ty se však brzy ukázaly prostorově nedostačující. V roce 2016 zakoupili a rekonstruovali nemovitost ležící na úpatí Svatého kopečku a přestěhovali tam technologii, na které vznikají jak Mamuti, tak i piva Wild Creatures. Varna, tentokrát již s elektrickým vyvíječem páry (původní otop byl dřevem) o objemu 600 litrů, 2 x 1000 l kvasné nádoby ve spilce a celkem 10 ležáckých tanků - 8x 1000 l a 2x 500 l.

Varna
Varna

Piva z minipivovaru Mamut jsou v převážné většině česká klasika - 12° světlá, 13° tmavá, sem tam pak nějaký ten speciálek, jako třeba pšenice Venouš (Věstonice jsou proklatě blízko!). Slad odebírá pivovar ze Záhlinic, specielní pak od firmy Weyermann, kvasnice z pivovaru Černá Hora a chmelí českou klasikou - ŽPČ, Premiant, Sládek.

Spilka
Spilka

Na zcela opačném pólu pivního spektra stojí projekt Wild Creatures, jehož piva poprvé přišla na trh v roce 2016, ovšem vývoj začal mnohem dříve. Slad je rovněž záhlinický, liší se sypání. Na chmelení se používají rovněž ŽPČ a Sládek, ale ve "stařené" variantě. Ještě horká mladina se poté odveze do dalšího sklepa, kde se rozlije na zákvasnou káď (štoky, coolship) a v průběhu zchlazování se naočkuje volně žijící mikroflórou. Poté se pivo stočí do sudů po víně. Dubové sudy dodávají netradiční chutě připomínající např. sherry, vanilku a další koření.

Budova pivovaru
Budova pivovaru

Po roce se rozhoduje, co s pivem dál, zda a jaké ovoce se k němu přidá (višně, meruňky), nebo zda se bude blendovat. S přidaným ovocem pivo leží 2 měsíce, poté se přečerpá a zraje zhruba další dva (i více) roky, než je výsledek hotový. U klasických piv požadujeme, aby jejich chuť byla stále (či více méně) stejná, aby se jednotlivé várky od sebe nelišily. U výše popsaných "divočáků" je to ovšem přesně naopak.

Mamutí tanky
Mamutí tanky

Právě kvůli těm "divokým" kvasinkám se nedá dopředu odhadnout výsledek. O to je výsledný produkt zajímavější. Ovšem, žádné velké výkyvy nečekejte, právě to, aby výsledné pivo mělo určitou chuťovou stálost, bylo předmětem dlouholetého vývoje. Nejsou to ovšem piva na popíjení pro celý večer jako piva klasická. Jak jejich autorka dodává - chce to klídek, pohodu a vychutnávat.

Mamuti
Mamuti

Při své návštěvě u Ilčíků jsem ochutnala Tears of Saint Laurent (6% alk.), kdy do piva jsou přidávány hrozny Svatovavřineckého vína, což dodává tomuto pivu chuť suchého červeného vína s nádechem švestek a dřevitosti. Spirit of Adventure (4,6%), barique, zrající v novějších sudech, jež dodávají pivu aroma. V klídku a pohodě jsme si povídali a hodně rychle nám to nějak uteklo.

Wild Creatures
Wild Creatures

V portfoliu pivovaru Wild Creatures najdeme i třeba piva: Fly with me, kde se na jeho základ používá několik měsíců zrající (někdy i déle než rok), spontánně kvašené pivo. Je buď s přídavkem višní (5,5% alk.), nebo meruněk (6%) a vždy jsou použity lokální staré odrůdy. Resurrection, kde je zkombinováno spontánní kvašení a slámové hrozny, které byly 4 měsíce sušeny prostým vyvěšením. Pivo jsem již v minulosti ochutnala, připomíná Tokajské.

Lahve
Lahve

A kde se může natěšený zájemce s pivy Wild Creatures setkat? Ve vybraných pivotékách v Praze a Brně, nejsou to ovšem zrovna levné kousky, ale třeba dárek je to skvělý. Převážná část produkce (80%) pivovaru Wild Creatures jde ovšem na vývoz - nejen do evropských zemí Nizozemska a Itálie, ale i do zámoří, do USA, Kanady, Austrálie, Japonska.

Ocenění
Ocenění

Díky za milé přijetí, Ilčíkovi. A přeji Mamutovi, aby moc nezdivočel a těm "divočákům", aby svoji divokost udržovali v takové míře, jaká je třeba pro ta vynikající piva Wild Creatures.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3162x] [8. červenec 2019]
[Minipivovary] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Chody

pondělí, 8. červenec 2019
14:41

Chody

A co Galant , ten jste v Mikulově nenavštívili?
---------------------------------
Zpráva byla upravena 08.07.2019 ve 14:41:25


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Jana

pondělí, 8. červenec 2019
16:40

Jana

Chody:
Tentokrát (radši) ne.Už jsme tam kdysi byli. Byla jsem domluvená s Ilčíkovýma.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI