Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kettal: zpráva o výsledku hledání minipivovaru v Andalusii


verze pro tisk

Kettal: zpráva o výsledku hledání minipivovaru v Andalusii

Kettal: zpráva o výsledku hledání minipivovaru v Andalusii

Na týdenní dovolené v Andalusii jsem si dala závazek ochutnat i nějaká pivka z místního minipivovaru. Ovšem dalo dosti práce přes net vůbec nějaký najít. Asi 100 km od našeho dočasného bydliště (Mijas, městečko kousek od Malagy), jsem objevila existenci minipivovaru Kettal. Minipivovar je pár km od Gibraltaru v průmyslové a obchodní části města Palmones u Los Barrios. Návštěvě pivovaru jsme se rozhodli věnovat téměř celý den, což se sice malé části výpravy zdálo příliš, ale silou většiny byl program prosazen. Vyrazili jsme během dopoledne po dálnici směr Los Barrios, leč příprava na cestu se ukázala nedostatečná, moje vina... Ale kombinací informací z mapy, navigace, dvojího doptávání a po zajížďce jsme konečně dojeli do Palmones – do nákupně - průmyslové zóny, kde je minipivovar Kettal.

Vchod
Vchod

Sedáme si v prostorném baru a koukáme, co mají v nabídce - celkem 6 druhů. Dáváme jako první nejslabší pivko, 3,5% Espigu, prý weissbier. Vůně slabá, nijaká, chuť vodová, barva světle žlutá. Chutná jako pivo hodně říznuté vodou, lehce nasládlé, jinak zcela nezajímavé. Začátek nás tedy zatím zklamal. Ale snad jsme nevážili cestu, abychom jeden z mála mikropivovarů v Andalusii jen pohaněli. Bar je dosti prázdný, ale po poledni další hosté chodí.

Pivní nabídka
Pivní nabídka

Objednáváme další kousek, Alambique. Jantarová barva, vůně slabounce kávová, chuť zase vodová, s lehkým kávovinovým náznakem. Celkový dojem z Alambiqu opět kazí přílišná vodovost. Pivo, pravda, je slabé, má 4,0%, přesto by mu slušela větší hutnost. Stále ještě Kettal nezatracujeme, další šanci dáváme Trillu, 4,2%. Žlutá barva, lehce ovocná vůně, na první ochutnání připomíná cider na počátku kvašení, lehce perlí a zatím chutná nejpřijatelněji. Ale cítím, že jdeme dolů s nároky… Přesto se shodneme, že Trillo se blíží slušné pitelné desítce. A při té představě máme evidentně radost. Ani nekomentujeme, že jsme si tímto i zvykli na pivko bez pěny. Dáváme přestávku na oběd.

Interíér restaurace
Interíér restaurace

Po něm pokračujeme dalším kouskem - Yunque. Pivo ala Porter, 4,8%. Tmavá barva celkem sedí, chuť je lehká se stupňující se hořkostí, po jídle příjemný dezert. Větší hutnost by portrovi slušela více. Čekají na nás další vzorky. Je milé, že se obsluha zajímá, jak nám zdejší piva chutnají, ale my se tváříme neurčitě, vyhýbavě, vysvětlujeme, že jsme na hořčí piva a odkláníme odpověď dotazem, zda znají nějaká česká piva. Sděluje, že ne, ale projevuje snahu, že se koukne, zda v supermarketu nějaká neprodávají. Nabízí nám, abychom si dali jejich Ipu, že prý je dost hořká a dále dodává, že jejich pivo vaří Angličani.

Varna
Varna

Trochu už se cítíme unaveně, piva stále nenadchla, leč je třeba pokročit na další kousek a tak dáme na doporučení. Je to Almiar, Ipa, 5,1% s chmelem Cascade. Barva jantarová, vůně ovocná, silná a dále příjemně hořká. Tohle pivko je opravdu slušně pitelné. Asi si potáhneme pár lahvinek jako vzorek. Čeká nás ještě jeden místní kousek Fanega, 5,6%, double malt. Barva je hodně podobná Ipě. Vůně je ale slabá, chuť perlivě ovocná, s rychlým přechodem do kořenité hořkosti. Pro mě zatím nejzajímavější kousek.

Etikety
Etikety

Celkově však z produkce nijak nadšení nejsme, ale ani ne zklamaní. Asi s ohledem na to, co se dá ochutnat za španělská piva, musí Kettal pivka pro Španěly působit jako zjevení chutí a osobitosti. Však pivovárek také místní dobře znali, jinak bychom ho asi nenašli... Pro nás, rozmazlené huby, na týdenní dovolené v pivním pekle, však ani tato milá snaha nebyla dost. Přesto nelitujeme cesty, času a eur a nelze nás podezřívat, že našemu pivnímu koníčku věnujeme málo.



[Lucie Ditrychová] [Zobrazeno 6649x] [16. říjen 2013]
[Pivo ve světě] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Libor- a

pátek, 18. říjen 2013
09:34

nejlevněší a nejlepší pivo ve Španělsku (1€-0.3L)byl čepovaný Primátor weizenbier a za měsíc ho udělali nejlepším na světě.))


napsal(a): Libor- a [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 17. říjen 2013
19:54

Dwarf

Ipa, Ipě - hrozné tvary... jinak vidím, že do Španělska jezdit nemusím ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI