Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

PRK popáté, tentokrát středočeské mini

Jak vlastně to pivo chutná


verze pro tisk

PRK popáté, tentokrát středočeské mini

PRK popáté, tentokrát středočeské mini

Měsíc utekl jako voda po lučinách naší drahé otčiny a my, totiž samozvaná Pivní revizní komise, jsme opět nachystaní porovnat hořké plody (jakby ne, jsme u ležáků) vzešlé z její střední části. Tedy dnešním tématem jsou minipivovary Středočeského kraje. Po minulém večeru, kdy jsme si kromě hodnocení i opravdu pochutnali, se na další společnou „zbytečnou ztrátu času“, jak naši seanci na PI označil jeden, jinak celkem milý, Legolasův soukmenovec, skoro až vášnivě těšíme.

To nás dnes čeká
To nás dnes čeká

Před samotným začátkem ovšem také rozebíráme emotivní diskuze, které náš počin vyvolal a díky našemu mladému internetovému příteli z lesní mytologie vyvstal i nápad přechutnat někdy tatáž piva v různé době po stočení. No proč ne i to bude jistě zajímavé. Jsem obecně militantním nepřítelem militantních názorů a jsem přesvědčen, že i taková degustace by názor „radši nic než přelívané pivo“ mohla zlomit. Pojď to s námi vyzkoušet, podle mě i zde jako ve spoustě jiných případů Bejčkovo okřídlené „ukázaná platí“ prostě platí.

Je prostřeno
Je prostřeno

Den po státním svátku se tedy opět scházíme v oblíbené nuselské zkrášlovně světa vezdejšího a připraveny máme tyto vzorky: Chýně - Dvorní; Antoš Slaný ; Vilém Jince ; Únětické ; Berounský medvěd ; Zichovecké ; Matuška Broumy a Slepý krtek Ujkovice. Velké poděkování za vstřícnost při obstarávání posíláme zejména do odlehlých Ujkovic. Jejich přístup si Jana nemohla vynachválit.

Nevděčné úlohy nalévače se pak ujímá ještě poměrně čerstvý oslavenec doživší se nedávno věku, jež je odpovědí na základní otázku života, vesmíru a vůbec. Pro nečtenáře Stopařova průvodce dodávám, že je Rosťa stále velmi, opravdu velmi mladý. Takže Rostikovi putuje náš další dík, za skvělý servis, osobně vůbec nechápu, jak to mohl stihnout, nalít, přechutnat, ohodnotit a ještě na mě – jako vždycky – čekat.

Dnes osm kousků
Dnes osm kousků

Naši sestavu pak doplňuje milá návštěva z města o kterém se traduje, že tam „buď prší nebo jdeš do kopce“, tedy podještědský vařič a restauratér Hroch.

A pak už je to zase o mlaskání, čichání a vážných tvářích, zase se neubráníme komentářům a zase se vzájemně pššštujeme, abychom pak s přísným výrazem napsali, přeškrtli a znovu napsali výslednou známku. Baví nás to, chutná nám to, užíváme si společnou radost, která nás svedla k jednomu stolu a je nám prima.

V plné práci
V plné práci

A jakže to vlastně dopadlo?

StřevlasHenriHrochTomasJanaMonikaFelčarRosťaKejnasoučetpořadí
Matuška522242322241
Únětické243334431272
Zichovecké634543552373
Berounský medvěd656544544434
Ujkovice - Slepý krtek647553644445
Antoš Slaný435727683456
Chýně - Dvorní877866775617
Vilém - Jince987956695648

Máme zde dva jednoznačné vítěze a dva jednoznačné poražené. Jsem jediný, kdo byl podobně superlativně naladěn jako posledně (což je zřejmě způsobeno smutným faktem, že jsem dorazil po drobné pracovními povinnostmi podmíněné konzumaci) a tak se shodujeme, že průměrná úroveň vzorků je horší než u „Pražáků“. S výsledky ovšem všichni souhlasíme +/- jsme hodnotili stejně.

Po vyhlášení pak Hroch dává do placu svojí polotmavou jedenáctku s lehkou kávovou dochutí a „extra dry“ světlou čtrnáctku. Já, čerstvě začínající elév si pomlaskávám a od toho hocha se chci učit, takové dobroty toužím tvořit. Obě pivka jsou na závěr velmi příjemná a tak další z našich poděkování míří do Liberce.

Hrochovo domácí polotmavé
Hrochovo domácí polotmavé

Co dodat? Začnu-li klasikem, můžete s tím nesouhlasit, můžete brblat i radit, ale je to tak všechno co se s tím dá dělat, respektive ta nejlepší věc, která se s tím dá dělat, je zkusit to taky a pokud Vám naše zdánlivě nesourodá partička bude příkladem, inspirací nebo i třeba impulsem, že „tudy ne“ a uděláte si svoji ochutnávku, bude to podle mě další prima věc na tom našem bezva světě.

A na úplný konec naše poslední poděkování směřujeme na Jižňák panu Hanzovi za bezvadné prostory v nových horních Zlejch a pak se už s Rosťou (a virtuální Hankou Zagorovou, které už neděkujeme) vydáváme na mimořádnou linku Praha-Tokio, resp. v našem případě Tokyo od Brew Dogu.



[Jan Kejnovský] [Zobrazeno 6557x] [4. listopad 2012]
[Degustace] [comments: 16] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Elf

čtvrtek, 8. listopad 2012
13:31

Elf

No jo, aby si Kejna nerejpnul... Za sebe můžu říct, že sice jezdí ožralej na kole, ale jinak je to docela sympaťák ::lol


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Kejna

pátek, 16. listopad 2012
17:00

Kejna

to Elf: neumím to jinak :) a měl jsem od Tebe krásně nahráno ..


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
02:29


posted by: Inzerce

Dwarf

pondělí, 5. listopad 2012
18:03

Dwarf

pěkně napsáno :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Pavel Černý

pondělí, 5. listopad 2012
17:16

a kdy bude degustace východočeských mini ? mohu něco dodat v prosinci


napsal(a): Pavel Černý [Odpovědět]

Jardel

pondělí, 5. listopad 2012
13:55

Jardel

takže Rosťovi je 6x9 :D


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

Rosťa

pondělí, 5. listopad 2012
17:08

Rosťa

to Jardel: Jsem ten, jehož věk se nesmí počítat :-)


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Kejna

úterý, 6. listopad 2012
08:30

Kejna

to Jardel: takže stopařův nečtenář co :)? Kdepak, Rosťa je v tom úplně nejlepším chlapském věku .. a ještě vypadá na míň.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Jardel

úterý, 6. listopad 2012
10:21

Jardel

to Kejna: ale právě čtenář...ovšem jen prvních tuším třech dílů. Pokud se to nijak dále neměnilo tak to mám dobře :)


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

Kejna

úterý, 6. listopad 2012
12:18

Kejna

to Jardel: tak to ses možná jenom přeťuk s tou devítkou, protože to je číslo, které se nezapomíná :), zkus vygooglit "the answer to life, the universe and everything", podle mě to bude mít tisíce odkazů.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Jardel

úterý, 6. listopad 2012
12:20

Jardel

to Kejna: google netřeba...ona totiž odpověď na otázku není početně správně ;)


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

hroch

úterý, 6. listopad 2012
20:09

hroch

to Jardel: 6x9 ve třináctkové soustavě 42 :)


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Roman Holoubek

úterý, 6. listopad 2012
20:42

Roman Holoubek

to hroch: Bingo Hrochu. Máš u mě pivo.
Mimochodem Tvé skvělé pivo jsem před časem také měl to potěšení okoštovat a umííííš.


Kejna

středa, 7. listopad 2012
07:22

Kejna

to hroch: ale no jistě! další mínus mi putuje do Strašnic. Díky kluci :)


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Jardel

čtvrtek, 8. listopad 2012
07:37

Jardel

to hroch: prý se jedná o náhodu, nicméně na tom co jsem napsal to nic nemění :)


napsal(a): Jardel [Odpovědět]

hroch

pondělí, 5. listopad 2012
13:18

hroch

Pěkně sepsáno. Jen přidám pár postřehů a porovnání. Bohužel úroveň některých vzorků byla velmi ovlivněna oxidací, danou nejspíš špatným způsobem stáčení do PET lahví a také na to navazující dobou skladování. Jednoznačně to byl případ pro mě známých piv, která si beru dvakrát ročně i sudové a zároveň i PET-Berounský Medvěd a Chýně- ze sudu vždy dobré-nezoxidované. Z lahví, které jsou stáčeny s velkým předstihem často oxidační pachuť.
K samotné degustaci- zafoliované podtácky s číselně označením pro umístění degustačních skleniček, jsou vynikajicí. Umožńují jednoduché a rychlé nalévání vzorků, není třeba složitě rozlišovat a rozmisťovat sklenice před naléváním. Má to pouze dvě úskalí- všichni mají stejné pivo pod stejným čísle, takže když se nikdo neudrží a předvede útrpný obličej, ovlivňuje ostatní. Neumožňuje to degustátorovi dělat si na stole pořadí a hrozí přehození vzorků. Metoda rozřazovací tabulky aby každý vzorek byl u degustátorů v různých sklenicích tak jak ji používáme my u hrocha, je odolnější na ovlivňování a možnosti záměny vzorku při hodnocení, ale je náročnější na nalévání a hlavně vyžaduje předem označené sklenice.
Pro možnosti využití skladových zásob sklenic Zlých časů a vzhledem k prostoru je vaše metoda optimální, akorát se musí všichni zdržet verbálních i neverbálních komentářů k jednotlivým vzorkům.
A děkuji za pozvání, a řečeno volně podle slov klasika-bylo to příjemné pozdní odpoledne a poetický večer.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Rosťa

pondělí, 5. listopad 2012
17:06

Rosťa

to hroch: Já se přidávám ke Kejnovi a děkuji ti za možnost ochutnavky Hrochova skvělého domácího.


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI