Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Svítí slunce do skla

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Svítí slunce do skla

Svítí slunce do skla

Léto je nadobro pryč, alespoň pro mě. Slunce ve skle totiž považuji za vyvrcholení letní pivní sezóny. Byli jste také v Černicích a užili si tak letní festival minipivovarů? Opravdu letní, protože panovalo krásné slunečné počasí, které se dralo do každé pivní sklenice. No jo vlastně, já si vůbec nevybavuju, že bych snad viděl někoho s plastovým kelímkem. Většina návštěvníků tak zvolila svoje sklo, případně zakoupila sklenici na místě u některého z pivovarů, plno lidí pak degustovalo z deckové (osminkové). Žádné rádoby ekologické plastové zálohované kelímky.

Slunce má být ve skle
Slunce má být ve skle

Samozřejmě to, kvůli čemu se do Černic sjíždí pivaři z blízkého okolí i větších dálek, je pivo. Není v silách jedince ochutnat vše a to ani za dva dny trvání akce. Každý má svoje preference v koštování piva. My se do degustace pouštíme v sobotní popoledne. Rychlý oběd v restauraci domovského Pivovarského dvora a k němu třetinka ležáku Purkmistr 12, který dnes slouží i jako srovnávací vzorek, kterému pro začátek uděluju tři hvězdičky.

Srovnávací vzorek
Srovnávací vzorek

Ze začátku se budu věnovat ležákům pivovarů, které jsem ještě neměl tu čest ochutnat. Jako první se jeví být Panský pivovar v Paskově. Volím dvanáctku Borloch, který mne bohužel zklame, je takový jalový s divnou hořkostí. Mohu prozradit, že to bude dnes nejhorší mnou ochutnané pivo :(. Na webu pivovaru je označen jako polotmavý ležák, dnes světlý. Obecní 10% raději ani pokoušet nebudu. Rychle si něčím spravit chuť.

Stánek z Paskova
Stánek z Paskova

Zůstaneme na severní Moravě. Z webu ostravského pivovárku Hoppy Dog je zřejmé, že se specializují na různé druhy ejlů, o ležáku ani zmínka. Potěšilo proto, že dnes na čepu jeden je: 12% Lazar, dle obsluhy opravdu vařený v Hoppy Dog. Je o dost lepší než předchozí vzorek, je hutný, hořký, drsný, doznívání je možná až trochu přehnané.

Lazar
Lazar

Jablonecký Volt je také spíše ejlový, Jiskra 11 je ale ležák, v létě, když je třeba chladit vařený v Dalešicích. V zimě ho prý zvládnou sami. Pivo je to mdlejší, ne něco, kvůli čemu byste se do Jablonce vydali.

Pioneer Beer ze Žatce, na čepu Rezident 11%, jemné, méně kalné, vyvážené pivo. Takové já rád. Není divu, že dnes pro mne nejlepší záležitost. Na tomto závěru jsme se shodli se synem, který koštoval jejich NEIPU. Škoda, že stánek pionýrů byl takový spartánský. Nevzali sebou žádná piva na domácí košt.

Pioneer Beer
Pioneer Beer

Jako velmi dobré pivo se jevila desítka z královéhradeckého Klenotu. Byla sice slabší, ale po nejlepším Pioneeru se vůbec neztratila. Škoda, že jsme loni při návštěvě Hradce Králové neměli na Klenot štěstí.

Když se řekne Žumbera, vybaví se mi stejnojmenná restaurace, případně Žumberská stodola. Svobodný pivovar Žumbera však s těmito nemá co do činění. SVS bylo úplně první akcí, kde jste mohli ochutnat toto rytířské pivo . Jedná se o létající pivovar, vlastní pivo je vařeno U Lenocha. Nastejno mi chutná Česká Moucha 11%, která je taková mdlejší, drsnější.

U Žumbery
U Žumbery

Tím mám „splněno“ co se nových ležáků týče a můžu se věnovat mým oblíbeným kyseláčům, které koštuju už jen po deckách. Chuťové buňky i paměť je již předchozími vzorky malinko znavená, tedy jen heslovitě. Antoš Chocholáč 11% , ananasový gose dle mého skromného názoru málo nakyslé, sůl necítím. Bašta Nikos 12% meruňka bez poznámek. Bad Flash mango & chilli 12% , bohužel prakticky jen pálivé. Jablonecký Elektrolyt 9% byl v pořádku, stejně tak jako Sour Ale Višeň 11% z Pivovarských domů.

Višňový Sour Ale
Višňový Sour Ale

A to už se pomalu blíží konec našeho působení na Selské návsi. Ještě zaskočím ke Zhůřákovi porovnat oba Asfalty (2017 vs 2018) a nevidím v nich prakticky žádný rozdíl. Na cestu pak ještě American Lager Ale Hops od Harracha

Jinak se mi zdálo, že letos nebylo tolik lidí. Neznamenal jsem nějaké významnější fronty na pivo ani na záchod. Krásné slunečné počasí umocnilo příjemně prožité pivní odpoledne.


Další fotky ze Slunce ve skle 1 2 3



[Richard Chodora] [Zobrazeno 2720x] [24. září 2019]
[Pivní slavnosti] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Michal_CB

úterý, 24. září 2019
14:46

Michal_CB

Z ležáků to pro mě z ochutnaných vyhrál Harrach z Velkého Meziříčí. Hodnotím o třídu líp než dobrý, ale hodně sladový a plný Purkmistr v restauraci, a o dvě třídy líp než prázdné a málo chmelené ležáky z Paskova a od Žumbery. Obecně se mi příliš nelíbí koncept "létajících" "pivovarů", které vaří prakticky to samé co pivovar původní, a plány na vlastní pivovar mají v nedohlednu. Asi nejhorším ochutnaným ležákem byl podle mně Radouš, ale i ten měl daleko do vylití. Divím se špatnému hodnocení Trianglu od Jany, měl jsem ho na druhý den ve Šťáhlavicích a byl v pohodě; Šťáhlavické moc často nemám, ale vždy bylo prima.

Z "neležáckých" piv mě zaujal výroční speciál z Kamenice (MadCat), bohužel i svou cenou 50 Kč za festivalovou vzorku. Ale chuťově to byl zážitek. Podobně jako klasiky od Zhůřáka (Gunk galore DNEIPA) nebo Falcona (Stalker). Fajn byly i Dymy z Nového Strašecí a IPA z Beerokracie, bohužel i tady se jedná o létající pivovary s vlastním zařízením "snad někdy". Letos mě trochu zklamal kávový festivalový speciál, dal se sice vypít, ale zážitek to nebyl; podivný byl i spíš polotmavý "Baltic porter" z Vojanova dvora s uváděnými parametra 16° a 4,9% ABV.

Počasí konečně vyšlo krásně a kupodivu i ta návštěvnost mi přišla snesitelnější (kdoví jestli to nebylo tím, že nějaká akce probíhala i v Prazdroji :)). Tak snad opět za rok.


napsal(a): Michal_CB [Odpovědět]

Chody

úterý, 24. září 2019
15:12

Chody

Michal_CB: S Harrachem mohu souhlasit, ten mne nikdy nezklamal. Štáhlavice jsem kontroloval nedávno na místě a spokojenost.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Jana

úterý, 24. září 2019
09:54

Jana

Z Paskova byla mnohem lepší 10°, byť ani Tebou zatracovaná 12° nebyla tak špatná, jenom trochu mdlá. Vezmu-li to od konce, tak úplně nejhorším pivem (trávníku jsme se omluvili za vylití oné tekutiny) byla 11° Triangl z pivovaru Šťáhlavice, následovaná o malý stupínek lepším Žumberou. Nepříliš povedeným pivem byla, na rozdíl od 11°, 12° Jakub z České Kamenice. Nutno ale podotknout, že se od počátečních várek výrazně zlepšili. NEIPA od Bašty byla zbytečně hořká na tento typ piva. Jinak jsme měli štěstí na piva dobrá až výborná. Elektrolyt z Voltu rovněž chválím. Zaměřili jsme se spíše na piva neznámá a ne vždy běžně dostupná, byť jsme je prokládali osvědčenou klasikou. K těm neznámým a "plusovým" mohu zařadit třeba 17° Sauer Gent od Beer Factory, 10° Mango Piňa Coco Sour z Mad Cat, 11° Weissbier papaja z Trilobitu, 8° Summer Ale z Frýdlantu, 13° Belinda ale z třebíčského Urbanu, padochovský Keller 11°, či 12° saisson Grisette z létajícího pivovaru Potmehúd. A ve výčtu těch dobrých by se dalo pokračovat.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
12:13


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI