Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar v kotelně

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Pivovar v kotelně

Pivovar v kotelně [p2572]

Je skoro s podivem, že i v dnešní době, která zrovna gastro podnikání nepřeje a některé provozovny ukončují svoji činnost, vznikají nové minipivovary. Naštěstí těch druhých je stále dost. Řadí se mezi ně i v těchto dnech otevřený (skoropražský) pivovar Zdivar . Najdete jej v obci Zdiby - Přemyšlení, něco málo přes kilometr za hranicemi hlavního města, v bývalém areálu Tesly. A v bývalé kotelně. Žádná "plechová škatule" na zelené louce, ale úžasně a citlivě zrekonstruovaný průmyslový objekt na pivovar a restauraci. Navíc s dominancí vysokého komína původního provozu.

Zdibský pivovar
Zdibský pivovar

A jak to začalo? Jako u mnoha jiných - domovarníci chtěli povznést svoje řemeslo a hledali místo, kde zakotvit. Místo se našlo a dva domovarníci, spolu s dalším společníkem, zakoupili výše zmíněný objekt. Slavnostní otevření, za účasti početného davu, zejména místních obyvatel, proběhlo v pátek 1. října. Původně počítali s otevřením již někdy začátkem letošního roku, ale nepřála tomu jednak situace, navíc se přidala závist okolí. Pivovar prý smrdí(!), prohlásil jeden z okolních obyvatel a zorganizoval petici proti provozu. Naštěstí obec pivovaru fandí a petice vyzněla do ztracena. Chvála zdravému rozumu!

Zleva pan Trojan a pan Žáček
Zleva pan Trojan a pan Žáček

Několik dní po otevření sedím s pány Jiřím Žáčkem, sládkem a Jiřím Trojanem, který má na starosti obchod, v restauraci pivovaru a povídáme si nejen o historii, ale hlavně o současnosti a budoucnosti pivovaru. A samozřejmě ochutnávám jejich piva, ale o nich později. Pan Žáček je absolvent rekvalifikačního kurzu na Mendelově univerzitě v Brně, pan Trojan se na něj chystá.

Varna
Varna

Technologie pivovaru je dílo firmy Czech Brewmasters. Varna o objemu 20 hl je dvounádobová plus vířivka, k tomu 2 kvasné tanky po 20 hl a 4 ležácké o stejném objemu. Prostoru na další rozšíření je dost. Slad je ze sladovny v Táboře, zahraniční od firmy Beerex, chmelí se ŽPČ, Sládkem, Premiantem, Kazbekem ... i zahraničními chmely. Kvasnice používá pivovar sušené.

Tanky
Tanky

A jejich piva? Zatím jsou na čepu čtyři druhy - světlé: Zámecká 10°, 11° Zlatý kopec, 12° Le´Žáček a Miami APA 15°. Další dvě: 14° polotmavý Hasič a světlý speciál 15° Starosta zatím kvasí či leží v tancích. Všechna piva byla výborná, bez senzorických vad. 10° plná, vyvážená, 11° se stala mým favoritem, krásně hořká, 12° opět plné, vyvážené pivo s menší hořkostí. A APA voňavá, dobře pitelná.

APA
APA

Pivovarská restaurace, kde vládne paní Tereza Žáčková, má otevřeno ve všední dny 16 - 23 hod., o víkendech pak od 12 hodin. Vaří se, můžete zde i pojíst, nejen chuťovky k pivu. K dispozici je salónek v patře, jakož i venkovní zahrádka u komína. Pivo si můžete odnést v PET láhvích (v době mé návštěvy měli zatím jen láhvovou 11°), i v 20, 30 či 50 litrových sudech.

Restaurace
Restaurace

A jedna perlička nakonec. Prvním návštěvníkem, který přišel ještě před otvírací hodinou, byl host až z dalekého Uherského Hradiště. Moc mu prý pivo chutnalo a ještě si odvážel s sebou PETky, aby měl ve vlaku co pít.

PETka
PETka

Já k tomu mohu jenom dodat, že se mi ve Zdivaru také líbilo a určitě tam nejsem naposledy. Pánové, ať se daří!

Další fotky najdete zde a zde



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 1869x] [10. říjen 2021]
[Minipivovary] [comments: 5] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dwarf

úterý, 9. listopad 2021
22:59

Dwarf

Splávek Choceň, Hasič Bítov... samej originál...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Sekal

pátek, 12. listopad 2021
17:25

Sekal

Dwarf: Hasič je i v Bruntále... No je to pár let, co se tu vedla diskuse o stejných názvech piva, já mám třeba ve svých záznamech 4 mamby, nevím, kolik je nejrůznějších medvědů, orlů a koňů.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

24. duben 2024
21:24


posted by: Inzerce

Dwarf

pondělí, 15. listopad 2021
18:53

Dwarf

Sekal: jo, Černý orel asi 3x... ale víc mě udivuje ten Splávek - řadu let si na to nikdo nevzpomněl a pak dva najednou...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Sekal

úterý, 12. říjen 2021
20:43

Sekal

Podle webu se Hasič tváří jako 13° tm., 14° ptm. se jmenuje Splávek a APA je 11°. Možná ztraceno v překladu.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jana

středa, 13. říjen 2021
10:08

Jana

Sekal:
Miami APA je opravdu 11°, asi řádil tiskařský šotek, potvora jedna. :D Omlouvám se za něj, nevšimla jsem si toho. Ty názvy i stupňovitost ještě ležících piv mi sdělil jejich obchoďák.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI