Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Gabretus v Bobíku


Gabretus v Bobíku

Gabretus v Bobíku [p1290]

Příběh volarského piva

Pivo se ve Volarech vařívalo už ve středověku, ale později museli volarští odebírat pivo z Drslavic a Prachatic. Opakované snahy v 19. století o vlastní volarský pivovar narážely na nevůli vrchnostenských úřadů. K úspěchu nakročilo až dlouhé úsilí skupiny volarských měšťanů v sedmdesátých létech předminulého století. Volarský pivovar, oficiálně založený roku 1875, uvařil první pivo v létě 1879. Poté dvakrát výrazně expandoval a to vždy v souvislosti se železnicí. Poprvé po vystavění železnice do Volar v říjnu 1899, podruhé pak po dokončení sítě šumavských drah a jejich napojení do Bavorska v roce 1910.

Volarské pivo dominovalo nejen hostincům ve volarské kotlině, ale i ve stále širším okolí. Volarský pivovar přečkal i obě světové války, avšak bohužel neodolal plánovitému hospodářství a centralizaci ekonomiky socialistického Československa. K jeho uzavření došlo v zimě na přelomu let 1960/61. Pivovarský areál převzaly Státní statky Šumava, v posledních létech ho vlastní privátní firma. Bohužel po desetiletí nijak neudržovaný objekt pustne a chátrá.

Volary
Volary

Na volarské pivo se vzpomínalo s nostalgií a obdivem; ústní tradice vykládala direktivní uzavření volarského pivovaru jako důsledek tlaku Prazdroje a Budvaru, jimž malý šumavský pivovar kvalitou svého piva překvapivě konkuroval. Lokální patrioti tak alespoň sbírali a uchovávali pivní láhve s nápisy Bürgerliche Brauerei Wallern či Konsumverein Wallern.

V prvních svobodných volbách v roce 1990 se ve volebních programech takřka všech kandidátek objevily snahy obnovit provoz volarského pivovaru. Objekt však nebyl k mání a město po léta řešilo jiné problémy.

V létě 2006 se v Pivovarském parku konal první ročník Volarského pivobraní. Tato slavnost nabídla jak exkurze k varnám a do zdevastovaného interiéru pivovaru, tak divadelní výstupy v duchu Postřižin. V roce 2007 byla do nového strategického plánu rozvoje města zapracována myšlenka městského restauračního minipivovaru. V srpnu téhož roku nechalo vedení města poprvé uvařit a nalahvovat speciální várku v pivovaru Zvíkovské Podhradí; toto volarské pivo mělo na Volarských slavnostech dřeva jednoznačný úspěch. O rok později vznikla „Volarská zlatá“ neboli originální hořká bylinná lihovina, oblíbený volarský suvenýr. Várka volarského piva byla v dalších létech několikráte zopakována, přičemž např. v roce 2009, v roce výročí 650 let od první písemné zmínky o Volarech, bylo toto pivo stáčeno do speciálních láhví o objemu 650 mililitrů. Někteří z volarských nadšenců zkoušeli domácí vaření piva (za všechny zmiňme M. Jandu s jeho Brixbírem či V. Sedleckého), ale to už vše zvolna spělo k renesanci volarské pivní tradice.

Hotel Bobík
Hotel Bobík

Počátkem roku 2012 město v exekuční dražbě koupilo zkrachovalý hotel Bobík na volarském náměstí a rozhodlo o obnovení jeho činnosti. Vedle hotelových a restauračních služeb zastupitelé obohatili nabídku a služby hotelu o konopné lázně, galerii a – ano, správně – o hotelový minipivovar. První várka se vařila ve čtvrtek 1. srpna, v témže měsíci byl hotel Bobík otevřen. Vaříme živé pivo plzeňského typu, které jsme dali jméno Gabretus. Toto pojmenování vychází ze slova Gabreta, což bylo keltské pojmenování Šumavy.

Keltská Šumava
Keltská Šumava

Pivovar Gabretus Volary

Vlastní originální pivo Gabretus z restauračního pivovaru Městského hotelu Bobík ve Volarech je jedenáctistupňový světlý ležák plzeňského typu, spodně kvašený, vařený tradičním dekokčním způsobem a nefiltrovaný, tedy skutečné živé pivo. Vaříme také vlastní třináctistupňové tmavé pivo a příležitostně i várky speciálních piv

Volarské pivo se vaří přímo před očima návštěvníků hotelové restaurace. Vaření každé várky trvá od slunce východu do slunce západu, přesně dvanáct hodin. Poté naše pivo deset dnů kvasí v kádích, přičemž rovněž tento proces mohou návštěvníci a hosté sledovat skrze sklo přímo z restaurace. Následně volarský Gabretus po dvacet osm dní a nocí zraje v nerezových tancích.

Restaurace s varnou
Restaurace s varnou

Varny a celou technologii do Volar dodala česká firma Pivo Praha s r.o., která také vypracovala schéma originální receptury. K vaření volarského piva Gabretus užíváme místní šumavskou vodu z pramenů ve svazích Kamenáče a Sněžné, ležících východně od města. Chmel kupujeme výhradně žatecký, slad moravský.

Odpovědným sládkem volarského minipivovaru je Milan Maršálek z Plzně, který své profesionální zkušenosti nabyl mimo jiné v pivovarech Plzeňský Prazdroj a Gambrinus, vaření piva též vyučoval a v současnosti se podílí na rozjezdu minipivovarů v Čechách i zahraničí. Jeho pravou rukou je Vladimír Bajčík z Volar.

Páni sládkové
Páni sládkové

Naše pivo k nám patří stejně jako košík hub a zdravá skepse, stejně jako lesní stráně a schopnost neztrácet humor, stejně jako hezká ženská či horizont ztrácející se v nekonečnu...

Volarské pivo je nejlepší, když se jeho barva podobá slunci zrcadlícímu se v kapkách rosy uprostřed volarských lučin, když jiskří jako zlatinky v písku na soutoku Teplé a Studené Vltavy, když má říz jako dřevařská pila, co vniká do těla ztepilé jedle ve svahu Sněžné, když osvěží jako vítr vanoucí od Třístoličníku, když svlaží rty jako polibek od milenky, kterou nám Šumava všem byla a je, když promění starosti všedního dne v přátelské spočinutí, když spojí to, co by se jinak v každodenním shonu minulo, když má chuť jako život uprostřed hvozdů, lidí a pravdy, když zpomalí kroky našeho životaběhu a připomene nám, že všechno má určenu svoji chvíli a veškeré dění pod nebem má určen svůj čas...

Volarské pivo
Volarské pivo

Sourozenci v Bobíku

Věděli jste, že konopí a chmel jsou sourozenci? Ano, přinejmenším po botanické stránce! Chmel otáčivý (Humulus lupulus) i konopí seté (Cannabis sativa) totiž patří do jedné a téže čeledi konopovitých, latinsky Cannabaceae. V Městském hotelu Bobík ve Volarech se chmel s konopím potkávají coby sehraná dvojice, která tvoří základ originální nabídky hotelových služeb. Vedle restaurace a galerie nabízí hotel své konopné lázně a vlastní pivovar. Konopné procedury a konopné produkty se tu potkávají s jiskrným chmelovým mokem a to i doslova: ve vaně s konopnou lázní si můžete dopřát sklenici volarského ležáku Gabretus. Nic ovšem nebrání tomu, abyste blahodárné a léčivé účinky konopí a chmele zkoumali a okusili na vlastní kůži při každé návštěvě Volar. Nasměruje vás sem tok Vltavy, navede věž kostela sv. Kateřiny – a odtud je to ku volarské chmelovině už jen konopný krok...

Na zdraví

Kontakty

www.hotelbobik.eu

Městský hotel Bobík s.r.o., Náměstí 325, 384 51 Volary

Tel.: +420 398 990 909

E-mail: recepce@hotelbobik.eu

Provozní doba: Po - Čt: 10:00 - 22:00, Pá: 10:00 - 23:00, So: 11:00 - 23:00, Ne: 11:00 - 22:00


Autor: Roman Kozák, Volary



[Pivní.info] [Zobrazeno 8528x] [13. leden 2014]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 10] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jindra

sobota, 14. červen 2014
15:07

Navštíveno opakovaně vždy v poledne v průběhu tohoto týdne - tedy od 9. do 13. června 2014.
Hezké čisté prostředí (pro něčí vkus možná až příliš sterilní, ale mně vyhovující) hotelové restaurace; obsluhující mladá dáma velmi příjemná, nabídka poledního menu za výborné ceny, jídlo výborné a hlavně pivo - velmi zdařilé, skvěle pitelné a taktéž za rozumné ceny.


napsal(a): Jindra [Odpovědět]

pechi

pondělí, 3. únor 2014
13:40

pechi

Navštíveno v sobotu a plná spokojenost s pivem, jídlem i obsluhou. Jen tak dál!


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
04:18


posted by: Inzerce

Jana

pondělí, 3. únor 2014
15:35

Jana

to pechi:
Až na to, že by se obsluha měla lépe seznámit s počítačem, aby jí šlo účtování od ruky. (na to jsi zapomněl?)


napsal(a): Jana [Odpovědět]

pechi

úterý, 4. únor 2014
13:51

pechi

to Jana: Nepleteš si to náhodou s Vimperkem? ::lol


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Jana

úterý, 4. únor 2014
16:13

Jana

to pechi:
Tam to bylo ještě horší. :(


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dan

úterý, 21. leden 2014
01:06

Dan

Pěkně napsaný článek. Jsem rád, že Šumava má další pivovárek. Ať se mu daří.
Zase o důvod víc se na Šumavu vypravit.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

AB

úterý, 21. leden 2014
07:05

to Dan: Souhlas, jen doufám, že si nebudou hrát na takovou snobárnu jako minipivovar ve Vimperku. Vimperk-už při procházce od nádraží na náměstí člověk pozná, že tohle město je v prdeli, že tu chyběj peníze a práce zde asi taky moc nebude, když se tolik občanů jen tak poflakuje okolo heren a před večerkama a pak ten pivovar, kterej by se víc jak do pošumaví hodil do Prahy na Václavské náměstí i s těma jejich číšníkama a cenama.


napsal(a): AB [Odpovědět]

Martin

pondělí, 20. leden 2014
10:49

Pivo je vynikající, obsluha velmi pozorná a celkový dojem 1***. Osobně mě velmi zaujala unikátní nástěnná mapa ČSR z r. 1927 se seznamem všech železničních zastávek a stanic!


napsal(a): Martin (MartinSpad(a)seznam.cz) [Odpovědět]

hroch

pondělí, 20. leden 2014
08:38

hroch

Přeji nám všem hodně dobrého piva od nového pivovaru.
Příjemně napsaný článek, akorát snaha o poetičnost textu- vaření piva od slunka východu do slunka západu od 8 hodin do 20hodin, odkáže provozovatele na vaření jen v okolí data jarní a podzimní rovnodennosti. :)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 20.01.2014 ve 08:39:01


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Kožak

čtvrtek, 30. leden 2014
19:10

to hroch: Máte recht, kapánek jsem to přeťáp´... V úctě R. Kozák


napsal(a): Kožak (ro.kozak(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI