Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Přešticích a Skašově

Pivní cesty


verze pro tisk

V Přešticích a Skašově

V Přešticích a Skašově [p1760]

Léto je tu a tak se nabízí nějaký výlet na kole. V Horažďovicích je nový pivovar, ale bohužel v červenci mají dovolenou. Tedy musíme odložit. Volba tak padá na Přeštice, kde jsme v pivovaru U Přeška už samozřejmě byli, ale do útrob pivovaru se ještě nedostali. Dnes to máme díky panu provoznímu napravit. Vyrážíme před svátky, v pondělí 4. července. Cesta je příjemná a tak není divu, že za chvilku si dáváme v restauraci pivovaru první pivo - pro rozjezd desítku Přeška.

Přešek
Přešek

A není vůbec špatná. Po obědě ještě zkouším Přeštickou jedenáctku, ale v ní mi něco vadí. Jinak celkově jsou zdejší piva takřka bez zákalu, na minipivovar spíše průměrná. Tedy dají se v pohodě vypít, ale nějaký extra zážitek nehledejte. Z technologie vidíme standardní kolečko varna (umístěná v restauraci), spilky a tanky. Čísla a objemy po mě dnes nechtějte. Na léto se tady zdá být až moc prázdných nádob :(

Spilka
Spilka

U Přeška jsme to s pivem nepřeháněli a tak můžeme sednout na kola a vyrazit směrem na Plzeň, U Bizona jsem ještě na kole nebyl, takže těch pár kilometrů nebude žádný problém. Cestou vidíme bývalý pivovar v Dolní Lukavici a zkratkou typu "je to sice dál, ale o to horší cesta" se dostáváme do Čižic. S jazykem na vestě přijíždíme k pivovaru, kde ale zjišťujeme, že mívají v pondělí zavřeno. Na "pokraji smrti vyčerpáním" tak jedu bez závlahy domů, kde padne za oběť PETka Letních Strakonic.

Tanky
Tanky

Cestou do Přeštic jsme se stavěli na koupališti ve Skašově na limonádu a na dveřích se skvěl plakát na třetí ročník místních pivních slavností, které se mají konat v sobotu 16. července. Tentokráte již vyrážíme autem na rychlou návštěvu. Oproti letům minulým zde chybí pivovary Zhůřák a Petružálek (pořadatelé tak mají ve svých spárech jen něco na zakousnutí k pivu). Pivo si můžeme dát u čtyř stánků:

  • U Přeška
  • Radouš / The Barn Co.
  • Raven
  • Beer Factory
Stánky
Stánky

A začínám u druztovských, kde dávám Maris Saazer 12, dle jejich popisu netradiční světlý ležák vařený z britského humnového sladu Maris Otter No 19. Docela povedená záležitost. Pro druhé pivo si odskakuju k letinským, kde je světlý ležák v pořádku. Pivo se prý v Letinech normálně vaří, i když je pivovar na prodej. Dále je na řadě klasika od Radouše, světlý ležák Pilsner Ilgner 12 a Radoush Stout 12 by mohli platit za etalon těchto dvou stylů v českém minipivovarnictví.

Pivo od Barna
Pivo od Barna

Pivovary U Přeška a Raven ze zřejmých důvodů vynechávám a tak jako poslední dnešní pivo volím Dobrodruha, IPL z programu Plzeňského Prazdroje Volba sládků, jenž čepují v místní hospodě. Toto pivo vzešlo ze spolupráce pivovarů Šariš a Žiwell. Pivo to není špatné, ale znám plno svěžejších a plnějších IPL. Oni by se giganti pro tu průměrnou chuť rozkrájeli :)

Stout na koupališti
Stout na koupališti

Další fotky z Přeštic a Skašova



[Richard Chodora] [Zobrazeno 1021x] [21. červenec 2022]
[Pivní cesty] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dan

čtvrtek, 21. červenec 2022
15:55

Dan

Přeštickou jedenáctku jsem letos ochutnal na pivních slavnostech v pivovaru Malý Janek v Jincích. Po dlouhé době pivo, které jsem vůbec nedopil. Tolik pachutí a senzorických vad, že jsem ani to malé nezvládl vypít...


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI