Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Velká Dobrá potřetí

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Velká Dobrá potřetí

Velká Dobrá potřetí

Středočeské pivní slavnosti, konané na letišti ve Velké Dobré u Kladna, mají již od loňského, 2. ročníku, stejný itinerář. Probíhají na přelomu dubna a května o víkendu, jeden den odpoledne, druhý pak od dopoledne, vždy do pozdního večera. V letošním roce padla volba organizátorů na pátek 27. a sobotu 28. dubna, v pátek od hodiny šestnácté, v sobotu pak od 11 hodin. Vzhledem k tomu, že hlavní „atrakce“ – příjezd Pivního krále a vyhlášení vítězného pivovaru - se odehrávají až druhý den, zvolili jsme k návštěvě sobotu.

Areál v poledne
Areál v poledne

Od kladenského vlakového nádraží je na letiště příjemná procházka po lesních cestách, v tuto dobu lemovaných rozkvetlou jarní květenou. Na místo činu přicházíme krátce po půl jedenácté. U některých stánků se už čepuje, jiné se k čepu připravují, či teprve „otvírají krám“. Prasátko, nabodnuté na rožeň se pozvolna otáčí, radost pohledět. Za řízných zvuků pochodující Hasičské dechové hudby z Lysé nad Labem, která uvádí sobotní program, obcházíme areál, zdravíme se se známými u stánků a rekognoskujeme terén.

Různé kuchyně
Různé kuchyně

Zastoupených pivovarů je zhruba stejně jako v letech minulých (19), přibyly však stánky s jídlem (a různýma cetkama) a dětské atrakce. Letos poprvé jsou zde zastoupeny i stánky cizokrajných kuchyní. Je jich celkem 15, od kuchyně bulharské a gruzínské až třeba po jihokorejskou, íránskou, či afgánskou. Ve stánku České pošty (zde poprvé) je možno získat pamětní razítko akce. Zato v areálu, oproti loňsku, chybí korýtko na mytí sklenic. V horní části je sice umístěná cisterna s pitnou vodou, ovšem voda stéká volně do trávy a okolí se po krátké době mění v bažinu, hodnou šumavských slatí. Vstup doporučen v holínkách!

Poddžbánský pivovar
Poddžbánský pivovar

Už v brzkém dopoledni lze tušit, že vedro bude pěkně zničující a je mi jasné, že letos speciály ochutnávat nebudu. Začínáme poddžbánskou desítkou a postupně se „propíjíme“ moky vybraných stánků. Já setrvávám u „dešťovek“, střihnutých opatrně sem tam nějakým ležákem. A samozřejmě jídlem, ať už „cizokrajným“ z Gruzie, Jižní Koreje, Afganistánu či třeba grilovaným oštěpkem, připravovaným na stánku slovenském. Obžerství vrcholí právě upečeným prasátkem. Mělo úspěch, nejen u nás, zakrátko z něj zbývá jen kostra.

Pivní král přijíždí...
Pivní král přijíždí...

S nachylujícím se časem přibývá návštěvníků, úměrně tomu se zvětšují fronty na pěnivý mok, je těžké se i někam posadit, natožpak do stínu, na pódiu se střídají kapely různých žánrů. A to už přijíždí Pivní král! Od loňského roku se zmotorizoval, už ho nevezou na trakaři, ale v GAZu –veteránovi. Doprovázejí jej členové pánské taneční skupiny Rasputin a dětské skupiny Modroočko, obě z Kolína. Ty pak také, po přivítání krále na jevišti, vystupují.

Rasputin
Rasputin

A pánové opravdu nemají chybu, nástup za zvuků písně, korespondující s názvem skupiny, po němž následují taneční kreace, za které by se nemuseli stydět profíci. Pravda, ti profesionálové by byli o několik váhových kategorií níže. To se nedá popisovat, to se musí zažít (třeba takový tanec broučků). Snad alespoň z přiložených fotografií je patrno, čím se (i druhé) dokáže bavit soubor, složený z amatérů, civilními profesemi od studenta, přes kadeřníka až třeba po ředitele významné regionální kulturní instituce, či ředitele dětského domova.

Ranní veget u piva
Ranní veget u piva

Kapela hraje slavnostní tuš a hejtman Středočeského kraje MUDr. Rath dekoruje vítězné pivovary. Z hlasování návštěvníků vychází jako vítěz pivovar U Kozlíků z Kladna a je obdarován maxipohárem. Na dalších místech se, dle hlasů návštěvníků, umístily pivovary MMX Lety u Dobřichovic a Bakalář Rakovník. K tomu jedna úsměvná historka: zatímco první a třetí místo bylo odměněno potleskem, při vyhlašování místa druhého se ozvalo jen sporé zatleskání. Moderátor posléze pravil: „Děkuji té jedné dámě, která zatleskala!“ Inu, já bych spíš zapískala, ale „hlas lidu, hlas boží“.

Vítězní Kozlíci
Vítězní Kozlíci

Ačkoli zábava pokračovala do pozdních hodin, vzhledem k vedru a čím dál tím větší hustotě lidu a délce front u stánků, odebíráme se v podvečer zpět k vlaku. Vítězné „Kozlíky“ jsem sice ochutnala jen usrknutím z nabízené sklenice (nejslabším pivem byl ležák Starosty Pavla 12,8°), ale vím, že tam mi ochutnávka sortimentu neuteče. Ta piva, která jsem stačila ochutnat, rovněž neměla chybu, těžko hodnotit, které bylo nejlepší. Asi - bez udání pořadí - medová 11° Berounský medvěd, 10° Únětice a 10° z Mutějovic.

Odpoledne u únětického stánku
Odpoledne u únětického stánku

Takže (trochu poopravím francouzské přísloví) Velká Dobrá skončila, ať žije Velká Dobrá!



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 14418x] [2. květen 2012]
[Pivní slavnosti] [comments: 9] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jan_NE

pondělí, 20. duben 2015
10:22

Bude se pořádat o nadcházejícím víkendu 24.-25.4.2015 další ročník této příjemné akce??


napsal(a): Jan_NE (asi(a)nebude.NE) [Odpovědět]

Internetový analfabet

úterý, 21. duben 2015
08:24

Jan_NE: Není nic jednoduššího, než napsat do vyhledávače sousloví "Středočeské pivní slavnosti". Budete překvapen, kolik užitečných věcí se dozvíte...


napsal(a): Internetový analfabet [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
06:34


posted by: Inzerce

alena florianova

středa, 12. březen 2014
23:58

dobry den mam zajem prodavat na akci velka dobra sortiment balonky-ledova trist-ledova kava,dekuji tesim se na vas z pozdravem Florianova


napsal(a): alena florianova (partiovaprodejnaflorianova(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Méďa Béďa

sobota, 23. březen 2013
09:17

Méďa Béďa

Počtvrté už asi nebude, co :) ?


Malakin

čtvrtek, 3. květen 2012
06:44

Malakin

Tím korýtkem na mytí sklenic myslíte co? Loni jsem tam nic takového neviděl, maximálně klasické plechové korýtko s několika kohouty, vyloženě na mytí sklenic to ale určitě nebylo. Jinak v pátek si člověk mohl vybrat hned ze dvou cisteren s vodou a problém s rozbahněním okolí žádný. Kromě stánku České pošty byly na akci také tři infostánky, kde byly zdarma nabízeny nejen všemožné reklamní tiskoviny, pivní tácek s logem slavností ale k mému překvapení i různé sladkosti, např. lentilky, Lipo či dokonce lázeňské oplatky. Dalším zajímavým byl pro mě stánek kladenského obchodníka s potřebami pro domácí vařiče piva, z nějakého důvodu však měli zákaz prodeje čehokoliv, zboží mohli pouze prezentovat.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 3. květen 2012
09:46

Jana

to Malakin:
klasické plechové korýtko s několika kohouty

No přesně tohle! Korýtko je korýtko. :D A daly se tam umýt nejen sklenice, ale i ruce,příp. ušpiněné dítě, že. Hlavně bylo postaráno o bezproblémový odtok. Jak píšu, v sobotu byla cisterna jedna a stav okolí jsem dostatečně snad poposala.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

štefan

čtvrtek, 3. květen 2012
11:56

Stefan

to Jana: Jen oprava, v sobotu byly k dispozici dvě ty modré cisterny, ale to je detail. Bahýnka kolem obou byla každopádně solidní :)


napsal(a): štefan [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 3. květen 2012
17:38

Jana

to štefan:
Ó nikoli, ta níže umístěná byla soukromá. Patřila k přilehlému stánku (už si nepamatuju, komu patřil) a dopoledne nás od ní doslova vyhnali.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

štefan

sobota, 5. květen 2012
11:13

Stefan

to Jana: Aha, tak to jsem nevěděl a drze si tam chodil vyplachovat sklenice, naštěstí mě nikdo nevyháněl :D


napsal(a): štefan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI