Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Bernard Humpolec


Pivní.info

Zřídkakdy se stává, aby v jedné kategorii degustační soutěže obsadila první a druhé místo jediná značka piva. BERNARD to dokázal!

V kategorii nealko piv na soutěži Dočesná v Žatci zvítězil BERNARD s čistou hlavou a jeho mladší polotmavý bratr BERNARD s čistou hlavou jantarový skončil hned za ním, obsadil skvělé druhé místo.

Potěšilo nás, že jantarová barva polotmavého nealko piva, která jindy pro svoji odlišnost na soutěžích znamená STOP v hodnocení profesionálních degustátorů, tentokrát nebyla důvodem k diskvalifikaci,“ hodnotí majitel pivovaru Stanislav Bernard a dodává: „Získat první a druhé místo v jedné kategorii degustační soutěže je asi světová rarita! Považujeme to za potvrzení výjimečné kvality našeho nepasterizovaného nealko piva. Jistě nám pomohlo, že hodnocení prováděla odborná, ale i porota z řad návštěvníků.

Úspěch nepasterizovaného piva BERNARD byl podtržen ziskem druhého místa v kategorii světlých ležáků a v kategorii polotmavých ležáků získal BERNARD jantarový ležák s přísadou jemných kulturních kvasinek třetí místo.

Prestižní degustační soutěž pořádal Chmelařský institut v Žatci při 51. ročníku Dočesné. „Soutěží se v 11 různých kategoriích a objektivita soutěže je zajištěna anonymitou vzorků, dvoukolovým a tříkolovým systémem soutěže,“ vysvětluje hlavní organizátor degustační soutěže Petr Svoboda z Chmelařského institutu a připomíná: „Soutěž byla velice přísná. Zúčastnilo se 28 pivovarů, které zaslaly 158 vzorků piva. Kvalitu vzorků hodnotilo 149 degustátorů po dva dny.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Bernard


O tom, že Humpolci pivní festival přirostl za ta léta k srdci, se o tomto víkendu přesvědčili všichni, kteří na Hudební festival Bernard dorazili. Alkoholické, ale i nealkoholické pivo teklo proudem a Horní náměstí zaplnili jak milovníci zlatavého moku, tak milovníci muziky pod širým nebem. Letos poprvé se zraky návštěvníků festivalu obrátily na jinou stranu náměstí a u desítek stánku se zaručeným zahnavačem žízně bylo živo. Na pestrém programu si našli své vyznavači dechovky, popu, rock and rollu i country. Ten správný šmak k pivu dodal v sobotu odpoledne oblíbený Vlasta Redl. Nadšené fanynky zase rozvlnil Michal Hrůza se svojí kapelou.

Foto

Podle tradičních pivních návštěvníků neměla akce chybu, organizace ale přece jenom malé mouchy měla. Nečekaná změna totiž zklamala nemálo fanoušků Petra Koláře. Ten zahrál o dvě hodiny dřív než bylo uvedeno v programu, a tak ti, co se vydali na festival speciálně za ním, měli smůlu. Troška zklamání vládla u vstupu na náměstí také kvůli stejně vysokému sobotnímu vstupnému i v sedm hodin večer.

Foto

Tradičně potěšila kapela Žlutý pes, která vedle rádiových hitů nezapomněla ani na ty své nejstarší. Atmosféra největší humpolecké akce se nezapřela a završil ji skvostný ohňostroj za doprovodu písně od skupiny Pink Floyd. Ani na závěr festivalu se nepolevilo v rytmu a Rock & Roll Band Marcela Woodmana doslova roztančil celé humpolecké náměstí. Pivo, dobrá muzika, klobáska a správná letní nálada - sečteno a podtženo, stálo to za to.

Zdroj a foto: i-vysočina.cz


Hudební festival Bernard začíná

[čtvrtek, 7. srpen 2008]

Kde bude od pátku do soboty na Vysočině největší koncentrace českých hudebních hvězd? Hned třináct kapel zahraje od 8. do 9. srpna na Horním náměstí v Humpolci. Konají se tam tradiční pivní slavnosti, které pořádá Rodinný pivovar Bernard.

Letos poprvé se oblíbená akce přejmenovala na Hudební festival Bernard.

Do Humpolce se chystá například Ewa Farna, skupina Vypsaná fixa, Děda Mládek Illegal Band a s poněkud tvrdší hudbou i Visací zámek. Svůj repertoár přednesou i populární Slováci z kapely No Name, ale také bouřlivák Vlasta Redl, Kapela Michala Hrůzy či Petr Kolář. „Dáváme prostor také regionálním kapelám a proto na festivalu zahraje dechová hudba Vysočinka a humpolecká country kapela Skaláci. Po několika letech se do Humpolce vrací i Rock'n'roll band Marcela Woodmana,“ říká k programu Zdeněk Mikulášek, tiskový mluvčí humpoleckého pivovaru Bernard.

Původně měla přijet zahrát i skupina Chinaski. „Kvůli tragickému úmrtí Pavla Grohmana z této skupiny se ale jejich vystoupení neuskuteční. Místo nich zahraje skupina Žlutý pes,“ zdůvodnil jedinou změnu v programu.

Sobotní závěr festivalu vyvrcholí komponovaným, dvacet minut trvajícím ohňostrojem s hudebním doprovodem.

Pivo ani prohlídky pivovaru chybět nebudou I když pořadatelé slavností upozorňují především na hudební program, pivo z produkce Rodinného pivovaru Bernard na Horním náměstí v Humpolci chybět nebude.

Jenom v loňském roce se podle Mikuláška vytočilo na festivalu 37 tisíc půllitrů piva. „Letos čekáme, že to bude ještě víc. V loňském roce jsme měli padesát šest výčepních kohoutů, letos jejich počet posílíme na sedmdesát,“ říká Zdeněk Mikulášek.

Z produkce pivovaru Bernard najdou milovníci piva na náměstí všechny produkty a všechny se budou prodávat za jednotnou cenu. Výjimkou budou jenom dva druhy nealkoholického piva,Bernard s čistou hlavou‘, které se budou v Humpolci po oba dva dny točit zdarma. „Chceme, aby se lidé, kteří sem jedou autem, mohli bezpečně a s čistou hlavou vrátit domů,“ vysvětluje záměr Mikulášek.

Osvé nepřijdou ani milovníci pivních soutěží. „Soutěžit se bude například v rychlosti a šikovnosti, ale rozhodně ne v množství vypitých piv,“ zdůrazňuje mluvčí pivovaru.

Jak se pivo vaří a co to všechno obnáší se dozvědí lidé na prohlídkách pivovaru Bernard. Čtyři vyškolení průvodci seznámí účastníky s tajemstvím výroby rezavého moku. „Skupiny si prohlédnou základní výrobní provoz pivovaru, podívají se k varnám, k tankům, i do stáčírny,“ připomíná.

Prohlídky pivovaru zdarma jsou naplánovány v sobotu od 9 do 14 hodin. Skupiny zájemců budou mít sraz u brány pivovaru, kde dostanou časové kupóny. „Maximální počet účastníků v jedné skupině je dvacet pět. Je o to obrovský zájem, v loňském roce se prohlídek zúčastnilo kolem šesti set lidí,“ zdůraznil.

Kvůli festivalu se musejí lidé projíždějící městem smířit s dopravními omezeními. Po dobu konání festivalu Bernard nebude povolen průjezd náměstím.

Vstupenky na Hudební festival Bernard je možné letos zakoupit za výhodnější cenu v předprodeji na internetu - v síti Ticketpro. Předprodej bude ukončen v pátek ve 12 hodin. Poté budou lístky k sehnání už jenom u vstupu. Vstupenky budou slosovatelné. Šťastní majitelé deseti permanentek se mohou těšit na zajímavé ceny. Všechny lístky budou navíc opravňovat majitele k bezplatné návštěvě Hliníkária - muzea zasvěcenému imaginární postavě Hliníka z filmu Marečku, podejte mi pero.

Děti do 15 let a důchodci budou mít vstup na festival zdarma. „Mládež, které bude od 15 do 18 let, bude označena speciálními páskami odlišné barvy, což jim znemožní kupovat si alkohol,“ dodal Mikulášek.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Ilona Muselová


Bernard zve na pivo i hudbu

[sobota, 2. srpen 2008]

Dva dny plné hudby a piva čekají na návštěvníky příští týden v Humpolci.

Ve dnech 8. a 9. srpna se na Horním náměstí koná 14. ročník hudebního festivalu Bernard. Pořadatelem akce je již tradičně humpolecký Rodinný pivovar Bernard.

Návštěvníci se mohou během dvou dnů těšit na vystoupení dvanácti českých kapel. Páteční program začne v 16 hodin, zatímco v sobotu se bude vyhrávat již od 10 hodin.

Do Humpolce se chystá například Ewa Farna, skupina Vypsaná fixa, Děda Mládek illegal band i s poněkud tvrdší hudbou Visací zámek. V sobotu začnou vyhrávat dechové hudby Vysočinka a Skaláci. Svůj repertoár přednesou i populární Slováci z kapely No Name, ale také bouřlivák Vlasta Redl, Kapela Hrůzy či Petr Kolář.

Původně měla přijet zahrát i skupina Chinaski. „Kvůli tragickému úmrtí Pavla Grohmana z této skupiny se ale jejich vystoupení neuskuteční. Místo nich zahraje skupina Žlutý pes,“ zdůvodnil jedinou změnu v programu tiskový mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Finále hudebních slavností bude na Horním náměstí v Humpolci patřit ohňostroji. Ten by se měl na nebi rozzářit čtvrt hodiny před sobotní třiadvacátou hodinou. „Bude to asi deset minut trvající originální komponovaný ohňostroj na hudbu,“ prozradil Mikulášek.

I když se původně pivní slavnosti přejmenovaly na Hudební festival Bernard, pivo na humpoleckém náměstí poteče. Jenom v loňském roce se podle Mikuláška vytočilo na festivalu 37 tisíc půllitrů piva. „Letos čekáme, že to bude ještě víc i z toho důvodu, že čekáme i větší návštěvnost. V loňském roce jsme měli padesát šest výčepních kohoutů, letos jejich počet posílíme na sedmdesát,“ říká Zdeněk Mikulášek.

Z produkce pivovaru Bernard najdou milovníci piva na náměstí všechny produkty a všechny se budou prodávat za jednotnou cenu. Výjimkou budou jenom dva druhy nealkoholického piva Bernard s čistou hlavou, které se budou v Humpolci po oba dva dny točit zdarma. „Chceme, aby lidé, kteří sem jedou autem, mohli bezpečně a s čistou hlavou vrátit domů,“ vysvětluje Mikulášek.

Novinkou pro návštěvníky bude změna umístění pódia. „Protože náměstí bylo vždy z části zastavěno pódiem a kapacita na ploše byla malá a lidí stále víc, rozhodli jsme se dát pódium tentokrát na ulici, která sousedí s náměstím. Nově bude u Komerční banky,“ popsal mluvčí pivovaru. Kvůli festivalu se musejí lidé projíždějící městem smířit s dopravními omezeními. Po dobu konání festivalu Bernard nebude povolen průjezd náměstím.

Vstupenky na Hudební festival Bernard je možné letos zakoupit i přes internet v síti Ticketpro. Páteční jednodenní vstupenka přijde v předprodeji na 240 Kč, na místě zaplatí návštěvníci 290 Kč. Za sobotní vstupenku zakoupenou v síti Ticketpro dají lidé 270 Kč, na místě o padesát korun víc. Důchodci a děti do 15 let mají vstup zdarma.

Festivalová permanentka je v předprodeji za 350 Kč, při koupi na místě vyndají lidé z peněženek o čtyřicet korun víc.

Za Hliníkem do muzea Dvoudenní festivalové vstupenky budou navíc slosovatelné. Šťastní majitelé deseti permanentek, kteří budou vylosováni, se mohou těšit na zajímavé ceny. Na prvním místě bude například zájezd za dvacet pět tisíc korun, dále bude v tombole televizor, auto na víkend zdarma či například předplatné MF DNES.

Zpříjemnit víkendový čas v Humpolci si budou smět lidé například v muzeu věnovaném imaginární postavě Hliníka z filmu Marečku, podejte mi pero. Účastníci festivalu Bernard budou mít se vstupenkou vstup do muzea zdarma.

Poprvé letos mohou využít návštěvníci humpoleckého festivalu také ubytování v kempu. To bude zajištěno v areálu Pod Vilémovským lomem.

* Hudební festival s pivem Bernard

pátek 8. srpna: 16.00 - Ewa Farna, 7.30 - Airfare, 19.30 - Děda Mládek illegal band, 21.30 - Vypsaná fixa, 23.30 - Visací zámek

sobota 9. srpna: 10.00 - Vysočinka, 12.00 - Skaláci, 14.00 - No Name, 15.30 - Vlasta Redl, 17.00 - Kapela Hrůzy, 19.00 - Petr Kolář, 21.00 - Žlutý pes, 22.45 - ohňostroj, 23.00 - band Marcela Woodmana

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Ilona Muselová


Bernard: Každý měsíc rekord!

[čtvrtek, 26. červen 2008]

Letošní měsíční výstavy nepasterizovaného piva Bernard lámou jeden rekord za druhým. Všechny měsíce od ledna do května jsou rekordní a prognóza pro červen to potvrzuje.

V celkovém součtu to znamená, že v prvním pololetí letošního roku přesáhne výstav pivovaru hranici 90 tis. hl. „Zažíváme obrovský zájem o naše pivo, pro srovnání, výstav piva za celý rok 2001 byl 94.780 hl. piva.“ hodnotí dosavadní výsledek spolumajitel pivovaru Ing. Stanislav Bernard a vysvětluje: „Růst za první pololetí letošního roku bude dosahovat 25 procent, to vše při stagnujícím českém trhu. Přitom naše pivo patří do kategorie prémiových, tedy i dražších piv. Stále však více zákazníků je ochotno si za kvalitu připlatit.“

Letošní celkový nárůst za prvních pět měsíců dosáhl 24,32 procent, přičemž lahvové pivo roste o celých 96,5 procent a export o 79,30 procent.

Na prodejním úspěchu lahvového piva se mimo jiné podílí zavedení nové originální lahve, redesign etiket, zavedení nového motivačního obchodního systému a nárůst prodeje nealkoholického piva Bernard s čistou hlavou.

Výstav Bernard Free byl v roce 2006 - 2 tis.hl., v roce 2007 - 9.728 hl. a pro letošní rok je výhled 18 tis.hl., tj. přibližně 9,5 procenta na celkovém výstavu.

Export se v roce 2008 podílí na výstavu 12,1 procenty, důležitý je především vývoz na Slovensko. Další exportními státy jsou Švédsko, Velké Británie, Finsko, Rusko, Dánsko, Ukrajina, Polsko, SRN, Slovinsko, Austrálie, Řecko a USA.

V loňském roce výstav piva Bernard překročil 156 tis. hl., tj. nejvíce v historii a růst dosáhl téměř 13 procent. Obrat byl 280 mil.Kč, tržby za pivo 251 mil.Kč.

Zdroj: PrEkon.cz | Autor: Zdeněk Mikulášek


Humpolecký Rodinný pivovar Bernard, který vaří devět druhů nepasterizovaného piva, zdražil od pondělí část své produkce až o 50 haléřů za půllitr. Řekl to spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard, podle kterého se zvýšení cen zatím netýká sudové desítky a lahvového piva dodávaného do obchodních řetězců. Zdražení Bernard zdůvodnil zejména rostoucími cenami sladovnického ječmene a energií. Podle odborníků v létě zdraží pivo řada tuzemských pivovarů, které do cen budou muset promítnout rostoucí náklady.

"Zdražili jsme sudové pivo s výjimkou desítky, nebyly to ale dramatické částky. Zvýšení se nejvíce pohybovalo kolem 100 korun na hektolitr piva, což odpovídá padesátníku na jedno pivo," uvedl Bernard. Se zdražením sudové desítky humpolecký pivovar podle Bernarda vyčkává na to, až tak učiní velké pivovary. "Sudovou desítku jsme si zatím nedovolili zdražit, protože je to cenově nejcitlivější pivo. Zákazníkům jsme ale řekli, že ji zdražovat budeme, ale až s našimi přímými konkurenty," podotkl.

Pivovar od pondělí zvýšil také cenu lahvového piva určeného pro přímý prodej, naopak lahvové pivo dodávané do obchodních řetězců zatím nezdražil. "To chystáme až na přelom roku. Lahvové pivo pro přímý prodej jsme naopak zdražili více, protože jsme tam měli cenovou rezervu ve srovnání s našimi hlavními konkurenty, mezi které řadíme Plzeňský Prazdroj a Budvar," řekl Bernard.

Rodinný pivovar Bernard v prvním pololetí letošního roku meziročně zvýšil výrobu piva o čtvrtinu a jeho šestiměsíční výstav přesáhne 90.000 hektolitrů pěnivého moku. Loni Bernard uvařil přes 156.000 hektolitrů piva, což je v meziročním porovnání zhruba o 13 procent více. Tržby za pivo oproti roku 2006 stouply skoro o 17 procent na 251 milionů korun.

Zdroj: Finanční noviny.cz


Roku 1991 měl být pivovar zrušen, nyní vyrábí pivo, které se řadí mezi prémiové značky. Pivovar Bernard v Humpolci ožil díky Stanislavu Bernardovi. "Srdcem pivovaru je varna," popisuje se zájmem jednotlivé části.

Ve varně vzniká mladina, která se následně vychladí, zakvasí a pak začíná zrát. Postupně se z ní stává pivo. Varna v Humpolci není nová. Pivovar ji koupil v rakouském Innsbrucku jako použité zařízení.

Celý proces výroby piva hlídá lidské oko i technika. Vznik piva má na starosti vařič a jeho pomocník. K ruce jim je i počítač s varním softwarem. "Pomocí tohoto softwaru je proces várky řízen," popisuje Bernard.

Když mladina vychladne, přidají se k ní kvasnice. Zhruba po týdnu bouřlivého kvašení se sbírá pěna. I když pivo ještě není hotové, začíná se sudovat do tanků, kde dozrává.

Cesta piva končí ve stáčírně, kde se pivo dostává do nerezových sudů o objemu 30 či 50 litrů, vysvětluje spolumajitel pivovaru.

Pivovar byl založen roku 1597. Od té doby prošel řadou změn i dramatických okamžiků. Největší zlom nastal v říjnu roku 1991, kdy státní podnik Jihočeské pivovary rozhodl o tom, že tento pivovar zruší. "V té době jsme v rámci malé aukce tento pivovar vydražili a od té doby se snažíme z něj něco udělat," uvedl Stanislav Bernard.

Od roku 2000 působí pivovar jako akciová společnost a v červenci 2001 navýšil základní jmění vstupem strategického partnera Duvel Moortgat z Belgického království.

Video zde...

Zdroj: iDnes.cz


Návštěva pivovaru Bernard v Humpolci

[pátek, 30. květen 2008]

Včera jsme navštívili v rámci soutěže s pivem Bernard stejnojmenný pivovar v Humpolci. Na místo nás (asi 60 lidí) vezl jen jeden autobus, takže to byl docela stres. V pivovaru nás již přivítali rozesmátí zaměstnanci, kteří nás provedli nejdůležitějšími částmi pivovaru - varna, sklepy a plnírna sudů. Během prohlídky jsme se dozvěděli, jak obtížný měl pivovar začátek po nákupu v aukci, jaké jsou základní principi vaření piva a vše jsme viděli za běžného provozu. Nejvíce se nám líbila plnící linka na sudy.

Po prohlídce velké části pivovaru následovala prezentace pivovaru samotným majitelem p. Bernardem, který vzhled k tomu, že byl dobře informován o našem původu - tedy Obchodní akademie Pelhřimov, nás seznámil celkem podrobně s vývojem podniku po stránce ekonomické. Během přednášky jsme mohli ochutnávat nealkoholické pivo Bernard Free. Pokud jste pivovar Bernard ještě nenavštívili lze ho doporučit jako dobrý turistický cíl a ani návštěva přilehlé, nově otevřené prodejny Bernard není k zahození. Před odjezdem si nás p. Bernard ještě vyfotil a jelo se domů :)

Zdroj a video: i-Vysočina.cz


V roce 1991 si ve staré dacii dojel koupit pivovar a devět let nato se Stanislav Bernard stal českou pivovarnickou osobností století. Jak učitelský synek, elektroinženýr z Opavy, až v Humpolci ke štěstí přišel, vypráví příběh značky Bernard. Značky, jíž dal své jméno charizmatický muž s kudrnami.

Jste učebnicový příklad toho, jak v Česku uspět. Lichotí vám to?

Nemyslím, že by mi to lichotilo. Někdy mívám takový zvláštní, schizofrenní pocit, jako bych se na sebe díval zvenčí, když něco takového slyším. Jako by nebyla řeč o mně. Přijde mi to, jako bych se díval na film.

Může to být dobrá motivace k výkonu, ale i podnět k tomu, říct si: Fajn, to mi stačí...

Jsou situace, kdy je člověk unavený a říká si: Co dál? Ale jsem přesvědčený, že si každý může za všechno sám, sám si věci ohlídá a nakonec i zařídí. Vnější vliv - ať pozitivní nebo negativní - samozřejmě existuje, ale vlastně je nakonec dobrý jen jako berlička, výmluva. Abychom mohli přežít, musíme pro to něco sami udělat. A tady v Česku se najde spousta lidí, kteří jsou přesvědčeni o tom, že pro to, aby mohli žít, je tady stát. Ten se o ně má postarat. To celé je zvrácená myšlenka. Jsem přesvědčen, že člověk by si měl v sobě udržovat primární radost z toho, že on sám udělal něco pro to, aby se mu dařilo. A stát je tady jen proto, aby pomohl při skutečných problémech, jako je postižení, vážná nemoc a podobně.

Byl jste jistě nejednou v situaci, kdy se z dobrého příkladu mohl stát špatný. Míváte často možnost podlehnout nabídkám, uplácet, manipulovat, lhát?

Nebyl jsem mockrát v takové situaci. Neříkám, že nikdy, ale třeba teď, když se ptáte, mě nenapadá jediný konkrétní příklad, kdy jsem v takové situaci byl. Myslím si, že tyhle věci nepřitahuji.

Takže ty "příležitosti" přitahují jen lidé určitého typu?

Jistě. Každý člověk vysílá určité signály.

A jak to, že právě vy nevysíláte nějaké korupční signály?

Nevím. Mně ty věci vadí, a proto je zřejmě nepřitahuji. Víte co, já se chci mít dobře, chci mít maximální možný zisk. Chci, aby moje firma byla úspěšná, slavná, silná, aby ji lidi obdivovali. Ale plně si uvědomuji, že aby taková mohla být, musíme se o to zasloužit především my sami. To, že bychom se někde s někým domluvili na něčem nestandardním, by možná přineslo i nějakou velkou výhodu. Na druhé straně, co by to udělalo s mou motivací? Co by to udělalo s motivací našich lidí? Podvod je vždy jen podvod, i když ho třeba pozlatíte.

Jste vlastenec?

Jsem vlastenec, ale ne absolutní. Rád bych byl hrdý na to, že se tady něco daří, ale těch příležitostí zatím moc není. Není to jen o hokeji či fotbalu.

Na co tedy například nejste hrdý?

Na takové to malé čecháčkovství. Závistivost, malost, nedržení slova, hulvátství. To jsou věci, na kterých je patrná historie, která k nám byla velmi nepříznivá. Vadí mi to, že uplynulých čtyřicet let před revolucí pootočilo vnímání lidí. Řada z nich není schopna vnímat skutečné hodnoty a za vším velkým vidí podraz. Příkladem jsou bratři Mašínovi, kteří se podle mě prostě postavili absolutnímu teroru se zbraní v ruce. Byli prakticky ve válce a neustále jim šlo o život. Spousta lidí je má za sprosté vrahy, ale pro mě jsou hrdinové. Celá jejich rodina. Každý člověk má přece plné právo postavit se zlu. A to, co tady tehdy panovalo, byl prachsprostý teror, kdy metody KSČ a StB byly v podstatě horší než metody gestapa, protože ty spousty politických vražd a zničených životů organizovali lidé z vlastního národa.

Byl jste porevolučním místopředsedou tehdejšího okresního národního výrobu v Opavě, teď jste zas humpoleckým zastupitelem. Daří se vám v komunální politice?

Já nevím, co to je "daří se mi". Ve srovnání s tím politickým angažmá v Opavě teď v Humpolci trochu opadla euforie. Na druhou stranu musím říct, že tady dnes nevedeme zásadní spory, že opozice je tu bez ohledu na dres konstruktivní. Panuje tady korektní situace a to mě těší. Daří se hlasovat tak, že věci jdou kupředu.

V čem se vám nedaří?

Jsou věci, které mi nejsou blízké už od školy. Dejme tomu organická chemie. Ty šílené vzorce, to jsem nikdy nepochopil...

Pro člověka, který prodává pivo, by zrovna tohle mohl být handicap...

Můj společník vystudoval kvasnou chemii, to on pivo vaří. Já mám silnoproudou elektrotechniku a pivo prodávám. On vaří výborné pivo a já se ho snažím léta co nejlépe propagovat, prodávat a vymýšlet nové směry a inovace.

Tuhle vaši roli ale pozvolna přebírá syn Filip, že?

Prodej a ekonomiku teď řídí Filip. Je to veliká úleva. Je vynikající systematik a má výsledky i tam, kde já prostor neviděl. Já jsem kreativní, mám nápady, ale to je jen část úspěchu. Nedávno jsme si dělali pojmenování rolí v pracovním týmu. Já jsem "inovátor".

Spoluvlastníte rodinný pivovar, takže pracujete s nejbližšími příbuznými. Co takový typ firmy obnáší?

Rodinná firma znamená přístup - filozofii. Uvození solidnosti, kvality, zvláštního zacházení. Pracuje tu řada lidí z rodiny mé i mého společníka. Vyjadřuje to fakt, že to chceme dělat poctivě.

Panuje u vás novodobá zkušenost: Chceš-li způsobit rodinný rozvrat, zaměstnej příbuzného?

Je to velmi složité. V práci potřebujete mít jasno, výsledky, odpovědnost, spolupráci. Rodinné vztahy jsou založeny na emocích. V rodinné vazbě se vždycky vystavujete riziku, že když profesní požadavky nebudou odpovídat schopnostem, členu rodiny se to bude velmi těžko říkat. Pokud bych snad měl někomu něco poradit, pak to, že je třeba velmi dobře vážit, jestli do byznysu rodinné vztahy tahat.

Máte se pořád stejně rádi? Jako kdysi?

Určitě ano. Naše vztahy procházejí stresem, vyvíjejí se různě, ale základ je zdravý. Ačkoli pořád bezmračno není.

Vaše cesta k rodinnému pivovaru je trochu jako kus od Tyla. Stařičká dacia jednoho rána odváží tři kamarády, Vávru, Šmejkala a Bernarda, ze Slezska na Vysočinu, aby tam koupili ruinu pivovaru... Čí byla ta dacia?

Ta patnáct let stará dacia byla v té době už moje. Jeli jsme v ní vydražit pivovar. Spočítali jsme si to, přijeli jsme a koupili ho.

To zní příliš jednoduše i na Tyla...

Ono to takhle jednoduché bylo. Já si myslím, že za většinou věcí na světě není nic složitého, všechno má poměrně jasné příčiny a důsledky. Jít do takového projektu od nás tenkrát nebyla odvaha, měli jsme obrovskou motivaci - mluvíme o roce 1991. Když máte motivaci, věci fungují, a to úplně jinak, než když motivace není. To není rozdíl deset, dvacet, padesát procent, to je rozdíl v tisících procent.

Vaše jméno Bernard si vysloveně říkalo o to, aby se s ním něco podniklo. Napadlo vás někdy v době před pivovarem, že je samo o sobě dobrý produkt?

Když jsme vymýšleli značku, tři večery jsme se dohadovali a jeden ze společníků jen tak plácl "Bernard". Pak následovala krátká diskuse, kdy jsem se ujišťoval, že naše pivo bude opravdu tak dobré, abych se pod něj s klidem podepsal. Vávra mi tenkrát řekl, že právě takové hodlá vařit. A když jsme pak uvážili, že Bernard se nemusí překládat do dalších jazyků, bylo rozhodnuto.

Ti, kteří znali v jedenadevadesátém humpolecký pivovar, o vás mluvili jako o třech bláznech a dávali vám rok...

Jak jsem už říkal, měli jsme obrovskou motivaci. Těmi strašnými podmínkami jsme se do značné míry bavili. Měli jsme chuť konečně něco dokázat, protože najednou tu byla ta možnost. Byli jsme entuziasté.

A na tom to stálo?

Kdyby to stálo jenom na nadšení, asi by to nestačilo. Jsem sice inovátor, ale zároveň usměrňovač, musím mít představu výsledku. Takhle to bylo: motivace společníka Vávry byla konečně uvařit vlastní výborné pivo ve vlastním pivovaru, to je sen každého sládka. Moje motivace byla udělat z pivovaru něco výjimečného, něco, co si lidé užijí. Třetí z nás, stavbař Ruda Šmejkal, tady lítal, nadšeně vymýšlel, stavěl. Takže: motivace, zkušenosti, částečná předvídavost a zdánlivě paradoxně zábava.

Když jste pivovar rozběhl, začal jste veřejně vystupovat jako Don Quijote. Proslul jste bojem proti velkým pivovarům a uplácení hospodských. Váš boj dodnes neustal, a přece víte, že ho nemůžete vyhrát, ne?

Já bojuji proti konkrétním věcem, které se mi nelíbí a nepřijdou mi fér. Bojoval jsem proti neprávoplatné fúzi mezi Radegastem a Prazdrojem. Bojoval jsem proti statisícovým "reklamním" sumám - fakticky úplatkům - pro hospodské za to, že změní značku piva. Nemohl jsem ten boj vyhrát, to je asi fakt, ale když cítím, že mám pravdu, jdu za tím. Aspoň se o něco snažím, než se smířím s realitou. V tomhle jsem asi blázen. Ale dává to smysl.

Spát na podlaze rozbourané fabriky na pivo na karimatce, drhnout špínu z kachlíků - to pak pivo chutná. Ale chutná pak i vlastní pivo, nezhořkne?

Ne. Nikdy jsem si moc nelámal hlavu se spaním na karimatkách a jiným nepohodlím.

Dům jste si postavil až za deset let přespávání v pivovaru, po ubytovnách, u kamarádů na podlaze. Je aspoň dost velký, honosný a luxusní po tom všem?

Je stylově funkcionalistický, vlastně jednoduchý. Nemám v něm například dodnes obrazy. Jednak není čas si nějaké vybrat a navíc se pořád nemohu rozhodnout, co se mi vlastně líbí a co ne. Máme v domě bazén a saunu, což je pro mě důležitá věc. Dneska ráno jsem půl hodiny plaval, abych si vyčistil hlavu.

Jinými slovy, líčíte relativně luxusní vilu...

Ani nevím. Je tam velký prostor a je to krásný dům. Ale jestli je luxusní, to nevím. Nemáme sice kuchyň za padesát tisíc, ale ani za milion. Navíc ještě nějaké roky budu platit hypotéku.

Jak chutná sláva z billboardů a reklam?

Já to vlastně moc nevnímám. Lidi vás prostě potkají a zaznamenají, že vás už někde viděli. Cítím, že mě poznávají. Je to příjemné, když se daří. Když se nedaří, je to naopak.

Napadlo vás někdy, že jste charizmatický?

No, všichni mi to říkají. Sám sebe těžko hodnotím. Vždycky jsem třeba cítil, že některým věcem rozumím, dokážu je pochopit. Ale charizma, to musí rozpoznat okolí. Taky už jsem o sobě slyšel, že jsem legenda. A když jsem to uslyšel, tak jsem se nejdřív zhrozil a pak se tomu musel smát.

To charizma podtrhují vaše vlasy, ty už jsou v podstatě legendární. Uvědomujete si to?

Vy mě týráte... Já spíš myslím, že výraznější jsou moje zuby. Před lety jsem podstoupil výměnu chrupu, měl jsem parodontózu. Šest hodin jsem se kroutil na zubařském křesle, takže spíš bych věnoval pozornost zubům, abych to trochu odlehčil.

Nevím, jak se zuby, ale s vlasy vědomě pracujete. Co vaše holá hlava na pivní lahvi?

To je pravda. Když mi to poprvé kreativní ředitel reklamní agentury ukázal, řekl jsem mu, že se zbláznil. Že vypadám jako šílenec. Pak se mi to rozleželo v hlavě a převážil význam vtipu nad skutečností, jak na lahvi vypadám.

Máte nějakou svoji pravdu o penězích?

Peníze lidi nekazí, kazí je vlastní blbost. Peníze jsou potřeba. Je jich třeba dost.

Vy jich máte dost?

Půjčky na spotřební zboží nebo na dárky si brát nemusím. Ale to bych mimochodem stejně nikdy nedělal. Když si půjčuji, pak na firmu a půjčka se musí zhodnotit. Díky svému podílu v pivovaru jsem bohatý člověk, ale soukromé peníze mi jen prostě umožňují normálně fungovat, platit hypotéku, jet na dovolenou. Když to tedy shrnu, nemám peněz dost na to, abych se o ně nemusel starat. Ale ostatně, kdo má? I ten nejbohatší člověk se o ně musí starat.

Ale od té staré dacie jste už na hony daleko...

Jezdím BMW pětkovou řadou. Utrácím za to, co je potřeba, a za to, co mi přináší nějakou radost. Nejvíc jsem dal za dům a ten byl potřeba. Potřebuji také nějaké peníze na sportovní oblečení, lyže, na cestu k moři, na dárky. A takhle utracených peněz nelituji.

Litujete vůbec něčeho?

Nelituju. Má smysl něčeho litovat zpětně? Změníte tím něco? Je třeba dívat se dopředu.

Nemluvíte nikdy o prohrách, o tom, o co jste přišel. Celý váš život je výhra?

Prohra to není. Měli jsme problémy - ne chvíli, ale léta jsme je měli. Dneska na stagnujícím trhu rosteme o 25 procent, to je přece neuvěřitelné. Na druhou stranu to stojí spousty peněz. Sladovnický ječmen skokově podražil o sto procent, to je naše základní surovina, řešíme jako momentálně všechny pivovary problém ziskovosti... Tím chci naznačit, že můj příběh není růžová success story, je to boj a úspěch není zadarmo. Přišel jsem o poklid a o řadu běžných malých radostí, musím si občas připomínat, že není jen pivovar, ale taky dobrá knížka, muzika...

Jak řídíte lidi?

Nerad. Upřímně, řízení lidí není moje hobby. Jsem schopen se nadchnout a nakazit jiné. Ale snažím se řízení delegovat. Tým je základ. Znáte to, teprve z odlišností vznikají ty nejlepší věci.

Kdybyste přijel do dvora vašeho pivovaru v lamborghini, byla by to provokace?

Přijíždím do dvora už nějakých dvanáct let v BMW. To, zvlášť na začátku, taky vypadalo asi jinak než dneska. Chtěl jsem mít spolehlivé, bezpečné, ale taky dobré auto, protože mě to baví. Možná to někoho štve, ale provokace to není. Prostě rád řídím dobrá, silná a bezpečná auta.

Máte nějaké další nadstandardní libůstky?

Auto není libůstka, když v něm za sedmnáct let objedete více než dvacetkrát zeměkouli. Mám jedny hodinky Rada. Dávno jsem si říkal, že bych si chtěl koupit kvalitní, pěkné hodinky. Kupoval jsem si je takhle dvanáct roků. Až když jsem uviděl tyhle, investoval jsem do nich. Libůstka pro mě jsou sporty, kamarádi, vtipná společnost.

Voda někdy stojí v restauraci víc než pivo. Nevadí vám, že pivo je v podstatě takový lidový nápoj?

Pivo u nás má kvuli předrevolučním desetiletím poškozený image. Ale zrovna my jsme jednou ze tří značek, které míří nejvýš. Prazdroj, Budvar a Bernard. Naše pivo není levný produkt. Pivo Bernard s patentním uzávěrem je dokonce nejdražší pivo na českém trhu. A fakt, že se prodává v takových cenových relacích, mi dělá radost. Znamená to, že to funguje, že má hodnotu. V případě naší značky prostě neplatí to, co jste řekla. Podívejte se na naše značkové sklenice, značkové bedny, kvalitní lahve. Je to poctivé pivo.

Co uděláte, až budete mít hotovo?

Půjdu se oběsit. To myslím vážně. Pokud má někdo hotovo, nemá proč žít. Já budu mít vždycky co dělat, doufám. Teď jsem se třeba rozhodl, že budu kandidovat do Senátu.

Možná to znamená, že cítíte, že tady už máte hotovo...

Hotovo ne. Ani náhodou. Moje role "inovátora" v pivovaru se dá zastat i vedle práce senátora.

Takže budete Bernarda ideově zastřešovat, ale pracovat v Senátu

Ano. Ale, na druhou stranu si uvědomuji, co je dnešní česká politika zač.

Tak proč to děláte?

Víte, já si myslím, že Česká republika má proklatě na víc, než kam dneska dosahuje. Když si představím, že před válkou jsme patřili mezi deset nejvyspělejších zemí světa a na konci socialistické éry jsme prakticky spadli mezi rozvojové země, jsem stoprocentně přesvědčen, že kdyby se tu nastavily dobře podmínky, můžeme jít dopředu pětkrát rychleji, než jdeme. Možná desetkrát rychleji. Tuhle vizi mám a chci se pokusit k tomu přispět. I když vůbec nevím, jestli budu úspěšný. Když jsem kupoval ruinu pivovaru, taky jsem to nevěděl.

Ale pravděpodobně přijde okamžik, kdy už nebudete moct. Přece neumřete v Senátu ani v pivovaru, že ne?

Podívejte, mám skleník, v něm ředkvičky a rajčata. Denně se na ně jdu podívat, ale maximálně na pár minut. Ukousal bych se tam nudou. Tohle nevidím jako svoji budoucnost. Člověk má být rád za to, že může pořád něco dělat. Jsem přesvědčen o tom, že najdu motivaci v tom, co budu moct dělat, a budu se snažit dělat to dobře. Víte, napadlo mě nedávno, že je škoda, že člověk umře moudrý.

Jak to myslíte?

No, že když člověk zestárne a konečně zmoudří, záhy umře. Jediná cesta je předávat tu moudrost dál, aby po něm něco zůstalo. Znám řadu lidí, je jim osmdesát, lyžují, podnikají, žijí. A pak znám řadu třicetiletých důchodců. A jsme zase u motivace. A u zneužívání sociálního systému, u toho, že v lidech tady není zakotveno rozhodnutí postarat se sami o sebe.

Ale tohle už asi budete říkat v Senátu

Ano. Tohle budu kromě jiného říkat v Senátu, to se tam ale musím nejdříve dostat.

Stanislav Bernard

Foto

se narodil roku 1955 v Opavě. Vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině. Pracoval jako vedoucí oddělení zlepšovacích návrhů v krajském ředitelství Prioru, poté ve společnosti Textil Ostrava jako vedoucí technického provozu. Po revoluci se na čas stal komunálním politikem v Opavě. V roce 1991 za vypůjčených 50 milionů v aukci vydražil spolu se dvěma kamarády zkrachovalý humpolecký pivovar. Devět let nato byl zvolen pivovarskou osobností století za prosazení diferencované spotřební daně pro malé nezávislé pivovary a brand manažerem ČR. Je ženatý, má dceru a syna. Manželka a syn dnes pracují v rodinném pivovaru Bernard v Humpolci.

Můj svět

Oblíbené místo: Háj ve Slezsku

Zamilované jídlo: Dobrá ryba, dobrý guláš, dobrý řízek; cokoli dobrého

Moje hudba: Od Beatles přes No Name po U2

Moje kniha: Zatím dobrý od Jana Nováka

Oblíbená herečka: Sandra Bullock

Zdroj a foto: iHNed.cz | Autor: Pavlína Wolfová


Desátého dubna letošního roku byl pro Rodinný pivovar Bernard šťastným dnem. Stal se v prestižní soutěži CZECH TOP 100 pro rok 2008 nejobdivovanější firmou kraje Vysočina a to od roku 2002 již posedmé. Současně firemní magazín Vlastní cestou vyhrál titul Zlatý středník 2007 v soutěži PR klubu ČR.

„Soutěž Zlatý středník hodnotí a oceňuje firemní publikace. Náš magazín Vlastní cestou vyhrál kategorii nejlepší B2C časopis a nechal za sebou

27 firemních publikací.“ hodnotí úspěšný den Stanislav Bernard a dodává: „Nebojte, pivo vařit nepřestaneme. Magazín Vlastní cestou pro nás především představuje možnost komunikovat své názory a představit zajímavé lidi a události vlastním periodikem a to, že se líbí, nás samozřejmě těší. Stejně tak si vážíme úspěchu v Czech Top 100, kde jsme se stali posedmé v řadě nejobdivovanější firmou kraje Vysočina a třetí nejobdivovanější firmou České republiky v oboru potravinářský a tabákový průmysl.“

Žebříček je tvořen na základě hlasování manažerů významných společností, ekonomických a finančních analytiků, zástupců oborových sdružení, svazů a profesních asociací, oslovených Sdružením CZECH TOP 100. V rámci hlasování oslovení odborníci hodnotí řadu kritérií, od základních ukazatelů firmy (kvalita výrobků či služeb, inovační schopnosti, finanční stabilita, hodnota firmy) přes její vztah k zaměstnancům (schopnost přilákat a udržet talentované lidi) po vztah ke společnosti (odpovědnost k životnímu prostředí, komunikativnost, podpora regionu, charitativních a obecně prospěšných projektů apod.).

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Bernard Humpolec


Značka Bernard zabodovala v Austrálii a tím uspěla již na třetím kontinentu během dvou let. U protinožců získala hned tři významná ocenění v „The Australian International Beer Awards“, druhé největší světové pivní soutěži, ve které o umístění bojovalo 1084 vzorků piv z 217 pivovarů z 42 zemí celého světa. Bernard získal ve svých kategoriích dvě stříbrné umístění (Speciální černé pivo a Bernard Jantarový ležák) a jedno bronzové umístění (Sváteční ležák Bernard), všechna piva s přísadou jemných kulturních kvasinek.

„Značka Bernard v krátké době uspěla již na třetím kontinentu.“hodnotí Jaroslav Soukal, exportní manager a dodává: „Daří se nám prosazovat v prémiovém segmentu piv na nových zajímavých exportních trzích, po Evropě a USA dokázali jsme zabodovat i v Austrálii.“

V Evropě vyhrálo Speciální černé pivo Bernard s přísadou kulturních kvasinek v roce 2006 ve Velké Británii v „International Beer Challenge ‘World’s 50 Best Beers’. Úspěch potvrdilo o rok později v další britské degustační soutěži

v Tesco Drinks Awards. V loňském roce uspěla v USA na Světovém pivním šampionátu World Beer Championships 2007 hned všechna piva Bernard exportovaná v lahvi s patentním uzávěrem. Bernard Jantarový ležák a Speciální černé pivo Bernard získaly zlaté medaile (Jantar 92 bodů ze 100 a slovní hodnocení výjimečně dobrý, černé pivo 93 bodů, výjimečně dobré) a stříbrná medaile byla udělena Bernard Sváteční ležák (88 bodů, hodnocení znamenitý).

V meziročním srovnání za první čtvrtletí 2007/2008 představuje nárůst výstavu piva Bernard o 24,4 procenta, což znamená zvýšení prodeje na 37.557,8 hl. Export se v roce 2008 podílí na výstavu pivovaru 11,5 procenty, významný je především na Slovensko, dále do Švédska, Velké Británie, Finska, Ruska, Dánska, Ukrajiny, Polska, SRN, Slovinska, Austrálie, Řecka a USA.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Bernard Humpolec


Bernard: Nepijte, jste-li pak zlí

[středa, 12. březen 2008]

Někdy i komerční klienti zvolí pro svou propagaci upozornění na nějaký sociální problém. Tento typ reklamy budí mediální pozornost, ale nese i svá rizika.

Když v některých restauracích v Humpolci nebo v okolí přebere host trochu přes míru a začne se rozkřikovat, donese mu vrchní místo obyčejného půllitru zvláštní sklenici. Je na ní ženský obličej. Chytí-li sklenici za ucho, vypadá to, jako by svou pěst zabořil ženě do tváře. Vedle tváře je na sklenici nápis: „Prosím, ne, nenechte se ovládnout alkoholem.“ Kromě varování před domácím násilím pod vlivem alkoholu upozorňuje tato neobvyklá reklama na nealkoholické pivo Bernard Free.

Foto

„Nealkoholické pivo se většinou propaguje upozorňováním na to, že v opilosti nesmíte řídit. Bernard se ale takto postavil k jinému velmi aktuálnímu problému,“ říká Filip Kukla, copywriter agentury Euro RSCG Prague, která tuto reklamu vyrobila. „Kolegu to napadlo, když jsme seděli přímo v restauraci. Sklenice jsou v současnosti k dispozici v hospodách Rodinného pivovaru Bernard, ale nedostane je do ruky každý, výčepní jsou instruováni, aby je podávali opravdu jen těm hostům, kteří se začínají chovat agresivně.“ Euro RSCG Prague nyní soutěží s touto reklamou na newyorském kreativním festivalu NYF, jehož výsledky by měly být vyhlášeny ještě během jara.

Trend reklamy na komerční značku, který se současně snaží upozorňovat na nějaký sociální problém, odstartovaly pravděpodobně reklamy United Colors of Benetton v 80. letech minulého století. Značka svetrů, jejíž reklamy vytvářel fotograf Oliviero Toscani, se začala vyjadřovat k otázkám AIDS, rasismu, válčení, vždy prostřednictvím pokud možno šokujícího vizuálu. Toscani mimochodem u tohoto trendu zůstal i poté, co přestal pracovat pro Benetton – loni vzbudila pozornost jeho kampaň pro milánský módní dům Nolita, která ukazovala dívku s anorexií.

Ačkoli v ukazování drastických snímků italský fotograf mnoho následovníků nenašel, snaha propagovat svou značku přes společenský problém zůstala. Loni tak obletěla svět známá kampaň značky Dove Evolution, upozorňující na to, že svět reklamy a modelingu vytváří často nereálné vzory ženské krásy, jimž se mladé dívky zbytečně přizpůsobují. Současně však znovu začala sílit kritika – tyto koncepty přitahují pozornost, ale nepomáhají prodávat značku.

Stejně jako Benetton i Dove musel čelit v některých zemích poklesu zájmu o své výrobky, přestože informace o kampani letěly prakticky všemi médii. „Tento typ reklamy může být funkční, protože pomůže značku odlišit, ovšem ruku v ruce s tím jde riziko, že spotřebitel přehlédne značku a soustředí svou pozornost jen na ono sociální poslání,“ míní marketingový specialista Ivan Tomek.

„Podle výzkumů, které máme k dispozici, osloví týdně člověka kolem 1500 unikátních reklamních sdělení. Takovému množství už se lidský mozek brání. Za šest let klesla schopnost vybavit si včera viděnou reklamu z 25 na osm procent,“ pokračuje Tomek. „Pokud tedy značka není dostatečně vidět, může ji spotřebitel opominout, byť si pamatuje sdělení kampaně.“

Podle Filipa Kukly však podobné kampaně mají šanci. „Pokud značka dobrovolně upozorní na problém, který je obecně známý a v určité míře se jí i týká, spotřebitelé ocení, že se k nim chová fér. Jde ale o to, aby reklama měla pravdivý základ a její sdělení se značkou souviselo.“

S názorem, že schopnost pamatovat si reklamu u spotřebitelů klesá, Kukla souhlasí – právě proto však u kampaní s menším rozpočtem doporučuje silný a třeba i provokativní nápad: „S nadsázkou říkám, že reklama je droga, kterou podáváte spotřebitelům a oni si na ni stále více zvykají. Máte-li pak dosáhnout stejného účinku, musíte buď zvýšit dávku, nebo najít něco nového.“

Zdroj a foto: Lidové noviny | Autor: Jaroslav Krupka


Letošní lednový výstav 12 241,2 hektolitrů nepasterizovaného piva Bernard je absolutním lednovým rekordem od roku 1991, kdy byl pivovar zprivatizován. "Lednový nárůst představuje skvělých 28 procent, to není špatný začátek," hodnotí výsledek spolumajitel pivovaru Ing. Stanislav Bernard a vysvětluje: "Stále více zákazníků je ochotno si za kvalitu připlatit."

Foto

V loňském roce výstav piva Bernard překročil 156 tis. hl., tj. nejvíce v historii a růst dosáhl téměř 13 procent. Obrat činil 280 000 tis. Kč, tržby za pivo 251 000 tis. Kč. V meziročním srovnání 2006/07 dosáhl obrat nárůstu 21,7 procent. Export se na výstavu podílel 11,6 procenty, významný je především na Slovensko, dále do Švédska, Velké Británie, Finska, Ruska,Dánska, Ukrajiny, Polska, SRN, Slovinska, Austrálie, Řecka a USA.

Obrat sladovny Bernard v Rajhradě u Brna v roce 2007 dosáhl 61 000 tis. Kč, v roce 2006 činil 48 000 tis. Kč (tj. nárůst 27 procent).

Na Táborských slavnostech piva 2008 získal pivovar první letošní ocenění z degustačních soutěží, když druhé místo získalo v kategorii tmavých ležáků Speciální černé pivo Bernard.

Zdroj a foto: Tisková zpráva pivovaru Bernard


Okresní sněm ODS v Pelhřimově v pondělí vybíral svého kandidáta do Senátu. Důvěru dostal majitel pivovaru v Humpolci Stanislav Bernard. Pokusí se porazit odborářského šéfa Milana Štěcha, který bude mandát v horní komoře.

Foto

"Do senátních voleb získal podporu humpolecký pivovarník Stanislav Bernard. Jeho kandidaturu ještě projedná sobotní regionální sněm ve Velkém Meziříčí," oznámil Jaroslav Makovec, regionální manažer ODS.

Zvrat se ale nedá očekávat, Bernard má ve straně širokou podporu.

Obvod číslo 15 je přitom už od roku 1996 územím ČSSD. Opakovaně v něm byl zvolen senátorem Milan Štěch, který kandiduje i letos. Stanislav Bernard se pokusí tradici prolomit.

Zdroj: iDnes | Foto: Jan Schejbal


Bernard - tři piva pro každého

[úterý, 8. leden 2008]

Rodinný pivovar Bernard v roce 2007 dosáhl rekordního výstavu přesahujícího 156.000 hektolitrů nepasterizovaného piva Bernard.

"Meziročně stoupl výstav pivovaru o 12,9 procenta na 156.520 hektolitrů v roce 2007, což představuje 31,304.000 půllitrů piva. Počet obyvatel trvale žijících v České republice je 10,350.000," počítá spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard a upřesňuje: "Každý obyvatel České republiky si tedy v loňském roce mohl pochutnat nejméně na třech epasterizovaných pivech Bernard, to je nejvíce v celé čtyřistadesetileté historii pivovaru."

Foto

Přitom podíl desetistupňového světlého piva Bernard klesl z 49,2 procent na 45,0 procent a naopak na domácím trhu vzrostl prodej prémiových ležáků s

přísadou jemných kulturních kvasinek v originálních lahvích s patentním uzávěrem celkem o 63,7 procent. Zároveň výrazně stoupl prodej nealkoholických piv "Bernard s čistou hlavou" světlého i jantarového.

Jejich podíl na výstavu byl v roce 2006 1,43 procenta, v roce 2007 dosáhl 6,21 procenta. Celkový prodej lahvového piva po červnovém zavedení riginální lahve Bernard vzrostl o 57,3 procenta. V roce 2006 činil výstav piva Bernard 138.600 hl.

Pivovar v Humpolci byl založen v roce 1597 a v roce 1991 zprivatizován. Vaří celkem devět druhů nepasterizovaného piva Bernard, včetně nealkoholického piva Bernard Free a Bernard Free Jantar, a to z vlastního sladu z Rajhradu.

Pivovar získal několik ocenění, mezi nejvýznamnější patří první místo v degustační soutěži České pivo 2007, pořádané Českým svazem pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským. V nově vzniklé kategorii nealko piv bylo Bernard Free historicky prvním nealko pivem v České republice, které tento úspěch získalo.

Pivo se expeduje přibližně do 1500 restaurací v České a Slovenské republice, dále do Švédska, Velké Británie, Finska, Ruska, Dánska, Ukrajiny, Polska, Slovinska, Austrálie, Řecka a USA.

Zdroj a foto: Tisková zpráva pivovaru Bernard


Město má svou jedenáctku

[sobota, 15. prosinec 2007]

Od včerejšího dne má také Jindřichův Hradec své vlastní pivo. Jedná se o kvalitní jedenáctistupňový ležák, který pro město vyrábí rodinný pivovar Bernard z Humpolce. Jediné místo, kde se dá tato specialita zakoupit, je prodejna firmy Fruko v Komenského ulici.

Foto

Foto


Bernard musel pětkrát před porotu

[pondělí, 19. listopad 2007]

Spolumajitelé Rodinného pivovaru Bernard Ing. Josef Vávra a Ing. Stanislav Bernard museli při slavnostním vyhlašování výsledků Sdružení přátel piva ve Zvíkově celkem pětkrát předstoupit před porotu, aby převzali všechna ocenění, která jim byla udělena.

Bernard Free vyhrálo svoji kategorii nealkoholických piv, zároveň se stalo i celkově absolutním vítězem napříč všemi kategoriemi. Hlasovalo pro něj 47,5 procenta účastníků celoroční soutěže pořádané Sdružením přátel piva, tedy skoro každý druhý z celkového počtu 735 hlasujících.

Současně s tímto úspěchem získal Rodinný pivovar Bernard druhé místo v soutěži pivovarů a třetí místa v kategorii desítek, dvanáctek a tmavých piv.

"Nevím, že bychom někdy v podobné soutěži získali hned pět ocenění,“ vzpomíná spolumajitel pivovaru Ing. Stanislav Bernard a dodává: "Z výsledku máme upřímnou radost, v soutěži totiž hodnotí především opravdoví fandové piva. V případě vítězství Bernard Free se tak potvrdilo první místo získané v odborné degustační soutěži České pivo 2007 pořádané Českým svazem pivovarů a sladoven, kde naopak hlasují odborníci.“ Foto zde ... (Tisková zpráva pivovaru Bernard)


Bernard dobyl Ameriku

[pondělí, 19. listopad 2007]

Rodinný pivovar Bernard slaví úspěchy nejen doma, ale také za oceánem, na Světovém pivním šampionátu World Beer Championships. Bernard Jantarový ležák a Speciální černé pivo Bernard získali zlaté medaile (Jantar 92 bodů ze 100 a slovní hodnocení výjimečně dobrý, černé pivo 93 bodů, výjimečně dobré) a stříbrná medaile byla udělena Bernard světlý ležák (88 bodů, hodnocení znamenitý).

„Po zisku ocenění ve Velké Británii letos na podzim přišel další významný zahraniční úspěch, tentokrát v Severní Americe. World Beer Championships je celoroční degustační soutěž, v níž porotci otestovali více než tisíc vzorků piva z celého světa.“ říká zástupce generálního ředitele Rodinného pivovaru Bernard Filip Bernard a dodává: „Těší nás, že značka Bernard napoprvé uspěla hned ve třech kategoriích. Pivo exportujeme do USA, Švédska, Velké Británie, Finska, Ruska, Dánska, Ukrajiny, Polska, Slovinska, Austrálie a Řecka. Největší část vývozu směřuje tradičně na Slovensko.“

Světový pivní šampionát se poprvé konal již v roce 1994. Organizátorem soutěže je Beverage Testing Institute z Chicaga, což je nezávislá organizace specializující se na hodnocení alkoholických nápojů z celého světa. (Tisková zpráva pivovaru Bernard)


Bernard vyhrál s ‚čistou hlavou‘

[pátek, 19. říjen 2007]

Nejlepším nealkoholickým pivem roku je humpolecký Bernard Free. V prestižní degustační soutěži České pivo 2007 pořádané Český svazem pivovarů a sladoven nenašel Bernard v kategorii nealkoholických piv konkurenci. Bernard Free přišel na trh loni v červenci po zavedení nového silničního zákona. Během jediného roku se stal hitem v nejrychleji se rozvíjejícím segmentu nealkoholických piv. (MF Dnes)


Rodinný pivovar Bernard oslaví 4.10. ve 4:10 odpoledne 410. výročí založení pivovaru v Humpolci koncertem kytarového virtuóza Štěpána Raka," říká generální ředitel Stanislav Bernard.

První doložená zmínka o vaření piva v Humpolci pochází již z roku 1597 a po staletí pivovar vařil pivo především pro zákazníky z okolí. Po skončení druhé světové války pivovar znárodnili a začátkem devadesátých let v důsledku nedostačující úrovně investic bylo rozhodnuto o jeho likvidaci.

Díky privatizaci pivovaru v roce 1991 byla však v Humpolci zachována tradice výroby českého nepasterizovaného piva, které dnes pod značkou Bernard šíří slávu města Humpolce nejenom po celé České republice, ale i v mnoha zemích světa.

Pivovar vaří deset druhů nepasterizovaného piva Bernard a nealkoholická pivo Bernard Free a Bernard Free Jantar. Pivo expeduje přibližně do 1500 restaurací v České a Slovenské republice, dále vyváží do Švédska, Velké

Británie, Finska, Ruska, Dánska, Ukrajiny, Polska, Slovinska, Austrálie, Řecka a USA.

Výstav nepasterizovaného piva Bernard byl v lednu až srpnu v roce 2007 více než 106 tis. hl., což je devítiprocentní nárůst oproti roku loňskému.

"Jako dárek k významnému výročí pivovar získal další z řady ocenění. Bernard Free vyhrálo nově vzniklou soutěžní kategorii nealko piva v Českém pivu 2007, v oficiální degustační soutěži pořádané Českým svazem pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským a tím se stalo historicky prvním nealko pivem v České republice, které tento úspěch získalo. Značka Bernard současně také získala třetí místo v anketě popularity Naše pivo 2007," hodnotí význam úspěchu generální ředitel Stanislav Bernard. (Protext)


«« « Strana 16 z 20 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI