Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Za strakonickým pivem

Pivní cesty


verze pro tisk

Za strakonickým pivem

Za strakonickým pivem[p222][p2138]

Návštěva Pivovaru Strakonice 1649, jak zní jeho oficiální název, je vždy příjemným zpestřením pivařova života. Vždyť průmyslových pivovarů s klasickou technologií otevřených spilek a ležáckých tanků už po republice moc není. Prostě poetika pivovaru a pivo chutnané z ležáckých tanků je zážitek sám o sobě. Ve Strakonicích navíc byli a jsou velmi vstřícní lidé. Od roku 2019 je sládkem strakonického pivovaru Vlastimil Matej, s kterým se také dnes vydáváme do útrob pivovaru.

Pivovar na břehu Otavy
Pivovar na břehu Otavy

Připomeňme si současný stálý sortiment pivovaru, všechna piva jsou ležáky, nepasterovaná (s vyjímkou nealka, které se vaří jinde) a Sklepák je navíc nefiltrovaný:

  • Dudák Švanda, EPM 9,8%
  • Dudák 11, EPM 11,2%
  • Dudák Premium, EPM 11,8%
  • Otavský zlatý, EPM 11,8%
  • Král Šumavy, EPM 11,8%
  • Klostermann světlý, EPM 11,8%
  • Klostermann polotmavý, EPM 12,8%
  • Sklepák, EPM 11,2%
  • Dudák Driver, EPM4 4,9%

V průběhu roku pak pivovar připravuje různé speciály - od piva Zeleného, přes Letní IPL po čtyřsladový speciál určený pro sváteční chvíle Vánoc.

Na varně
Na varně

Zajímavostí Pivovaru Strakonice je, že v základním sortimentu má čtyři skoro dvanáctky, které se odlišují rozdílným sypáním a chmelením. Premium je základní ležák. Otavský zlatý je o poznání hořčí, o což se stará zejména chmel odrůdy Agnus. Král Šumavy je pak zase mírně tmavší, čehož se dosáhne použitím bavorského sladu, zajímavostí je použití německé odrůdy chmele Hallertau Blanc. Světlý Klostermann je pak za studena chmelený Kazbekem a není běžné, že do českého ležáku přidáte německý chmel Mandarina Bavaria.

Strakonické pivo v novém skle
Strakonické pivo v novém skle

Ve sklepě jsme ochutnali od každého a musím potvrdit slova klasika, že pivo z ležáckého tanku je úplně to nejlepší pivo na světě, dále se jeho chuť jenom zhoršuje. Skvěle dnes také zafungoval syndrom prvního piva, kdy "desítka" Švanda byl na dlouho nejvýraznější a pro mě nejlepší pivo. Samozřejmě se to časem srovnalo a tak jsme si do mázů pro posezení v Degustovně pivovaru vybrali ležáky Otavský zlatý a Král Šumavy. Druhou várku mázů pak věnujeme oběma Klostermannům, ale to už je pomalu čas pomýšlet na cestu k domovu. Děkuji tímto strakonickým pivovarníkům za příjemně prožité sobotní odpoledne.

Spilka
Spilka

Vlak má dle aplikace ČD 30 minut zpoždění, tak si dovolíme přijít na nádraží po čase odjezdu dle jízdního řádu. Bohužel se dozvídáme, že námi vybraný spoj, odjel ze Strakonic přesně. K čemu pak online data jsou. No získali jsme dvě hodiny navíc. Zkusíme tedy zkontrolovat druhý strakonický pivovar. Haďáka jsem ochutnal poprvé v létě a moc slavné to nebylo. Dnes je světlý Haďák skoro výborný. Polotmavý mi pak chutná méně, ale to je dáno mou preferencí světlých piv. Dvě PETky do vlaku, který už zaručeně zpoždění má...

Světlý Haďák
Světlý Haďák

Další fotky z Pivovaru Strakonice a z minipivovaru Haďák



[Richard Chodora] [Zobrazeno 738x] [15. březen 2023]
[Pivní cesty] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI