Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dříve kino, dnes pivovar Řeporyjský

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Dříve kino, dnes pivovar Řeporyjský

Dříve kino, dnes pivovar Řeporyjský [p1907]

Na počátku nebylo slovo, ale moře. O tom si však vyprávět nebudeme, ledaže byste v okolí zakopli o zkamenělinu nějakého trilobita, či jinou prvohorní potvoru, tak abyste věděli, kde se vzala. Pravěk přeskočíme, i když mamutí kel a staroslovanské pohřebiště s ozdobnými hliněnými nádobami byly v okolí také nalezeny. První písemná zmínka o obci Řeporyje se datuje z roku 1277, v tzv. Plaské listině Přemysla Otakara II. O téměř 700 let později (1.7.1974) pak byla obec Řeporyje připojena k Praze jako její městská část.

Název obce přímo nabádá k tomu, aby ji člověk chápal jako ves Řeporyjů, tedy lidí, kteří ryjí řepu. Omyl, v době vzniku obce nebylo v Evropě po řepě ani památky. Pojmenování prý pochází od léčivé rostliny řepík. Jak je možné se v kronice obce dočíst: „poněvadž řepík má kořeny velmi dlouhé, bylo třeba pracně ho vyrývati. A ti, kdož tak činili, nazývali se řeporyjci a jejich ves Řeporyje.“ Kvítek řepíku má ostatně obec i ve svém znaku. Existuje ale i jiný výklad: “jméno se skládá ze starého slova rep nebo repa, které označovalo vyvýšeninu, a ze slova ria, které označovalo nějakou brázdu, vymleté místo, údolí. Takže Řeporyje zřejmě označovaly údolí, či brázdu nacházející se pod nějakým výrazným vrchem, nějakou vyvýšeninou“. Tak si vyberte! Ostatně, tohle vás nemusí trápit při návštěvě nově otevíraného pivovaru, kterážto sláva se odehraje dne 1. června 2018 ve 14 hodin.

Objekt ve stadiu zrodu
Objekt ve stadiu zrodu

Vraťme se ale k objektu samotnému. V roce 1925 v hostinci U Šimáčků byl zřízen němý biograf, 1932 pak byl již uváděn jako zvukový a v roce 1963 bylo kino rekonstruováno na širokoúhlé promítání. Jako většina pražských kin však nepřežilo devadesátá léta, kdy se kina začala postupně rušit. Zchátralý objekt byl vrácen v restituci majitelům, žijícím v zahraničí. Od nich je pak koupil místní patriot a začal s rekonstrukcí s tím, aby pozvedl kulturní život obce. Biograf s pravidelným promítáním tam už sice nebude, ale víceúčelový kulturní sál ano. K tomu restaurace, která tam kdysi též bývala a zvala se Prefunda a… pivovar.

Varna
Varna

Jelikož jsem pivovar již v předstihu navštívila, tak mohu čtenáře seznámit s jeho útrobami, jimiž vládne známý sládek, pan Tomáš Mikulica. Varna je dvounádobová (+ vířivka) o objemu 10 hl, spilka má 3 otevřené nádoby po 20 hl a 1 CK tank pro svrchní kvašení. V ležáckém sklepě pak je 13 tanků po 20 hl a 2 x 10 hl, určených pro ležení piv svrchního kvašení. O technologii se postaraly firmy Nerez Cidlina, 3K Praha a Nerez Blučina.

Spilka
Spilka

Slad odebírá pivovar ze Záhlinic a Benešova, speciální pak od firmy Weyermann. Chmelí se českými odrůdami - ŽPČ, Premiant, Sládek, Kazbek a na svrchňáky se používají aromatické chmely americké.

Sklep
Sklep

Ve stálém sortimentu pivovaru budou světlá 10° Prefunda (odkud je název už každého asi napadne), světlá 12° a 12° polotmavá - Řeporyjský ležák a 14° tmavá. K tomu dva speciály. Třeba ta žitná 13° Mlynářská. Všechna piva budou na čepu v přilehlé restauraci, která disponuje šesti pípami.

Připravuje se výčep v restauraci
Připravuje se výčep v restauraci

Pivovar předpokládá, že 70% výstavu se prodá právě „okolo komína“. Zbylých 30% pak bude možno zakoupit jak v sudech, tak v PET láhvích. Ti dříve narození si jistě pamatují, že alkohol (vč. piva) se směl prodávat až od 11 hodin dopoledne, teď už nic takového nehrozí a zde si pivko nemusíte odepřít ani k snídani. Restaurace totiž počítá i s jejich přípravou. A aby chuť byla dokonalá, můžete k jídlu zároveň prosklenou stěnou pohlížet na pivovarskou varnu.

Další fotografie najdete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 4019x] [23. květen 2018]
[Minipivovary] [comments: 17] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Sekal

sobota, 16. únor 2019
21:42

Sekal

Poctil jsem je též svou návštěvou a pro mne je to pořád obtížně pitelné. Jediné, co mi z toho chutnalo, byla desítka, to bylo fajn pivo, dobře pitelné a až na lehce obilný puch opravdu dobré. Stylově se zcela odlišovalo od zbytku, který byl na mne bohužel moc hořký, nevyvážený, špatně pitelný. Tím nevylučuji, že to někomu může chutnat, ale tato kombinace sladů není pro mne. Obsluha milá, jídlo dobré, sice to není Vlašim nebo Malá Skála, ale ač toho bylo moc, tak jsem to dojedl, což je v Čechách poměrně ojedinělý jev. Ale bylo to nějaké speciální menu, z jejich stálého lístku bych si asi nic nedal, možná jen tatarák. Na desítku se tam rád zastavím a doufám, že kvalitativní posun se bude týkat v budoucnu i dalších piv.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Mosquit

neděle, 10. únor 2019
08:27

Mosquit

Ze včerejší návštěvy velmi pozitivní dojem - na základě místních komentářů jsem čekal "chýňovinu", ale všechna 4 spodně kvašená piva (10, 12, polotm. 12 a tmavé) byla bez senzorických vad, nadprůměrně pitelná. Polotmavé se může zdát prázdnější, ale já naopak nemám rád, když je plné a zároveň ulepené... Tady to byl spíš takový pitelný hornofrancký Dunkel.

10 a sv. 12 se zdály být trochu mladší, holt asi sezona a málo tanků :-) Svrňáky jsme nezkoušeli.

Takhle čistá piva kdyby měli v každém minipivovaru ... Ještě doplním, že tam vaří paní Tamara Dolníčková (dříve např. Riegrovka) (a Tomáš už moc asi ne - viz komentáře na jejím instagramu:https://www.instagram.com/p/Btk1WAkFAfQ/ )
---------------------------------
Zpráva byla upravena 10.02.2019 ve 08:33:45


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
04:21


posted by: Inzerce

Dan

středa, 18. červenec 2018
13:46

Dan

Dovolím si přidat moji zkušenost po návštěvě pivovaru Řeporyje a ochutnávce většiny jeho piv. Co se týká prostředí, tak hodnotím velmi kladně. Opravdu moc útulné, prostory velké. Klenuté oblouky, nábytek, vše bezvadně navrženo. Ve spodní části krásná zahrádka, kde se bezvadně sedělo. Co se týká piv, tak jsem ochutnal světlou desítku, ta byla svěží, říznější, více chmelená. Světlá 12 byla plná, sladová s příjemným chmelovým dozníváním. Chutnala, nezůstalo u jedné. Polotmavá 12 byla proti tomu taková vodovější, tam bych možná malinko nalezl podobnost s Chýní, ale nechci soudit po několika doušcích. Co se týká obsluhy, byla v pohodě, rychlá a vtipná. Celkově jsme byli u stolu všichni spokojeni. Už se těším na další návštěvu.
Jedinou výhradu mám ke kouření na zahrádce. Vnitřní prostory mají otevírací prakticky celé stěny, takže jsou vlastně fyzicky propojeny se zahrádkou. Kouř ze zahrádky jde logicky do vnitřních prostor. Navíc, když sedíte na zahrádce, tak tam pořád chodí vykuřovat další závisláci a stojí tam kolem popelníků. Tady by bylo co zlepšovat.
Celkově ale spokojenost. Doufám, že to tak vydrží.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Energetik

pátek, 8. červen 2018
10:11

Energetik

Chuťově se u mě Řeporyje = Chýně. U komína to nejsou špatná piva, ale kdekoliv jinde, či z lahve, bída. Spíš se ptám, co způsobuje onu "chýňovinu", tedy myšinu. O Chýni se vyprávělo leccos, ale proč pak tak pachuť je i v Řeporyjích? ;)


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Rokenroll

pátek, 1. červen 2018
22:29

Pan Mikulica je Bůh. Sice né pro každého, říkal mi dnes, že mejitelka Chýně se ho snaží vyštípat, on by se bez ní celkem dobře uživil, ale nechce jí to ulehčovat, tak zatím na její slovní útoky nereaguje, místo toho vaří pivo i v Řeporyjích a dává tak do Chýně jasný vzkaz. Paní majitelko, Vy mi můžete políbit a tři tečky :)


napsal(a): Rokenroll [Odpovědět]

Mosquit

neděle, 3. červen 2018
07:57

Mosquit

Rokenroll:
Tak ono v Chýni v restauraci (ano, v té, v které je pivovar) teď snad točí Zíchovec. Ty rozpory s paní majitelkou jsou tam mnoho, mnoho let...


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Jana

neděle, 3. červen 2018
10:38

Jana

Mosquit:
Ona taky paní majitelka je dost kontraverzní osoba.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

varic

středa, 30. květen 2018
13:09

varic

A mě pánové Chýně chutná :) a je to moje oblíbené


napsal(a): varic [Odpovědět]

E15

úterý, 29. květen 2018
07:23

Nikdo učený z nebe nespadl, dejte panu Mikulucovi čas, třeba půl roku, věřím tomu, že za 6 měsíců budou jeho piva vyváženější. Musí to nastudovat nejen teoreticky, ale i prakticky, cestou pokus - omyl a učit se z chyb.


napsal(a): E15 [Odpovědět]

Dan

úterý, 29. květen 2018
14:56

Dan

E15: Zřejmě nevíte, kdo je pan Mikulica...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 29. květen 2018
20:42

Dwarf

E15: už to zkouší přes 10 let... a prakticky pořád nic :-D


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Kasei

úterý, 29. květen 2018
21:48

Kasei

Dwarf: Ja myslim ze v Chyni je pres 20 let


napsal(a): Kasei [Odpovědět]

Dan

pondělí, 28. květen 2018
18:40

Dan

Mnozí tu mluví o nadměrné hořkosti. Já mám spíš obavy z podobného stylu, jako jsou piva z Chýně, která jsem už dávno vypustil ze svých oblíbených, právě kvůli sladkosti. Většina piv z Chýně (nevím jak v poslední době), měla charakteristickou pachuť a nevaváženost. Tak doufám, že tenhle pivovárek nebude jen, obrazně řečeno, navýšením kapacity Chýně... Uvidíme


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Sekal

pondělí, 28. květen 2018
20:32

Sekal

Dan: Měl jsem točenou 12° a zpočátku to na jazyku vypadalo docela nadějně, ale pak zprudka nastoupila nepříjemná hořkost, která to celé zazdila. Pachuť jsem nedetekoval, ale použité chmely nebyly příjemné, pivo celkově nevyvážené. Počkám, až otevřou, pak uvidíme.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Azkaban

sobota, 26. květen 2018
17:24

Aha, pan Mikulica. Ochutnal sem dva druhy piv z Řeporyj a říkám si že je to stejně nedobrý jak piva z Chýně. Tím se to tedy vysvětluje. Radoval sem se z dalšího pivovaru v blízkosti svého bydliště, ale jelikož mi specifická "zatuchlá sklepní" chuť piv z rukou pana Mikulici vyloženě vadí, nevidím důvody častých návštěv. Škoda


napsal(a): Azkaban (Azkaban6666(a)email.cz) [Odpovědět]

Sekal

středa, 23. květen 2018
17:28

Sekal

Kouknu-li na tvar PET lahve nebo na název žitného piva Mlynářská 13°, nemůže mne nenapadnout podobnost s Chýní. Co jsem zatím ochutnal (12° sv. a 14° sv.), ve mne žádné nadšení nevyvolalo, nevyhovovala mi zejména vyšší hořkost a chmelení, ale potkal jsem i lidi, co to chválili, takže uvidíme.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jana

středa, 23. květen 2018
18:55

Jana

Sekal:
Ta 12° i ta Mlynářská 13° zas tak špatné nebyly. Mně vadila ta značná hořkost v 10°.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI