Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Libertas není jen latinsky svoboda

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Libertas není jen latinsky svoboda

Libertas není jen latinsky svoboda [p2068]

Zadáte-li si do vyhledavače výše zmíněné slovo, vykoukne na vás povícero odkazů na různé subjekty či produkty. Nás však "pivně" zajímá odkaz na Akciový pivovar Libertas, a.s., v Úvalech, nejspíš "nejčerstvěji" otevřený pivovar u nás. Stalo se tak dne 28. září, u příležitosti Dne otevřených pivovarských vrat. Pojďme tedy do nich spolu vstoupit.

Pohled ze dvora
Pohled ze dvora

Přiznám se, že jsem již před samotným otevřením v pivovaru byla, v té době to byla ovšem pouze hrubá stavba, kolem řádily stavební stroje a právě probíhala montáž technologie. Teď, jen pár dní po slavnostním otevření, sedím v krásně upraveném interiéru pivovarského výčepu (venku je i zastřešená zahrádka) a postupně si povídám nejen s vrchním sládkem, panem Robertem Fraňkem (to o pivu samotném), ale i s některými spolumajiteli, pány Romanem Martinákem, Andrewem Stembergem a Jaroslavem Weisem.

Výčep
Výčep

Takže následující informace jsou přímo "z první ruky". Samozřejmě moje první otázka se týkala nápadu vzniku pivovaru. Na počátku bylo slovo a to slovo bylo pivovar. Pan Martinák totiž provozuje v Úvalech Hospodu na dobrým místě a původně pomýšlel na malý, restaurační pivovárek. Další slovo měli ovšem jeho kamarádi a ti, při popíjení pěnivého moku, slovo malý pivovar rozšířili na větší velikost oného. A že pití piva znamená svobodu, tak název byl taky na světě.

Lokál
Lokál

Toto vše se událo asi před pěti lety. A pak už začala fáze realizace. Společníci, čtyři akcionáři, zakoupili na okraji obce pozemek s bývalou betonárkou, jež se postupně stávala ostudou obce, a začali budovat. Nejprve prý vybrali technologii, té pak ušili na míru stavbu samotnou. Zatím je plechová hala ještě v surovém stavu, ale v budoucnu bude obložena dřevem. Celá stavba, realizovaná místní stavební firmou, trvala 9 měsíců a proto ji pánové považují za své miminko.

Varna
Varna

Technologii samotnou má pak na svědomí firma Czech Bewmasters. Varna, kterou návštěvník může spatřit oknem z výčepu, má objem 20 hl, je dvounádobová s vířivkou. Prostor je i na případné další rozšíření. Kvasných tanků je tu pět po 40 hl a tanků ležáckých pak 7x 40 hl a 3x 20 hl. Slad odebírá pivovar ze sladovny pivovaru Ferdinand, zahraniční pak od firmy Swaen. Chmelí se ŽPČ, Agnusem, pro svrchně kvašená piva se používají odrůdy zahraničních chmelů. Kvasnice jsou z Bernarda.

Tanky
Tanky

Vlajkovou lodí je zde český ležák, k tomu pak jsou (i přibudou) různé speciály. Vždy budou na čepu nejméně 4 piva. Momentálně to byla 11° Bohemian lager, 11° Hefe Weizen, 14° IPA a 11°APA. Samozřejmě jsem při povídání neseděla na sucho, ochutnala jsem z nabízeného portfolia první tři z výše jmenovaných a mohu jen doporučit. Ostatně víme, že Robert umí.

Úvalské pivo
Úvalské pivo

Kromě piva se podnik specializuje na produkty od malých dodavatelů - craftové, jak uvádějí. Spolupráce je ale i přeshraniční, se skotskou palírnou Bruichladdich. Dřevěné sudy od jejich whisky jsou zde připraveny na Russian Imperial Stout 22% - Barrel aged 2019, který už v tanku zraje. Pivovarský výčep je zatím otevřen denně od 15 do 22 hodin a je bez obsluhy (hosté si chodí pro pivo k výčepu s velkou zachlazenou vanou sami).

Slavnostní naražení (foto: Pivovar Libertas)
Slavnostní naražení (foto: Pivovar Libertas)

K pivu si pak můžete dát různé pivní chuťovky, s teplou kuchyní nepočítají. Ceny piva jsou od 46 do 57 Kč/0,5 l (viz foto ). A ještě jednu zajímavost musím zmínit, jeden z akcionářů je sběratelem starých pivovarských cedulí a tady mu stěny nestačí, prý by jich dokázal pokrýt víc.

Cedule
Cedule

Pro sběratele jsou připraveny ke koupi sklenice, v dohledné době pak přibudou i tácky a etikety. Pivo je možno objednávat zatím v sudech, později se počítá i se skleněnými láhvemi.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3877x] [7. říjen 2019]
[Minipivovary] [comments: 3] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Václav

úterý, 15. říjen 2019
21:10

Václav

No, ať se dívám jak se dívám,na fotografii nevidím ani jeden kvasný tank, ani jeden ležácký tank. Jen dvě řady cylindrokónických tanků....


napsal(a): Václav [Odpovědět]

Sekal

pátek, 11. říjen 2019
00:01

Sekal

Za mne OK, výhrady bych měl akorát k ležáku, který byl sice chuťově dobrý, ale byl strašně podchlazený a s nižším řízem. APA i IPA fajn, nejvíc mi chutnala pšenice.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
03:36


posted by: Inzerce

Jana

pátek, 11. říjen 2019
15:59

Jana

Sekal:
Ano, ta pšenice byla výborná, ale ten ležák také. Asi jsi měl smůlu.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI