Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

PIHA 2011 aneb když se ke jménům a přezdívkám přiřazují tváře a piva

Akce, kde se dá přičichnout k dobrému pivu


verze pro tisk

PIHA 2011 aneb když se ke jménům a přezdívkám přiřazují tváře a piva

PIHA 2011 aneb když se ke jménům a přezdívkám přiřazují tváře a piva

Konečně nastal ten den. Den D všech domovarníků a to akce PIHA 2011 – Prague International Homebrew Award 2011. 3. prosince 2011. K tomuto datu již od léta vzhlíží mnoho podobně postižených domovarníků a vidí v něm vrchol pivního roku. Po počátečních problémech s přihláškami se nás nakonec sešlo 103 (ještě týden před akcí nás prý bylo přihlášených osmnáct). 103 různých nátur, povah, chutí a vůní. Mnoho z nás přivezlo i vícero značek a tak se nabídka ochutnávek změnila ve smršť chutí IPA, EPA, Stoutů, Weiznů, Rauchů a mnoho dalších. Ale pěkně od začátku.

Náš pivovárek se rozhodl na tuto akci přihlásit po účasti na soutěži v Rožňavě (viz. článek zde ), kde jsme nasáli atmosféru tohoto stylu soutěže, poznali mnoho nových přátel a lidí z oboru. Do té doby jsme o "PIZE" nikdy neslyšeli. Během září jsme uvařili dva vzorky a to českou klasiku. Jedná se o polotmavou Mechošku 11,8° vyrobenou z mnichovského sladu (14-17 EBC) a následně čtyřikrát chmelenou Premiantem a Žateckým červeňákem. Druhý vzorek byl světlý Hanácký Mechoš 11,2° vyrobený z plzeňského sladu a chmelený tradičně na třikrát a to opět Premiantem a Žateckým červeňákem.

Etikety našich přihlášených piv
Etikety našich přihlášených piv

Do Prahy z Olomouce vyrážíme vlakem Regio Jet v pátek 2. 12. 2011 chvíli před druhou hodinou. Cesta utíká příjemně rychle, užíváme si pohodlí vlaku a služeb stevardky. V Praze vystupujeme před půl pátou a metrem se přesouváme do Krče do Hotelu Vladař. Po rychlém ubytování razíme do ruchu velkoměsta a přímý autobus 193 nás veze na Náměstí Bratří Synků. Ano, určitě tušíte, kam naše kroky vedou. Zlé časy nás vítají ve své zaplněné podobě, ale i tak si můžeme sednout ke stolu s pozdější rezervací. Objednáváme si pivko a něco k zakousnutí. Po uvolnění míst u baru přesedáme a trávíme zbytek večera na tam. A co jsme ve dvou ochutnali? Argenta ze Stříbra, Únětice, Kaštanovomedového Rambouska, Chotěboř, Chýni, Dobřany, Zabijáka z Nuslí a možná i něco dalšího, ale to už si nepamatuji. Opivení jedeme busem zpět na hotel, kde přečkáme do rána.

Zlý časy
Zlý časy

V sobotu ráno brzký budík, vydatná snídaně a cesta autobusem. Po přestupu na tramvaj vystupujeme po deváté hodině na Výtoni a pěšky dorážíme do místa dění – Podskalské ulice, kde sídlí Vyšší odborná škola ekonomických studií a Střední průmyslová škola potravinářských technologií (lehce zapamatovatelný název :)). Na schodišti a na chodbě školy již panuje čilý ruch. Přiřazuji si ke jménu první tvář – Luděk Gasseldorfer. Človíček, který mi dal nejvíce informací o této akci a který mi rád posílá pozvánky na mnoho dalších akcí.

Platíme vstupné a poplatek za vzorky do soutěže, které odnášíme do učebny, kde je předáváme odpovědným osobám. Následně na chodbě potkáváme našeho minulého spolucestujícího do Rožňavy Petra Šlezara z Olomouce, který sem přijel s několika vzorky ze svého pivovárku Rezident a Dalibora Hanzela z Nového Mesta nad Váhom se vzorky z pivovaru Vartáš a prohodíme pár slov. To se již začínají na chodbě vytvářet skupinky s lahvemi a petkami v rukách a začíná kolotoč vzájemného ochutnávání a hodnocení. Zapojujeme se a seznamujeme se s Petrem Měrkou z Kostelce u Holešova a s jeho produkty. Petr je pořadatel dalšího setkání amatérských sládků Kostelecké Chmelovárek.

Profesor Petr Šlezar
Profesor Petr Šlezar

Oficiální zahájení probíhá 9:45, kdy nás vítá hlavní organizátor Honza Kočka. V deset hodin začíná první část programu a to přednáška Petr Šlezara na téma Pivovarské kvasnice. Na tuto přednášku se nás již dostavilo více trochu opivených, protože ta smršť vzorků během první hodiny byla neuvěřitelná. Proto je tato přestávka velice příjemná. Dozvídáme se mnoho ze života kvasnic a kvasinek, jak žijí, jak se rozmnožují, čím se krmí, co vylučují, ale hlavně, jak se o ně starat v domácích podmínkách.

Pozorní studenti
Pozorní studenti

Po hodině se opět vyráží na chodbu a degustuje se. Prohodíme pár slov s Peterem Hudákem z Bratislavy a ochutnáváme jeho vzorky ochucených piv. Hlavně zázvorové mi moc chutnalo. Seznamujeme se se Sikim ze Žebráku, alias XSIKIX na Beerborci, a ochutnáváme jeho Hřbitovní melounový ležák - nezapomenutelný zážitek.

Konečně je naše ochutnávání přerušeno další přestávkou v podobě přednášky na téma Rauchbier. Přednášejícím je asi největší specialista na toto téma a to Petr Franěk z Písku, který přivezl ochutnat svá nakuřovaná piva. Dozvěděli jsme se mnoho o historii tohoto druhu piva, o výrobě speciálních nakuřovaných sladů a byl nám prozrazen i recept na výrobu nakuřovaného piva. Na konci přednášky se konala degustace jak produktů pana Fraňka tak i nakuřovaných vzorků od dalších domovařičů.

Ztrácíme pojem o čase. Jsme pohlceni chutěmi, vůněmi a odbornými postupy. Každý má své finty, specialitky a nápady. Je toho opravdu hodně na vstřebání. Na chodbách jsou prodejní stánky se sladem, chmelem, s koncentráty a s mnoha pivovarskými pomůckami. Do toho stále okolo nás běhá Honza Kočka, abychom se ztišili. Těžko se ovládá tento dav.

Na chodbě je živo
Na chodbě je živo

Další přednášku si pro nás připravil známý český sládek Petr Buriánek, specialista na ovocná piva. Přednáška se točí okolo možností používání ovoce, zeleniny, bylin a koření při výrobě piva. Hodně mě zaujala výroba piva s přídavkem černého bezu, borůvek a pepře. Jako příklad dalšího již použitého přídavku do piva byl uveden např. inkoust z chobotnic.

Diskutující Petr Buriánek
Diskutující Petr Buriánek

Vracíme se do koloběhu chutí a čekáme na poslední přednášku, v které se nám představí Američan žijící v Česku Chris Baerwaldt. Jeho přednáška je o pivu typu ALE, respektive o tom, jak vyrobit tento druh piva s českými surovinami – CZECH ALE. Přednáška byla v angličtině s českými skripty a s přímou ochutnávkou Chrisova Czech ALE.

To se ale již blíží třetí hodina a s ní i konec této akce. Honza Kočka zavelel k úklidu a k rozebrání vzorků. Pár si jich odnášíme domů na pozdější degustaci.

Soutěžní vzorky
Soutěžní vzorky

Přichází vyhlášení vítězů, čest poraženým. Celkem se soutěžilo v šesti kategoriích: I. světlá piva českého typu do 12,99 % EPM; II. světlá piva českého typu nad 13,00 % EPM; III. tmavá a polotmavá piva českého typu; IV. pšeničné pivo bavorského typu; V. svrchně kvašená piva typu ALE bez rozdílu pivního stylu a VI. ostatní spodně kvašená piva bez rozdílu pivního stylu.

Kdo obsadil první tři místa ve jmenovaných kategoriích a kdo se stal celkovým vítězem si nepamatuji. Snad se to někdy dozvíme. Výsledky by se měly někdy objevit na Homebrewing.cz

Co říci závěrem? Ochutnali jsme toho mnoho. Žádnou značku jsem si nezapsal, ale mnoho mi jich uvízlo v hlavě. Hodně mi chutnala IPA od Petra Šlezara, vynikající bylo pivo Alex Barrique Ale z pivovaru Dvojče (bližší info o tomto pivu naleznete zde ), Hudákovo zázvorové (článek o jeho pivovaru naleznete zde ), pivo IPA Temnor, Jessenná hnedá IPA z pivovaru Nomád, Rauchbier pana Fraňka, Chrisův ALE, Vintoperk a mnoho dalších zde nejmenovaných značek. Pokud bude vše OK, tak příští rok se tu opět rádi se všemi setkáme. Již nyní se těším na jarní akci Kostelecké chmelovárek.

Pozvánka na Kostelecké chmelovárek
Pozvánka na Kostelecké chmelovárek

Dej Bůh štěstí!


Petrův svět
Pivovary Olomoucka
Pivovárek Melichárek


[Petr Melichárek] [Zobrazeno 8476x] [15. prosinec 2011]
[Události] [comments: 9] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

jansalab

pátek, 23. prosinec 2011
20:05

jansalab

Sláva, jsem v tmavých a polotmavých relativně na třetím místě spolu s Podšefelským a Vintoperkom, DAŽBOG páni.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 23.12.2011 ve 20:05:40


napsal(a): jansalab [Odpovědět]

Chody

středa, 21. prosinec 2011
11:56

Chody

Výsledků jsme se již dočkali. Najdete je zde...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
21:29


posted by: Inzerce

Honza Světpiva.cz

pátek, 16. prosinec 2011
10:00

Honza Světpiva.cz

to Melichárek:
Jeste doplnim
1/ PIHA - je to tak, jak to je, protoze se v uplne prvnim rocniku prihlasili i homebrewari z Danska, Nemecka a Rakouska.

3/ stovka pro prichozi, polovic pro ty, co prihlasili vzorky do souteze. jeden vzorek do souteze byl za stovku.

jeste k textu - pres sto bylo prihlasenyxh vzorku, ne homebrewaru :)

ad4/ ano jednalo se o soutezni vzorky. Ale na uplnem konci akce pred rozebranim.


Malakin

pátek, 16. prosinec 2011
08:27

Malakin

Petře, z článku jsem nepochopil několik věcí:

1) Proč je akce označována PIHA a ne nějak ryze česky, příp. česko-slovensky, jak by se slušelo a patřilo?

2) Co se skrývá za termínem "počáteční problém s přihláškami"? Že by nějaký Kočkoproblém?

3) Jaký finanční obnos hledat za termínem "vstupné a poplatek za vzorky"?

4) Poslední fotka je pojmenovaná "soutěžní vzorky", hned na první pohled je však zřejmé, že některé ze vzorků jsou již zčásti upité, a dá se předpokládat, že jsou i zvětralé a zteplalé. O Honzově "profesionalitě" při pořádání pivních akcí jsem se přesvědčil již nejednou, ale tohle se mi zdá i na něho velký úlet, tak tedy prosím o vysvětlení.

5) Co máš na mysli větou "žádnou značku jsem si nezapsal"? Mám tomu rozumět tak, že na podobných akcích už nejde ani tak o pivo, ale jenom o značky, které si pak můžeš, a samozřejmě nejen ty, zapsat na BB? Docela smutné, pokud tomu tak je.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 16.12.2011 ve 08:31:50


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Melichárek

pátek, 16. prosinec 2011
09:48

Melichárek

to Malakin: Ahoj! Pokusím se ti odpovědět:
1. Na jméno akce se zeptej organizátora Honza Kočky. Je to jeho projekt, jeho název.
2. Problém byl s možnostmi předávání vzorků až na akci. V původní verzi se měli vzorky předávat na několika místech v Praze nebo posílat do Kocoura či Pivovarského domu. To následně naštěstí odpadlo a bylo možné přinést vzorky až v den akce. Problém také byla uzavírka přihlášek, kdy mnoho přihlášek přišlo na poslední chvíly dva dny před záčátkem souteže. Takže se nevědělo, jestli se akce bude z důvodu mála přihlášených vzorků vůbec konat. Několik domovařičů přineslo také své přihlášky až v den soutěže a nemohli tudíž své vzorky přihlásit.
3. Laický návštěvník platil vstupné 100 Kč, domovařič 50 Kč. Za každý přihlášený vzorek se platilo 50 Kč. V ceně vzorku je i rozbor v pivovaru Svijany.
4. Na akci nebyla lednička tudíž se pivo chladilo v mězeře mezi okny. Na fotce jsou láhve otevřené, protože se z nich odlévali degustační vzorky. K rozebrání bylo i mnoho originálně uzavřených lahví.
5. Větou "žádnou značku jsem si nezapsal" myslím to, že mi značky a chutě uvízly v hlavě. Mnoho účastníků si dělalo poznámky a všechny ocghutnané vzorky si zapisovali. Jestli do měli do svých degustačních záznamů či na Beerborce netuším.
Na této akce šlo hlavě o pivo a setkání podobně postižených lidí. Výměna zkušeností je základem úspěchu.


pechi

pátek, 16. prosinec 2011
11:40

pechi

to Malakin: Marku, já si myslím, že ten název je tak nějak nechtěně počeštělý, stala se z něj prostě piha (tak tomu většina lidí v běžném hovoru říká). A nakonec proč ne. Piha je pěkné české slovo, může to být i piha krásy českého (i jiného) pivovarnictví, třeba.


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Bakalář

pátek, 16. prosinec 2011
17:45

Bakalář

to Malakin: Ještě bych poprosil Malakina o vysvětlení, že se už několikrát přesvědčil o profesionalitě pana Kočky, protože pan Kočka je podlě mě jeden z mála, kterej se nebojí v týhle době nějakou akci uspořádat a když nepřijde moc lidí(viz Ale Tour v Hradci Králové) , tak zachová klidnou hlavu a s lidma si stejně promluví a povypráví . Ještě dodatek, věřim tomu, že Vy byste na akci typu PIHA vylil hodně piva Malakine.


napsal(a): Bakalář [Odpovědět]

tomas

pátek, 16. prosinec 2011
20:17

tomáš

to Melichárek: Tak snad to letos nedopadlo jako loni, kdy dost domovarníků nebylo schopno si svoje přivezený petky odnést zpět domů nebo k příslušnýmu kontejneru a uklidit si po sobě, takže na konci akce tak rukou pana organizátora jich skončilo dost i napůl nedopitejch v běžný popelnici...


napsal(a): tomas [Odpovědět]

oppjan

čtvrtek, 15. prosinec 2011
22:28

oppjan

Sikiho melounové opravdu nezapomenutelný zážitek:-) Promiň Siki, hřbitovní má své opodstatnění :-D


ICQ: 82550376

napsal(a): oppjan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI