Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vyšší Brod opakovaně a na skok Zvíkov

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Vyšší Brod opakovaně a na skok Zvíkov

Vyšší Brod opakovaně a na skok Zvíkov [p340][p228]

Vyšebrodská pivovarská hospůdka, (jinak také Pajzl u Jakuba) se přestěhovala na náměstí ve Vyšším Brodě. To jsme zjistili, když jsme se dobývali do bývalých prostor v postranní ulici pod náměstím, kam jsme již před pár lety zavítali. Sice to není pro pravidelné návštěvníky žádná novinka, neb na novém místě sídlí vyšebrodská pivovarská hospůdka cca od srpna loňského roku, ale já jsem ještě pamětník toho sklepního „pajzlu“. Sklepní prostor měl své půvaby, včetně mého oblíbeného nápisu na zdi „Hanba plodu, který nekvasí“. Nový prostor však je o mnoho lepší, byť bez geniálního nápisu. Kromě příjemného lokálu stojí za zmínku citlivě upravovaný pivní dvorek, s hezkými dřevěnými lavicemi, kde je místo i pro pár kol.

V novém Pajzlu
V novém Pajzlu

Zásadní je však pivko z místního pivovaru. Světlý ležák 12 a tmavý speciál 14. Piva, která zde najdete pravidelně na čepu. Nemohu říci, že bych se jejich chutí unášela do pivních nebes, je to však velmi slušný standard z malého pivovaru. Obě piva mají dobrou pitelnost a v nejbližším okolí mezi převládajícím Budvarem, Lobkowiczem a nedej bože Staropramenem, kteréž to okupují okolní podniky dokonce i dále na Lipně, je vyšebrodské pivo záchranou. I proto jsme také směrovali větší část našich cyklo a pěších výletů vždy přes Vyšší Brod.

Výčep Vyšebrodského piva
Výčep Vyšebrodského piva

Výčep vyšebrodského piva

Tip na lehkou pěší túru směrem k pivovaru je třeba opatská cesta od vyšebrodského kláštera po žluté a poté po zelené na poutní místo Maria Rast am Stein a dolů po křížové cestě na náměstí. Pokud bychom to nešli za intenzivního deště a do pivovarské hospůdky nedorazili totálně promoklí, tak by to bylo zcela dokonalé. V případě, že se pustíte do náročnějších treků či cyklojízd, je dobré vědět, že v Pajzlu u Jakuba dostanete k jídlu nejvýše utopence.

Pivní dvorek U Jakuba
Pivní dvorek U Jakuba

Cestou z Lipenska jsme zvolili návrat přes Zvíkovský pivovar Labuť. Pivo se zde vaří přímo v prostoru restaurace, kde bylo celkem narváno. Kromě piva jsem si dávali i oběd, ale jídlo nás nenadchlo. Kus klobásy u kuřete s nádivkou a šťouchanými brambory neměl co dělat. Prostě poslední dobou čím dál více nesnáším, když mi přinesou jídlo, kde je jaksi něco jiného, než na lístku píší. Ovšem co se týká kvality piva, Zvíkov je poslední dobou, spíše asi i pár let, extra třída.

Pivovarský dvůr Zvíkov
Pivovarský dvůr Zvíkov

Pominu klasiku jako Zlatá a Černá Labuť, to jsou spolehlivě dobrá pivka. Co mě hodně potěšilo, ač nejsem nadšenec do pšeničných piv, zvíkovský Rarášek. Pivko to, celkem známé, v pivotékách v Praze dostupné. Zrovna při naší návštěvě byl na čepu také Červený Rarášek, pšenka, lehce doplněná o chuť malinové šťávy. Což překvapivě dodalo příjemnou svěží, ovocně nakyslou chuť. Prostě to dohromady skvěle sedlo, kdyby mi to někdo vyprávěl, neuvěřím, že by to zrovna mě mohlo tak chutnat.

Výčep ve zvíkovské restauraci
Výčep ve zvíkovské restauraci

Na čepu pivovarské restaurace byla pivní nabídka bohatá. Všechno jsme bohužel ochutnat nemohli, bude třeba se sem vydat na intenzivnější návštěvu. V nabídce byly k zakoupení číslované archivní speciály, jejichž cena šla od 250 Kč - 1000Kč. Na nejdražší částku jsem si netroufla. Nicméně neodolala jsem a koupila si Zvíkovský stout barrel aged no. 002 mající 10% alkoholu a archivní Královskou zlatou Labuť 26°, archivovanou od roku 2007 mající 12%. Doufám, že to bude stát za to.

Nashledanou na Zvíkově
Nashledanou na Zvíkově


[Lucie Ditrychová] [Zobrazeno 5582x] [12. červen 2015]
[Minipivovary] [comments: 7] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Pepa

čtvrtek, 6. srpen 2015
08:43

pepa

sláva, rád se tam někdy podívám... ten starý pajzl nestál za nic, byli jsme tam před pár lety a bylo tam tak strašně nahuleno, že jsme se po prvním pivu zvedli a odešli, to pivo si stejně v tak brutálním prostředí nešlo užít


napsal(a): Pepa [Odpovědět]

AntiWeetek

sobota, 13. červen 2015
18:49

AntiWeetek

My sme tam byly před 3 lety, měly sme domluvenou schůzku se sládkem,měl nám ukázat pivovar, přišel asi o 90 minut pozdějc a neukázal nám nic


napsal(a): AntiWeetek [Odpovědět]

Adsense

23. duben 2024
10:06


posted by: Inzerce

AntiWeetek

sobota, 13. červen 2015
18:53

AntiWeetek

AntiWeetek: Ve Vyšším Brodě


napsal(a): AntiWeetek [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 12. červen 2015
20:48

Dwarf

to by mě docela zajímalo, jak to bude s chutí těch archivních piv...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Roman Holoubek

pátek, 12. červen 2015
21:59

Roman Holoubek

Dwarf: A mně zas od kdy se dá Vyšší Brod pít :-)


Dwarf

sobota, 13. červen 2015
08:59

Dwarf

Roman Holoubek: když tam přijdeš patřičně vyžízněn, je to v pohodě pivo - vlastní zkušenost k nezaplacení :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Roman Holoubek

sobota, 13. červen 2015
10:11

Roman Holoubek

Dwarf: Díky :-)



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI