Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Léto v pěti pivovarech

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Léto v pěti pivovarech

Léto v pěti pivovarech [p1100][p941][p1724][p1774][p1401]

Léto je obdobím, kdy má člověk zvýšenou chuť na pivo. Krom nových pivovarů a zážitků je třeba se občas vrátit i na místa, kde jsme již byli a zkontrolovat jak si vedou. Dovolte mi Vás pozvat do pěti minipivovarů v Plzeňském kraji.

Stará škola Chudenice **

Chudenický pivovar ve Staré škole monitoruju od jeho začátku v roce 2012. V posledních letech se rozdělilo provozování restaurace a pivovaru samotného, kdy pivovarští provozují zejména pivnici U Kance v Plzni. Co můžete očekávat přímo v Chudenicích? Venkovskou hospodu s pivem z místního minipivovaru, a nejen s ním. Na čepu je ještě Koutská 10 a Gambrinus 10. Chudenické pivo bylo zastoupeno jen dvěma druhy - 12% ležák Houwárek a pšenice Barbucha 12%. Pivo nebylo takové, aby stálo za to se do Chudenic vydat :( Čepováno do nelogovaného skla, tácky od Gh :( Škoda!

Chudenice
Chudenice

Další fotky ze Staré školy


U Stočesů Rokycany ***

Rokycanský pivovar U Stočesů je jedením z poměrně blízkých, kde jsem ještě nebyl. Proto cestou z Kokořínska plánuju zastávku v Romcikánech. Vlastní pivovar si nechávám na později, dnes zkusíme Pivnici Lidový dům na rokycanském náměstí, kterou mají 100česové provozovat. Ochutnávám Stočeskou jedenáctku a 12% Harcíř, oboje v pořádku. Pivo je čepováno do nelogovaného skla, vlastní jsou jen držáky na tácky (tácky Lobkowicz) :( Prostředí pivnice a její zázemí ale nejsou něco, co by nás sem ještě někdy lákalo. Příště musíme zkusit přímo pivovar.

Rokycany
Rokycany

Další fotky z Lidového domu


Beer Factory Plzeň ****

Plzeňská pivní továrna je zárukou dobrého piva ve středu krajského města. Zacházíme sem na rychlovku po hokeji, máme necelou hodinu. Na žízeň dávám dvě Plzně 12% (ano tak se dá místní ležák bez obav nazvat). Na chuť pak dva malé malinové kyseláče. Pivu se nedá nic moc vytknout. To samé vlastně platí i pro celý podnik. Snad jen, že pivo je čepováno i do nelogovaných sklenic. Když se ale zdržíte, určitě se toho správného dočkáte.

Plzeň
Plzeň

Další fotky z Beer Factory


U Šenkýřů Šťáhlavice ****

Šťáhlavický pivovar jsme si dali jako jeden z cílů cyklistického výletu. Pár minut po otvíračce přivazujeme kola k lešení u hospody (vlastní pivovar se nachází jinde) a nic nám tak nebrání ochutnat. Na čepu je čtvero piv, další pak v lednici v PET. Ochutnávám tři světlá - 10% Lopata, 11% Triangl a 12% Kosičkář. Všechna výborná. Pivo podáváno do vlastního skla, tácky půl napůl. Vesnická hospoda se studenou kuchyní, kam se rád vrátím. Se šťáhlavickým pivem se občas můžeme setkat i na Farmářských a řemeslných trzích v Nepomuku, ale na místě činu to má lepší atmosféru.

Šťáhlavice
Šťáhlavice

Další fotky od Šenkýřů


U Švelchů Sušice **

Sušický pivovar U Švelchů nemá mezi pivaři nějak moc dobrou pověst. Mně tu ale vždycky docela chutnalo, tak proč sem nezajet po návštěvě aquaparku v Horažďovicích. Na čepu je patero piv - Sušičák 10%, Nuželický ležák 12%, Pšenice 11%, chuťově dost do ležáku, a 4x chmelená Pšenice, která má hodně blízko ejlu. Spodně kvašená piva bohužel nejsou moc dobrá, dost sladká. Plný jídelní lístek až od 17 hodin :( Škoda, asi už mě sem nic moc lákat nebude.

Sušice
Sušice

Další fotky od Švelchů



[Richard Chodora] [Zobrazeno 2740x] [16. září 2019]
[Minipivovary] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Sekal

úterý, 28. červenec 2020
11:02

Sekal

Tuhle jsem se stavil U Šenkýřů vozmo a zakoupil Lopata 10°, Triangl 11°, Kozelský ležák 11°, Kosičkář 12° a Mariarut 12° ptm. První čtyři šly do dřezu, Lopata, Triangl a Kosičkář kvůli diacetylu, Kozelský ležák trpěl estery a polotmavostí, což by se dalo ještě přežít, ale prostě mi to pivo celkově nesedlo. Triangl byl celkově nedobrý, podivně nasládlý a stejně jako Kozelský ležák tmavší, než bych u světlého piva čekal (že by karamelový slad?), ale Lopata a Kosičkář mají podle mne dobré tělo. Jediným obstojným pivem jsem shledal Mariarut.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Michal_CB

úterý, 24. září 2019
18:41

Michal_CB

Já jsem si v neděli po Slunci udělal výlet Beer Factory -> Kamenný Újezd -> Šťáhlavice

Zkusím stručně porovnat zážitky:

Beer Factory je skvělá hospoda co má všechno: Široký výběr velmi dobrého až výborného piva (a cenovou politiku nastavenou tak, že člověka moc nemrzí když si objednává třetinky, aby stihnul víc druhů), navíc skvěle vaří a i ty ceny jsou na centrum Plzně snesitelné. Navíc hodně prostoru, takže se člověk nemusí bát o místo, a obsluha v pohodě.

Kamenný Újezd: Mají zde hospodu Pod Jasanem, která sice není pivovarská, ale na čepu místního Loužka mají (a ještě k němu G+PU, snad také Radegast). Pivo bylo bohužel docela kalné a mělo takovou mírně nepříjemnou zatuchlou pachuť, kterou jsem si dříve všiml u partnerského Kalikovaru). Ne že by se to nedalo dopít, ale co jsem si všiml tak většina místních zůstávala u gambáče. Jídlo super, ceny OK a i jinak působila hospoda příjemným dojmem, je dobré že se takové podniky na venkově ještě drží.

Šťáhlavice: Hospoda "65" čepuje všechna piva ze Šťáhlavic + G10; šťáhlavická piva všechna super, a desítka z minipivovaru, osvěžující a chutná za 27Kč/0,5l se vidí málokdy. Jídlo jsem neměl, ale byly to nejpíš jenom nakládané věci a Gladiator pizza. V lednici jsou připraveny 1,5l PET s celou produkcí. Navíc terasa; doporučuji se zastavit.


napsal(a): Michal_CB [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
06:11


posted by: Inzerce

Dwarf

pondělí, 16. září 2019
19:05

Dwarf

tys ještě nebyl v Rokycanech?? dá se to i na kole, tehdy jsem tam byl právě od Tebe ;) no, já zas nebyl v Sušici... ale tam bych to na kole nedal :-))


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Chody

úterý, 17. září 2019
06:18

Chody

Dwarf: Znáš to, co máš na dosah, tam můžeš kdykoliv a často to dopadá tak, že se tam několik let nedostaneš.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI