Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Několik pivních postřehů z Jizerek a okolí

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Několik pivních postřehů z Jizerek a okolí

Několik pivních postřehů z Jizerek a okolí [p193][p1629][p1588]

Prodloužený víkend strávený v Desné v Jizerských horách jsme využili i k poznávání bližších či vzdálenějších minipivovarů. Nabízím pár postřehů z těchto vesměs novějších pivovárků.

Začneme ale v tom nejstarším. Pivovar Novosad Harrachov je ročník 2002, což z něj dělá pamětníka začátků. Vzhledem k osvědčené kvalitě tamního ležáku jsem předpokládal, že se nám pivovar Novosad stane základnou, kam se budeme vracet nejčastěji. Nestalo se tak a naším „vítězem“ se stal jiný, vzdálenější podnik. Ale nepředbíhejme.

Harrachovský ležák je pořád krásně hutný a chuťově čistý, ale safra – kam se letos poděl chmel? Těšili jsme se na lahodnou hořkost, jenže jsme se museli spokojit s pivem sice chutným, ale nebývale sladkým. Kromě toho pivovarský výčep nějak přestává vyhovovat našim nárokům. Jako by uvízli někde v minulosti a byli zaměření na masu nenáročné klientely, která nekouká na cenu. Možná to tak v sezóně i funguje…

Harrachovská varna
Harrachovská varna

Samozřejmě si můžou dovolit těžit z atraktivního prostředí sklárny, což je zajímavá přidaná hodnota. Ostatní nabídka už mi tak zajímavá nepřipadala. Malé pivo za 30 korun, nevelké (0,4 l) za 39. To jsou ceny, které mi už začínají připomínat Bavorsko nebo Slovensko. Pivovar je propojený se sklárnou, slabinou však paradoxně je pivní sklo – dovoluji si už považovat za poněkud trapné, když v roce 2016 někde čepují ležák do sklenic určených pro pšeničné pivo. A přitom zrovna tam by mohli skláři ukázat, jak umí svůj ležák podtrhnout patřičným sklem. Škoda.

František v pšeničném skle
František v pšeničném skle

Naopak musím ocenit nabídku piva v plastu v široké škále objemů od 0,7 do dvou litrů, za dobrou cenu. Čili jsem na sebe zároveň prozradil, že jsem rezignoval na dovolávání se skleněných obalů pro piva z minipivovarů. U tohoto čerstvého nápoje, jakým ležák určený pro rychlou spotřebu je, plast toleruji. Tip: za slušného počasí můžete popít místní pivo i na dvoře pivovaru a sklárny. Ve stánku čepují ležák za 30 korun půllitr. Bohužel opět do skla na pšenici. Asi tam pro ten tvar prostě mají slabost.

Napetkováno
Napetkováno

V Příchovicích, vesnici přináležející ke Kořenovu, se nachází minipivovar U Čápa . Je to podnik těžící zejména z kultu Járy Cimrmana. Pivovarská hospoda se prostřednictvím všelijakého harampádí urputně snaží vyvolat dojem útulnosti. Působilo to tam na mě spíš jako masová turistická atrakce než jako použitelná hospoda. Obsluha moc neobsluhovala (můžou si to dovolit, davy Pražáků přijdou i tak), když už jsme si dokázali z chudého jídelního lístku vybrat, tak už to nebylo (můžou si to dovolit, davy Pražáků přijdou i tak).

U Čápa v Příchovicích
U Čápa v Příchovicích

Nezájem obsluhy jsme si nebrali osobně, ani půllitry odložené na kraj stolu (přece nebudou podávat pivo každému zvlášť), ani přetékající podmíráč IPA v tlustostěnném půllitru s uchem – prostě to tam tak mají a můžou si to dovolit, protože davy cimrmanofilů se tam přijdou potěšit i tak. Ovšem pivo, to měli vynikající. Vaří jim to tam někdo, kdo to evidentně umí. Pochutnal jsem si jak na polotmavé třináctce (což je jinak kategorie, která mě většinou těžce nebaví a vyhýbám se jí) – krásně chuťově čistém pivu s milým chmelovým dozvukem, tak i na šťavnatém a voňavém IPA. Rád se tam někdy vrátím, ale jen kvůli pivu.

IPA u Čápa
IPA u Čápa

Nad Příchovicemi je kopec a na něm rozhledna Štěpánka. Pod ní Turnovská bouda a v ní na čepu ležák z pivovaru Rezek z obce Zásada (jihozápadně od Tanvaldu). Bylo to vcelku dobře použitelné pivo, což se mi potvrdilo i po ochutnání lahvového piva (plast, jak jinak) zakoupeného později přímo v pivovaru. Asi nejvíc mi sedla světlá jedenáctka. Mimochodem – při sestupu ze Štěpánky směrem k Příchovicím silueta Ještědu na obzoru nápadně připomíná mladinovou pánev. Aneb jak se ještě víc navnadit na pivo, které čeká dole ve vsi.

Pivovar v Zásadě
Pivovar v Zásadě

Splnil jsem si i sen z dětství a projel si železnici z Harrachova až do Jelení Góry (ještě nedávno byla tato kdysi až do Kořenova elektrifikovaná železnice za Harrachovem pro stromy v kolejišti neprůjezdná). Nenašla by se nějaká pivní atrakce i tam? Ani s pomocí polských webů jsem nic nenašel, ale jen tři stanice osobákem z Jelení Hory směrem na Wałbrzych jsou Janowice Wielkie, odkud je to dvacet minut svižnou chůzí do kopce k pivovaru Miedzianka. Ten se nachází v nové moderní budově na okraji vesnice Miedzianka, někdejšího města Kupferberg s hornickou tradicí.

Miedzianka
Miedzianka

Ostatně horník v logu pivovaru je víc než výmluvný. Restaurace je ve společném vzdušném prostoru s pivovarem. Na čepu měli pět druhů piva s jednotnou cenou 8 Zł za půllitr. Spodně kvašená piva reprezentoval jen vídeňský ležák, dále byl v nabídce Kölsch, witbier, obskurní pivní kategorie nakouřený pšeničný stout a APA. APA Cycuch Janowicki mi přišel k chuti nejvíc. Obsluha byla milá a snaživá. Lze si s sebou koupit i lahvové pivo v nevratné skleněné lahvi, cena je stejná jako za čepované. Plast nevedou. V pivovaru se můžete i ubytovat, dražší jsou pokoje s výhledem na „cycki“. Pohled na ně je, jak jinak, velmi pěkný. Třeba i z obsluhované terasy před lokálem. Výpad do Miedzianky rozhodně stál za to.

Maloskalská varna
Maloskalská varna

Nejpříjemnějším překvapením celého výletu byl Maloskalský pivovar (v Malé Skále). S velmi slušným pěkně chmeleným světlým ležákem na čepu, s neobyčejně příjemným a ochotným personálem, s kuchyní, kde se nebojí vařit. Museli jsme se vrátit ještě dvakrát, ani nevím, jestli víc kvůli pivu nebo jídlu. Kromě světlé dvanáctky byla v nabídce ještě slušná polotmavá desítka (vídeňská) a medové pivo (nějak nás nelákalo k vyzkoušení).

...a lokál
...a lokál

Podnik nacházející se na hlavním tahu přímo pod Pantheonem lze jen doporučit. Není už načase, aby se tento podnik objevil i tady na webu mezi fungujícími?



[Jiří ] [Zobrazeno 34476x] [10. říjen 2016]
[Minipivovary] [comments: 10] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Děkan

pondělí, 31. říjen 2016
19:25

Děkan

Byli jsme teď v říjnu jeden pátek těsně po poledni, hospůdka téměř plná, ano, na obsluhu jsme čekali poněkud déle, ale nic zásadního. Pivo - Světoběžník 12 bylo vynikající, pěkně sladový plný ležák s jemnou a delší hořčinou, stejně tak výborné bylo jídlo. Asi jsme měli štěstí, ale dovedu si představit, že o víkendu při návalu (a pod hospodou je ještě velká zahrádka) to může být pro hosta utrpení. Tož tak.


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

Jarda

pátek, 28. říjen 2016
16:49

S pivovarem U Čápa mám negativní zkušenost. Pivo jsem pro totálně zabržděnou obsluhu neměl šanci ochutnat! Stavil jsem se autem s tím, že se podívám, udělám fotku a koupím pivo na doma. Dobrý dialog:
Já bych chtěl pivo sebou-Bohužel nemáme nalahvováno-To nevadí, můžete mi naplnit alespoň petku-To nejde-Nevadí, mám svoje, to jde-Nejde, majitel zakázal, do petky pivo nepatří, támhle je to napsaný-(přečetl jsem A4 s vysvětlením, že pivo do petky nepatří)-No jo, jenže vy nemáte nalahvováno a já bydlím 150 km daleko, tak by se snad dala udělat vyjímka-nedala, musíte přijet v pátek, to lahvujeme na víkend-nepojedu přeci 2x150 km pro pár láhví, nedala by se udělat vyjímka-nedala, majitel by mi vynadal, pivo do petky nepatří-atd. atd.


napsal(a): Jarda [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
10:17


posted by: Inzerce

sasa

úterý, 1. listopad 2016
18:21

sasa

Jarda:
To by mě zajímalo, jestli by vám pivo načepovali do přinesené skleněné lahve s uzávěrem. A jestli by ho načepovali pod tlakem.


napsal(a): sasa [Odpovědět]

Kejna

pondělí, 17. říjen 2016
15:22

Kejna

Takže v Harrachově pořád pšeničné sklo, já to nějak nechápu, vždyť tu zpětnou vazbu museli mít už milionkrát .. a přesně jak píšete, tím že je to ve sklárně je to paradox na druhou


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Sekal

pondělí, 10. říjen 2016
21:20

Sekal

Byl jsem U čápa dvakrát. Bez ohledu na to, co si myslím o Divadle JC, zpomalené obsluze, poměrně drastické ceně dárkového balení apod., pivo bylo moc dobré a to místo má pro mne velké kouzlo.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 10. říjen 2016
22:18

jiri.kana

Sekal:Co znamená "drastická cena" dárkového balení? V jednu chvíli jsem byl ochotný dát i řekněme 80 korun za půllitr IPA, ale vzhledem k okolnostem jsem to vzdal. Takže by mě docela zajímalo, o co jsem přišel nebo nepřišel.

Jinak Divadlo JC mě docela baví, ale znalec jeho her nejsem ani náhodou.

Věřím, že když tam příště přijdu už najedený, tak možná taky nějaké kouzlo objevím. A bez ironie - jejich obyčejný světlý ležák bych moc rád někdy ochutnal. Ochutnávka toho, co zrovna bylo k dispozici, mi říká, že tam by světlý ležák mohl opravdu stát za to.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

nadrazi

úterý, 11. říjen 2016
12:09

jiri.kana: před třemi týdny zakoupen JC Svetoběžník, 0,75l za 99.-Kč. Jiné neměli nalahvované, bylo poslední v lednici.


napsal(a): nadrazi [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 13. říjen 2016
16:54

Sekal

jiri.kana: 140 Kč za 2 x 0,5 l (vídeň + světlý lež.).


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Chody

pondělí, 10. říjen 2016
19:56

Chody

Doplněny fotografie...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Chody

pondělí, 10. říjen 2016
09:14

Chody

Maloskalský pivovar je již zařazen mezi výrobně činnými. Ale že mi to trvalo :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI