Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Dolních Ředicích číhá Mordýř

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

V Dolních Ředicích číhá Mordýř

V Dolních Ředicích číhá Mordýř [p1259]

Pivovar Mordýř vznikl v roce 2013 jako regionální záležitost. Žádný reálný kapitalismus s vidinou každoročního strmého růstu, ale spíše seberealizace v oboru, který nám byl koníčkem.

Tři domovařiči po mnoha měsících experimentů seznali, že by nebylo špatné namísto tří hrnců vařit v jednom větším. A pak kdosi řekl, že ten větší by mohl být docela velký. Do týdne padla dohoda a začalo se plánovat. Od počátku jsme o tom přemýšleli jako o vedlejšáku, protože jsme nikdo neměl potřebu opouštět své zaměstnání. Dnes to vnímáme z hlediska počátečních investic a úprav jako chybu, protože dělat změny za plného provozu je nešikovné. Po celkovém procitnutí, kdy jsme si uvědomili, co všechno to „pohodové vaření“ obnáší, jsme nakonec ztrojnásobili kapacitu, aby to šlo ustát jak ekonomicky, tak konkurenčně.

Varna
Varna

Technologie je veskrze „výhodně nakoupená“, popřípadě u zdejších řemeslníků zhotovená. Čili nejsme majitelé pohledové voňavky, jako spíše přeborníci ve vdechování života postaršímu zařízení. Ale i to se mění. Současná varna na 500 l bude počátkem roku 2021 nahrazena novou na 1500 l. Spilka na 6x 1000 l a sklep o kapacitě 200 hl nabyde o 3 ks 1500 l CKT. Souběžně dojde k dalším technologickým a stavebním úpravám, čímž se dostaneme ke kýženému stavu. Ten skutečně považujeme za finální, protože chceme zůstat regionálním pivovarem a spíše si hrát se speciály.

Spilka
Spilka

U samotné výroby jsme všichni tři spolumajitelé, přičemž standardním vzděláním v Podskalské jsem prošel jen já a následně poskytl kolegům garantství. Praktické zkušenosti jsem získal v pivovaru v Hradci Králové a poté mne vítr zavál na tři roky do mexické Tijuany. V té době docházelo v USA k renesanci craftového piva, ale nikdy bych neřekl, že se podaří etablovat tato piva i u nás. Po návratu jsem měl profesní pauzu, až to nakonec vykrystalizovalo v založení Mordýře.

Tanky
Tanky

Produkce piv se ustálila z poloviny na ležáky a svrchy. Standardně se snažíme mít od obého naše nejprodávanější značky, tedy ležáckého Mordýře 11 a ejlovou Kurtizánu 13, ale děláme dohromady asi 25 druhů, včetně sezónních a výročních piv různých stupňovitostí a stylů. Co neděláme je pivo pšeničné a sour beer, ačkoliv k němu nás spousta zákazníků tlačí. Chmel dodává Brelex, slad je ze Zábřeha a z Kounic.

Plnička
Plnička

Nikdy jsme neměli ambice, i vzhledem k naší lokalitě, mít vlastní hospodu. Spoléháme spíše na přátelské vztahy s ochutnávkovými hospodami a tak to i zůstane. Doporučil bych hradecký Batalion. Máme tam tři pípy a hospodský je hospodským celou duší, včetně rozsáhlých znalostí o pivu.

Sada piv
Sada piv

V počátcích jsme ob týden vozili pivo do Prahy a Brna. Velmi nás těší, že obliba i povědomí o našem pivovaru za těch 8 let stouplo tak, že se daří většinu piva prodat v regionu. Děkujeme všem za přízeň a snad zase brzy na viděnou u čepovaného.

Pozn. PI: V současné době probíhá celková přestavba a my doufáme, že Vám budeme moci ukázat prostory pivovaru Mordýř po rekonstrukci.


Autor: Libor Melich, Pivovar Mordýř


Pozn.: Článek je ze série článků o minipivovarech, z kterých zatím nemáme na Pivním.infu žádný článek a ani není šance, že je v dohledné době navštívíme. Proto jsme oslovili majitele/provozovatele/sládky...



[Pivní.info] [Zobrazeno 1388x] [8. duben 2021]
[Minipivovary] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jana

čtvrtek, 8. duben 2021
13:56

Jana

Tak dlouho jsem se tam chystala, až to pan Melich napsal sám. Inu, "taková je život". :D


napsal(a): Jana [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 8. duben 2021
11:47

jiri.kana

Pěkně sepsané představení pivovaru bez jinde obvyklých píárových plků. Díky.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI