Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vlček, Had a Dudák

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Vlček, Had a Dudák

Vlček, Had a Dudák [p2702][p2138]

Co má společného tato zdánlivě nesourodá trojice? Jednu cestu na Pivovarskou pouť do Strakonic, která se konala po dvouletém odmlčení. Protože hlavní hvězda, skupina Trautenberk, vystupuje až v půl deváté večer, volíme jako dopravní prostředek auto (vlak nám zpátky už žádný nejde). Cestou se tak nabízí návštěva nového horažďovického pivovárku Vlček. Bohužel dnes nejsou pivovarští doma, ale celý den čepují své pivo na horažďovickém náměstí, kde se konají Slavnosti kaše.

Horažďovický stánek
Horažďovický stánek

Na Mírovém náměstí panuje letní vedro a tak desítka Prácheňské vlče přijde k duhu. Jedná se o dobrou nefiltrovanou desítku. Mohu snad prozradit, že dnes na "jihu" Čech nejlepší námi ochutnané pivo. Na čepu je dále jedenáctka Prácheňský vlk a dvanáctka Prácheňský Gorazd, tak je prý malinko tmavší, ale ještě světlá. No jistá vyšší praženost je znát už i v jedenáctce a tak jsou si horažďovičtí ležáci dost podobní. Škoda, já mám raději pivo, které tady prezentovalo vlče. Jinak byla všechna tři piva čistá, bez chyb.

Vlče
Vlče

Když už jsme dnes v tom ochutnávání nám nových pivovarů, nabízí se ve Strakonicích navštívit minipivovar Haďák. Jdem po paměti a nalézáme pivnici U Hada. Na čepu je světlý a tmavý ležák. Paní docela trvá načepování piva a pivo bohužel není moc dobré, dle syna je cítit jistá zeleninová pachuť (kukuřice - dimethyl sulphide (DMS). Tmavé je na tom o poznání lépe a není zase tak tmavé jako spíš jantarové.

Světlý Haďák
Světlý Haďák

No nic, zkusíme nějakého Dudáka. Bohužel u pivovaru, ano letos se Pivovarská pouť úplně vyhla pivovarskému nádvoří, je strašně moc lidí. Systém žetonů a vratných kelímků si mne také moc nezíská. Musíte vystát jednu frontu na žetony, druhou na pivo, ta na pivo je podstatně větší. Naštěstí na Letní moc velká fronta není, osmička strakoničáky zřejmě tolik neláká. Cena piva i kelímků je dnes jednotná 40 Kč.

Letní Dudák
Letní Dudák

To jsem Vám zapomněl říct, že v pivnici U Hada technologii pivovaru nehledejte. Minipivovar najdete na Palackého náměstí, kam se po Trautenberkovi vydáváme. Prostředí je zde o poznání lepší, varna je dána na odiv návštěvníků. Nicméně pivo i tady pění a nedá se dostatečně rychle načepovat. Je malinko lepší než v pivnici, ale i zde je DMS znát. Plusové body si Haďák zaslouží za patřičně logované sklo, tácky i ubrusy.

Haďákova varna
Haďákova varna

Z rozhovoru u výčepu několikrát zazněla chvála Klostermannovi a při objednání tmavého si pan výčepní (majitel?) pro sebe šeptnul "jeden Klostermann". Šlo jen o srovnání tmavého Haďáka s touto dudáckou legendou? Nebo snad, no nechci domýšlet. I když bychom se asi divili, co některé minipivovary vydávají za svoje pivo :(

Další fotky z Horažďovic, z Pivnice U Hada a z minipivovaru Haďák



[Richard Chodora] [Zobrazeno 1501x] [28. červen 2022]
[Minipivovary] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dwarf

pondělí, 4. červenec 2022
21:51

Dwarf

je Haďák na čepu stále? nebo jen o víkendech? nebo jak? ještě jsem tam nebyl...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Chody

středa, 6. červenec 2022
12:35

Chody

Dwarf: Myslím, že stále


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI