Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ležíte vestoje?

Co se píše o pivovarech a pivu


Ležíte vestoje?

[pátek, 31. říjen 2008]

Zdá se Vám tato otázka postavená na hlavu? Není divu, nám také. A přesto jsou lidé, kterým to absurdní nepřijde. Děje se tak v odvětví nám, Čechům, velmi blízkém. V pivovarnictví.

Ne že by se snad zaměstnanci pivovarů pokoušeli pracovat se zavřenýma očima či odpočívat ve vertikální poloze, ale mnohé pivovary používají výrobní technologii, kterou by bylo možno nazvat ležáckým stáním. A nebo rovnou stáním. Že tento pojem do pivovarnictví nepatří? Máte pravdu. Leč, děje se tak.

Proces výroby piva se po staletí neměnil. Pivo přicházelo na svět postupně přes varnu, hlavní kvašení na spilce a zrání v ležáckých tancích. Už sám pojem ležácké tanky objasňuje, že se tyto tanky nacházejí v horizontální poloze a pivo v nich leží. Nicméně hledání úspor se daří zejména tam, kde by se tomu rozhodně dít nemělo – ve výrobě.

Tradiční výrobní technologie byla nahrazena technologií zjednodušenou, jejímž použitím se dá pivo vyrobit levněji a rychleji. Při ní se pro hlavní kvašení a ležácké zrání používají cylindrokónické tanky, což jsou nádrže válcovitého tvaru umístěné nikoli horizontálně jako tanky ležacké, ale vertikálně. A právě proto lze hovořit o „ležení vestoje“.

Bohužel má tento ekonomicky výhodný postup výroby piva, jímž lze kvalitní pivo vyrobit i za 10 dní, i nevýhody. Vede k unifikaci chuti. Pivo ztrácí svůj charakter a postrádá plnost. Namísto toho je hluboce prokvašené a přesycené. A my tak přicházíme o to hlavní – o prožitek při jeho pití.

Rodinný pivovar BERNARD proto nechce čekat, až náš ohrožený, tradičně vyráběný český ležák bude vytlačen z pivního trhu, a rozhodl se být „Na stráži proti europivu“.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Bernard Humpolec

Ležíte vestoje?

Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Jura.z.Brna

neděle, 2. listopad 2008
20:53

Jura.z.Brna

Nevím, co používá nebo nepoužívá Bernard. Když se na to podívám z jiné strany, pokud tato reklama zaujme aspoń jednoho člověka, který se začne zajímat, o cože v ní jde a utvoří si díky ní názor na to, co je a co není poctivé české pivo, bude to úspěch a já za to budu rád.


Kolda

sobota, 1. listopad 2008
16:51

Ano Bernard má ck.Slouží ,ale jen na hlavní kvašení.Nevěříte? Tak tam zajeďte a koukněte se na novou halu ve které je nově umístěno cc. 25 ležáckých tanků.


napsal(a): Kolda (kolarikova(a)spak.cz) [Odpovědět]

Dwarf

sobota, 1. listopad 2008
11:39

Dwarf

to emu: ale Martine, vždyť HGB používá kde kdo... (jen je si třeba uvědomit rozdíl mezi POUŽÍVAT a ZNEUŽÍVAT)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 01.11.2008 ve 11:39:45


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

emu

pátek, 31. říjen 2008
21:25

emu

... to řekl pivovar, který používá i HGB ....


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
09:05


posted by: Inzerce

Moro

pátek, 31. říjen 2008
17:54

Moro

Nechtěl bych se nikoho dotknout - mně se reklamní kampaň líbí, ALE(!) připadá mi tak trochu zbytečná. Lidé znalí pivní problematiky vědí, že HGB i CK tanky jsou na draka a těžcí pijáci (ve smyslu spotřebitelé - konzumenti) Gambrihnusu, Braníkhnusu a jim podobných tomu stejně neporozumí a budou si pít svoje. Má na to někdo jiný názor?


napsal(a): Moro [Odpovědět]

tomas

pátek, 31. říjen 2008
16:28

tomáš

Má to nápad, až na to že pivo v Humpolci už leží ve stoje částečně taky a cékáček tam bude časem určitě ještě víc. Prostory tam na ně mají už připravený. Snad to nebude pravda i s tím HGB tam, jak sem od někoho zaslechl.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Milan

pátek, 31. říjen 2008
15:53

Milan

Tak tahle reklamní kampaň má opravdu hlavu a patu,moc se mi líbí. Musím souhlasit.


napsal(a): Milan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI