Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Krodo a Vlastenec

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Krodo a Vlastenec

Krodo a Vlastenec [p2060][p2092]

Krodo byl keltský bůh, ctěný i předkřesťanskými germánskými Sasy a prvními Slovany jako Bůh hojnosti a blahobytu. Skoro jistě můžeme prohlásit, že vlastencem byl, vždyť Keltové se na našem území zdržovali nějaké to stoletíčko a spousta památek nám tu po nich zůstala. Zanechme ale úvah, jak to s tím vlastenectvím bylo. Krodo a Vlastenec jsou dva malé pivovary. Ten prvně jmenovaný, nacházející se v kraji Královéhradeckém, už má za sebou dva roky existence, tomu druhému ještě "teče mlíko po bradě", otevřen byl teprve letos 3. září a leží nedaleko Prahy, v obci Březová-Oleško.

Budova pivovaru Krodo
Budova pivovaru Krodo

Sluší se dát přednost tomu staršímu - Krodo je malý rodinný pivovar v obci Mokrovousy. Jak tomu bývá u mnohých malých pivovarů, i zde vášeň domovařičská byla povýšena na řemeslo. Majitelem a sládkem je pan Jiří Hradecký, syn, zatímco otec pracuje ve firmě Mookrs, která se zabývá výrobou a servisem průmyslových, restauračních, mini a nano pivovarů, jakož i zařízení pro potravinářský, farmaceutický a chemický průmysl. Takže technologie je "domácí" provenience.

Varna
Varna

Nevaří se tady "v garáži", ale k rodinnému domku si majitelé postavili i malý objekt pro pivovar! Pivovar je spíš mini, než malý, varna (s tangenciálním elektrickým ohřevem) má objem 200 litrů, pivo kvasí a zraje ve čtyřech CKT - 2x 200 litrů a 2x 300 litrů. Slad odebírá pivovárek z Bruntálu, spodně kvašená piva se chmelí klasickými českými odrůdami - ŽPČ, Sládek, Premiant, IPA obsahuje chmely Simcoe, Cascade a Citra. Kvasnice jsou z Poličky.

Tanky
Tanky

Za dobu své existence již pivovar postupně uvařil 10°, 11°, 12° polotmavou a 13° tmavou. Ze svrchně kvašených pak IPA 15°. V době mé návštěvy jsem měla možnost ochutnat 10° za studena chmelenou a 15° IPA. Ani jedno nemělo chybu, zejména té desiny jsem si dala "nášup". Vyvážené, krásně hořké pivo. Pivovar samotný hospodu nemá, pivo dodává příležitostně nejen do okolních hospod na rotující pípu, ale i do několika vzdálenějších míst, např. do ragbyového klubu v Krupce. A samozřejmě čepují na různých slavnostech.

Pivo
Pivo

Pivovar Březová

Pivovar Vlastenec, snadno dosažitelný pražskou příměstskou dopravou, je umístěn v restauraci, kterou na místě bývalé samoobsluhy provozují majitelé již 20 let. Touha po vlastním pivovaru pak došla realizace po osmi letech, v září letošního roku. Pan majitel má zálibu v historii, salónek restaurace je vyzdoben obrazy z našich dějin. Proto ten název pivovaru.

Budova Pivovaru Březová
Budova Pivovaru Březová

Sládkem je pan Daniel Müller, který ač věku mladého, má za sebou bohaté zkušenosti v několika českých i jednom zahraničním pivovaru. Technologii pivovaru má na svědomí pražská firma 3+K, dvounádobová varna s elektrickým ohřevem má objem 500 litrů, kvasné nádoby ve spilce jsou dvě po 1000 litrech, v ležáckém sklepě pak je 7 tanků (4x 500 l a 3x 1000 l) + 1x CKT pro svrchně kvašená piva.

Varna
Varna
Spilka
Spilka
Tanky
Tanky

Slad je z Bruntálu, speciální pak od firmy Irex, chmely - Vital, Bohemia, ŽPČ, kvasnice z Budvaru. Pivovar se zaměřuje převážně na českou klasiku, stálým sortimentem je 11° a 12°, k tomu vždy něco dalšího. Nyní to byla 13° ale, který ovšem původně měl být IPA. 11° "po česku" příliš nechutnala, jak pan sládek přiznal byla spíše experimentem, obsahovala větší množství pšeničného sladu. Další várka prý už je jiná.

Ale
Ale

Světlý ležák 12° bylo vyvážené pivo bez vad, příjemně pitelné. Ale pak byl rovněž slušným pivem, leč místní jej prý neocení, spíše turisté.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 2679x] [14. říjen 2019]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI