Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Bernard Humpolec


Pivní.info

Bernard dělá hezká těla

[středa, 19. září 2007]

Rodinný pivovar Bernard potvrdil, že jeho nepasterizované pivo dělá hezká těla. První místo a titul Miss zlatého moku získala Eliška Dlouhá, která pivovar v této soutěži reprezentovala. Foto zde ... Současně s tímto úspěchem Rodinný pivovar Bernard získal na jubilejních 50. žateckých slavnostech chmele - Dočesné další významné ocenění.

V degustační soutěži pořádané Chmelařským institutem v Žatci zabodoval hned ve dvou nejdůležitějších kategoriích. První místo obsadil v kategorii světlých desítek a třetí místo v prestižní kategorii světlých ležáků, kde uspěl Sváteční ležák Bernard s přísadou jemných kulturních kvasinek.

"Letošních 175 vzorků z 36 pivovarů hodnotilo 250 degustátorů," komentuje výsledek soutěže spolumajitel pivovaru Ing. Josef Vávra a dodává: "Soutěží se v 10 různých kategoriích a objektivita soutěže je zajištěna anonymitou vzorků. Je to veliký úspěch, soutěže se totiž zpravidla nezúčastňují sládci, kteří by mohli své pivo poznat, a tím výsledek ovlivnit, ale vzorky hodnotí především návštěvníci Dočesné." (Tisková zpráva pivovaru Bernard)


Rodinný pivovar Bernard a.s. dokázal zvýšit výstav nepasterizovaného piva Bernard v prvním pololetí letošního roku na 73.043 hl., to je oproti loňskému roku za stejné období zvýšení o 6,4 procenta, nárůst v hl. je o 4.388 hl.

„Nárůst výstavu piva pro Českou republiku je 5,3 procenta na 63.595 hl., když hlavním strůjcem úspěchu na domácím trhu je uvedení nealkoholického piva Bernard Free a Bernard Free Jantar“ hodnotí výsledek spolumajitel pivovaru Ing. Stanislav Bernard a dodává: „Již čtvrtý měsíc po sobě máme absolutně rekordní výstavy. Velmi nás to těší, vždyť letos pivovar slaví 410 let své existence.“

Pivovar v rámci růstu výstavu a zvyšování kvality piva výrazně investuje do svého rozvoje. V loňském a letošním roce to byla investice do rozšíření kvasné a ležácké kapacity, nová lepička etiket, výměna lahví NRW za vlastní originální zelenou láhev, tvarově vycházející z lahví s patentním uzávěrem. Celkový vzhled doplňují nové tvarově a barevně upravené etikety, krčky a korunkové uzávěry, odlišné pro každý druh piva Bernard. Pivovar také vyvinul své vlastní originální pivní sklenice o objemu 0,5 l. a 0,3 l.

Pivovar byl založen v roce 1597 a v roce 1991 byl zprivatizován. Dnes vaří osm druhů nepasterizovaného piva Bernard a nealkoholické pivo Bernard Free a Bernard Free Jantar. Pivo expeduje přibližně do 1500 restaurací v České a Slovenské republice, dále vyváží do Švédska, Velké Británie, Finska, Ruska, Dánska, Ukrajiny, Polska, Slovinska, Austrálie, Řecka a USA. Výstav nepasterizovaného piva Bernard v roce 2006 byl 140 tis. hl. (Tisková zpráva pivovaru Bernard)


Se spolumajitelem humpoleckého pivovaru o »čisté hlavě« a spojení s »ďáblem«. Kdyby nepřišla listopadová revoluce, zůstal by asi úředníkem. Po roce 1989 zase zkoušel zprivatizovat třeba pekárnu.

Dnes ho většina lidí zná jako chlapíka, který dal své jméno pivu - Stanislav Bernard, spolumajitel stejnojmenného humpoleckého pivovaru: "Původně mi vůbec nešlo o pivo. Chtěl jsem prostě začít podnikat, nebýt jen nadosmrti zaměstnancem."

V roce 1991 vydražil pivovar za pětkrát vyšší cenu, než měl účetní hodnotu. A začal dělat pivo pod úplně novým jménem. Zpočátku ho hospodští vyháněli ze dveří, protože předchozí humpolecké pivo mělo strašlivou pověst.

Přesto tvrdí, že to nikdy nechtěl vzdát. "Byla to vlastně krásná doba. Překonávat překážky pro mě byla vzpruha," vzpomíná Bernard. Šéfové velkých pivovarů mu tehdy prorokovali, že nemůže v pivní zemi přežít.

"Po zkušenostech, které mám teď, musím říct, že jejich úvaha měla racionální základ," směje se spolumajitel dnes prosperujícího pivovaru. Letos za půl roku jako jeden z mála malých výrobců rostl, a to o šest procent, a prodal přes 73 tisíc hektolitrů piva.

Do Humpolce s kamarádem

Bernard od začátku šel svou cestou a často zvedal žluč konkurentům, protože si tvořil vlastní pravidla. Na vaření dobrého piva má kamaráda a dodnes společníka Josefa Vávru, který Bernarda do Humpolce přivedl. A to ze severní Moravy, odkud přivezl i první várku piva, aby nový pivovar měl vlastně co prodávat. Nedlouho po rozjezdu firmy se na dálnici jako první objevily billboardy s reklamou na jeho pivo.

Tehdy se ještě velcí konkurenti Bernardovi smáli.

"Pojmenovat produkt po sobě a pak ještě vsadit vlastní obličej je riziko vždy," říká kreativní ředitel Mark BBDO Martin Charvát s tím, že to ale jinak je jeden z nejstarších principů propagace. Dnes ho využívají třeba i řezníci Novák a syn.

"Když to ovšem vyjde, je to o to větší zisk. Jemu se to podařilo perfektně. Je pozitivně vnímán veřejností. Zároveň se umocňuje vnímání značky, kdekoliv pan Bernard vystoupí. Pokud mě paměť neklame, u zrodu byli tři kolegové, vybrali Bernarda a udělali dobře," dodává Charvát.

Pivo ve sněmovně

Bernard ve tvoření vlastních pravidel šel pořád dál. Chystalo se spojení velkých pivovarů Radegastu a Plzeňského Prazdroje, pražský Staropramen ovládl v devadesátých letech britský Bass. Malé pivovary hledaly způsoby, jak přežít.

Bernard proto založil Svaz malých a nezávislých pivovarů a stal se jeho tváří. Média ho měla ráda, protože mluvil otevřeně, srozumitelně a nebál se říkat, co si myslí. Díky tomu bylo v televizi a novinách skoro "přebernardováno".

Vydupal ze země zákon, který poskytl malým pivovarům daňové úlevy. Podpořil ho i prezident Václav Havel. Zákonodárcům "napověděl" Bernard při rozhodování i tím, že přivezl své pivo do Prahy a čepoval ho legislativcům přímo ve sněmovně.

Málokterý z menších pivovarů by dnes bez těchto daňových úlev žil. Málokterý však Bernarda ocenil. Nynější členové svazu mu nemohou přijít na jméno.

"Vážím si spíš lidí, kteří jdou skutečně svou cestou. Ale Standa Bernard se prodal - nemyslím osobně jako člověk, ale prodal svoji firmu. Možná to bere jako podraz, že jsme ho vyřadili ze svazu nezávislých pivovarů," říká současný prezident Svazu malých pivovarů Jiří Fusek.

Spojení s "ďáblem"

Co se vlastně stalo? Historie, ke které se nechce moc vracet, je další typickou ukázkou svérázného Bernardova přístupu. Šel za svou vizí i přesto, že ho to stálo členství v klubu, který založil.

Humpolecký pivovar totiž nyní z poloviny vlastní belgická firma Duvel Moorgat, která vaří stejnojmenné pivo. (Duvel znamená v překladu ďábel.)

"Belgičané jsou našimi naprosto korektními partnery, od kterých se řadu věcí učíme, a snad jsme v něčem inspirovali i je," říká Bernard.

Právě spojení v roce 2001 s Belgičany mu malí konkurenti nedokázali odpustit. "Nevadí. Jsme dnes sice podle zákona už zase malý a nezávislý pivovar, ale jsme teď členy "velkého" Svazu pivovarů," komentuje to Bernard.

Spojení s Belgičany přineslo humpoleckému pivovaru finanční stabilitu, která řadě jeho malých konkurentů dodnes chybí, a hlavně možnost dál úspěšně bojovat o český trh.

To uznávají i kolegové z branže. "Má výrazné charisma a umí riskovat, když mu jde o věc. Pozná možná dřív než jeho konkurenti, kam jde trend. To platí i o jeho strategickém spojení s Duvalem," říká Jan Veselý, šéf Svazu pivovarů a sladoven.

Je etické "kupovat" si trh?

Bernard se pustil do boje také pomocí rozšířeného nešvaru, kdy si pivovary "kupují" hospody - zavazují si hostinské všemožným způsobem k tomu, aby čepovali právě jejich pivo.

Dnes si už "opečovává" hospodské podle jejich pravidel.

"Od roku 1995 jsem tvrdil, a říkám to otevřeně dodnes, že se mi nelíbí princip kupování si hospod. Nevítězí totiž ten, kdo má lepší pivo, servis, buduje si poctivé a dlouhodobé vztahy," říká Bernard.

"Musel jsem ale kvůli konkurenci na tuhle hru přistoupit, jinak bych neměl šanci obstát. Dorovnávám tím konkurenční výhodu ostatních," vysvětluje, proč opustil část svých předsevzetí.

Ani potom ovšem nepřestal budovat "vlastní rybník".

Jako první vrátil na trh láhev s patentním uzávěrem, do které plnil sváteční ležák a přidával k němu kvasnice. Aby podtrhl atmosféru, začal navíc balit láhve do dřevěných bedýnek.

"Jasně, že vás bude brzy někdo další následovat, ale o to větší důvod zase přijít s něčím novým a udržovat si náskok," říká Bernard a přiznává, že řadu nápadů může zabít nejen nedostatek peněz, ale i špatné načasování.

Například pivo s přísadou whisky, které Bernard prodával pod označením Éčko a cílil hlavně na mladé, nakonec z nabídky stáhl. Ale dodnes se po něm lidé ptají.

"Netvrdím, že všechno jsou moje nápady. Koukám se do zahraničí, ale i do jiných oborů, co tam funguje," říká Bernard. "Líbí se mi třeba Guinness, a proto jsem měl nápad s pivem s lavinovitým efektem. A to tři roky před konkurenčním Velvetem," vzpomíná. Tehdy na tento nápad neměl peníze.

Co to je za "hejhulu"?

Posledním kouskem Bernarda je nealkoholické pivo. Hned od počátku prodeje předčilo očekávání. A Bernard se nebál dát na nealko pivo dokonce svůj obličej.

"Když za mnou poprvé přišla reklamní agentura s návrhem, kde jsem měl svůj obličej na lahvi, skoro jsem je vyhodil. Pak mě ovšem přesvědčil. Když je v tom kus sebeironie, to mi nevadí," říká Bernard, jehož holá lebka visí i na leckterém billboardu s reklamním sloganem "Bernard s čistou hlavou". Otázka na to, jestli si skutečně nechal kvůli té reklamě oholit hlavu, je poměrně častá. A odpověď: Nenechal.

"Na celou kampaň přišla řada ohlasů, většinou pozitivních, negativních bylo jen pár," říká mluvčí Bernarda Zdeněk Mikulášek. Jeden z dopisů přitom chválil Bernardovi lahev i pivo. Ale zajímalo ho, co je to za "hejhulu" vyfoceného na etiketě.

"Je to správný podnikatel, hovoří za něj výsledky. A přitom je i tou pověstnou štikou, která umí způsobit rozruch v našem českém pivním rybníku," skládá Bernardovi kompliment i Jiří Boček, šéf národního podniku Budějovický Budvar.

Vlastní cestou

Stejně jako dříve dokázal novinám a televizím nabídnout, co potřebují, i dnes pokračuje ve svérázné komunikaci s lidmi. Bernard tíhne k médiím přirozeně. Je to dáno i tím, že sám patří mezi zakladatele regionálního týdeníku na Opavsku nebo Radia Vysočina. Teď vydává vlastní pivní magazín.

"Je to můj způsob komunikace se zákazníky a partnery, který nikdo, pokud vím, nemá." Svůj magazín pojmenoval výstižně - Vlastní cestou. Nejde jen o pouhou propagaci humpoleckého piva nebo pivovaru, ale dodává do něj příběhy lidí, které se mu v něčem podobají - jdou vlastní cestou.

Jeho způsobem komunikace jsou i humpolecké pivní slavnosti.

"Před třinácti lety jsme začali s tím, že je třeba oživit ztichlé město," říká. Letos bylo na slavnostech okolo deseti tisíc lidí a hráli vynikající muzikanti z celé země i Slovenska.

Bernard proto chce původně pivní slavnosti od příštího roku převést na hudební festival. A jak sám říká, minimálně po slavnostech se v Humpolci pročistí vzduch, a opadnou i zbytky případných negativních vášní či závisti. Obr zde ... (iHNed)


Konsolidovaný zisk Rodinného pivovaru Bernard a Sladovny Bernard v letošním prvním pololetí meziročně stoupl o sedm procent na 5,9 milionu korun. Konsolidované provozní výnosy se zvýšily o 8,3 procenta na 164 milionů korun. Informovala o tom firma.

Pivovar Bernard za šest měsíců prodal 73 000 hektolitrů piva, což byl meziroční nárůst o 6,4 procenta. "Již čtvrtý měsíc po sobě máme absolutně rekordní výstavy," uvedl spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard. V tuzemsku se přitom odbyt pivovaru za pololetí zvedl o 5,3 procenta na 63 595 hektolitrů. "Hlavním strůjcem úspěchu na domácím trhu je uvedení nealkoholického piva Bernard Free a Bernard Free Jantar," podotkl Bernard. Prodej v zahraničí pivovar meziročně zvýšil o 14,3 procenta na 9 448 hektolitrů. Celoroční produkce by letos podle odhadu měla o něco přesáhnout 150 000 hektolitrů proti loňským 140 000 hektolitrům. (iHNed)


Humpolec bude slavit pivem

[neděle, 19. srpen 2007]

Pivo a výběr z nejznámějších kapel naplní v pátek a v sobotu humpolecké Horní náměstí. Už potřinácté se zde budou konat pivní slavnosti, které slibují zábavu pro celou rodinu. Pódium, které na náměstí vyroste, během dvou dní podrží hvězdy jako No Name, Divokej Bill či Peha.

Zábava podle programu začne v pátek odpoledne v 16 hodin. Slavnosti zahájí místní country kapela Skaláci 1. Po nich přijde česká rocková legenda Tři sestry. Začátek pátečního večera bude patřit Blue Effectu v čele s Radimem Hladíkem. Jejich čas je od 19 hodin. Hlavní ,vysílací čas‘ pátečního večera vyplní hvězdy současného popu z Košic, skupina No Name. Po ní se můžete těšit na ohňovou show. První den pivních slavností uzavře kapela Kyvadlo z nedaleké Chotěboře.

Sobotní program je ještě bohatší. Den začne v Humpolci v 10 hodin dopoledne. Lehce do něj všichni účastníci vplují s hudbou skupiny Vysočinka. Ta o sobě říká, že je tanečním orchestrem, který uspokojí milovníky všech hudebních žánrů od dechovky, country, přes populární hudbu až po rock. Poledne ohlásí začátek vystoupení Big bandu z města Humpolce. Mladší hudební publikum si možná nenechá ujít Maxim Turbulenc. A po něm přijdou hvězdy jako osmičlenný Divokej Bill a slovenská Peha. Tu vystřídají rockoví Wohnouti. Sobotní večer si určitě nenechají ujít hlavně fanoušci Čechomoru. Po nich bude laserová show. A celé slavnosti hudebně uzavře ska kapela Sto zvířat.

„Určitě to bude asi nejlepší program v historii všech těch třinácti ročníků slavností,“ řekl Zdeněk Mikulášek, mluvčí humpoleckého pivovaru, který pivní slavnosti pořádá. Novinkou letošních slavností je to, že v sobotu nebude tradiční ohňostroj. Vystřídá jej totiž laserová show. V pátek večer čeká návštěvníky také show, tentokrát ohňová. Nebude chybět ani doprovodný program, v němž vystoupí taneční skupiny a zábava pro nejmladší účastníky oslav. Pro ty mají být připraveny různé atrakce jako například skákání na trampolínkách. „Ale to bych nechal pro návštěvníky slavností jako překvapení,“ řekl Mikulášek.

Další zvláštnost letošního ročníku bude pro milovníky zlatavého moku obzvlášť lákavá. Na humpoleckém náměstí se totiž bude točit nealkoholické pivo zdarma. „To je v rámci šťastného návratu zpět,“ vysvětlil Mikulášek. Podle něj to pomůže návštěvníkům slavností nepřestupovat zákon, i když pojedou domů autem.

Další opatření se týká nalévání nezletilým. To totiž v Humpolci nebude prakticky možné. „Rozhodli jsme se zabránit nezletilým v konzumaci alkoholu tím, že účastníkům dáme u vchodu na ruku bezpečnostní pásku, podle které poznáme, že mají zaplaceno. A když jim nebude osmnáct let, tak dostanou jinou barvu,“ vysvětlil Mikulášek.

Proto pořadatelé doporučují těm, u kterých by mohlo být sporné, jestli už překročili hranici osmnácti let, vzít si doklad, kterým svůj věk u vchodu prokážou. Kvůli placení vstupného by takový doklad měly mít i děti, kterým ještě nebylo patnáct. Ty mají totiž vstup na slavnosti zdarma, stejně jako invalidé a důchodci. Ostatní dají za páteční vstupenku 180 Kč, za sobotní 220 Kč. V předprodeji vždy o 30 Kč méně. Dvoudenní lístek stojí 320 Kč, v předprodeji 280 Kč. V předprodeji jsou vstupenky k mání v podnikové prodejně Rodinného pivovaru Bernard v Masarykově ulici v Humpolci. (MF Dnes)


Bernardu se daří

[úterý, 19. červen 2007]

Nepasterizovanému pivu Bernard se letošním roce opravdu daří. Vedle rekordních výstavů piva v dubnu a květnu, získal Rodinný pivovar Bernard další ocenění, tentokrát na prestižní degustační soutěži Pivo České republiky 2007, jejíž 11. ročník se tradičně konal v Českých Budějovicích. Speciální černé pivo Bernard s přísadou jemných kulturních kvasinek obsadilo ve své kategorii druhé místo, Světlý ležák Bernard obsadil v nejprestižnější skupině českých ležáků třetí místo. Soutěže se zúčastnilo 43 pivovarů, které zaslaly do soutěže 180 vzorků jež hodnotilo 60 degustátorů.

„Degustační výsledky nás těší, ale nepřeceňujeme jejich význam,“ hodnotí spolumajitel Rodinného pivovaru Ing. Stanislav Bernard a dodává: „Větší význam pro nás má, že je o naše nepasterizované pivo Bernard velký zájem, což dokazují rekordní jarní výstavy piva. Ještě nikdy jsme v dubnu ani květnu neprodali tolik piva, jako v letošním roce.“

Výstav piva Bernard byl v dubnu 12.239,5 hektolitrů a dosáhl meziroční nárůst 21 procent a v květnu 14.609,7 hektolitrů s meziročním nárůstem pět procent. (Tisková zpráva pivovaru Bernard)


Bernardův apríl

[sobota, 19. květen 2007]

Rodinný pivovar Bernard ještě nikdy ve své historii nedosáhl takového výstavu piva v měsíci dubnu jako letos, když uvařil 12.329,5 hl. Apríl se tak stal nejúspěšnějším dubnem v novodobé historii humpoleckého pivovaru.

"V letošním roce, kdy pivovar oslaví 410 let svého založení, nám teplé počasí v dubnu opravdu přálo," hodnotí výsledek spolumajitel pivovaru Ing. Stanislav Bernard a dodává: "K výsledku pomohlo i zavedení výroby nealkoholického piva Bernard Free a Bernard Free jantarové, která se podílí na celkovém výstavu 5,3 procenta."

Pivovar byl založen v roce 1597 a v roce 1991 byl zprivatizován. Dnes vaří sedm druhů nepasterizovaného piva Bernard a nealkoholické pivo Bernard Free

a Bernard free jantarové. Pivo expeduje přibližně do 1500 restaurací v České republice a Slovenské republice, dále pivo vyváží do Švédska, Velké Británie, Finska, Ruska, Dánska, Ukrajiny, Polska, Slovinska, Austrálie, Řecka a USA. Výstav nepasterizovaného piva Bernard v roce 2006 byl 140 tis. hl. (Tisková zpráva pivovaru Bernard)


Do nových lahví nové pivo

[sobota, 19. květen 2007]

Humpolecký Rodinný pivovar Bernard rozšířil sortiment nealkoholických piv. Ke světlému pivu, které se vaří od loňského léta, nyní přibyl polotmavý mok bez alkoholu.

"Obliba nealkoholického piva roste obecně," řekl spolumajitel podniku Stanislav Bernard . Je přesvědčen, že jeho pivovar se nejvíc přiblížil tradičním druhům s alkoholem.

Polotmavé nealkoholické pivo

Polotmavé nealkoholické pivo bude Bernard vařit jako jediný v zemi. Ostatní výrobci v této kategorii produkují pouze světlá piva. "V Česku určitě nikdo takové pivo nedělá a já nevím o tom, že by bylo něco podobného někde v Evropě," uvedl Bernard.

Pivo Bernard Jantarové Free vzniká z pěti druhů sladu - kromě světlého českého sladu i z barevných karamelových a bavorských sladů. Pivovar ho bude stáčet do lahví. Nejprve je bude dodávat do restaurací, jichž v Česku a na Slovensku zásobuje kolem 1500.

Nové pivo chce nové lahve

Do letošní letní sezony pivovar vstoupí také s novými lahvemi, podobně jako to již dříve udělaly velké pivovary v zemi. Díky novým etiketám zákazníci snáze rozliší jednotlivé druhy piv, jichž nyní Bernard vyrábí devět.

Kvůli dlouhodobě rostoucí produkci se nyní rozšiřoval závod. Investice za 60 milionů korun se týkaly kapacit pro kvašení a zrání zlatavého moku. Loni Bernard uvařil 140.000 hektolitrů nepasterizovaného piva. (Gurmán)


Magazín Vlastní cestou od Rodinného pivovaru Bernard získal druhé místo v 5. ročníku prestižní soutěže Zlatý středník.

Ta se zabývá hodnocením firemních publikací, které jsou určené k prezentaci společnosti.

"Prestižní soutěže Zlatý středník jsme se zúčastnili poprvé a při cestě do Prahy jsme si říkali, proč až druhé místo! Když jsme však při vyhlašování cen viděli, do jaké společnosti firem jsme se dostali, jsme výsledkem nadšeni a v další práci nás to pozitivně motivuje. Máme před sebou další vrchol, přestože jsme například "porazili" Volvo, jejichž magazín nám byl v počátcích vzorem" hodnotí výsledek spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard a dále říká: "Magazín Vlastní cestou tvoří redakční rada čítající pět lidí a nejcennější je, že všechny texty a fotografie jsou původní."

Soutěž Zlatý středník pořádá PR Klub. Před magazínem Vlastní cestou se umístil časopis Čilichili společnsoti Vodafone Czech republic a.s. a na třetím místě skončil časopis Volvo Auto Czech, s.r.o. Tyto společnosti soutěžili v kategorii B2C zaměřené na spotřebitele. (ITBIZ)


Bernard sází na nealkoholické pivo

[čtvrtek, 19. duben 2007]

Humpolecký Rodinný pivovar Bernard rozšířil sortiment nealkoholických piv. Ke světlému pivu, které se vaří od loňského léta, nyní přibyl polotmavý mok bez alkoholu. Na produkci pivovaru, jenž loni činil 140 000 hektolitrů piva, se nealkoholické pivo podílí již skoro čtyřmi procenty. Spolumajitel podniku Stanislav Bernard je přesvědčen, že jeho prodej bude ještě stoupat. „Obliba nealkoholického piva roste obecně,“ řekl.

Bernard je přesvědčen, že jeho pivovar se nejvíc přiblížil tradičním druhům s alkoholem. Polotmavé nealkoholické pivo bude vařit jako jediný v zemi. Ostatní výrobci v této kategorii produkují pouze světlá piva. „V Česku určitě nikdo takové pivo nedělá a já nevím o tom, že by bylo něco podobného někde v Evropě,“ uvedl Bernard.

Pivo Bernard jantarové free vzniká z pěti druhů sladu - kromě světlého českého sladu i z barevných karamelových a bavorských sladů. Pivovar ho bude stáčet do lahví. Nejprve je bude dodávat do restaurací, jichž v Česku a na Slovensku zásobuje kolem 1 500.

Do letošní letní sezony pivovar vstoupí také s novými lahvemi, podobně, jako to již dříve udělaly velké pivovary v zemi. Díky novým etiketám zákazníci snáze rozliší jednotlivé druhy piv, jichž nyní Bernard vyrábí devět. Kvůli dlouhodobě rostoucí produkci se nyní rozšiřoval závod. Investice za 60 milionů korun se týkaly kapacit pro kvašení a zrání zlatavého moku. (MF Dnes)


CZECH TOP 100: Nejobdivovanější firmou na Vysočině Rodinný pivovar Bernard se stal v prestižní soutěži CZECH TOP 100 pro rok 2007 nejobdivovanější firmou kraje Vysočina, a to od roku 2002 již pošesté.

"Pokud výsledek naší práce opakovaně kladně hodnotí odborníci, samozřejmě nás to těší. Neznamená to však, že nemáme k realizaci připraveny další nápady. Naopak nás to velice pozitivně motivuje," hodnotí výsledek soutěže spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard a dodává: "Zůstáváme věrni tradičnímu způsobu vaření piva, založeném na odděleném hlavním kvašení na spilce a zrání v ležáckých tancích. Právě do rozšíření kvasné kapacity jsme v posledním roce investovali 40 milionů korun.

Žebříček 100 obdivovaných firem ČR sestavuje CZECH TOP 100 již od roku 1999 na základě především ekonomických ukazatelů a hlasování manažerů významných společností, ekonomických a finančních analytiků, zástupců oborových sdružení, svazů a profesních asociací. V rámci hlasování oslovení odborníci hodnotí řadu kritérií, od základních ukazatelů firmy (kvalita výrobků či služeb, inovační schopnosti, finanční stabilita, hodnota firmy) přes její vztah k zaměstnancům (schopnost přilákat a udržet talentované lidi) po vztah ke společnosti (odpovědnost k životnímu prostředí, komunikativnost, podpora regionu, charitativních a obecně prospěšných projektů apod.). (Protext)


Starosta ocenil pivovar Bernard

[čtvrtek, 19. duben 2007]

Nejobdivovanější firma Vysočiny se dočkala ocenění i v domovském Humpolci. Stanislav Bernard a Josef Vávra z humpoleckého Rodinného pivovaru Bernard převzali z rukou starosty města Jiřího Kučery ocenění za reprezentaci Humpolce daleko za hranicemi města.

Před necelými dvěma týdny se pivovar Bernard stal pošesté v řadě nejobdivovanější firmou v regionu a neztratil se ani v celostátním hodnocení ve svém oboru. „K rozhodnutí udělit ocenění jsme dospěli při nedávném jednání o další spolupráci mezi městem a pivovarem,“ řekl starosta Humpolce Jiří Kučera (ODS). Odmítl, že by až šest cen v prestižním hodnocení Czech top 100 bylo důvodem pro ocenění Bernarda doma. „S městem a jeho vedením máme velice dobré vztahy, tohle ocenění je určitým mezníkem,“ poznamenal spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard.

Humpolecká radnice udržuje ovšem kontakty i s dalšími podnikateli a investory v Humpolci. V první polovině devadesátých let zde poutala pozornost první soukromá průmyslová zóna, investor navíc přicházel z Nizozemska, což bylo tehdy nevídané. „Kvůli poloze na dálnici uprostřed republiky je o Humpolec zájem nadále, máme ale dva problémy, které rozvoji podnikání brání. Většina pozemků kolem dálnice je soukromých a kromě toho nejsou dostupné,“ připomenul starosta Kučera.

Podle něho se ale právě značka Bernard stává synonymem pro město. „Pivo Bernard si lidé stále častěji spojují s Humpolcem, pivovar tak propaguje město ve světě,“ připomenul Kučera.

Pivovar ale není pouze místem, kde se vyrábí pivo, Bernard stále více ovlivňuje i společenský život ve městě. Jestliže tradiční firemní pivní slavnosti slouží v první řadě k propagaci samotné společnosti, řada dalších počinů má širší souvislosti. Pivovar Bernard například dává deset haléřů z každé láhve prodané v podnikové prodejně na fotbal, významně se podílí na oceňování žáků a studentů v rámci ankety Mládí, pořádá besedy se zajímavými lidmi především z oblasti sportu. (Právo)


Pivovar Bernard bude vařit více piva

[pondělí, 19. únor 2007]

Humpolecký Rodinný pivovar Bernard rozšiřuje svůj závod, protože chce vařit více piva. Investice za 60 milionů korun, které umožní zvýšení kapacity pro kvašení a zrání tohoto zlatavého moku, začaly v loňském roce. Dokončeny budou letos na jaře.

Výstav pivovaru pravidelně stoupá šestým rokem, dostal se však na hranici možností provozu. Loni Bernard uvařil 140.000 hektolitrů nepasterizovaného piva, o rok dříve to bylo 138.400 hektolitrů. Tržby za pivo meziročně stouply skoro o šest procent na 219 milionů korun. (iHNed)


Již pouze jedno vítězství schází, aby Speciální černé pivo Bernard 13° v počtu triumfů dohnalo Lance Armstronga, sedminásobného vítěze Tour de France. Černý speciál již pošesté v řadě triumfoval v kategorii tmavých piv v 17. ročníku degustační soutěže Česká pivní pečeť 2007, která se tradičně konala na přelomu ledna a února při Reprezentačních slavnostech piva v hotelu Palcát v Táboře.

„Je to potvrzení našeho úspěchu z Londýna z loňského léta, kdy Speciální černé pivo Bernard s přísadou jemných kulturních kvasinek vyhrálo v nejprestižnější kategorii „Strong Lager“ v mezinárodní soutěži „International Beer Challenge ‘World’s 50 Best Beers’“, tedy v největší soutěži balených piv ve Velké Británii.“ konstatuje Ing. Stanislav Bernard a dodává: „České pivní soutěže se zúčastňujeme pravidelně, každý rok má soutěž vyšší úroveň.“

O Českou pivní pečeť, jednu z nejvýznamnějších degustačních soutěží v České republice, soutěžilo 64 pivovarů. Celkem bylo degustováno 273 vzorků, převážně českých značek piva, o kterých rozhodovalo 70 porotců. (Tisková zpráva pivovaru Bernard Humpolec)


S originální kampaní na svůj nový produkt vyjel tento týden Rodinný pivovar Bernard. Nealkoholické pivo Bernard Free totiž propaguje osobně přímo zakladatel, spolumajitel a ředitel pivovaru Stanislav Bernard. Slogan „S čistou hlavou“ přitom ilustruje ostříháním dohola - podle tvůrců kampaně jde však pouze o počítačovou montáž, ve skutečnosti se Bernard vyholit nenechal.

Reklamu vytvořila agentura Euro RSCG Prague, která pro značku Bernard pracuje už několik let. Podle ředitelky komunikace Euro RSCG Andrey Faflíkové poběží kampaň během prosince v podobě plakátů do restauračních zařízení, která jsou smluvními partnery Bernardu, celkem jde asi o 1700 hospod.

Nealkoholické pivo letos zaznamenalo na českém trhu obecně velký nárůst, který marketingoví odborníci většinou spojují se zpřísněním zákona o silniční dopravě v červenci letošního roku. Produkce nealko piv dosáhla do října 248 tisíc hektolitrů, což je proti loňsku o třetinu víc. (Lidovky.cz)


Stanislav Bernard: Bruselské pití piva

[úterý, 19. prosinec 2006]

V době před listopadem 1989 jsem vzhlížel k západní Evropě jako k oblasti demokracie, svobodného trhu, rychlého vývoje a pružných změn. Z horizontu našeho zatuchlého, a především nesvobodného socialismu to tak skutečně mohlo vypadat. My v RVHP (pro nepamětníky - Rada vzájemné hospodářské pomoci) jsme si nejprve kladli smělé cíle prohnilé kapitalisty dohnat a vzápětí předehnat. Co na tom, že v posledních letech před revolucí již šlo pouze a pouze o to, jak neztratit stopu...

„Osvícené“ návrhy

Dnes pod finským předsednictvím přichází „osvícený“ návrh zvýšení spotřební daně z piva, a světe, div se, zástupci většiny členských států Unie s ním souhlasí (ačkoliv bylo od začátku zřejmé, že stačí, aby jediný členský stát použil své právo veta a celá tato pochybná bublina praskne).

Zřejmě jsou přesvědčeni spolu s tisíci skvěle placených bruselských byrokratů, že musí pečovat o naše zdraví. Totiž abychom tolik nepopíjeli, a tomu že nejvíc pomůže, bude-li pivo dražší. Pominu otázku, nakolik je pivo nápoj alkoholický, či spíše výživný, když většina lékařů je již dnes přesvědčena, že jeho mírná a pravidelná konzumace zdraví prospívá.

Pominu také otázku zdražení piva pro zákazníky, když veškerý výnos z této akce by pouze posílil pozice byrokratických přerozdělovačů (jaká to podoba s dnešní českou levicí!).

Za mnohem závažnější považuji fakt, čím se bruselští „experti“ dnes zabývají. V době, kdy i my u nás máme vlastní zkušenosti s tím, jak se původní myšlenky zakladatelů Evropské unie - vytvoření společného ekonomického prostoru s volným pohybem pracovních sil, zboží a peněz, kamsi vytratily. Nahradily je však jiné výhody, kdy jíme banány té jediné správné velikosti, místo rumu pijeme nespisovný tuzemák a tak dále. Ještě že nám alespoň ty tvarůžky zůstaly! Unie ztrácí schopnost konkurence, již léta stagnuje, volný pohyb pracovních sil je v nedohlednu, největší země si udělují výjimky z pravidel, která předtím samy vymyslely (schodek rozpočtů do tří procent HDP ) a vyspělý svět se jí postupně vzdaluje. Není divu, když je vše pokřiveno dotacemi, regulacemi, kvótami na výrobu cukru, mléka či rozlohy vinic, díky nimž se budou zavírat fungující podniky. Toto zřejmě Brusel nepálí stejně, jako se nikdo nepozastavuje nad očividnou nerovností, kterou si vyboxovaly vlivné jižní země, že totiž spotřební daň u vína je nulová. Další příklad toho, na jakých principech dnešní EU funguje.

Přebujelé sociální prostředí, kdy sociální dávky přidělované z velmi vysokých daní v některých případech již několikáté generaci obyvatel, berou ekonomice dech a na jejich adresáty působí podobně jako drogy. Demotivují, ničí kontakt s reálným životem, a nakonec i veškerou radost z překonávání překážek a dosaženého úspěchu. Nic tak nedemotivuje jako pravidelný přísun nevydělaných peněz. Lidé, kteří o budoucnosti EU rozhodují, zcela zjevně ztratili schopnost nadhledu a v mnoha ohledech se ženou do podobné pasti, ve které jsme se nacházeli před listopadem 1989 my. Snad jim chybějí naše tristní zkušenosti s reálným socialismem.

Veto pomůže i Bruselu

Jsem opravdu rád, že po čase Česká republika dokázala jasně vyjádřit vlastní názor a použila svého práva veta. Na to bohužel nejsme příliš zvyklí. Doufám, že tento krok pomůže i bruselským úředníkům.

Mohl by jim trochu napovědět, aby se konečně začali zabývat skutečně důležitými věcmi, které rozhodují o výkonnosti Unie. Jinak bychom se mohli i my dočkat časů, kdy nikoliv bývalá Rada vzájemné hospodářské pomoci, ale Evropská unie bude mít hlavní starost, „jak neztratit stopu“... (MF dnes)


V roce 1991 se stal Stanislav Bernard spolumajitelem stejnojmenného rodinného pivovaru v Humpolci. I když absolvoval Vysokou školu dopravy a spojů ve slovenské Žilině, nic mu nebránilo, aby se po revoluci začal věnovat pivovarnictví. Stal se spoluzakladatelem Českého svazu malých nezávislých pivovarů a v letech 1993 až 1999 stál v jeho čele. V roce 2000 získal nejen titul Brand manager ČR, ale byl zvolen i pivovarskou osobností století, díky prosazení diferenciované spotřební daně pro malé nezávislé pivovary.

HN: Proč jste si vybral právě tento obor?

Po roce 1989 jsem chtěl zkusit vlastní podnikání. Že jsem si vybral právě pivovarnictví, je jistým způsobem náhoda. Na začátku devadesátých let jsem se seznámil Josefem Vávrou, který v té době působil v Ostravaru. Právě přes něho jsem se dozvěděl o připravované privatizaci humpoleckého pivovaru. Společně se nám podařilo pivovar vydražit za šestinásobek jeho účetní hodnoty, přestože byl v té době už takzvaně "po smrti". Proto jsme pivovar po získání museli celý rekonstruovat.

HN: Co vás profesně v minulých týdnech nejvíce naštvalo?

Způsob, jakým se stále uplácejí restaurace. Teď celou situaci už poněkolikáté šetří Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. Skutečně mě zajímá, jaké zaujme stanovisko k vývoji dominantní firmy na tuzemském trhu.

HN: Co byste ve svém oboru nejraději změnil, kdybyste mohl?

Zasadil bych se o transparentní podnikatelské prostředí, aby o úspěchu rozhodovala především kvalita, značka, služby, pověst firmy a teprve až potom peníze

HN: Jakého omylu jste se při vedení podniku dopustil v poslední době?

Nemluvil bych o omylu nebo o chybě. Dělám řadu rozhodnutí, některá jsou lepší, některá potřebují podle dalšího vývoje a zpětné analýzy určité korekce.

HN: Jaký je váš podnikatelský sen?

Nemám podnikatelské sny, pohybuji se v reálném čase a cílech. Na počátku jsme se rozhodli, že budeme vařit pivo, které bude štikou na trhu, nepasterizované, kvalitní a odlišné od průměru, které nám budou zákazníci chválit a konkurence závidět. (iHNed)


"Desítku roku" vyhrál Bernard

[neděle, 19. listopad 2006]

V závěru letošního roku obdržel Rodinný pivovar Bernard další významné ocenění kvality svého nepasterizovaného piva, tentokrát od Sdružení přátel piva. Sdružení udělilo při slavnostním vyhlášení cen za rok 2006 1. místo Světlému pivu Bernard v kategorii Desítka roku a 3. místo Speciálnímu černému pivu Bernard s přísadou jemných kulturních kvasinek v kategorii Tmavé pivo roku.

"Hlasování se letos zúčastnilo 804 členů, což je cca 60 procent členské základny Sdružení přátel piva," konstatuje Tomáš Erlich, člen předsednictva SPP a dodává: "Piva jsou hodnocena kombinací oblíbenosti a kvality, systém je rozdělen na dvě části, tedy hlasování a odbornou degustaci."

"Na českém pivním trhu působíme 15 roků, získali jsme desítky různých ocenění. Tentokrát v hodnocení uspěla světlá ´desítka´ a Speciální černé pivo s přísadou jemných kulturních kvasinek," doplňuje spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard a připomíná: "Speciální černé pivo nedávno uspělo také v zahraničí, když ve Velké Británii v soutěži International Beer Challenge ‘World’s 50 Best Beers’ získalo první místo v nejprestižnější kategorii ´Strong Lager´. Bylo to dokonce poprvé v historii soutěže, kdy tuto prestižní kategorii vyhrálo černé pivo.” (Protext)


Bernard triumfoval ve světě i doma

[čtvrtek, 19. říjen 2006]

Rodinný pivovar Bernard dosáhl vynikajících úspěchů. V srpnu v rámci mezinárodní soutěže "International Beer Challenge 'World's 50 Best Beers'", největší soutěži balených piv pořádané ve Velké Británii, které se letos v deseti kategoriích zúčastnilo 350 různých druhů, získalo Speciální černé pivo Bernard s přísadou jemných kulturních kvasinek první místo v nejprestižnější kategorii "Strong Lager". "Bylo to poprvé v historii soutěže, kdy tuto prestižní kategorii vyhrálo černé pivo," vysvětluje spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard. V dvoukolové soutěží hodnotí přibližně čtyřicet odborníků nejen chuť piva, ale i design obalu.

Na konci září potom Bernard v anketě Naše pivo 2006, ve které hlasovalo 75 redakcí, vybojoval v obrovské tlačenici pětapadesáti českých značek piva 2. místo, když se před něj dostal pouze lídr trhu, Plzeňský Prazdroj.

"Je to velice příjemný dárek k nadcházejícímu 15.výročí založení Rodinného pivovaru Bernard," říká spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard a pokračuje: "Když jsme s Josefem Vávrou a Rudolfem Šmejkalem v roce 1991, konkrétně 26. října, vydražili zkrachovalý pivovar v Humpolci, měli jsme jedinou starost - zachránit jej. Tehdy nikoho nenapadlo, že by značka mohla dosáhnout takového úspěchu. Dokazuje to, že námi zvolená strategie rozvoje a dlouhodobé směřování značky mezi prémiová piva, byla správná." Rodinný pivovar Bernard dnes vaří sedm druhů nepasterizovaného piva Bernard a nealkoholické pivo Bernard Free. Distribuuje je přibližně do 1700 restaurací po celé České a Slovenské republice, dále pivo vyváží do Švédska, Ruska, Velké Británie, Dánska, Německa, Ukrajiny, Austrálie, Itálie, Řecka, Slovinska, Polska, Japonska a USA. (Tisková zpráva pivovaru Bernard)


Pivo Bernard jako šperk

[úterý, 19. září 2006]

Rodinný pivovar Bernard se v letních měsících představil s novou reklamní kampaní nazvanou "ŠPERK". V odborných časopisech Strategie a Marketing&Media v hodnocení venkovní reklamy v červenci 2006 obsadily motivy první a druhé místo.

Přestože pivovar Bernard opustil dříve používanou někdy kontraverzní kampaň "Svět se zbláznil, držte se. Bernard" spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard nevyloučil, že se k ní ještě vrátí: "Pokud se objeví zajímavé téma, bude dostatečně aktuální a bude vyjadřovat náš názor, rádi jej použijeme. V současné době jsme se však rozhodli, představit pivo Bernard jako šperk."

"Pro mne je jednoznačným vítězem reklama na Bernard s naprosto jednoznačným a inteligentním sdělným poselstvím." hodnotí Tereza Pošepná accont executive z Mather Communications, Marketing & Media 37/2006

"Bernard se zaleskl jako šperk." hodnotí Yaro Pružinec z Young&Rubicam Praha art director senior, Strategie 37/2006

"Zlato prostě přitahuje zlato, aneb ten nejsprávnější způsob jak ukázat jedno z nejlepších českých piv". Dejan Stajnberger, kreativní ředitel EURO RSCG Prague. (Tisková zpráva pivovaru Bernard)


«« « Strana 17 z 20 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI