Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

...a Šemík uháněl k Neumětelům...

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

...a Šemík uháněl k Neumětelům...

...a Šemík uháněl k Neumětelům...

Jak to bylo se Šemíkem, Horymírem, jakož i knížetem Křesomyslem, si jistě každý pamatuje už od základní školy. Jiráskovy Staré pověsti české jsou prostě klasika. A v titulku uvedený citát snad zná i dnešní generace, s mobily již od kolébky. Co když to ale bylo úplně jinak? Pojďme nahlédnout "přes rameno" Saturninovi a dědečkovi do jejich ”kanceláře na uvádění románových příběhů na pravou míru”.

Exterier
Exterier

Nuže, Šemíku, vzhůru!“ ... a bělouš s jezdcem se mihli nad obrubou ohromným skokem přes roubenou hradbu ... hleděli z hradeb i srubů a žasli a ukazovali do údolí, k Radotínu, kde rovinou uháněl dlouhými skoky Šemík s Horymírem. Tolik známá pověst.

Vstup do pivovaru
Vstup do pivovaru

Uvedeme-li ji ovšem na "pravou míru", pak vězme, že Šemík opravdu k těm Neumětelům uháněl, Horymír však vysedl v Radotíně a ... založil pivovar. A jelikož byl ješitný, jako drtivá většina mužské populace, nazval ho svým jménem. Že se to stalo o pár století později, to už nám jistě historici odpustí. Dějiny se přece falšují odjakživa.

Výčep
Výčep

První radotínský vzájemný pivovar Horymír slavnostně otevřel své brány v pátek 2. října. Otevření zajistil starosta MČ Praha 16 Mgr. Karel Hanzlík. Pivovaru požehnal místní pan farář otec Timotei. Ostrý provoz pak začal v sobotu 3. října letošního roku. Pivovar se nachází co by kamenem dohodil od nádraží Praha - Radotín, směrem k řece, v objektu známého bowlingu. Jeho dvě původní dráhy, již fyzicky dosluhující, uvolnily prostor pro pivovar.

Horymír 11
Horymír 11

Za vznikem pivovaru stojí šest dlouholetých kamarádů, spolužáků místního gymnázia. A samozřejmě milovníků dobrého piva. Nikdo z nich ovšem povoláním pivovarník není, řemeslem pivovarnickým tu vládne žena - sládková, paní Gabriela Sluková, kterou si určitě někteří pamatujete třeba z Hostivaru, či od Šediváka.

Varna
Varna

Technologii dodala firma nerez Cidlina, varna je dvounádobová o objemu 500 litrů, kvasí se dvoufázově v CKT, jichž je 9 po 1000 litrech. Slad odebírá pivovar ze Záhlinic, specielní pak od firmy Weyermann, chmelí se ŽPČ, Premiantem i chmely zahraničními, kvasnice pivovar používá sušené.

Tanky
Tanky

Pivo, které je nyní na čepu (11° světlá a 12° ptm.), vařila sládková ještě v pivovaru Poděbrady, ve sklepě však už v tancích leží pivo uvařené přímo v Horymírovi. Stálicemi na čepu zde budou 11° světlý ležák (36 Kč/0,5 l) a 13° světlá, spodně kvašená (45 Kč/0,5 l) a k tomu nějaký speciál (spodně i svrchně kvašený). Na Vánoce se můžeme těšit na speciál Vánoční, v létě pak na cykloosmičku.

Horymír 12
Horymír 12

V objektu je také restaurace, kde si můžete dát jak chuťovky k pivu, tak teplá jídla. Domácí uzeniny dodává firma Dolejší z Davle a chleba místní pekárna, pod názvem Horymírův pecen. Obé mohu jen pochválit. Na léto je připravena zahrádka, resp. dokonce dvě, i venkovní výčep.

Budoucí venkovní výčep
Budoucí venkovní výčep

Podle zájmu hostů, nejen při otvíračce, které se zúčastnilo prý asi 400 lidí a vytočilo se za víkend 20 padesátilitrových sudů, je vidět, že podobný podnik v Radotíně chyběl. Sběratelské předměty jsou k mání, do budoucna jich bude i víc, rovněž tak i pivo v láhvích, které bude k disposici v 0,5l a 1,5l PET.

Další fotky naleznete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 2007x] [11. říjen 2020]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI